Pafos Net

Συμβουλευτικό Κέντρο Πρόληψης ενάντια στις εξαρτησιογόνες ουσίες ζητούν στην Πάφο

title image

Ολοένα και περισσότεροι φορείς και παράγοντες της Πάφου εκφράζουν πλέον ανοιχτά τις έντονες ανησυχίες τους για την έκταση που έχει λάβει η μάστιγα των ναρκωτικών στην επαρχία. Η σχεδόν καθημερινή πλέον συμπερίληψη στο αστυνομικό δελτίο της επαρχίας ειδήσεων για ανεύρεση ναρκωτικών σε υποστατικά, η σύλληψη νεαρών ατόμων με ουσίες στην κατοχή τους και η διαπίστωση ότι ολοένα και συχνότερα οδηγοί βρίσκονται πίσω από το τιμόνι τελώντας υπό την επήρεια εξαρτησιογόνων ουσιών, έχουν ωθήσει θεσμικούς φορείς της Πάφου το τελευταίο διάστημα να ενώνουν τις φωνές τους με αυτές των απλών πολιτών που εδώ και καιρό απευθύνουν εκκλήσεις για λήψη μέτρων.

Η πιο πρόσφατη παρέμβαση στο κοινωνικό αυτό πρόβλημα εκδηλώθηκε εντός του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου. Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο και την ολομέλεια του σώματος, ο δημοτικός σύμβουλος Φίλιππος Φιλίππου ζητά την σύσταση ενός Συμβουλευτικού Κέντρου Πρόληψης ενάντια στις εξαρτησιογόνες ουσίες στην Πάφο.

Η γάγγραινα των ναρκωτικών ουσιών προσλαμβάνει στις μέρες μας τεράστιες διαστάσεις, τονίζει στην επιστολή του. Αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε μείζον ζήτημα της μικρής μας κοινωνίας. «Οι αιτίες του προβλήματος είναι ουσιαστικές και πολλαπλές», σύμφωνα με τον κ. Φιλίππου. «Συνδέονται ευθέως με το σύγχρονο τρόπο ζωής, την αποξένωση και τη μοναξιά που βιώνουν οι νέοι. Συνδέονται με τα προσωπικά, επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα που αυτοί αντιμετωπίζουν, καθώς και με την έλλειψη κοινωνικών οραμάτων και συλλογικών δράσεων, κυρίως από την Πολιτεία.

Είναι επίσης γνωστό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι διαταξικό. Δεν εστιάζεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά αφορά το σύνολο των νέων, ανεξάρτητα από την κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση. Τα ναρκωτικά είναι μπροστά μας, δίπλα μας. Δεν είναι μια προσωπική οικογενειακή υπόθεση που αφορά μόνο τους χρήστες και τις οικογένειές τους. Τα ναρκωτικά μας αφορούν και μας αγγίζουν όλους: τους πολίτες, την τοπική κοινωνία, τους φορείς, την Πολιτεία, τη χώρα ολόκληρη. Είναι θέμα κατ’ εξοχήν κοινωνικοπολιτικό που απαιτεί την άμεση αφύπνιση και ενεργοποίησή μας».

Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Πάφο είναι υπαρκτό και δυστυχώς αναπτυσσόμενο, παρατηρεί ο Φίλιππος Φιλίππου. Είναι διαχρονικό, τεράστιο, πολύπλοκο και αποτελεί εφιάλτη για πολλές οικογένειες, επισημαίνει:

« Τα νεαρά θύματα δυστυχώς αυξάνονται συνεχώς. Ο δείκτης είναι πλέον στο κόκκινο. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Η Πολιτεία, οι φορείς, οι ενεργοί πολίτες. Αλήθεια, ποιος μπορεί να κλείσει τα μάτια σ’ αυτό το τεράστιο πρόβλημα; Ποιος μπορεί να μην βλέπει αυτή την ανοικτή πληγή που αιμορραγεί και μας κάνει να θρηνούμε θύματα; Ποιος αντέχει να βλέπει τη νεολαία μας να χάνεται σε αυτό το ψεύτικο κόσμο; Το πρόβλημα δεν κρύβεται πλέον κάτω από το χαλί. Έχει εισβάλει στην καθημερινότητά μας, στα σχολεία μας. Γι’ αυτό καλούμαστε να το αντικρίσουμε κατάματα. Καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά με συντονισμένες κινήσεις και ιδιαίτερη ευαισθησία.

Η Πολιτεία καλείται, ως οφείλει, να αναπτύξει προς αυτήν την κατεύθυνση μια σφαιρική και σαφή πολιτική, με στόχο την ολοκληρωτική αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος. Η Αστυνομία και το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, τα σχολεία επίσης.

Ως Δήμος Πάφου πρέπει να δράσουμε άμεσα, προληπτικά και αποτελεσματικά. Επαναφέρω με την παρούσα επιστολή την πρόταση μου για να δημιουργηθεί στην πόλη μας ένα Συμβουλευτικό Κέντρο Πρόληψης ενάντια στις εξαρτησιογόνες αυτές ουσίες. Κύριος σκοπός του θα είναι συμβουλευτικός, θα δρα δηλαδή προληπτικά, θα συνεργάζεται με σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, με οργανωμένα σύνολα και κυριότερα με φορείς νεολαίας. Θα συνεργάζεται με την Αστυνομία, τον Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου, τον Αντιναρκωτικό Σύνδεσμο Κύπρου και τους διάφορους άλλους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς. Θα εργάζεται με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και συμβούλους ψυχολόγους και θα χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά και Κρατικά προγράμματα, αλλά και μέσα από τις διάφορες δράσεις του. Απώτερος στόχος αυτού του Συμβουλευτικού Κέντρου Πρόληψης θα είναι να αποτρέψει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από την νεολαία μας και ταυτόχρονα να την οδηγήσει προς τον υγιή αθλητισμό, την παιδεία, την δημιουργία πολιτισμού και τέχνης. Θα πρέπει οι νέοι μας να οδηγηθούν σε προγράμματα και δράσεις που θα αναπτύξουν υγιές σώμα, ισχυρές αξίες και δυνατό μυαλό».

Η καταπολέμηση των ναρκωτικών αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον της Πάφου, καταλήγει στην πρόταση του προς το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου το μέλος του.

« Οφείλουμε, με όραμα, με σχέδιο, με μέθοδο και συνεχή προσπάθεια να εργαστούμε για τον απεγκλωβισμό της νέας γενιάς από τα διάφορα φετίχ της δήθεν απελευθέρωσης. Επενδύοντας σωστά στην νεολαία μας, κρατώντας την μακριά από τις παγίδες, σημαίνει ότι θα το εισπράξει πολλαπλάσια η πόλη μας στο μέλλον».

narkotika3

Αντίστοιχη πρόταση είχε καταθέσει πρόσφατα και ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης. Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση με τα ναρκωτικά στην Πάφο άκρως ανησυχητική και επικίνδυνη, τόνιζε τη σημασία της δημιουργίας των εξειδικευμένων εκείνων υποδομών που θα στηρίζουν με τρόπο επιστημονικό και προληπτικό τους νέους της επαρχίας.

Τα αποτελέσματα των νάρκοτεστ στους δρόμους της Πάφου, επιβάλλουν άμεσα τη δημιουργία ενός Κέντρου Απεξάρτησης στην επαρχία, υποστηρίζει. Τα ως τώρα στοιχεία καταδεικνύουν ότι παίρνουμε εύκολα το τιμόνι χωρίς να νοιαζόμαστε και τα αποτελέσματα προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, αφού πλέον έχουν βρεθεί αρκετοί οδηγοί θετικοί στο νάρκοτεστ.

« Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο η Πάφος να μην διαθέτει κέντρο απεξάρτησης από τα ναρκωτικά απ' την στιγμή που το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις», σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ. « Κάνουμε έκκληση προς τους εκάστοτε κυβερνώντες όπως δουν το θέμα άμεσα γιατί η μάστιγγα των ναρκωτικών είναι ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη κοινωνία στην οποία ζούμε.

Τα κέντρα απεξάρτησης αντιμετωπίζουν ολοκληρωμένα την εξάρτηση και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, παρέχοντας συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας».

Η Πάφος δυστυχώς και στον τομέα αυτό είναι ουραγός και κανείς δεν νοιάζεται πραγματικά, καταλήγει.

« Η ζωή είναι ωραία χωρίς εξαρτήσεις και πρέπει οι νέοι μας που είναι τα περισσότερα θύματα να βοηθηθούν, γιατί αν αναλογιστεί κανείς την απώλεια τόσων νέων ανθρώπων καταλαβαίνει ότι είναι στην ουσία ψαλίδισμα των προσδοκιών αυτού του τόπου. Είναι λες και ακρωτηριάζουμε το μέλλον της κοινωνίας μας γιατί κάθε νέος άνθρωπος που χάνεται, χάνεται μαζί και μια ελπίδα αυτού του τόπου».    

narktotika2