Τάλα: Μια ανάπλαση και μια κατεδάφιση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
12 Οκτωβρίου 2020Μια ανάπλαση και μια κατεδάφιση, άλλαξαν εντελώς την εικόνα στην περιοχή της Τάλας και δημιούργησαν ένα νέο, αναβαθμισμένο αισθητικά και λειτουργικά τοπίο. Η ανάπλαση αφορά στη δεύτερη φάση της ανάπλασης του κεντρικού πυρήνα που προηγήθηκε, ενώ η κατεδάφιση αφορά στην μεγάλη οικοδομή που κρίθηκε επικίνδυνη και εξαιτίας της οποίας ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της κοινότητας παρέμεινε αποκλεισμένο από τον κεντρικό δρόμο πρόσβασης προς και από τις κατοικίες τους για ένα ολόκληρο χρόνο.
Με τα δύο αυτά έργα να έχουν πλέον ολοκληρωθεί και να δοθεί εδώ και λίγες μέρες προς χρήση στο κοινό, η κοινοτάρχης Τάλας, Αρετή Πιερίδου, κάνει σήμερα λόγο μιλώντας στο PafosNet για έργα που άλλαξαν την εικόνα στην περιοχή και αναβάθμισαν, τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών.
« Τα δύο αυτά δεδομένα», τονίζει η κ. Πιερίδου, « ήταν αλληλένδετα, αφού η δεύτερη φάση της ανάπλασης του κεντρικού ιστού της κοινότητας δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει σε όλο το εύρος της αν πρώτα δεν ολοκληρωνόταν η κατεδάφιση της επικίνδυνης οικοδομής στο «Καμάρες». Και αυτό, αφού λόγω του κλεισίματος του δρόμου προς το «Καμάρες», όλη η τροχαία κίνηση διοχετευόταν από την κεντρική πλατεία του χωριού όπου εκτελείτο η δεύτερη φάση».
Η ολοκληρωμένη πρώτη και δεύτερη φάση, έχει ήδη δώσει ένα νέο, εντυπωσιακό και ελκυστικότερο πρόσωπο των χώρων που βρίσκονται περιμετρικά της κεντρικής πλατείας.
Τον ενθουσιασμό της για το αποτέλεσμα της πρώτης αυτής φάσης εξέφρασε και η πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Τάλας, η οποία επεσήμανε ότι με την εκτέλεση πλέον της δεύτερης φάσης του μεγάλου έργου η Τάλα άλλαξε εντελώς πρόσωπο σε όλη την ευρύτερη έκταση του ιστορικού της πυρήνα.
«Η φάση αυτή αφορούσε στην ρύθμιση των κυκλοφοριακών συνθηκών γύρω από την πλατεία, στον ευρύτερο κεντρικό πυρήνα της κοινότητας», τόνισε. « Έγινε επίσης απομοίωση των τοίχων όσων κατοικιών στην περιοχή αυτή είναι πέτρινα, έγιναν πλακόστρωτα και όλες οι άλλες αναγκαίες διαρρυθμίσεις προκειμένου να εξυπηρετηθεί η λειτουργία και η αισθητική ανάδειξης της πλατείας μας».
Πέραν της αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης στο κέντρο της κοινότητας για τους ίδιους τους κατοίκους και επισκέπτες, τόνισε η κ. Πιερίδου, με τα έργα που έχουν γίνει στην πρώτη φάση εξυπηρετούνται και οι επιχειρηματίες του κέντρου, τα καταστήματα εστίασης, πώλησης διαφόρων ειδών και άλλων υπηρεσιών.
«Έχουμε πλέον μια πλατεία πρότυπο», είπε, « που μπορούν να την χαρούν οι άνθρωποι της περιοχής, να περπατήσουν και να καθίσουν, να παίξουν τα παιδιά σε ένα ασφαλή χώρο από τα αυτοκίνητα και να απολαύσουν ένα φυσικό περιβάλλον από τα λίγα».
Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού για την ανάπλαση του κεντρικού πυρήνα της Τάλας, ήταν η πεζοδρόμηση της πλατείας, η μετατροπή της σε χώρο κοινωνικών συναναστροφών και διοργάνωσης εκδηλώσεων, αντί της άναρχης κυκλοφοριακής διακίνησης που παρατηρείτο ως πρότινος. Η συνολική δαπάνη του έργου ανήλθε στο 1,3 εκατομμύριο ευρώ και η κοινότητα Τάλας θα συνεισφορά το 30% του ποσού. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία. Με τις αλλαγές που έγιναν, εκτιμάται ότι η ζωή στην πλατεία, στην οποία λειτουργούν ήδη διάφορες επιχειρήσεις, θα τονωθεί ακόμη περισσότερο. Η αλλαγή στον κεντρικό ιστό της Τάλας καθίσταται εφικτή μετά την παραχώρηση χώρων στην πλατεία, που ανήκουν στην Εκκλησία, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στην κοινότητα, ώστε με το έργο να ενωθεί και ο περίβολος της παλιάς με τη νέα εκκλησία της κοινότητας.
Βασικό στοιχείο της ανάπλασης επίσης, είναι η ένωση των δύο εκκλησιών μέσω των πλατειακών τους χώρων. Οι αυλές και οι προαύλιοι χώροι των εκκλησιών της Αγίας Αικατερίνης και του Σωτήρος Χριστού, ενώνονται πλέον με την κεντρική πλατεία του χωριού, δημιουργώντας ένα νέο πλατειακό κέντρο.
Η αλλαγή στον κεντρικό ιστό της Τάλας κατέστη εφικτή μετά την παραχώρηση χώρων στην πλατεία, που ανήκουν στην Εκκλησία, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου στην κοινότητα.
Μιλώντας στην εκδήλωση που είχε γίνει για την παρουσίαση των σχεδίων ανάπλασης, ο Κύπρου Χρυσόστομος εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις βελτιώσεις και τα σχέδια που παρουσιάστηκαν. Τόνισε δε, ότι με τις ρυθμίσεις που προωθήθηκαν, θα μάθουν όλοι να σταθμεύουν τα οχήματα σε χώρους στάθμευσης για να περπατούν και να απολαμβάνουν το τοπίο και όχι να σταθμεύουν έξω ακριβώς από το υποστατικό στο οποίο θέλουν να μεταβούν.
« Έπρεπε να υπάρξει ένα συγύρισμα στους χώρους της πλατείας», είπε. « Αν ο καθένας επιμένει να μπαίνει στην πλατεία με το αυτοκίνητο του, τότε δεν θα έπρεπε να αποφασισθεί η ανάπλαση».
Μετά από πολύμηνες διαδικασίες, ανησυχίες για τα επίπεδα της δημόσιας ασφάλειας στην περιοχή και διαμαρτυρίες των κατοίκων του Καμάρες στην Τάλα για την ταλαιπωρία που υφίστανται, οι μπουλντόζες ολοκλήρωσαν το έργο τους και έσβησαν πλέον μηχανές, ένα χρόνο μετά.
Το επικίνδυνο τριώροφο κτίριο στην είσοδο του Καμάρες εξαφανίστηκε με πρωτοβουλία και δαπάνη του κράτους, αφού ο ιδιοκτήτης είχε δηλώσει αδυναμία ανάληψης του πολυδάπανου έργου.
Μιλώντας στο PafosNet η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, τόνισε ότι τα έργα άρχισαν με την κατεδάφιση του τρίτου επιπέδου της οικοδομής και στη συνέχεια έγιναν οι απαραίτητες πασσαλώσεις στα όρια του τεμαχίου για σταθεροποίηση του πρανούς και οι υπόλοιπες κατεδαφίσεις.
« Ως γνωστό η αποσταθεροποίηση της τοποθεσίας προκλήθηκε από τις αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν από την κατηγορούμενη εταιρεία ανάπτυξης», είπε. « Πριν την έναρξη των εργασιών έγινε λεπτομερής γεωτεχνική μελέτη και μελέτη κατεδάφισης την οποία μας έχουν παρουσιάσει στα γραφεία μας οι επιτυχόντες προσφοροδότες».
Πασσάλωση έγινε και στον εφαπτόμενο δρόμο, ανέφερε η Έπαρχος Πάφου, κάνοντας λόγο για εξειδικευμένες εργασίες με σημαντικό κόστος της τάξης του μισού εκατομμυρίου που θα διεκδικηθεί στη συνέχεια από τους κατηγορούμενους εφόσον οι ίδιοι δεν ανταποκρίθηκαν και το συγκρότημα των οικοδομών είχε καταστεί επικίνδυνο.
Η δαπάνη καλύπτεται από εξοικονομήσεις του κρατικού Προυπολογισμού, κατέληξε η Μαίρη Λάμπρου.