Pafos Net

Υπάρχει χρόνος για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο για το ακαδημαικό έτος 2017-18

title image

Χρύσανθος Σαββίδης

Σύμβουλος Σπουδών / Αντιπρόσωπος Πανεπιστημίων

 

 

Η Βρετανία παραμένει η πρώτη επιλογή όσων Κύπριων φοιτητών επιθυμούν να  σπουδάσουν στο Εξωτερικό για προπτυχιακές αλλά και για μεταπτυχιακές σπουδές.  Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να επιλέξετε την Αγγλία ως εκπαιδευτικό προορισμό. Ένας από αυτούς είναι ότι τα Αγγλικά πανεπιστήμια παρέχουν γενικά εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών. Θα έχετε την ευκαιρία να μελετήσετε στις μεγαλύτερες και καλύτερες βιβλιοθήκες καθώς και στα πιο σύγχρονα εργαστήρια.  Επίσης, δεν θα παρακολουθείτε απλώς τις διαλέξεις (lectures) και των καθηγητών  αλλά με ειδικά σεμινάρια (tutorials) θα μπορείτε να συμμετάσχετε συζητώντας τα θέματα των διαλέξεων και ό,τι τυχόν σας προβλημάτισε.

Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνονται η ανεξαρτησία, η πολύπλευρη γνώση και η κριτική σκέψη: αναγκαίες δεξιότητες που θα χρειαστείτε στον άμεσο μέλλον. Οποιοδήποτε  πρόβλημα  και  να  έχετε το πανεπιστήμιο είναι στο πλευρό σας. Θα έχετε έναν καθηγητή ο οποίος θα παρακολουθεί την πρόοδό σας και θα σας συμβουλεύει για όλα  τα ακαδημαϊκά θέματα που μπορεί να σας απασχολούν. Όμως, ο πιο σημαντικός λόγος για να σπουδάσετε στην Αγγλία είναι το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια στην Αγγλία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και εφόσον ο βαθμός του πτυχίου σας είναι αξιόλογος, θα σας οδηγήσει σε μια αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία και αποκατάσταση είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

Η ζωή στην Βρετανία είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία που μπορεί να σας προσφέρει πολλά. Εντός πανεπιστημίου, η ζωή ξεκινάει από το Φοιτητικό Σύλλογο, όπου διοργανώνονται χορευτικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες όπως ξεναγήσεις σε μουσεία, τουρνουά, Ημέρες Διεθνών Χορών, και αγώνες μεταξύ ιδρυμάτων. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε διάφορες «Ομάδες» (Societies) αναλόγως με τις προσωπικές σας ενασχολήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κυπριακή Κοινωνία των αγγλικών πανεπιστημίων είναι από τα μεγαλύτερα κλαμπ και σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε άλλους Έλληνες. Για τους φοιτητές που ζουν εντός της εστίας και έχουν κουζίνα διαθέσιμη μπορούν να μαζεύονται παρέες και να μαγειρεύουν. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να εξοικονομηθούν χρήματα αλλά και να γνωρίσει κανείς φαγητά από άλλες χώρες καθώς και να κάνει γνωριμίες. Η κοινωνική ζωή συνεχίζεται όμως και εκτός πανεπιστημίου. Τα περισσότερα ιδρύματα βρίσκονται σε πόλεις που σφίζουν από ζωή- εστιατόρια, καφετέριες, μπαράκια και κλαμπ θα δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά στην καθημερινότητα σας.  Αν θέλετε να διευρύνετε την κουλτούρα σας, μπορείτε να επισκεφθείτε διάφορα τοπικά λαογραφικά μουσεία και γκαλερί. Πολλά και μεγάλα μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνο ανανεώνουν τις εκθέσεις τους φέρνοντας καινούργια αντικείμενα κάθε δυο μήνες. Υπάρχουν βεβαίως και τα θέατρα όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε ποικίλλεις παραστάσεις από Shakespeare μέχρι και παραστάσεις όπως τα  « Mama Mia”  και  “ We will Rock you”!

Η Αγγλική κυβέρνηση θέλοντας να δώσει ένα τέλος στην αβεβαιότητα χιλιάδων ευρωπαίων φοιτητών που ήδη σπουδάζουν και πρόκειται να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας, επιβεβαίωσε (21/4/2017) με επίσημη ανακοίνωσή της (https://www.gov.uk/government/news /government-confirms-funding-for-eu-students-for-2018-to-2019) ότι πέραν των παιδιών που ήδη σπουδάζουν και αυτών που θα πάνε φέτος (2017-2018) κατοχυρώνει τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο και τα παιδιά που θα εισαχθούν και το 2018-2019 χορηγώντας τους το φοιτητικό δάνειο.

 

Η απόφαση σημαίνει ότι οι φοιτητές της ΕΕ που υποβάλλουν αίτηση για προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε ένα αγγλικό πανεπιστήμιο ή ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το ακαδημαϊκό έτος 2018 έως 2019 θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε φοιτητικά δάνεια και επιχορηγήσεις, ακόμη και αν η σπουδή τους ολοκληρώνεται μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ .

 

Οι φοιτητές της ΕΕ ταξινομούνται ως εγχώριοι φοιτητές, πράγμα που σημαίνει ότι χρεώνονται τα ίδια δίδακτρα με τους σπουδαστές του Ηνωμένου Βασιλείου. Άλλοι ξένοι σπουδαστές από χώρες εκτός της ΕΕ δεν έχουν τα δίδακτρα τους καλυμμένα κατ 'αυτόν τον τρόπο.

Οι υπήκοοι της ΕΕ θα δικαιούνται επίσης να υποβάλλουν αίτηση για διδακτορικά προγράμματα από το Συμβούλιο Έρευνας στα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου για το έτος 2018 έως 2019 για να καλύψουν τα έξοδα για τη διάρκεια της μελέτης τους.

Με το φοιτητικό δάνειο οι φοιτητές μας, δεν θα είναι υποχρεωμένοι να προκαταβάλλουν τα δίδακτρα σε μετρητά παρά μόνον εφόσον το επιθυμούν. Αντιθέτως, μπορούν να προβούν στην διαδικασία αίτησης φοιτητικού δανείου. Το δάνειο αυτό το κάνεις μέσο της Εταιρείας Φοιτητικών Δανείων (Student Loans Company- SLC), που έχει σαν έδρα την Αγγλία. Σύμφωνα λοιπόν με την εταιρεία όλοι οι Κύπριοι φοιτητές των Βρεττανικών Πανεπιστημίων θα μπορούν να κάνουν δάνεια για την κάλυψη των διδάκτρων, τα οποία θα ξεκινούν να αποπληρώνονται μόλις οι απόφοιτοι πλέον εργοδοτηθούν και αρχίζουν να κερδίζουν τουλάχιστο ετήσιο εισόδημα πάνω από 25200 ευρώ. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει αναλυτικά  ποιό θα είναι το ποσό που θα αποπληρώνει ο φοιτητής με βάση το εισόδημα που θα κερδίζει.

 

 

Salary

(Σε ευρώ με βάση σημερινή ισοτιμία)

Monthly Repayment

(Σε ευρώ με βάση σημερινή ισοτιμία)

25200

0

26400

9

30000

36

36000

81

48000

171

 

Όπως βλέπετε με βάση τον πιο πάνω πίνακα για να αρχίσεις να αποπληρώνεις πρέπει να έχεις ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αλλά και από την άλλη το μηνιαίο ποσό αποπληρωμής είναι πάρα πολύ μικρό ακόμα και στο σενάριο που έχεις ετήσιο εισόδημα 48000 ευρώ πράγμα δύσκολο στις μέρες μας. Μέχρι την μέρα εύρεσης εργασίας, το δάνειο θα τοκίζεται με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο και εάν ο φοιτητής δεν βρεί δουλειά τα επόμενα 30 χρόνια απο την μέρα αποφοίτησης με ελάχιστο μισθό ετησίως 25200 ευρώ διαγράφεται .

Τέλος αν και Iούνιος υπάρχει χρόνος για υποψήφιους φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν  για το ακαδημαικό έτος 2017-18 φτάνει να τρέξουν να κάνουν αίτηση και να έχουν κατα κύριο λόγο καλό απολυτήριο.