Pafos Net

Το θουπί έγινε θαμώνας του Περιβαλλοντικού Κέντρου Επισκοπής Πάφου

title image

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ένα ζευγάρι του εκπληκτικού είδους κουκουβάγιας Otus Scops Cyprius, επί το κυπριακότερο « Θουπί» και επί το ελληνικότερο « Γκιώνης», κάνει την εμφάνιση του στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Επισκοπής Πάφου. Πρόκειται για εξέλιξη που σημαίνει συναγερμό μεταξύ πτηνολόγων και άλλων ειδικών, αφού το συγκεκριμένο είδος κουκουβάγιας αν και δεν είναι σπάνιο στις εμφανίσεις του στον τόπο μας, θεωρείται πολύ σημαντικό από τους ειδικούς.

Οι αρμόδιοι του Κ.Π.Ε. Επισκοπής τονίζουν σήμερα στο PafosNet ότι το ζευγάρι των πτηνών αυτών επισκέπτονται το Κέντρο, όπου και μένουν για περίοδο σχεδόν δύο μηνών στους βοτανικούς του κήπους.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του περιβαλλοντικού αυτού κέντρου της επαρχίας Πάφου, Ανδρέας Χρυσάνθου, τονίζει ότι το Otus scops cyprius  είναι το πιο μικρό και λεπτοκαμωμένο είδος κουκουβάγιας που απαντά στην Κύπρο.

« Έχει γενικά σκούρο χρώμα με άσπρα στίγματα στη ράχη και σκούρες γραμμές κατά το μήκος ολόκληρου του σώματός του», εξηγεί. « Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι δυο ανασηκωμένες τούφες φτερών που έχει στο κεφάλι του που δίνουν την εντύπωση ότι έχει εξωτερικά αυτιά. Τα αρσενικά και τα θηλυκά πουλιά είναι όμοια στην εμφάνιση.

Τα πουλιά του είδους αυτού που ζουν μόνιμα στην Κύπρο θεωρούνται ότι ανήκουν σε ξεχωριστό ενδημικό υποείδος και έχουν πιο σκούρο γκρίζο χρωματισμό. Έχουν μήκος 19-21 εκατοστά. Συχνάζει σε αραιά δάση, κήπους, φάρμες  πάρκα, ελαιώνες άλλα και σε κατοικημένες περιοχές.

Είναι νυκτόβιο είδος. Τρέφεται κυρίως με έντομα. Φωλιάζει την περίοδο του Μάιου μέχρι τον Ιούλιο σε κουφάλες δέντρων, σε τρύπες τοίχων, σε παλιές φωλιές άλλων πουλιών, κυρίως κορακοειδών, αλλά και σε τεχνητές φωλιές που έχει εγκαταστήσει το Ταμείο Θήρας. Γεννά συνήθως 2-5 αυγά άσπρου χρώματος. Η επώαση διαρκεί 24-26 ήμερες και την αναλαμβάνει το θηλυκό. Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά τους έπειτα από τρεις περίπου βδομάδες. Οι γονείς φροντίζουν τους νεοσσούς για 15 ήμερες περίπου ακόμα μετά την εγκατάλειψη της φωλιάς τους».

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάνθους, το «θουπί» είναι αρκετά συνήθης και μόνιμος κάτοικος της Κύπρου και θεωρείται ενδημικό υποείδος. Μερικά άλλα πουλιά του είδους αυτού επισκέπτονται το νησί κατά τις μεταναστεύσεις. Απαντά σε  πολλές περιοχές, σε όλα τα υψόμετρα, ενώ αποτελεί προστατευόμενο είδος.                             

episkopi-2

Η επίσκεψη των πτηνών αυτών στο Κ.Π.Ε. Επισκοπής, αναφέρει ο Ανδρέας Χρυσάνθου, οφείλεται στο γεγονός ότι στους βοτανικούς κήπους του κέντρου υπάρχει αφθονία εντόμων με τα οποία και τρέφεται.

« Το Κ.Π.Ε. Επισκοπής είναι ένας θησαυρός κρυμμένος σε ένα από τα ομορφότερα και πιο γραφικά χωριά της Κύπρου», αναφέρει. « Το Κέντρο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 2013 και από τότε μετρά πέραν των 15 χιλιάδων επισκεπτών μεταξύ τους ντόπιοι και ξένοι τουρίστες, μαθητές, φοιτητές και ακαδημαϊκοί. Η λειτουργία του χαρακτηρίστηκε υποδειγματική από τις ιδρύσεως του, ενώ οι επισκέπτες φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου βρίσκεται στα όρια του χωριού Επισκοπή σε απόσταση μόλις 11 χιλιομέτρων από τον κυκλικό κόμβο στην είσοδο της Πάφου.

Σκοποί του κέντρου δεν θα μπορούσαν να μην ήταν άλλωστε η ανάδειξη, προβολή και προστασία των οικολογικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Κοιλάδας της Έζουσας καθώς και η συμβολή του στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Το επενδυτικό αυτό έργο του Κοινοτικού Συμβουλίου Επισκοπής Πάφου για την δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013».

  episkopi-3                              

Η γνωστοποίηση της σπάνιας αισθητικής και οικολογικής αξίας της περιοχής αποτελεί και το βασικό πυλώνα δράσης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου, τονίζει ο κ. Χρυσάνθου. Ο εξωτερικός χώρος του πρώην δημοτικού σχολείου της Επισκοπής έχει διαμορφωθεί σε βοτανικό κήπο, σκοπός του οποίου είναι μεταξύ άλλων και η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την ανάπτυξη, την ταξινόμηση και την μελέτη των φυτών της κοιλάδας της Έζουσας.

«Το επιστημονικό προσωπικό  που στελεχώνει το Κέντρο αναλαμβάνει την ξενάγηση των επισκεπτών στην αίθουσα εκθεμάτων και διοραμάτων, η οποία περιλαμβάνει ταριχευμένα ζώα και πουλιά, φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας, έντομα και εκθέματα από την γεωλογία της περιοχής.

Στο Κ.Π.Ε. Επισκοπής ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει και την μικρή ταινία που προβάλλεται καθημερινά για το φυσικό περιβάλλον της κοιλάδας. Η αίθουσα προβολών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την διεξαγωγή συνεδρίων, ημερίδων και εργαστηρίων. Το κέντρο προσφέρει στους επισκέπτες και μίας μοναδικής και σπάνιας ομορφιάς κυκλική περιπατητική διαδρομή 7,6 χιλιομέτρων διαμέσου της κοιλάδας της Έζουσας».

episkopi-4

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος περιβαλλοντολόγος του Κέντρου, το Κ.Π.Ε. Επισκοπής παρά τους λιγοστούς πόρους που διαθέτει καθημερινά προβαίνει σε έργα και δράσεις, όπως δενδροφυτεύσεις, συμμετοχή σε συνέδρια και εργαστήρια καθώς και έργα για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Συγκεκριμένα την παρούσα χρονική στιγμή το κέντρο σε συνεργασία με την εταιρεία Pafilia σχεδιάζουν δράσεις και εκδηλώσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη της κοιλάδας της Έζουσας, οι οποίες θα λάβουν δράση εντός του 2019.

« Στα θετικά αναγνωρίζεται επίσης και η προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων της κοιλάδας της Έζουσας με συντονιστή την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου και την Έπαρχο Πάφου, Μαίρη Λάμπρου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Επισκοπής Πάφου, με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, καταλήγει. « Το Κ.Π.Ε. Επισκοπής μας δείχνει τον δρόμο αφού αποδεικνύει καθημερινά ότι η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα μας και ότι οι συνεργασίες τοπικών και κρατικών φορέων με τους πολίτες και τις κυπριακές εταιρείες μπορούν να αποφέρουν πάρα πολλά σε αυτό το τόπο».