Τα πάντα στον αέρα ακόμη, φωνάζουν οι τουριστικοί φορείς της Πάφου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
23 Μαρτίου 2021Χωρίς κανένα πρακτικό αντίκρυσμα επί της ουσίας είναι ακόμη όλες οι αισιόδοξες εκτιμήσεις κυβερνητικών και άλλων φορέων για την ανάκαμψη του τουρισμού σε άμεσο χρόνο. Οι ξενοδόχοι της επαρχίας Πάφου εκτιμούν ότι η αισιοδοξία που πηγάζει εσχάτως από Βρετανία, Ισραήλ και Ρωσία δεν έχει μετουσιωθεί σε πρώτα οφέλη για την Κύπρο, ενώ προειδοποιούν ότι αν δεν βρεθεί σε άμεσο χρόνο μια λύση για ενίσχυση και επίσπευση του εμβολιαστικού προγράμματος της Κύπρου, η καλοκαιρινή σεζόν κινδυνεύει να χαθεί για τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο.
Μιλώντας σήμερα στο PafosNet το μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου, αναλύει την κατάσταση όπως την βλέπουν οι ξενοδόχοι και τονίζει εμφαντικά ότι ο κλάδος κρατά μικρό καλάθι για το επόμενο διάστημα:
« Ξεκινώντας από την Βρετανία, οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Μπορίς Τζόνσον για έναρξη των τουριστικών προγραμμάτων των Βρετανών από τις 17 Μαίου, εκτιμούμε ότι είναι εκτός πραγματικού χρόνου. Θεωρούμε ότι μέσα Ιουνίου στην καλύτερη των περιπτώσεων θα αρχίσει η διακίνηση των βρετανών τουριστών.
Και είναι ιδιαίτερης σημασίας το γεγονός ότι όλες οι κρατήσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το κύμα αισιοδοξίας που προκλήθηκε στη Βρετανία, δεν καλύπτουν αυτές που έχουν ακυρωθεί λόγω των εν λόγω δηλώσεων. Μιλώ για κρατήσεις που έγιναν για Απρίλιο και Μάιο, οι οποίες πλέον είτε έχουν μεταφερθεί για το τέλος του καλοκαιριού, είτε σε κάποιες περιπτώσεις για το 2022.
Αντίστοιχη ανακολουθία επίσημων δηλώσεων και πραγματικότητας παρατηρείται και στο θέμα των τουριστικών κινήσεων με το Ισραήλ Οι εξαγγελίες για τις διμερείς σαυμφωνίες, που έγιναν με την μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα, δεν έχουν ουσιαστικά πρακτικό αντίκρυσμα εδώ και τρεις εβδομάδες.
Καμία πτήση από τη χώρα αυτή δεν έχει προστεθεί για τα αεροδρόμια μας, κανένας οργανωτής ταξιδίων δεν παρουσίασε πρόγραμμα για τον Απρίλιο, τουλάχιστον. Και σε αυτή την περίπτωση είμαστε σε καθεστώς αναμονής και αβεβαιότητας».
Εκεί που τα πράγματα αποτελούν ωστόσο ένα τεράστιο και πολύ επικίνδυνο ερωτηματικό, επισημαίνει ο Μάριος Βασιλείου, είναι στο θέμα της Ρωσίας. Εκεί, όπου δεν έχουμε απλώς μια συνεχιζόμενη τουριστική εκκρεμότητα, τονίζει, αλλά και εμπλοκή πολιτικών και διπλωματικών κινήσεων που καθιστούν επίφοβη την επόμενη μέρα της συνεργασίας μας με τη Μόσχα.
«Δυστυχώς, στη χρονική αυτή συγκυρία της αναμονής για τις όποιες εξελίξεις στο τουριστικό ρεύμα», αναφέρει, « η Κύπρος αναγκάζεται να βρεθεί στο μέσο μιας διαμάχης της ΕΕ με τη Μόσχα, με τη σύγκρουση των δύο και τις κυρώσεις που αποφασίσθηκαν από τους εταίρους. Γεγονός, που καθιστά πλέον ορατό το ενδεχόμενο να παραμείνει για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κύπρος χωρίς ρώσους τουρίστες.
Το θέμα της ρευστότητας στο σκηνικό με τη Ρωσία, αγγίζει και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξαιτίας του ρωσικού εμβολίου. Όπως είναι γνωστό, πολλές ευρωπαικές κυβερνήσεις εργάζονται πλέον για την κατά μόνας αγορά του Σπούτνικ-5, ενώ η ίδια η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μπορεί να διαθέσει 50 εκατομμύρια εμβόλια στην ΕΕ.
Εμείς, θεωρούμε ότι θα ήταν σωστό η Κύπρος να κινηθεί άμεσα και από μόνη της προς τη Μόσχα για αγορά εμβολίων. Και θα αντιμετωπίζαμε την πολύ σοβαρή καθυστέρηση στον εμβολιασμό που παρατηρείται ήδη και που εξαιτίας της χάθηκε ήδη τουριστικά η άνοιξη, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο θα δίναμε το μήνυμα ότι δεν είμαστε απέναντι στη Ρωσία, πράγμα που δημιουργεί τον κίνδυνο «αντιποίνων» με την καθοδήγηση των τουριστών της προς άλλους προορισμούς».
Το μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου τονίζει επίσης ότι οι δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία σε θέματα οργανωμένων ταξιδίων προς το νησί και οι πολύ μεμονωμένες κρατήσεις από άλλες αγορές εκτός των τριών κυριότερων που προαναφέρθηκαν, επαναφέρουν στην επικαιρότητα το θέμα της δημιουργίας ενός κρατικού αερομεταφορέα. Δεν νοείται, επισημαίνει, η Κύπρος στο στρατηγικό σημείο που βρίσκεται, να μην έχει ένα δικό της αερομεταφορέα και να εξαρτάται από τις διεθνείς εξελίξεις και τις όποιες στρατηγικές κρατών ή επιχειρηματιών.
Ο Μάριος Βασιλείου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι συνεχίζονται μέχρι τον Μάιο τα επιδοτούμενα κρατικά προγράμματα για τον εγχώριο τουρισμό.
« Θα έλεγα παράλληλα, ότι η περίοδος αυτή είναι μια ευκαιρία να γίνουν βελτιώσεις και στις υποδομές των ξενοδοχείων» και όχι μόνο, παρατηρεί. « Θα πρέπει μετά την πανδημία και την επαναφορά της κανονικότητας, να δώσουμε το μήνυμα στις τουριστικές αγορές ότι είμαστε πανέτοιμοι να επαναλειτουργήσουμε. Και αυτό έχει σημασία να καταδειχθεί εμπράκτως με την παρουσίαση σύγχρονων και εντελώς νέων εγκαταστάσεων και υποδομών, όχι πεπαλαιωμένων και με εικόνα άλλης εποχής».
Το μεγάλο στοίχημα για την Κύπρο το καλοκαίρι του 2021, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ξενοδόχων της Πάφου, είναι να αποτελέσει το νησί ένα ασφαλή προορισμό. Η επιδημιολογική μας εικόνα πρέπει να είναι άψογη, τονίζει ο κ. Βασιλείου, είτε μέσω του εμβολιασμού, είτε μέσω άλλων πρακτικών που πρέπει να εφαρμοσθούν:
« Σίγουρα πάντως, θα πρέπει να σταματήσουν μέτρα που απλώς δυσκολεύουν την ποιότητα ζωής, όπως τα lockdown και τα οποία αυξάνουν την αβεβαιότητα στους tour operators για το τι πραγματικά γίνεται εδώ.
Αρκεί που ήδη υπάρχει ανησυχία για θέματα εμβολιαστικής πολιτικής. Είναι κινούμενη άμμος το τοπίο διεθνώς, αφού εκτός Βρετανίας και Ισραήλ, όλες οι άλλες χώρες είναι πολύ πίσω εμβολιαστικά από ότι αναμενόταν. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα του ποιστοποιητικού εμβολιασμού ως πρωτεύοντος συστατικού για τη διακίνηση επισκεπτών, παύει να έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα.
Αντιθέτως, τονίζει το μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, σημασία έχει κυρίως η νέα κατηγοριοποίηση των χωρών η οποία σύμφωνα με τον κλάδο προκαλεί σύγχυση. Οι πολλές κατηγορίες της και οι συχνές αλλαγές κρατών από τη μια στην άλλη, υποστηρίζει, δημιουργούν φόβους στο τουριστικό κοινό ότι μπορεί να βρεθούν προ απροόπτων γεγονότων.
«Γι’ αυτό και φέτος, θα δούμε κυρίως κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», καταλήγει.