Βλαστικά κύτταρα από τον οδοντικό πολφό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
23 Ιουνίου 2017Παναγιώτης Α. Βορκάς
Γενετιστής
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πάφου Κ.Σ. ΕΔΕΚ
Αυτή τη βδομάδα επιλέγω να γράψω κάτι που αφορά την επαγγελματική μου δραστηριοποίηση. Η φύλαξη βλαστοκυττάρων είναι μια δυνατότητα που έχουν όσα ζευγάρια περιμένουν παιδί, αφού τους δίνεται η επιλογή να συλλέξουν και να κρυοσυντηρήσουν τα βλαστικά κύτταρα από το αίμα ομφάλιου λώρου του νεογέννητου.
Επιπλέον, η δυνατότητα φύλαξης βλαστικών κυττάρων διευρύνεται καθώς υπάρχει και η επιλογή απομόνωσης και κρυοσυντήρησης βλαστοκυττάρων από τα νεογιλά δόντια, αυτά δηλαδή που αλλάζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Στον πολφό που περιέχεται σε κάθε δόντι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός βλαστικών κυττάρων. Ο πολφός μπορεί να απομονωθεί από ένα δόντι που αλλάζει ένα παιδί ή ακόμη και από υγιές δόντι ενήλικα που εξάγεται για σκοπούς ορθοδοντικής.
Αφού αφαιρεθεί ο πολφός, μετά από εργαστηριακή επεξεργασία απομονώνονται ποσότητες βλαστικών κυττάρων οι οποίες καταψύχονται με τη χρήση υγρού αζώτου στους -196°C. Η ποσότητα των βλαστικών κυττάρων που κρυοσυντηρείται παραμένει για φύλαξη σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης για τα επόμενα χρόνια.
Η διαδικασία προσφέρει τη δυνατότητα μακροχρόνιας φύλαξης σημαντικού αριθμού βλαστικών κυττάρων τα οποία στο μέλλον μπορούν να αποψυχθούν και να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν σε ποσότητα, προς χρήση σε διάφορες θεραπευτικές εφαρμογές.
Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει πως τα βλαστικά κύτταρα, που απομονώνονται από τον οδοντικό πολφό έχουν την ικανότητα διαφοροποίησης σε άλλα είδη κυττάρων. Ο απώτερος στόχος είναι αυτά τα κύτταρα αφού διαφοροποιηθούν καταλλήλως για να συμπεριφέρονται και να λειτουργούν ως κύτταρα που αφορούν κάποια ασθένεια, να χρησιμοποιούνται προς υποστήριξη της θεραπείας της εν λόγω ασθένειας.