Pafos Net

Το ταξίδι της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεκίνησε: Τί θα γίνει το επόμενο 12μηνο στην Πάφο

title image

Το μεγάλο ταξίδι της Πάφου στον χώρο του ευρωπαικού πολιτισμού, έχει αρχίσει και επισήμως χθες βράδυ. Οι εκδηλώσεις για το πολυαναμενόμενο Πάφος 2017 άρχισαν πάντως ουσιαστικά με την αρχή του νέου χρόνου και θα μας συντροφεύουν ακατάπαυστα όλο το 2017. Ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα της Πάφου ως πρωτεύουσας πολιτισμού της γηραιάς ηπείρου;

Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αποτελείται από τις θεματικές ενότητες «Μύθος και Θρησκεία», «Ταξιδιώτες του Κόσμου» και «Στάδια του Μέλλοντος», καθώς και από την «Σκηνή που ταξιδεύει», μια εκτενή πλατφόρμα που διατρέχει και τις τρεις προαναφερθείσες ενότητες. Τα έργα στα οποία περιλαμβάνονται και πολλές επιπλέον πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις και παρεμβάσεις, προέρχονται από διάφορα είδη καλλιτεχνικής έκφρασης και προκειμένου να συνδεθούν εννοιολογικά, να προσληφθούν πιο αρμονικά από το κοινό έχουν χωριστεί σε μικρότερες κατηγορίες οι οποίες θέτουν το πλαίσιο και ορίζουν τον φιλοσοφικό και θεματικό ορίζοντα αναφοράς.

Σημείο αναφοράς, για το Πάφος 2017, είναι η Πρωτομαγιά, όπου η περίφημη και παγκοσμίους φήμης Φιλαρμονική του Βερολίνου, θα ταξιδεύσει στην Πάφο, για να σημάνει το πιο σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός του Οργανισμού, έτοιμη να «μαγέψει» το κοινό όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης, αφού η ζήτηση για αυτή την παράσταση, έχει ήδη Ευρωπαικό ενδιαφέρον», αναφέρει. «Ένα άλλο γεγονός σταθμός την 1η Ιουλίου είναι η μεγάλη καλοκαιρινή εκδήλωση «Αέναα Ταξίδια». ‘Ενα φαντασμαγορικό υπερθέαμα το οποίο αφηγείται τις περιπέτειες των ταξιδιωτών που πέρασαν από την Πάφο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

pafos 2017-1

                                     

Μεταξύ Μαίου και Σεπτεμβρίου θα είναι το απόγειο των εκδηλώσεων, χωρίς όμως να υστερούν οι υπόλοιποι μήνες. Σε αυτό το «θερμό» διάστημα θα βρεθούν μεταξύ άλλων  στην Πάφο, η διάσημη ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλιγκ για μια θεατρική απαγγελία έργων του Καβάφη, η γνωστή ερμηνεύτρια Ούτε Λέμπερ για μια συναυλία με τα έργα των Κουρτ Βάιλ και Μπρεχτ, οι σπουδαίοι Ιάπωνοι τυμπανιστές Yamato, ο Γκόραν Μπρέκοβιτς με τους «αθάνατους» «γάμους και κηδείες του», η Ελευθερία Αρβανιτάκη με ένα ολοκαίνουργιο πρόγραμμα, που αναμένεται να εντυπωσιάσει, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, σε μια μοναδική και ανεπανάληπτη συνάντηση με την Καρίν Πολβάρτ, η διάσημη Ισπανίδα ερμηνεύτρια Λουθ Κασάλ και η φημισμένη Μίσια των Φάδος. Σε όλο τον υπόλοιπο χρόνο απλώνονται πάμπολες, μικρής ή μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις, σε όλους τους τομείς των τεχνών, αλλά και της εμπλοκής της τοπικής κοινωνίας στον θεσμό.

Ενδεικτικά, αναφέρονται τον Ιανουάριο η έκθεση «Επιδράσεις από Ανατολή και Δύση», σχετικά με τη βυζαντινή τέχνη στη νήσο, το διήμερο «Περπατώντας στην πόλη», μια περιήγηση στους χώρους ενδιαφέροντος της Πάφου με δράσεις του δρόμου και οι «Πλανήτες», ένα ερευνητικό και καλλιτεχνικό εγχείρημα που εγκαινιάζει μετά από χρόνια αδράνειας το ανακαινισμένο σινεμά «Αττικόν».

Τον Φεβρουάριο, μια βραδιά ποίησης σε συνεργασία με την Εταιρεία Λογοτεχνών, υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», μια μουσική συνεργασία από την Ιαπωνία και την Πορτογαλία, αλλά και την έναρξη του έργου «Δεύτερη φύση», που θα αφορά σε ανθρώπινες παρεμβάσεις εντός του Δημόσιου Κήπου της Πάφου, που θα παραδοθούν στο κοινό μετά το πέρας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Ο Μάρτιος θα προσφέρει την «Ιστορία δύο πόλεων», μια αναδρομή στην Πάφο ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης φέτος και την Βαλέτας, ως η επόμενη έχουσα το χρίσμα.

Ένα ακόμη σημαντικό αφιέρωμα το μήνα αυτό αφορά στη ζωή και το έργο του Στας Παράσχου.

Ο Απρίλιος προσφέρει την εκδήλωση υπό τον τίτλο «Γεφυρώνοντας γεύσεις, ανταλλάσσοντας συνταγές» και μουσικά συναπαντήματα διαφόρων πολιτισμών σε ιστορικά φορτισμένο χώρο, όπως το Χάνι του Ιμπραήμ.

pafos 2017-tsoklis                                

 

Τον Οκτώβριο την τιμητική της έχει η τέχνη του Καραγκιόζη, οι αρχαιολόγοι και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνευ, που ανασκάπτουν δεκαετίες τώρα την πόλη, η ζωγραφική τέχνη του δρόμου και η αναψηλάφιση των αρχαίων βασιλείων της Πάφου.

Το Νοέμβριο το Πάφος 2017 θα προσφέρει πρωτίστως μια σειρά εκδηλώσεων για το σήμα-κατατεθέν της μυθολογίας της, τη θεά Αφροδίτη. Θα θυμηθεί επίσης μέσω αφηγήσεων τη ζωή της διαμέσουν των χρόνων τους καιρούς της συνύπαρξης με το σύνοικο στοιχείο, αλλά και τη σχέση της Πάφου με τη Δανία, από την εποχή του Ερρίκου του Μικρού μέχρι τους σύγχρονους ειρηνευτές του ΟΗΕ.

Και τέλος ο Δεκέμβριος θα γνωρίσει στην Ευρώπη δια της Πολιτιστικής της Πρωτεύουσας την οπτική των ανθρώπων της Ιαπωνίας για τους κατοίκους της, θα θυμήσει στους κατοίκους της πόλης περασμένες ιστορίες και συνήθειες μέσα από το πρόγραμμα «περί πόλεως», ενώ το πρόγραμμα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αποχαιρετά το 2017 με ένα θεατρικό έργο που έχει τεράστια σημασία για την Πάφο: Το έργο του ιστορικού της δημάρχου, Χριστόδουλου Γαλατόπουλου, «Παγκόσμιον Άσμα», δραματοποιημένο από το ΘΕΠΑΚ.                                              

pafos-2017

                                       

Ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού, δρ. Χρίστος Πατσαλίδης, τόνισε στο PafosNet ότι αυτό δεν είναι ο προορισμός, αλλά η αφετηρία για την Πάφο του αύριο.

« Η Πάφος ξεκινά για το ταξίδι στο αύριο, μπαίνοντας πλέον για τα καλά στον χάρτη του πολιτιστικού γίγνεσθαι της Ευρώπης. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα ανοιχτά εργαστήρια πολιτισμού ως μια φιλοσοφία παραγωγωγής πολιτισμού, όχι μόνο χωροταξικά, αλλά και ως εμπλοκή των πολιτών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 152 πρότζεκτς, με πέραν των 350 δράσεων το 2017 και με τη συμμετοχή πέραν των χιλίων δημιουργών από Κύπρο και εξωτερικό.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους ανθρώπους της πόλης και επαρχίας που αφιλοκερδώς και σε βάρος του προσωπικού τους χρόνου και των άλλων υποχρεώσεων τους δούλεψαν εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια. Και είμαστε περήφανοι για το έργο που καταφέραμε τελικά να παρουσιάσουμε στις Βρυξέλλες, κατακτώντας και το βραβείο Μελίνα Μερκούρη».

pafos 2017 3