Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου: Σπαρτιατική πειθαρχία για μεγάλα ταλέντα και μέσα στην πανδημία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
04 Μαΐου 2020Η παιδεία δεν πρέπει ποτέ να σταματά, το κυριότερο συστατικό μιας ακμάζουσας εκπαίδευσης και εν συνεχεία της εξέλιξης του ανθρώπου, είναι η συστηματοποίηση της μάθησης ανεξαρτήτως συνθηκών και η πιστή ακολουθία ενός πειθαρχημένου μοτίβου αγωγής του πνεύματος.
Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο δρ. Γιώργος Κουντούρης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου, κάνει λόγο για μια ομάδα νέων καλλιτεχνών που ύψιστο στόχο έχει θέσει την προαγωγή μιας στάσης ζωής η οποία οφείλει να καταστεί εξίσου σημαντική στην αντίληψή μας, με την αγωγή του σώματος και της φυσικής μας υγείας.
« Με την έναρξη της κρίσης», επισημαίνει ο επικεφαλής της Σ.Ο.Ν.Κ., « όλοι ανεξαιρέτως, χωρίς φανφάρες και περιττές κουβέντες, ξεκίνησαν άμεσα διαδικτυακά μαθήματα, ώστε να μην λείψει από κανένα μαθητή το ύψιστο αγαθό, η εκπαίδευση. Η σύμπνοια είναι εκπληκτική, η συνεργασία άψογη, η ανθρώπινη συνύπαρξη αξιοζήλευτη και ο επαγγελματισμός υποδειγματικός. Όλα αυτά συστηματοποιήθηκαν κι έγιναν βίωμα ενώ η τεμπελιά είναι φαινόμενο ασυγχώρητο κι άγνωστο στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου».
Σε χρόνους δύσκολους, όταν ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον μεγάλο φόβο της αβεβαιότητας, παρατηρεί ο δρ. Κουντούρης, τείνει να κατατάσσει τις ανάγκες του με προτεραιότητα. Πρωτόγονες και υποανάπτυκτες κοινωνίες, ενστικτωδώς περιορίζονται στη φυσική επιβίωση εξαιρώντας από τη ζωή τους οτιδήποτε δεν έχει σχέση με αυτό. Άλλες, πιο εξελιγμένες, αναζητούν και τη διασκέδαση, ενώ τα πλέον προηγμένα κοινωνικά σύνολα και Πολιτείες, δεν διανοούνται την εγκατάλειψη του πνεύματος και την παύση της εκπαίδευσής του, τονίζει:
« Με λίγα λόγια, όσο κι αν ακούγεται θαυμαστό, η σίτιση του σώματος και του πνεύματος, κρίνεται εξίσου αναγκαία. Τέτοιες κοινωνίες, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο επιβιώνουν, μα και μετατρέπουν τη δυστυχία από την όποια συμφορά σε Ιστορία ζηλευτή και η ζωή τους ανάγεται σε άλλα επίπεδα, δημιουργώντας όχι απλά ένα έθνος ή μια συνοικία από ζωντανά όντα αλλά κάτι θεϊκό: τον Ανθρώπινο Πολιτισμό.
Σε αυτό το εξελικτικό μονοπάτι κινείται το φιλοσοφικό υπόβαθρο της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Η σπαρτιατική πειθαρχεία η οποία χαρακτηρίζει τη φοίτηση στα προγράμματα της και τη στρουκτούρα της, πηγάζει από το όραμα διαμόρφωσης μιας εξελιγμένης κοινωνίας κι από την αποδεδειγμένη ιστορικά πεποίθηση ότι η αγωγή του πνεύματος πρέπει να είναι συνεπής. Ας μην γελιόμαστε, ο Πολιτισμός είναι αυτός που διατηρεί μια Πολιτεία ζωντανή. Ούτε οι αριθμοί, ούτε οι παράδες, ούτε οι πολέμοι. Η ευθύνη είναι τεράστια: οι 200 νεανικές ψυχές που εντάσσονται στα προγράμματά μας, είναι οι εύελπεις της κοινωνίας μας. Επενδύω σε αυτές τις ψυχές τις ελπίδες μου για την εξέλιξη του κοινωνικού ιστού».
Η αγωγή των ταλαντούχων νεαρών που αποτελούν την Ορχήστρα, σύμφωνα με τον μαέστρο της, είναι ένα πράγμα δύσκολο, πολύπλοκο και επίπονο.
« Η δική μου συμβολή είναι πολύ μικρή και υπό άλλες συνθήκες ενδεχομένως να ήταν και ασήμαντη», αναφέρει. « Όμως, σε αυτό τον αγώνα ρίχτηκαν άνθρωποι όμορφοι, με ήθος και με δύναμη ψυχής: Οι δικοί μου ήρωες, οι καθηγητές της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου και το προσωπικό της».
Εδώ κι επτά χρόνια, κάθε μέρα της βδομάδας, ο κάθε καθηγητής της Σ.Ο.Ν.Κ. προσφέρει το είναι του στις παιδικές ψυχές που διψούν για μάθηση, τονίζει ο κ. Κουντούρης.
« Σαράντα επαγγελματίες, με σπουδές πάνω από 10 χρόνια ο καθένας, εργάζονται ακατάπαυστα, με μόχθο και αγάπη για να οχυρώσουν αυτά τα παιδιά με γνώση, ήθος και ψυχική δύναμη», παρατηρεί. « Πριν λίγες μέρες ενημερώθηκα ότι άλλος ένας υπότροφός μας έγινε δεκτός σε μια από τις καλύτερες σχολές του κόσμου. Με κάθε ειλικρίνεια, δεν με απασχολεί αυτό, εξάλλου τα τελευταία χρόνια όλοι οι απόφοιτοι των προγραμμάτων μας γίνονται δεκτοί στα καλύτερα πανεπιστήμια.
Με χαροποιεί όμως, ότι η ομάδα αυτή κατάφερε να δημιουργήσει μια υποδειγματική κοινωνία, όπου συμβαίνει πλέον κάτι πολύ όμορφο: Ο καλλιτεχνικός διευθυντής να θαυμάζει τους καθηγητές και οι καθηγητές να θαυμάζουν τα παιδιά. Νιώθω ευτυχής γιατί δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα παιδιά θα γίνουν καλύτεροι από εμάς.
Ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου τους καθηγητές και το προσωπικό της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου. Το έργο τους παράγει Πολιτισμό, και η εξέλιξη της κοινωνίας μας είναι άμεσα συνυφασμένη με τους κόπους τους».
Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου θεωρείται σήμερα μια από τις καλύτερες συμφωνικές ορχήστρες στην Ευρώπη και αναγνωρίζεται διεθνώς ως το κυρίαρχο σύνολο νέων μουσικών στη χώρα μας.
Ιδρύθηκε το 1987 και φέρνει στις τάξεις της νέους με ταλέντο και ενθουσιασμό για την μουσική. Έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Κύπρου, ενώ στοχεύει στο να προωθεί την ποιοτική μουσική και να ετοιμάσει τους νέους μουσικούς για την επαγγελματική τους καριέρα.
Οι απόφοιτοι της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου γίνονται δεκτοί σε ανώτερης ποιότητας κονσερβατόρια και μουσικές σχολές ανά τον κόσμο, αντιπροσωπεύουν την Κύπρο σε διεθνείς ορχηστρικούς οργανισμούς και κερδίζουν διεθνείς διαγωνισμούς.
Η Σ.Ο.Ν.Κ., μεταφράζει μεγάλη γκάμα ρεπερτορίου από την Κύπρο και διεθνώς. Τα μέλη της λαμβάνουν μέρος σε διάφορες δημόσιες, ιδιωτικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο και στοχεύει στο να παρέχει στα παιδιά ποιότητα μουσικής μόρφωσης και όλα τα παιδιά του τόπου μας να έχουν ίσες ευκαιρίες μόρφωσης και ευκαιρία διεύρυνσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων στο πεδίο της μουσικής.
Ο επικεφαλής της, Γιώργος Κουντούρης, επισημαίνει ότι το εύρος των δραστηριοτήτων της Συμφωνικής, αποτελείται από επιστημονικά σχεδιασμένο σύνολο δράσεων επικεντρωμένων στη μουσική. Η ακαδημαική δράση της, έχει ως πρώτιστη επιδίωξη την μουσική και προσωπική ανάπτυξη του νέου μουσικού και δίνει υποτροφίες σε 100 παιδιά, τονίζει.
« Το πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΣymphoΠedia» περιλαμβάνει ορχηστρικά σύνολα μικρότερων ηλικιών (junior) και περιλαμβάνει φωνητική εκπαίδευση, ρυθμική ανάπτυξη και χορωδία των παιδιών, που αποτελούν την πρώτη μουσική κοινωνικοποίηση των μικρών παιδιών», καταλήγει ο μαέστρος της. « Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου περιλαμβάνει στις τάξεις της όλα τα ταλαντούχα παιδιά της Κύπρου ανεξαρτήτως ιδρύματος που τους παρέχει μουσική εκπαίδευση σε θέματα συμφωνικής μουσικής και όπερας».