Pafos Net

Θαλασσαιμία: Χώρα-πρότυπο στην αντιμετώπιση της η Κύπρος, με «βούλα» του Π.Ο.Υ.

title image

Χώρα-πρότυπο όσον αφορά στην αντιμετώπιση και πρόληψη της θαλασσαιμίας, θεωρείται πλέον και επισήμως η Κύπρος. Η τεράστια αυτή διάκριση έχει αποδοθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως αναγνώριση της καλής ενημέρωσης και της  ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται στο τόπο μας σχετικά με την θαλασσαιμία, με αποτέλεσμα να φιλοξενούνται κατά καιρούς στην Κύπρο συνέδρια με τη συμμετοχή γιατρών από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις χώρες που αναπόφευκτα βρίσκονται αντιμέτωπες με την ασθένεια.

Μιλώντας στο PafoNet για τη σημαντική αυτή διάκριση από τον Π.Ο.Υ., η υπεύθυνη της Μονάδας Θαλασσαιμίας στο Νοσοκομείο Πάφου, δρ. Αννίτα Κολνάκου, τόνισε ότι η Κύπρος είναι σήμερα εις θέση να δώσει τα φώτα της  σε όλες τις χώρες σε ζητήματα σχετικά με την ασθένεια και κυρίως για την οργάνωση και λειτουργία νέων κέντρων θαλασσαιμίας σ αυτές τις χώρες.

« Τα αποτελέσματα που αφορούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας», τόνισε η δρ. Κολνάκου, « θεωρούνται θεαματικά, τοποθετώντας στη Κύπρο πολύ ψηλά σε σχέση με άλλες χώρες. Η Κύπρος πρωτοπορεί τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στην παροχή των άριστων ιατρικών υπηρεσιών για τη νοσηλεία και αντιμετώπιση των γνωστών προβλημάτων των ασθενών της θαλασσαιμίας, αλλά και στο επίπεδο της πλήρους αποθεραπείας της ασθένειας κάτι που κάποια χρόνια πριν φάνταζε από απίθανο έως αδύνατον.

Μάλιστα σήμερα πολλά ζευγάρια βλέποντας την ποιότητα ζωής των θαλασσαιμικών και την μεγάλη πιθανότητα της πλήρους αποθεραπείας, συνεχίζουν την κύηση παρά το ότι ενημερώνονται προγεννητικά ότι το παιδί που θα φέρουν στο κόσμο θα είναι θαλασσαιμικό. Και αυτό, αφού πολλά είναι τα παραδείγματα που καθημερινά αποδεικνύουν ότι στο τόπο μας η πρόοδος στις μεθόδους και η άριστη κατάρτιση ιατρών, συμβάλλει ώστε τα άτομα με θαλασσαιμία να έχουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή, όπως και οποιοσδήποτε μη θαλασσαιμικός άνθρωπος». 

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Μονάδας Θαλασσαιμίας στην Πάφο, από την στιγμή που ένα παιδί γεννιέται θαλασσαιμικό, από την ηλικία των τριών και τεσσάρων ετών, αρχίζει η διερεύνηση για τον εντοπισμό δότη ξεκινώντας από τα μέλη της οικογένειας, προχωρώντας  σε δείγματα εντός Κύπρου και ακολούθως στη Παγκόσμια Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών με την οποία υπάρχει συνεργασία.

Οι μεταμοσχεύσεις, διευκρινίζει, γίνονται συνήθως στην Ιταλία, την Αγγλία και το Ισραήλ και κατά προτίμηση όσο το δυνατόν σε νεώτερη ηλικία για αποφυγή του κινδύνου αποβολής του μοσχεύματος πριν καταστραφούν όργανα λόγω της συσσώρευσης αυξημένου σιδήρου στον οργανισμό.

« Οι μεταγγίσεις, η αποσιδήρωση, τα εμβόλια, ένα χάπι που αποτέλεσε επίτευγμα και η μεταμόσχευση αποτελούν τις σωτήριες λύσεις για τα άτομα με θαλασσαιμία ενώ η έρευνα και η εφαρμογή ολοένα και νεώτερων μεθόδων που θα δώσουν ποιότητα στη ζωή των πασχόντων ατόμων συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό», επεσήμανε. « Παράδειγμα η αντιμετώπιση της ασθένειας και με την εφαρμογή της πρωτοποριακής γονιδιακής θεραπείας κατά την οποία μέσω ιών, μεταφέρεται στο DNA ασθενών θαλασσαιμίας, φυσιολογικό γονίδιο, προκαλώντας την παραγωγή φυσιολογικών ερυθρών αιμοσφαιρίων και καθιστώντας την αιμοσφαιρίνη κανονική.

Μάλιστα σύμφωνα με σχετική ενημέρωση αυτή η μέθοδος σε αντίθεση με άλλες μπορεί να εφαρμοστεί  και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με την ίδια επιτυχία όπως και σε άτομα νεώτερα».                                                 

iatrika-1

Εξίσου σημαντικά επιτεύγματα με την αντιμετώπιση και πρόληψη της θαλασσαιμίας, καταγράφει διαχρονικά η Κύπρος και στην πολύ σημαντική πτυχή της απρόσκοπτης παροχής αίματος προς τους ασθενείς, τονίζει η Αννίτα Κολνάκου. Από τη δεκαετία του 1970, επισημαίνει, η Κύπρος προωθεί την εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία, ενώ η ευαισθησία του Κυπριακού λαού στο θέμα διατηρεί έκτοτε σε πολύ ικανοοιητικά επίπεδα την επάρκεια αίματος.

« Στον εθελοντισμό των γονέων και των γιατρών των θαλασσαιμικών παιδιών», αναφέρει, «οφείλεται και η ίδρυση και λειτουργία της Συντονιστικής Επιτροπής Αιμοδοσίας και Διαφώτισης (ΣΕΑΔ).

Οι τράπεζες αίματος των νοσοκομείων μας, αναβαθμίζονται συνεχώς βάσει και των επιταγών των ευρωπαϊκών νομοθεσιών».

Η υπεύθυνη του προγράμματος στο Νοσοκομείο Πάφου τονίζει επίσης ότι η θαλασσαιμία απορροφά το 30% της ετήσιας συλλογής αίματος στην Κύπρο. Οι πολλές παθήσεις των τελευταίων χρόνων ωστόσο, παρατηρεί, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες σε αίμα και συνεπώς να προκύπτουν καθυστερήσεις στην έγκαιρη πρόσβαση των θαλασσαιμικών σε μεταγγίσεις αίματος.

« Θα πρέπει επομένως, παρά την ικανοποιητική κατάσταση που επικρατεί, να έρθει το κράτος αρωγός στο Κέντρο Αίματος, ενισχύοντας με κάθε διαθέσιμο νέο τρόπο την εξασφάλιση αίματος».                                             

iatrika-2

Το Κέντρο Θαλασσαιμίας, αναφέρει η δρ. Κολνάκου, αποτελεί από το 1985 το κέντρο αναφοράς για την πρόληψη και κλινική διαχείριση της θαλασσαιμίας και είναι συνεργαζόμενο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

« Για πολλά χρόνια λειτουργούσε και ως εκπαιδευτικό κέντρο για ιατρούς των χωρών της Μέσης Ανατολής και άλλων προσκείμενων της Κύπρου χωρών», αναφέρει. « Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναπτύχθηκαν και αντίστοιχες συνεργασίες με παρεμφερή κέντρα της Ευρώπης και από το 2017, το Κέντρο Θαλασσαιμίας συμμετέχει στα Ευρωπαϊκά Δίκτυα Αναφοράς ως Κέντρο Αριστείας για τη Θαλασσαιμία.

Η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που παρέχονται στους ασθενείς μας, χωρίς αυτό να υποβαθμίζει το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να προωθηθούν και πολλές υπηρεσίες που πρέπει να ενισχυθούν και να εκσυγχρονιστούν»

Η υπεύθυνη της Μονάδας Θαλασσαιμίας στο Νοσοκομείο Πάφου αναφέρει ότι η προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων κοινωνικών εταίρων στοχεύει σήμερα στην επικαιροποίηση της εθνικής στρατηγικής για τη Θαλασσαιμία που υφίσταται από το μακρινό 1972, καθώς και στην ίδρυση μιας Εθνικής Επιτροπής για τη Θαλασσαιμία που θα αναλάβει την υλοποίηση της επικαιροποίησης αυτής.

«Θα πρέπει άπαντες να στηρίξουν το Κέντρο Θαλασσαιμίας, μετά και τη νέα αυτή διάκριση του», καταλήγει η κ. Κολνάκου. « Μόνο έτσι θα υπάρξουν τα εχέγγυα για να αναπτυχθεί διεθνώς σε ακόμη υψηλότερα στάνταρ και να παρέχει σε παγκόσμιο επίπεδο υπηρεσίες για την εκπαίδευση των γιατρών».

iatrika-3