Pafos Net

Σύνδεσμος Καταναλωτών Πάφου: Προσοχή στα σχολικά είδη και τα κριτήρια επιλογής τους

title image

Τα σχολεία ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους μαθητές τους και ήδη οι διαφημίσεις των σχολικών ειδών μας βομβαρδίζουν  ακατάπαυστα εδώ και λίγες ημέρες. Η ετήσια αυτή πρακτική δεν είναι και τόσο «αθώα», προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Καταναλωτών Πάφου, καλώντας τους γονείς να μεριμνήσουν για την αποφυγή της πρόσληψης από τα παιδιά λανθασμένων καταναλωτικών προτύπων και άκριτης επιλογής προιόντων βασισμένων στο μάρκετινγκ και μόνο.

Μιλώντας στο PafosNet η Χρίστα Χριστοφή, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Καταναλωτών Κύπρου, επεσήμανε ότι αρκετές εταιρίες παραγωγής σχολικών ειδών εκμεταλλεύονται την φυσιολογική έλξη των παιδιών προς πολυδιαφημιζόμενα είδη, για να δημιουργήσουν λανθασμένα καταναλωτικά πρότυπα και, τελικά, να τα οδηγήσουν, στον υπερκαταναλωτισμό.

« Από τα είδη που προωθούνται στην αγορά, αρκετά είναι εντελώς, περιττά», επισημαίνει. « Η αγορά σχολικών ειδών μπορεί να είναι μια εμπειρία συμμετοχής και μάθησης, τόσο για το γονέα όσο και για το μαθητή. Είναι μια ευκαιρία να περάσουν, μαζί, ένα όμορφο απόγευμα και να μάθουν, με ποιο τρόπο να κάνουν χρήσιμες και ευχάριστες αγορές.

Πρέπει να συζητήσουμε με το παιδί μας, να του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων για τα σχολικά είδη καθώς και τους τρόπους που διάφορες εταιρείες μας οδηγούν στην υπερκατανάλωση. Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται».

Η εκπρόσωπος των καταναλωτών Πάφου τονίζει ακόμη ότι αυτή η χρονική περίοδος προσφέρει μια από τις καλύτερες ευκαιρίες στους γονείς να εξηγήσουν στο παιδί τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής που πρέπει να έχει απέναντι στην κατανάλωση.

Όταν βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας κατάλαβε τους κινδύνους, παρατηρεί, ετοιμάζουμε έναν κατάλογο με τα είδη που θεωρούμε απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή το παιδί μας πρέπει να συμμετέχει.

« Αν πιστεύει ότι συναποφάσισε μαζί μας για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγουμε τριβές όταν θα κάνουμε τις αγορές μας», αναφέρει η κ. Χριστοφή. « Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιδί κάποιες στιγμές να παρασυρθεί από την ποικιλία της αγοράς και να μας ζητήσει να αγοράσουμε κάποια πράγματα τα οποία δεν είχαμε συμπεριλάβει στον κατάλογο. Αν θεωρούμε ότι είναι περιττά πρέπει να αρνηθούμε, έστω και αν στεναχωρήσουμε τον μικρό μας καταναλωτή.

Μελετούμε με προσοχή τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στην πίεση του παιδιού μας να του κάνουμε το χατίρι. Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης».

Αναφερόμενη στα σχολικά είδη πρώτης ανάγκης, η Χρίστα Χριστοφή επισημαίνει ότι όσον αφορά στις σχολικές τσάντες, η νομοθεσία για το βινύλιο και τα βαρέα μέταλλα δεν είναι ίδια σε όλο τον κόσμο. Η παραγωγή του PVC έχει συνδεθεί με διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος και καρκινογενέσεις.

« Οι έντονα χρωματιστές τσάντες βινυλίου είναι επικίνδυνες», τονίζει. « Το μαλακό βινύλιο κατασκευάζεται με την προσθήκη φθαλικών αλάτων και χημικών που προξενούν πλήθος διαταραχών στην υγεία των παιδιών. Τα έντονα χρώματα επίσης μπορεί να περιέχουν μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα, τοξικά για τα παιδιά.

Οι καλύτερες τσάντες είναι οι κατασκευασμένες από πολυεστέρα ή νάιλον και χώρα προέλευσης την Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά. Επίσης πολύ καλές είναι οι τσάντες από ύφασμα ή δέρμα. Πρέπει να δίνεται σημασία στην ποιότητα του υφάσματος το οποίο  πρέπει να είναι ανθεκτικό στην σκληρή μεταχείριση που υποβάλλονται οι τσάντες».

Αναφορικά με μολύβια, στυλό, μαρκαδόρους και μπογιές, η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καταναλωτών Πάφου τονίζει ότι καλό είναι οι γονείς να προτιμούν μολύβια, χρωματιστά μολύβια και στυλό από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αμερικής και του Καναδά που δεν περιέχουν μόλυβδο.

Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη που μοιάζουν με τρόφιμα, προειδοποιεί, ούτε και που μυρίζουν σαν τρόφιμα, όπως συμβαίνει με κάποια σβηστήρια. Οι μυρωδιές προέρχονται από χημικές αρωματικές ουσίες που ίσως αποδειχθούν ακατάλληλες, ενώ η μυρωδιά παρασύρει τα παιδιά να τα βάλουν στο στόμα, εξηγεί.

sxolika2

« Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο για την αγορά τους», σύμφωνα με την Χρίστα Χριστοφή. « Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά που μοιάζουν με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας με τα παιχνίδια:

« Στυλό που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, σβηστήρια που μυρίζουν σαν φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη για την υγεία ή ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.

Μαρκαδόροι και μαρκαδόροι υπογράμμισης με γλυκιά μυρωδιά θα αναγκάζουν τα παιδιά σας να τους μυρίζουν συνεχώς. Όπως και με άλλα αρωματικά προϊόντα, φθαλικά άλατα χρησιμοποιούνται συχνά για να γίνουν ισχυρά αρώματα και που να διαρκούν περισσότερο».
Για να είναι ο γονέας απόλυτα σίγουρος ότι οι μελλοντικές αγορές του είναι ασφαλείς, τονίζει, μπορεί να κάνει μια περιήγηση στο σύστημα RAPEX (Σύστημα ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επικίνδυνα καταναλωτικά και επαγγελματικά προϊόντα) το οποίο επιτρέπει στις εθνικές αρχές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταλλάξουν γρήγορα πληροφορίες μεταξύ τους για προϊόντα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές της νομοθεσίας της Ε.Ε και εντοπίζονται στην αγορά.

« Tην πρωτιά στα πιο επικίνδυνα προϊόντα που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά την έχουν τα παιχνίδια», καταλήγει η κ. Χριστοφή. « Η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμετέχει στο σύστημα Rapex.

Με αυτές τις προληπτικές ενέργειες, έχουμε πολύ μεγαλύτερες ελπίδες για μια όμορφη νέα σχολική χρονιά, δημιουργική, γεμάτη φαντασία και γνώσεις».

sxolika3