Θάνος Μιχαηλίδης: Το μεγάλο πρόβλημα για τα ξενοδοχεία είναι η εκκρεμότητα με τις πτήσεις
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
19 Μαΐου 2020Εξ’ αρχής στόχος μας ήταν να αρχίσουν τα ξενοδοχεία να εργάζονται το συντομότερο δυνατό, δεν είχαν τεθεί χρονοδιαγράμματα. Το μεγάλο πρόβλημα όμως, δεν είναι το πότε θα ξεκινήσουν να δουλεύουν τα ξενοδοχεία, αλλά το ότι δεν έχουμε ακόμη αυτή την συγκεκριμένη ημερομηνία και ταυτόχρονα ότι δεν ξέρουμε το πτητικό πρόγραμμα που θα ισχύει όταν ανοίξουν και τα αεροδρόμια.
Αυτό τονίζει σε σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, εξηγώντας ότι αυτό ειδικά σημαίνει ότι οι ξενοδόχοι είναι ανήμποροι να ξεκινήσουν καμπάνια προώθησης των ξενοδοχείων της Πάφου σε αγορές που τους ενδιαφέρουν.
« Δεν μπορούμε δηλαδή να ξεκινήσουμε την καμπάνια στην Βρετανία, που μας ενδιαφέρει πρωτίστως, και να ανακαλύψουμε στην πορεία ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη από τις χώρες που θα αρχίσει τα τουριστικά πακέτα», επισημαίνει. « Αντιλαμβάνεσθε τί χάσιμο χρημάτων και χρόνου είναι αυτό. Άρα, το μεγάλο μας πρόβλημα δεν είναι η ετοιμασία των ξενοδοχείων για λειτουργία, οι ξενοδόχοι είναι έτοιμοι και αναμένουν το τελικό πρωτόκολλο. Δεν μπορούμε όμως να πουλήσουμε δωμάτια τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, χωρίς να ξέρουμε αυτά που προείπα».
Πολύ δύσκολη κατάσταση δημιουργείται επιπρόσθετα από το γεγονός ότι προ της πανδημίας, τα ξενοδοχεία της Πάφου είχαν ήδη αρχίσει να πουλάνε δωμάτια, αναφέρει, ενώ πλέον, αναγκάστηκαν είτε να μετακινούν τις κρατήσεις αυτές πιο κάτω χρονικά, είτε να επιστρέφουνε τα λεφτά σε πελάτες.
«Ήδη, χάσαμε τις κρατήσεις Απριλίου και Μαίου, ενώ το ερώτημα των πελατών μας τώρα είναι τί θα γίνει με τον Ιούνιο, πράγμα για το οποίο εξήγησα ότι δεν μπορούμε ακόμη να απαντήσουμε, γεγονός που οι πελάτες φυσιολογικά εκλαμβάνουν ότι θα είμαστε κλειστοί», τονίζει ο Θάνος Μιχαηλίδης.
Αναφορικά με την πρόσφατη θέση του Υφυπουργού Τουρισμού ότι θα είναι πολλές οι μονάδες που δεν θα ανοίξουν καθόλου, θεωρώντας ότι με 20 και 30 πελάτες η καθεμιά δεν μπορεί να είναι βιώσιμες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου είπε ότι συμφωνεί με τον κ. Περδίο ότι οι χαμηλές πληρότητες κάνουν πολύ δύσκολη την προσπάθεια των ξενοδοχείων να επανέλθουν σε λειτουργία:
« Τα περισσότερα ξενοδοχεία της Πάφου έχουν από 200 δωμάτια και άνω, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν με τόσο χαμηλή πληρότητα. Αυτό που βλέπω είναι ότι θα ξεκινήσουν τα ξενοδοχεία της Πάφου να ανοίγουν σταδιακά αναλόγως της ζήτησης που θα αναπτύσσεται και στόχος μας είναι να λειτουργήσουν ξενοδοχεία όλων των βαθμίδων, ώστε να υπάρχει σε τουρίστα και τουριστικό πράκτορα η ευχέρια επιλογής. Να μην είναι όλα όσα λειτουργήσουν των τριών ή των πέντε ας πούμε αστέρων για να μην δημιουργηθεί ανισορροπία στην προσφορά.
Πρόβλημα είναι επίσης η μεγάλη εξάρτηση πολλών ξενοδοχείων με την Βρετανική αγορά, που αν αργήσει όπως υπολογίζεται να ξεκινήσει φέτος τότε αυτά δεν θα λειτουργήσουν για κάποιους μήνες.
Υπάρχει πάντως σοβαρή πιθανότητα πολλά ξενοδοχεία να μην λειτουργήσουν καθόλου φέτος. Πράγμα που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, αφού τα ξενοδοχεία και για να παραμείνουν κλειστά χρειάζονται κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να διατηρείται κλειστό. Άρα οι ζημιές συσσωρεύονται για ενάμιση και πλέον χρόνο, πράγμα που καθιστά πολύ δυσκολότερη και την επαναλειτουργία τους με την ομαλοποίηση της κατάστασης το 2021.
Όποιος κλείνει για ενάμιση χρόνο, είναι και εκτός αγοράς για ενάμιση χρόνο».
Αν και οι καταστάσεις μεταβάλλονται συνεχώς στην Ευρώπη λόγω πανδημίας, τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάφου, γεγονός είναι ότι δεν εκτιμά την Βρετανική αγορά να κινείται σύντομα. Αν έρθουν οι Άγγλοι, θα είναι προς το τέλος του καλοκαιριού, ας μην πούμε όμως ότι πρέπει να τους ξεχάσουμε εντελώς φέτος, λέει χαρακτηριστικά
« Το γεγονός όμως ότι υπάρχει αυτή η σημαντική εκκρεμότητα με την Βρετανική αγορά, καθιστά ακόμη πιο αναγκαία την ενημέρωση των ξενοδόχων ως προς το ποιές αγορές και πότε θα ανοίξουν», επισημαίνει. « Γερμανία και Αυστρία είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ότι η Βρετανία, άρα θα ήταν μια καλή περίπτωση για μας. Αντίστοιχα καλά είναι τα πράγματα με το Ισραήλ και ίσως και οι σκανδιναβικές χώρες, αν και η αγορά αυτή αφορά περισσότερο την ελεύθερη Αμμόχωστο.
Δεδομένου ότι οι δύο πιο μεγάλες μας αγορές, Βρετανία και Ρωσία, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα τώρα, πρέπει να ψάξουμε σε άλλες πολλές αγορές, ώστε αρθροιστικά να μπορέσουμε να μειώσουμε τη ζημιά. Δεν έχουμε όμως τέτοιο εκτόπισμα σαν Πάφος και σαν Κύπρος στην τεράστια Γερμανική αγορά για να καλύψουμε τη ζημιά από εκεί. Πρέπει να δούμε ταυτόχρονα πολλές αγορές».
Ο Θάνος Μιχαηλίδης κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Δημάρχου Πόλης Χρυσοχούς στο PafosNet, στις οποίες είπε ότι με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί πλέον, αυτά που για το διαμέρισμα Χρυσοχούς ήταν σοβαρά μειονεκτήματα, τώρα θα είναι μείζονα πλεονεκτήματα. Δηλαδή, ο περιορισμένος αριθμός επισκεπτών που θα έχει στη διάθεση του άπλετο χώρο, οι μικρές μονάδες, κυρίως επαύλεις που προσφέρουν ασφάλεια και ιδιωτικότητα, αντί των εκατοντάδων μαζεμένων κλινών, το τεράστιο παραλιακό μέτωπο που θα αποτρέπει την κοινωνική συνάθροιση.
« Υπάρχει μια λογική στα όσα λέει ο Δήμαρχος Πόλης, όντως προσφέρει αυτά τα πλεονεκτήματα η περιοχή», απάντησε. « Για να πατήσεις πάνω στο πλεονέκτημα σου όμως,πρέπει να κάνεις και συγκεκριμένες δράσεις για να επικοινωνήσεις με τις αγορές τα πλεονεκτήματα σου αυτά».
Ως προς το πότε εκτιμούν οι ξενοδόχοι να έχουμε μια πλήρη εικόνα του πόση θα είναι η ζημιά στην οικονομία και πότε θα μπορούμε να λειτουργήσουμε με βεβαιότητα για την επόμενη σεζόν, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε ότι για να πούμε ότι το 2021 θα είμαστε πίσω στην κανονικότητα, πρέπει το πρώτο τρίμηνο του νέου χρόνου να έχουμε κρατήσεις με τον ίδιο ρυθμό που είχαμε το 2018 και το 2019.
« Για τη φετινή σεζόν θα μπορούμε να αρχίσουμε τα προγνωστικά και τις εκτιμήσεις όταν πρώτα-πρώτα έχουμε τις ημερομηνίες για τις αγορές που θα ανοίξουν, όταν αρχίσει η δουλειά των ξενοδοχείων και όταν δούμε τις πρώτες ροές από τις πρώτες αυτές αγορές», κατέληξε.