Pafos Net

Ύπαιθρος Πάφου: Φιλί της ζωής από την… πανδημία

title image

Ακούγεται οξύμωρο, είναι όμως γεγονός: Η πανδημία συνέβαλε, μέσα στο πολλά και σημαντικά προβλήματα που επέφερε δύο χρόνια τώρα, στο να «αναστηθεί» η ύπαιθρος της Πάφου. Πρώτα με την περιηγητική ανάπτυξη που επήλθε σχεδόν σε όλα τα χωριά της λόγω της αδυναμίας ταξιδιών στο εξωτερικό και μετά με την επικέντρωση σε προβολή περιοχών της υπαίθρου που ήταν ξεχασμένες, στα πλαίσια των προσπαθειών των αρμοδίων φορέων να ισοζυγίσουν κατά το δυνατό τις απώλειες από τον τουρισμό με την ανάπτυξη του εγχώριου τουρισμού.

Η αναγκαιότητα αυτή συνέτεινε στο να εκτοξευθεί το ενδιαφέρον Κύπριων περιηγητών για ξεχασμένες γωνιές της επαρχίας Πάφου και να αποκτήσουν ζωή χωριουδάκια που παρέμεναν στη λήθη. Και το πλέον σημαντικό, παραδέχονται σήμερα τοπικοί φορείς, είναι ότι με την επαναφορά της κανονικότητας σε αερομεταφορές και τουρισμό, σε ένα μεγάλο βαθμό η δημοφιλία των περιοχών αυτών διατηρείται ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αναζητώντας νέες στρατηγικές και προτάσεις για την ανάπτυξη του τουριστικού προιόντος, με έμφαση πλέον και στον εγχώριο τουρισμό, οι φορείς της επαρχίας σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς, προχωρούν από τις αρχές του 2020 σε έργα και δράσεις που προτάσσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της φυσικής καλλονής και της διατήρησης της γραφικότητας της παφίτικης υπαίθρου.

Η έλλειψη κοινής ταυτότητας και κοινής στρατηγικής ήταν ένας παράγοντας που ανέκαθεν προβλημάτιζε τους τουριστικούς παράγοντες. Η διόρθωση της «ανορθογραφίας» αυτής ήταν και στη βάση της ενέργειας του Υφυπουργείου Τουρισμού να προκηρύξει διαγωνισμό για την προώθηση του  βορειοδυτικού μέρους της Κύπρου. Ουσιαστικά, το Υφυπουργείο Τουρισμού επιδιώκει να προωθήσει τον τουρισμό σε περιοχές που δεν είχαν αναπτυχθεί επαρκώς προ πανδημίας, όπως ο Πωμός, το Νέο Χωριό το διαμέρισμα Χρυσοχούς, ο Κάθηκας, η Κρήτου Τέρρα, το σύμπλεγμα της Λαόνας και άλλα.

Στόχος της εν εξελίξει προσπάθειας είναι να συγκεντρωθούν όλες οι μικρές κοινότητες κάτω από μια ομπρέλα η οποία θα έχει ένα ενιαίο brand name, με το οποίο θα συστήνεται και θα προσελκύει τις εξωτερικές αγορές τουρισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας αυτής στρατηγικής, είναι η δυτική ακτογραμμή της Κύπρου. Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα, η περιοχή χρειάζεται ένα ξεχωριστό όνομα, προκειμένου να προωθηθεί στην ολότητα της από το Στρουμπί, τον Κάθηκα, την Ίνια, τον Ακάμα και τον Πύργο. Υπάρχουν εισηγήσεις όπως προωθηθεί ως «κυπριακή Ριβιέρα», ή «Ριβιέρα της Αφροδίτης», ή «Ριβιέρα του Ακάμα».

Σήμερα η κάθε μια κοινότητα προωθείται ως επί το πλείστον μεμονωμένα από την οικεία αρχή. Όπως εκτιμά το Υφυπουργείο Τουρισμού, με την προώθηση των κρυμμένων θησαυρών της περιοχής, το προσφερόμενο προϊόν θα αναβαθμιστεί και θα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα στις κοινότητες Ακάμα και κατ’ επέκταση θα δημιουργήσει συνθήκες για ανάπτυξη στην περιοχή. Η περιοχή μπορεί να επωφεληθεί από τον οικολογικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό και αλλά και τον τουρισμό υγείας και ευεξίας. 

Η νέα αυτή προσέγγιση έγινε αισθητή την διετία αυτή της πανδημίας με τις συνεχείς επισκέψεις και τις αποφάσεις για εκτέλεση έργων σε κοινότητες της ορεινής και ημιορεινής Πάφου από εκπροσώπους του Υφυπουργείου Τουρισμού, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ), του Συνδέσμου Ξενοδόχων, του ΕΒΕ Πάφου και άλλων φορέων.

Ενδεικτική της εξειδίκευσης που προωθείται πλέον ως δέλεαρ για την ανάδειξη μοναδικών περιοχών και την προσέλκυση επισκεπτών σε μέρη της Πάφου εκτός της «τουριστικής βιτρίνας», είναι η τελευταία κοινή δράση των φορέων αυτών, που αφορά σε ένα εξειδικευμένο ζήτημα: Πρακτική μορφή λαμβάνει πλέον η προσπάθεια του Υφυπουργείου Τουρισμού και της ΕΤΑΠ Πάφου για ανάδειξη των φαραγγιών της χερσονήσου του Ακάμα. Σε αυτά τα πλαίσια, πραγματοποιήθηκε ήδη πρόσφατα η πρώτη επιτόπια επίσκεψη σε τέσσερα φαράγγια της κοινότητας Αρόδων.

Την ομάδα που συμμετείχε στην περιήγηση αποτελούσαν στελέχη της ΕΤΑΠ Πάφου, λειτουργός του Υφυπουργείου Τουρισμού,  εξωτερικοί συνεργάτες της ΕΤΑΠ σε θέματα περιπατητικών διαδρομών και  ο Κοινοτάρχης Πάνω Αρόδων. Μέσα στο πλαίσιο της επίσκεψης δόθηκε η ευκαιρία στους εμπλεκόμενους να διέλθουν τα φαράγγια Κραμίνους, Ειρήνης, Διπόταμου και Κουφών και να ζήσουν την εμπειρία του απόκρυφου κόσμου των φαραγγιών από πρώτο χέρι, καθώς και να  ανταλλάξουν απόψεις και εισηγήσεις για την πιθανή αξιοποίηση τους και ενσωμάτωση τους στο τουριστικό προϊόν της επαρχίας. 

Όπως διαφάνηκε, η περιοχή έχει να προσφέρει κάτι πολύ μοναδικό και υπό προϋποθέσεις, αρκετά σημεία από τα φαράγγια και την  ευρύτερη περιοχή θα μπορούσαν να ενταχθούν στην τουριστική εμπειρία  και να αποτελέσουν ακόμη ένα σημαντικό πόλο έλξης  κυρίως περιπατητών και φυσιολατρών, ντόπιων και ξένων.

Η περιοχή Λαόνας-Ακάμα έχει να προσφέρει μοναδικές εμπειρίες  και είναι μεγάλη η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών και τον εμπλουτισμό των προσφερόμενων εμπειριών, αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΕΤΑΠ.  

Η Επιτροπή Τουρισμού του ΕΒΕ Πάφου, επίσης, εντατικοποιεί το τελευταίο διάστημα τις επαφές της με Κοινοτικά Συμβούλια με σκοπό να καταγραφούν προβλήματα, να ανταλλαγούν απόψεις και να ιεραρχηθούν προτεραιότητες και έργα που θα εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν και θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες.

ypaithros2

Την ανάδειξη και «ανάσταση» της πέραν του παραλιακού μετώπου Πάφου, ευνοεί πλέον και η επέκταση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων. Όπως ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα σε ειδική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Στατό ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων, η στρατηγική θα καλύψει από τον Φεβρουάριο του 2023 και περιοχές στις οποίες δεν υπήρχαν παρεμβάσεις στα αρχικά της στάδια, όπως είναι η επαρχία Πάφου.

Ο Κώστας Χάμπιαουρης τόνισε ότι πρόκειται για ένα ουσιαστικό και γενναίο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς με ένα δομημένο, ολιστικό και στοχευμένο πρόγραμμα έργων, δράσεων, καθώς και σχεδίων στήριξης που εκπονήθηκαν από τα Υπουργεία.

« Μέχρι σήμερα, είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης, 194 δράσεις, συνολικού κόστους 367 εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος. «  Ειδικά για την επέκταση του εθνικού σχεδιασμού στην επαρχία Πάφου, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για ένα ουσιαστικό και γενναίο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο ούτε μονοθεματικό είναι ούτε στατικό, αλλά εμπλουτίζεται συνεχώς με ένα δομημένο, ολιστικό και στοχευμένο πρόγραμμα έργων, δράσεων, καθώς και σχεδίων στήριξης που εκπονήθηκαν από τα Υπουργεία. Πρόκειται για Νομοσχέδια και μελέτες, στρατηγικής σημασίας, τα οποία αναμένεται έως το τέλος του 2022 να ολοκληρωθούν, με τη σημαντική συμβολή της Επιτρόπου Νομοθεσίας κας Λουΐζας Ζαννέτου και τη συνεργασία των Υπουργείων Εσωτερικών, Ενέργειας, Γεωργίας και του Υφυπουργείου Τουρισμού και που αφορούν στις εξής ενότητες:

Η θέσπιση της αρχής της ορεινότητας και της πολιτικής ορεινών περιοχών.

Η συμπερίληψη των ορεινών κοινοτήτων των επαρχιών Πάφου, Λάρνακας και των υπολοίπων των επαρχιών Λεμεσού και Λευκωσίας στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων.

Η αναγνώριση της οικοτεχνίας ως κλάδου δευτερογενούς παραγωγής.

Ο προσδιορισμός ειδικών όρων και προδιαγραφών ανάπτυξης και λειτουργίας επισκέψιμων - πολυλειτουργικών αγροκτημάτων.

Η εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ΕΣΑΟΚ

Η ετοιμασία Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Περιοχής Τηλλυρίας».

ypaithros3

Η επαναφορά της παφίτικης υπαίθρου στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας και το θετικό κλίμα που δημιουργείται από την στάση των Κύπριων περιηγητών, έχει συντελέσει και στο να ενσκύψουν πλέον οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς σε ζητήματα περαιτέρω ανάδειξης της υπαίθρου.

Ξενοδόχοι και άλλοι τουριστικοί παράγοντες της επαρχίας έχουν αρχίσει ήδη και φέτος εκστρατεία προσέλκυσης εγχώριου τουρισμού στην Πάφο. Η πρώτη φάση θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαίου, περίοδος που θεωρείται εξαιρετική για μικρές αποδράσεις, διακοπές χαλάρωσης, ξεγνοιασιάς ή και περιπέτειας.

Η παγκύπρια εκστρατεία των φορέων της Πάφου τυγχάνει στήριξης από το Υφυπουργείο Τουρισμού, καλύπτει ολόκληρη την επαρχία και περιλαμβάνει οργανωμένη εντατική εκστρατεία  στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακούς και ραδιοφωνικούς διαγωνισμούς, αρθρογραφία και άλλα. Στόχος είναι να λάβουν γνώση οι συμπατριώτες μας για  την πανέμορφη ύπαιθρο, τον Ακάμα και τα χωριά Λαόνας, την ακτογραμμή από το Νέο Xωριό μέχρι και τον Πύργο Τυλληρίας, τα κρασοχώρια, να ζήσουν στην Πάφο μαγευτικές στιγμές, να εξερευνήσουν την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης, να χαρούν την κάθε φιλόξενη γωνιά  της επαρχίας Πάφου.

Ήδη από τον Απρίλιο έχει επιτευχθεί η πλήρης επαναλειτουργία όλων των ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και προσφέρονται διάφορα πακέτα διαμονής σε ελκυστικές τιμές. Οι τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις, παρεμφερείς υποδομές και υπηρεσίες ετοιμάζονται επίσης πυρετωδώς για επαναλειτουργία, ενώ η Πάφος μετά από μια διετία υπολειτουργίας, υποδέχεται φέτος χιλιάδες ξένους επισκέπτες, δίδοντας τους την ευκαιρία για να ξεσκάσουν, να επισκεφθούν την περιοχή και να ζήσουν μοναδικές στιγμές.  

ypaithros4