Τουρισμός μετά πανδημία: Ο Μάριος Βασιλείου μιλά στο PafosNet
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
08 Σεπτεμβρίου 2021Έχουμε μπει πλέον στον Αύγουστο και είναι σαφές και στους πλέον αδαείς περί των τουριστικών πραγμάτων, ότι οι εκτιμήσεις για ένα «καλοκαίρι κανονικότητας» όσον αφορά στις αφίξεις και γενικότερα στη λειτουργίας της βιομηχανίας του τουρισμού, έχουν διαψευσθεί. Και η λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, ακόμη και στα χαμηλά επίπεδα που λειτουργούν σήμερα, καθίσταται δυνατή μόνο χάρη στην κρατική επιδότηση διακοπών. Επί της ουσίας, ο κυπριακό κράτος είναι σήμερα ο μεγαλύτερος διακινητής τουριστών στην Κύπρο.
Αυτό επισημαίνει μιλώντας σήμερα στο PafosNet το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου, υποστηρίζοντας ότι για να υπάρξει κανονικότητα στον τουρισμό είναι προϋπόθεση να υπάρξει κανονικότητα στην ζωή των ανθρώπων, χωρίς υγειονομικούς κινδύνους και χωρίς μέτρα.
« Μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται υπομονή και αντοχή στους κινδύνους της νέας κατάστασης πραγμάτων, μια πολυσύνθετη πραγματικότητα προκλήσεων και παγίδων που πρέπει να αντιμετωπίζονται με εγρήγορση και αποφασιστικότητα», αναφέρει. « Όσον αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό αυτός κυμαίνεται σε χαμηλές πτήσεις σε σχέση με το 2019, αλλά σαφώς βελτιωμένος από το 2020. Κύρια εθνικότητα οι Ρώσοι που φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από την εφαρμογή των μέτρων, Πολωνοί, λίγοι Βρετανοί και τουρισμός από προορισμούς που μεταφέρονται μέσω της Ryanair, συνθέτουν το υπόλοιπο ψηφιδωτό».
Σχολιάζοντας το αν έχει επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για άνοιγμα νέων αγορών αυτή τη χρονιά, με δεδομένη την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Βασιλείου τονίζει ότι δεν μπορούμε να μιλούμε για επίτευξη στόχων. Ο εισερχόμενος τουρισμός κινείται κάτω του μετρίου, καμία πρόβλεψη μέχρι στιγμής δεν έχει επαληθευτεί, άρα νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε προβλέψεις και να αρχίσουμε να παίρνουμε αποφάσεις, υποστηρίζει:
« Η ροή από την Μεγάλη Βρετανία έχει δειλά-δειλά επαναρχίσει, βλέπουμε στο Σεπτέμβριο μια ροή κρατήσεων αυτή την στιγμή, κρατούμε μικρό καλάθι, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις επιδημιολογικές συνθήκες που θα επικρατούν στην Μεγάλη Βρετανία το φθινόπωρο παρά τις εξαγγελίες Τζόνσον για πλήρη απελευθέρωση από τα μέτρα. Αυτό που επικρατεί αυτή την στιγμή είναι ότι οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειου πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι για να μην χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.
Είναι όμως αυταπόδεικτο ότι ο σοβαρός λόγος που πλήττεται ο τουρισμός παγκοσμίως είναι τα μέτρα και η κατηγοριοποίηση η οποία ουσιαστικά κλείνει και ανοίγει προορισμούς κατά το δοκούν. Το στοίχημα για την Κύπρο είναι να βγει από την κόκκινη κατηγορία, ώστε να ανοίξουν όλες οι αγορές, ιδιαίτερα από Ισραήλ, Γερμανία και από τις γερμανόφωνες χώρες.
Δεν μπορεί να θεωρείς ότι είσαι ασφαλής τουριστικός προορισμός και να βρίσκεσαι στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, αυτός πρέπει είναι ο βασικός μας στόχος αν θέλουμε έστω και την υστάτη να έχουμε ένα σχετικά καλό τουριστικό φθινόπωρο, τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα».
Αναφορικά με την θέση πολλών ότι αν δεν υπήρχαν σήμερα τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς την ξενοδοχειακή βιομηχανία, οι πλείστες μονάδες θα εξακολουθούσαν να είναι κλειστές σήμερα, το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου αναφέρει ότι αυτό είναι απόλυτα αληθές.
«Αν δεν υπήρχε η κρατική αρωγή από την κυβέρνηση οι πλείστες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα ήταν κλειστές και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι τους θα ήταν εδώ και 18 μήνες στο επίδομα ανεργίας», επαυξάνει. « Σήμερα είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, ο μεγαλύτερος «τουριστικός πράκτορας» για πολλά ξενοδοχεία είναι το κράτος με την εφαρμογή του σχεδίου για το εγχώριο τουρισμό. Η στήριξη πρέπει να συνεχίσει μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της τουριστικής δραστηριότητας, ευελπιστώντας αυτή να επανέλθει την άνοιξη του 2022. Μέχρι τότε πρέπει να έχουμε ως σχεδιασμό την διατήρηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε κατάσταση λειτουργίας εις τις πληγείσες τουριστικές περιοχές και την συνέχιση κάθε μορφής στήριξη».
Επικεντρώνοντας στις ξενοδοχειακές μονάδες της Πάφου, ο Μάριος Βασιλείου τονίζει ότι οι πληρότητες από εισερχόμενο τουρισμό κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο από μονοψήφια ποσοστά στην αρχή του καλοκαιριού μέχρι και το 30% τον Ιούλιο.
« Όσον αφορά στα ξενοδοχεία που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του εγχώριου τουρισμού, οι πληρότητες είναι σαφώς ανεβασμένες, ιδιαίτερα τον Αύγουστο. Το ποσοστό των ανοικτών μονάδων κυμάνθηκε από το 50% στην αρχή του καλοκαιριού με τον Αύγουστο να φτάνουν το 90%. Τώρα, για τους επόμενους τρεις μήνες όλα θα εξαρτηθούν από την ζήτηση από το εξωτερικό καθώς επίσης από την επιδημιολογική κατάσταση εντός της Κύπρου.
Βασικό επίσης κριτήριο για να μείνουν ανοικτά τα ξενοδοχεία θα είναι η κρατική στήριξη».
Συγκρίνοντας τα δεδομένα αυτά σε σχέση με τις άλλες τουριστικές περιοχές της Κύπρου, παρατηρεί ότι η Πάφος ήταν δημοφιλής προορισμός για το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ και η απώλεια αυτών των βασικών αγορών έχουν πλήξει σε πολύ σημαντικό το τουριστικό ρεύμα της.
«Εάν αυτές οι αγορές δεν αποκατασταθούν μέχρι το Σεπτέμβριο σημαίνει ότι έχει απολεσθεί πλήρως ακόμα μια τουριστική περίοδος και θα δούμε τα πλείστα ξενοδοχεία να κλείνουν τον Οκτώβριο», τονίζει.
Ως προς το τι μας διδάσκει η καταστροφική αυτή περίοδος της πανδημίας για το αύριο της τουριστικής βιομηχανίας, το μέλος του φορέα των ξενοδόχων Πάφου παρατηρεί ότι τα μαθήματα είναι τα ίδια που έχουν διδάξει παρόμοιες έκτακτες καταστάσεις στο παρελθόν:
« Ότι δεν είμαστε Θεοί, αλλά ούτε σε θέση να προβλέψουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Νομίζω ότι όσο πιο ισχυρή οικονομικά και τεχνολογικά αναπτυγμένη είναι μια χώρα, τόσο μπορεί να αντέξει σημαντικούς οικονομικούς κραδασμούς από τέτοιες απρόβλεπτες καταστάσεις. Αν η οικονομία της χώρας μας δεν ήταν τόσο επιρρεπής στον τουρισμό σήμερα η τουριστική βιομηχανία θα ήταν πιο μικρή και θα είχε λιγότερα προβλήματα. Ουσιαστικό για την μετά covid εποχή, είναι η ενεργοποίηση και πάλι των θέσεων εργασίας σε πλήρη απασχόληση, να γίνει επιτέλους η Κύπρος προορισμός για όλο τον χρόνο, υψηλής ποιότητας και υποδομών τόσο υλικών αλλά και επαγγελματισμού, επενδύοντας στην εκπαίδευση και την τεχνολογική αναβάθμιση. Αυτό θα συντείνει στην αύξηση του επιπέδου ανταγωνισμού».
Κεφαλαιώδες, τονίζει ο Μάριος Βασιλείου, είναι το ζήτημα της δημιουργίας κρατικού αερομεταφορέα, αφού η Κύπρος σήμερα βρίσκεται εκτεθειμένη, απομονωμένη και απολύτως εξαρτώμενη από ξένες αεροπορικές εταιρείες και τουριστικούς πράκτορες.
«Τέλος τα ιδιωτικά συμφέροντα πρέπει να πάψουν να υπερισχύουν του δημόσιου συμφέροντος», καταλήγει. « Η κάθε ενέργεια ή απόφαση που λαμβάνεται, πρέπει να προσμετράται ως οικονομική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά και όχι μόνο. Αποφάσεις όπως η διοχέτευση τουριστικού ρεύματος προς τα κατεχόμενα, η διάνοιξη του οδοφράγματος της Δερύνειας και η κατασκευή του συγκεκριμένου δρόμου που ενώνει την ελεύθερο Αμμόχωστο με την κατεχόμενη πόλη μας, πλήττει μόνο την Κύπρο και κανένα άλλο».