Θεατρική Σκηνή Παρέμβασις: Επίσημη πρώτη στις 19 Οκτωβρίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
12 Οκτωβρίου 2021Επιβεβαιώνοντας την διαχρονική σύνδεση της Πάφου με τον πολιτισμό και την κουλτούρα, μια νέα θεατρική κίνηση έκανε την εμφάνιση της στα κοινά της επαρχίας, διαρκούσης της πανδημίας και παρά τις σημαντικές δυσκολίες που αυτή δημιουργεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.
Η Θεατρική Σκηνή Παρέμβασις ιδρύθηκε το 2021 με βασική αρχή την προαγωγή της θεατρικής τέχνης. Μιλώντας σήμερα στο Pafosnet η εκ των πρωτεργατών της νέας πολιτιστικής αυτής πρωτοβουλίας, Μαρίνα Αθανασίου- Τάκη, αναφέρει ότι το όνομά της νέας σκηνής σχετίζεται με τη φιλοσοφία της, η οποία έρχεται ως παρέμβαση στο θεατρικό γίγνεσθαι της Πάφου και της Κύπρου εν γένει με μια σύγχρονη και ανανεωτική ματιά, καθώς και ως παρέμβαση στα κοινωνικά ζητήματα που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες με σειρά δράσεων, πρωτίστως, μέσα από το θέατρο αλλά και από άλλες μορφές τέχνης.
Τα ιδρυτικά μέλη της Παρέμβασις προέρχονται από τον χώρο του θεάτρου, της εκπαίδευσης, του χορού και της οπτικής επικοινωνίας και είναι οι Μαρίνα Αθανασίου-Τάκη Φιλόλογος με Διδακτορικό στις Θεατρικές Σπουδές και ειδίκευση στη σκηνοθεσία, Ελένη Πολυβίου Φιλόλογος, Εμψυχώτρια Εφαρμοσμένου Δράματος και Θεάτρου και Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής με ειδίκευση στο θέατρο, Παναγιώτα Μιχαήλ με σπουδές στην οπτική επικοινωνία και το μάρκετινγκ, Μαρίνα Κλεάνθους χορογράφος και η Ευανθία Πολυβίου ηθοποιός.
« Θεωρήσαμε ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, για να αποκτήσει επιτέλους και η Πάφος τη δική της επαγγελματική θεατρική σκηνή», τονίζει η κ. Αθανασίου-Τάκη. « Η Πάφος λειτουργούσε πάντα λίγο ως ο φτωχός συγγενής σε σχέση με το θέατρο. Νιώσαμε ότι ο κόσμος της πόλης μας έχει ανάγκη από μια ομάδα με έδρα την Πάφο, αξιοποιώντας παράλληλα και το ντόπιο δυναμικό».
Επιλέγοντας η ομάδα να δουλέψει πάνω στη θεματική «μετανάστευση-προσφυγιά» έχει προγραμματίσει ως πρώτη παραγωγή το βραβευμένο με Α΄ βραβείο από την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου «Το Ρόδο της Δαμασκού», της Μαρίνας Αθανασίου-Τάκη και σε σκηνοθεσία της ίδιας.
« Πρόκειται για το μονόλογο μιας μετανάστριας σε ένα προσφυγικό καταυλισμό», εξηγεί. «Η Wardah είναι δασκάλα πρόσφυγας από τη Συρία, θύμα του πολέμου. Μετά από μια άσχημη περιπέτεια στη θάλασσα, κατέληξε σε ένα προσφυγικό καταυλισμό ως αιτήτρια πολιτικού ασύλου. Η ιστορία της κινείται μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, λογικής και φαντασίας. Μέσα από τον μονόλογό της πληροφορούμαστε για την όμορφη ζωή της στη Συρία πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά και για τα βιώματά της κατά τη διάρκεια αυτού. Η ζωή της στην καινούργια πατρίδα είναι δύσκολη, αφού τυγχάνει ρατσιστικής συμπεριφοράς από τους ντόπιους. «Άνθρωπος από άνθρωπο διαφέρει» λέει η ηρωίδα. Τι είναι τελικά η ξενοφοβία; Τι σημαίνει να ζεις σε ξένο τόπο ως άλλη Μήδεια; «Δεν είχα άλλη επιλογή. Γέμισε η χώρα φονιάδες, αίμα παντού!»
Αποφασίσαμε να ανεβάσουμε το συγκεκριμένο έργο, γιατί είναι μια κραυγή κατά του ρατσισμού. Επισημαίνει πόσο ρατσιστές είμαστε όλοι μας, λίγο ή πολύ και παράλληλα επιδιώκει να τονίσει ότι ο κάθε πρόσφυγας έχει μια ολόκληρη ζωή πριν την προσφυγοποίηση. Δεν αλλάζει χώρα γιατί το θέλει, αλλά γιατί δεν έχει άλλη επιλογή. Καταγγέλλει την κερδοσκοπική στάση κάποιων απέναντι στους μετανάστες, τη στάση ορισμένων χωρών απέναντι στις γυναίκες, αναφέρεται έντονα στο δικαίωμα της επιλογής του ανθρώπου και σε πολλά άλλα ζητήματα. Πρόκειται για ένα επίκαιρο έργο, δεδομένων των συνθηκών που βιώνει ο άνθρωπος παγκόσμια. Μέσα από το έργο καλούμαστε να αναστοχαστούμε τη θέση μας, ως άνθρωποι, σε μια εποχή όπου η παγκόσμια κοινότητα διέρχεται μια βαθιά και πολλαπλή κρίση».
Η παράσταση ανήκει στο είδος του site-specific theatre (θέατρο συγκεκριμένου χώρου) και θα λάβει χώρα σε διάφορα σημεία της επαρχίας Πάφου που έχουν ως κοινό άξονα τον πόλεμο και την προσφυγιά, εξηγεί η δημιουργός του. Η παράσταση επιχειρεί να ανασύρει αναμνήσεις και αισθήσεις από το κοινό της πόλης, στοχεύοντας σε μια βιωματικότερη σύνδεση μαζί τους μέσα από μια νέα νοηματοδότηση του κειμένου, αναφέρει.
« Μέσα από την παρακολούθηση μιας δημόσιας καλλιτεχνικής πράξης, το κοινό ενεργοποιείται κοινωνικά, συμμετέχει και βιώνει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο την ζωή στην πόλη. Το «βίωμα» του αστικού χώρου, η αισθητική συγκίνηση, αλλά και η κοινωνική ενεργοποίηση που αυτό γεννά αποτελεί βασική επιδίωξη της παράστασης αλλά και της φιλοσοφίας της ομάδας εν γένει».
Μιλώντας για τον ρόλο της Wardh που ερμηνεύει και που αφορά σε μια νεαρή μετανάστρια, η Ευανθία Πολυβίου τονίζει στο PafosNet ότι πρόκειται για ένα χαρακτήρα με απίστευτη εσωτερική δύναμη. Μέσα από την ιστορία της ο θεατής ακολουθεί βήμα με βήμα την πορεία της και βιώνει έντονα τα συναισθήματά της, παρατηρεί:
« Είναι ένα έργο με έντονο το στοιχείο της ενσυναίσθησης και της ψυχικής ταύτισης των θεατών με την ηρωίδα. Άλλωστε, η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο οικείο σε όλους μας και οφείλουμε να το αντιμετωπίζουμε με ευαισθησία και ανθρωπιά.
Το Εφαρμοσμένο Δράμα-Θέατρο είναι ένας ευρύς κλάδος, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα είδη θεατρικών πρακτικών και δραστηριοτήτων που συμβαίνουν έξω από τους χώρους που παραδοσιακά φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις. Στοχεύει στην κοινωνική αλλαγή και τη βελτίωση της ζωής των ατόμων. Ο παρεμβατικός λοιπόν του χαρακτήρας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη φιλοσοφία της ομάδας μας, διότι ως Θεατρική Σκηνή Παρέμβασις επιθυμούμε να επικοινωνήσουμε με τους θεατές και να τους εμπλέξουμε βιωματικά στην ιστορία που θα εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να δουν από μια άλλη οπτική γωνία τα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν και κατά κάποιο τρόπο να αναλάβουν την ευθύνη που έχει ο καθένας τους ξεχωριστά».
Η παράσταση προτείνει κάτι διαφορετικό στους θεατές που αξίζει να πάνε να την παρακολουθήσουν, τονίζουν τα μέλη της νέας θεατρικής σκηνής.
Καταρχάς, η παράσταση συνομιλεί με τους χώρους που έχουν επιλεχθεί για να παρουσιαστεί, οι οποίοι έχουν κοινό άξονα τον πόλεμο και την προσφυγιά, εξηγούν. Προτείνεται ένας εναλλακτικός τρόπος προσέγγισης του κειμένου-θέματος που συνδυάζει το θέατρο συγκεκριμένου χώρου με το εφαρμοσμένο θέατρο. Για το κοινό θα είναι μια βιωματική διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος της παράστασης.
« Η δημιουργία θεάτρου στη δημόσια σφαίρα αποτελεί πλέον στις σύγχρονες κοινωνίες πράξη κοινωνικής αντίστασης απέναντι στα τοπικά και παγκόσμια τεκταινόμενα και το πρώτο βήμα που, ενδεχομένως, θα οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αλλαγή» καταλήγουν. « Άρα, σαφώς και μπορεί το θέατρο να αποτελέσει αφορμή για κοινωνικό προβληματισμό. Σε αυτό στοχεύουμε».
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 19 Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου και ακολουθεί μια σειρά παραστάσεων σε διάφορα σημεία της πόλης.