Συμμετοχική Δημοκρατία, αναγκαία σήμερα όσο ποτέ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
16 Οκτωβρίου 2016Του Παναγιώτη Α. Βορκά
Γενετιστή
Η περίοδος που διανύουμε ίσως να είναι η καταλληλότερη για την ένταξη στοιχείων συμμετοχικής δημοκρατίας στη διακυβέρνηση, τόσο στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και στο επίπεδο του κράτους.
Δυστυχώς το παραδοσιακό σύστημα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όπου οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν αντιπροσώπους, φαίνεται να περιορίζει τη δυνατότητα των πολιτών μόνο σε επίπεδο ανάδειξης αντιπροσώπων στη βουλή ή στην τοπική αυτοδιοίκηση οι οποίοι εν τη σοφία τους αποφασίζουν για όλα τα θέματα. Αυτό οδηγεί σταδιακά στη δημιουργία μιας μορφής επαγγελματικής πολιτικής ολιγαρχίας που κρίνει, αποφασίζει και καθορίζει πολιτικές που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών, μιας πόλης ή ευρύτερα ενός κράτους.
Επιπλέον, η σωρεία σκανδάλων που αποκαλύπτονται τα τελευταία χρόνια και τα κρούσματα εκδήλωσης συμπεριφορών αγνωμοσύνης και ασέβειας προς το εκλογικό σώμα και τους θεσμούς από κρατικούς και πολιτικούς αξιωματούχους δείχνει ακριβώς αυτό. Ότι δηλαδή, ένας μικρός αριθμός αιρετών καταλήγουν κατεστημένο που μόνο τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των πολιτών δεν πρεσβεύουν και εξυπηρετούν.
Ένα μικρό αλλά σημαντικό δείγμα συμμετοχικής δημοκρατίας αφορά τη διενέργεια δημοψηφισμάτων όπου οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για τα θέματα που τους επηρεάζουν μέσα από τη δύναμη της δικής τους προσωπικής ψήφου και όχι διαμέσου ενός αιρετού αντιπροσώπου.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος, πως το πρακτικό μέρος αυτού του τρόπου εφαρμογής διαδικασιών συμμετοχικής δημοκρατίας εμπερικλείει δυσκολίες ως προς τη διενέργεια τέτοιων δημοψηφισμάτων. Παρ’ όλα αυτά η ανάπτυξη του διαδικτύου και τεχνολογιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα μπορούσε να καταστήσει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων όπου όλοι οι πολίτες συμμετέχουν, μια πιο εύκολη και πιο προσβάσιμη διαδικασία.
Αυτό που χρειάζεται λοιπόν ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα η πόλη μας είναι περισσότερη εμπλοκή των πολιτών και όχι απαξίωση και αποστάσεις από τα κοινά.