Pafos Net

Τεχνική Σχολή Πάφου: Από εκπαιδευτήριο «δεύτερης κατηγορίας», σε ευρωπαικές διακρίσεις

title image

Ομάδα των μαθητών της Α΄ Λυκείου του κλάδου Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής της Τεχνικής Σχολής Πάφου, κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον Εθνικό Τελικό του Διεθνούς Διαγωνισμού, τον οποίο διοργάνωσε το Frederick University σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πανεπιστημίων EU – CONEXUS με θέμα «Σκέψου έξυπνα – Δημιούργησε πράσινα». Ο διαγωνισμός παρακινούσε τους μαθητές ηλικίας 14-16 ετών να αναπτύξουν ένα μοντέλο βιώσιμου κτηρίου  ή έξυπνου λιμανιού για την πόλη τους. Οι μαθητές της ΤΕΣΕΚ Πάφου επανασχέδιασαν τη Μαρίνα της Πάφου μέσω του Minecraft School Edition και δημιούργησαν ένα μοντέλο υψηλής ποιότητας, μιας βιώσιμης πράσινης και τεχνολογικά προηγμένης μαρίνας.

Σύμφωνα με τα παιδιά της Τεχνικής και την εργασία τους, η έξυπνη μαρίνα περιλαμβάνει έξυπνους χώρους στάθμευσης, smart light στους πεζόδρομους και στο κύριο δημόσιο δρόμο. Επιπλέον μέσω  του συγκεκριμένου σχεδιασμού, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να μετακινούνται εντός της μαρίνας με ηλεκτροκίνητα οχήματα και ποδήλατα. Με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την δημιουργία οικολογικής συνείδησης κατασκευάστηκε με ανακυκλώσιμα υλικά ένα κλιματικό ρολόι που δείχνει το χρόνο που απομένει μέχρι την καταστροφή του περιβάλλοντος εάν ο άνθρωπος συνεχίσει αλόγιστα να το καταστρέφει. Τέλος σχεδιάστηκε η μορφή της αποβάθρας του λιμένα να ομοιάζει με πράσινο φύλλο που αντιπροσωπεύει την ζωή όταν ο βυθός είναι καθαρός, ενώ μετατρέπεται σε καφέ ψαροκόκαλο όταν είναι μολυσμένος.       

Στη πράσινη μαρίνα η λειτουργία όλων των κτιρίων βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, αναφέρουν τα παιδιά της Τεχνικής Σχολής Πάφου. Τα κτίρια στη θαλάσσια έκταση εδράζονται σε πλωτές κατασκευές. Οι κυματοθραύστες περιλαμβάνουν σύστημα αυτοκαθαρισμού του νερού εντός της μαρίνας, αλλά και ειδικές εγκαταστάσεις ελέγχου της ποιότητας του νερού εκτός της μαρίνας για γρήγορη αντιμετώπιση ατυχηματικών περιπτώσεων αποβολής ρύπων των πλοίων.

Επιπρόσθετα ο λιμένας διαθέτει ειδικές μονάδες επεξεργασίας των αποβλήτων των πλοίων για δημιουργία ιζημάτων, πετρελαίου θέρμανσης και νερού άρδευσης. Ομοίως για τα απόβλητα των  εστιατορίων έχουν κατασκευαστεί ειδικές μονάδες για επεξεργασία και παραγωγή λιπασμάτων και βιοαερίου. Για τη διαχείριση της συσσώρευσης των φυκιών του λιμένα έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι φυσικής επεξεργασίας για παραγωγή λιπάσματος και μικρή βιοτεχνία για παρασκευή προϊόντων αισθητικής. Όσο για τα οικιακά απόβλητα υπάρχουν χώροι συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Το επίτευγμα των παιδιών αντιπροσωπεύει την ομαδική σκληρή δουλειά, το εφευρετικό πνεύμα και την επινοητικότητα, ενώ παράλληλα προσφέρει καινοτόμες ιδέες στους αρμόδιους φορείς για την μελλοντική κατασκευή της προσδοκώμενης Μαρίνας της Πάφου. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι μαθητές της Τεχνικής Σχολής Πάφου Ιωάννης Γεωργίου, Ιωάννης Αργυρίδης, Κρασιμίρα Κυριακίδου και Σβετλίνα Ανγκέλοβα, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Καλλιόπης Γεωργίου Ζαχαριά και Εύης Ηλιάδη.

texniki2

Η συγκεκριμένη επιτυχία του εκπαιδευτηρίου δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό ή «κεραυνός εν αιθρία», αμαφέρουν οι εκπαιδευτικοί φορείς του τόπου. Αντιθέτως, άλματα προόδου που ξεπερνούν κάθε προσδοκία έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια η Τεχνική Σχολή Πάφου, αφού τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στην Τεχνική Εκπαίδευση στην  Πάφο έχει αυξηθεί κατά 37%, ενώ παράλληλα ο αριθμός των μαθητών που πετυχαίνουν στις Παγκύπριες εξετάσεις, έχει αυξηθεί σημαντικά.

Μιλώντας στο PafosNet ο Διευθυντής της Τεχνικής Σχολής Πάφου, Άκης Ηλία, επεσήμανε ότι για επτά συνεχή έτη εφαρμόζεται το πρόγραμμα εισαγωγικών μαθημάτων για τους μαθητές πρώτου έτους πρακτικής κατεύθυνσης. Στόχος των μαθημάτων αυτών είναι, πρωτίστως η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των μαθητών, αλλά και η βελτίωση των βασικών τους γνώσεων, εξήγησε.

« Τα αποτελέσματα μετά από την ανάλυση των δεδομένων και τη σύγκριση του αρχικού διαγνωστικού δοκιμίου με το τελικό, δείχνουν την εξελικτική πρόοδο των μαθητών που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 42%», επεσήμανε ο κ. Ηλία. « Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Υπουργείου Παιδείας και ειδικού συνεργάτη παρέχεται εξειδικευμένη βοήθεια σε δώδεκα μαθητές ετησίως, οι οποίοι χρήζουν βοήθειας, λόγω ειδικών κριτηρίων.

Οι εγγραφές των μαθητών στο σχολείο, οι απουσίες τους, τα διαγωνίσματα και οι καταγγελίες καταγράφονται ηλεκτρονικά. Η ηλεκτρονική καταγραφή των απουσιών παρέχει τη δυνατότητα στο σχολείο για άμεση ενημέρωση των γονέων. Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου και τήρησης στατιστικών στοιχείων, ώστε να ενεργούμε άμεσα για τη βελτίωση των διαδικασιών προς όφελος των μαθητών».

Ο κ. Ηλία τόνισε ότι η συνεργασία, η καλλιέργεια υπευθυνότητας, η θετική σκέψη και κυρίως, η άμεση επίλυση των προβλημάτων, είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους εργάζονται οι άνθρωποι της Τεχνικής Σχολής Πάφου για τη δραστική βελτίωση της κατάστασης τα τελευταία χρόνια.

«Από την αρχή τίθενται ξεκάθαροι στόχοι, αλλά κυρίως γίνεται προγραμματισμός των ενεργειών και των δράσεων, τις οποίες θα κάνουμε, ώστε να επιτύχουμε τους στόχους που θέτουμε», αναφέρει. « Για την επίτευξη των στόχων, εκτελούμε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις μέσα από τις ομάδες εργασίας και ακολουθούμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, είναι πολλά και δύσκολα. Αυτό ακριβώς, όμως, είναι και το πλεονέκτημά μας. Δηλαδή, οι δυσκολίες αποτελούν για εμάς χρυσές ευκαιρίες για βελτίωση και ανάπτυξη».

texniki3

Οι επιτυχίες της Τεχνικής Σχολής Πάφου και η αλλαγή στην αντιμετώπιση της από την εκπαιδευτική κοινότητα της επαρχίας, καταγράφεται και αριθμητικά πλέον: Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια στην Πάφο, η ζήτηση για φοίτηση στην Τεχνική Σχολή της πόλης ξεπερνά κατά πολύ τις διαθέσιμες θέσεις που προσφέρονται. Αποδεικνύοντας με τον πιο εμφαντικό τρόπο για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα άμεσης ανέγερσης δεύτερης Τεχνικής Σχολής στην Πάφο, 90 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου που εξέφρασαν πρόθεση να φοιτήσουν στην Τεχνική στον λυκειακό κύκλο, δεν μπόρεσαν να το πράξουν ούτε και κατά τη φετινή σχολική χρονιά.

Μιλώντας στο PafosNet ο βουλευτής Πάφου και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Χρύσανθος Σαββίδης, τόνισε ότι ενημερώθηκε σχετικά ότι από τους 317 μαθητές Γ’ γυμνασίου, οι οποίοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να φοιτήσουν στην τεχνική εκπαίδευση, μόνο 227 μπόρεσαν να εγγραφούν, λόγω πλήρωσης θέσεων.

« Δυστυχώς, τα υπόλοιπα 90 παιδιά έπρεπε να κάνουν άλλες επιλογές, καθώς δεν υπάρχει και δεύτερη Τεχνική Σχολή στην πόλη μας», καταγγέλλει ο κ. Σαββίδης. «Ένα αίτημα που χρονίζει και μετατίθεται από χρόνο σε χρόνο, για αυτό και η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συνεδρίασε πρόσφατα στην Πάφο και συζήτησε το θέμα, με στόχο να δώσουμε λύση».

Ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ κάλεσε για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας όπως τροχιοδρομήσει άμεσα τις διαδικασίες για τη δημιουργία νέα Τεχνικής Σχολής στην Πάφο.