Στέφανος Στεφάνου: Κλείνει η ψαλίδα των τιμών πετρελαιοειδών με τα κατεχόμενα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
11 Νοεμβρίου 2018Αυτό που είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό στο θέμα των καυσίμων από τα κατεχόμενα, είναι η δράση κάποιων που συνιστά αισχροκέρδεια. Υπάρχουν συμπατριώτες μας που μεταβαίνουν στα πρατήρια των κατεχομένων όχι για να γεμίσουν το αυτοκίνητο τους, αλλά για να εμπορευθούν καύσιμα. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πρατηριούχων Καυσίμων, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος αποκαλύπτει ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα τα ποσοστά των πολιτών από τις ελεύθερες περιοχές που προβαίνουν στην ενέργεια αυτή έχουν μειωθεί σε τεράστιο βαθμό εξαιτίας της μείωσης της ψαλίδας στις τιμές σε ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές.
Σε σημερινή συνέντευξη του στο PafosNet ο πρόεδρος των πρατηριούχων τονίζει ότι ενδεικτική είναι η πρόσφατη περίπτωση βυτιοφόρου από το Πέργαμος, που εφοδιάστηκε με οκτώ χιλιάδες λίτρα καυσίμων από τα κατεχόμενα, πράγμα που πέραν πάσης συζήτησης και αμφιβολίας συνιστά περίπτωση εμπορίας.
« Καλούμε και τους απλούς πολίτες, όποτε και όταν έχουν αντίληψη τέτοιων πρακτικών, να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές ή και εμάς ως Σύνδεσμο για να τιμωρούνται παραδειγματικά όλοι αυτοί που αισχροκερδούν σήμερα», αναφέρει. «Όσον αφορά στη χρήση των πρατηρίων των κατεχομένων για ίδια χρήση, καταγράφονται πλέον νέα δεδομένα. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το τελευταίο πεντάμηνο περίπου, μετά την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, παρατηρήθηκε μια μεγάλη απόκλιση στις τιμές των καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές σε σχέση με τα κατεχόμενα. Η απόκλιση αυτή ήταν της τάξης των 60-65 σεντ όταν πρωτοξεκίνησε, γεγονός που οδήγησε πολλούς συμπατριώτες μας που κατοικούν κοντά στην Πράσινη Γραμμή να μετακινούνται στα κατεχόμενα για εφοδιασμό των οχημάτων τους.
Η τάση αυτή ήταν αρχικά αυξανόμενη, με αποτέλεσμα πρατήρια στις περιοχές αυτές να έχουν μείωση κύκλου εργασιών της τάξης του 40 και του 50%, πράγμα που σήμαινε οικονομική καταστροφή των πρατηρίων αυτών. Ήταν που ήταν μικρά πρατήρια ούτως ή άλλως, πλέον η νέα αυτή τάση προκάλεσε μια οικονομική συντριβή τους.
Προιόντος του χρόνου όμως, η διαφορά αυτή στην τιμή έχει σμικρυνθεί πάρα πολύ, είμαστε πια στα 30 σεντ και εκτιμώ ότι η διαφορά αυτή δεν προσφέρει ουσιαστικό πλεονέκτημα σε κάποιο να πηγαίνει τόση απόσταση στα κατεχόμενα και να γεμίζει το αυτοκίνητο του. Με τη διαφοροποίηση αυτή, είμαι βέβαιος ότι η κίνηση προς τα κατεχόμενα θα μειωθεί κατά πολύ το αμέσως επόμενο διάστημα».
Πέραν του ζητήματος της τιμής, επισημαίνει ο κ. Στεφάνου, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας θα πρέπει να μελετήσουν εκτενέστερα και το θέμα της ποιότητας των καυσίμων από τα κατεχόμενα και το κατά πόσο εναρμονίζονται με τις οδηγίες των ευρωπαικών φορέων για το βιοκαύσιμο.
« Θα πρέπει να γίνει έρευνα», επισημαίνει, « κατά πόσο στο πετρέλαιο κίνησης, πχ, η ποσότητα του θείου που περιλαμβάνεται στο καύσιμο είναι εντός των αποδεκτών στην ΕΕ ορίων των 50 ppm και το σημαντικότερο αν περιλαμβάνουν βιοκαύσιμο, όπως προνοεί η ευρωπαική οδηγία για περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Στα κράτη-μέλη της Ένωσης, πρέπει να περιέχεται μέχρι 7% ποσότητα βιοκαυσίμου στο καύσιμο. Και θα πρέπει να πούμε ότι το βιοκαύσιμο είναι πολύ πιο ακριβό από το eurodiesel.
Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι τιμές στα κατεχόμενα είναι πιο φθηνές, αφού εκεί δεν ακολουθούν την οδηγία για βιοκαύσιμο στο προιόν. Είναι επομένως κρίμα οι κύπριοι πολίτες να πληρώνουν επιπρόσθετα λεφτά στην τιμή του eurodiesel για προστασία του περιβάλλοντος, ενώ κάποιοι ασυνείδητοι συμπατριώτες μας να πηγαίνουν και να χρησιμοποιούν προιόν χωρίς αυτή την πρόνοια».
Πέραν του θέματος των κατεχομένων, τα πρατήρια πετρελαιοειδών αντιμετωπίζουν σήμερα σειρά σοβαρών άλλων προβλημάτων, επισημαίνει ο πρόεδρος του κλάδου, πρώτο εκ των οποίων είναι η διαφοροποίηση που συντελείται στο θέμα του εργατικού προσωπικού.
«Από το 2013, με την εκδήλωση της μεγάλης κρίσης και της τεράστιας ανεργίας που καταγράφηκε», εξηγεί, « μπήκε από την κυβέρνηση ένα μορατόριουμ στην αδειοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, με αποτέλεσμα οι άδειες αυτές να περικοπούν. Και πρέπει να ξέρετε ότι ειδικά στον κλάδο μας, οι εργαζόμενοι ήταν σχεδόν μόνο από τέτοιες χώρες.
Τα τελευταία δύο χρόνια τώρα, με την ανάπτυξη που καταγράφει πάλι η οικονομία, έχουμε σοβαρότατα προβλήματα στην εξεύρεση προσωπικού. Η ανεργία από το 15% έχει πέσει στο 7-8% και το μεγάλο ποσοστό αυτού του 8% είναι μορφωμένα παιδιά που αντιλαμβάνεσθε ότι δεν θα έρθουν να ασχοληθούν ως εργαζόμενοι στα πρατήρια βενζίνης.
Γι’ αυτό, ο Σύνδεσμος ζητά να εξαιρεθεί από το μορατόριουμ που ισχύει, αφού πέραν της μη ύπαρξης δεξαμενής από κύπριους εργαζόμενους, πλέον έχει στερέψει και η δεξαμενή των κοινοτικών εργαζομένων. Πολίτες από χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία ή η Πολωνία, που πάντα εργοδοτούνταν σε επιχειρήσεις όπως οι δικές μας, πλέον εκμεταλλεύονται την ανάπτυξη και στις χώρες τους και επιστρέφουν πίσω για να εργαστούν εκεί.
Άρα, μόνη μας διέξοδος πλέον είναι η εξεύρεση προσωπικού από τρίτες χώρες».
Ο φετινός χειμώνας, εκτιμά ο Στέφανος Στεφάνου, θα είναι δύσκολος για τους κύπριους καταναλωτές όσον αφορά στην τιμολόγηση των καυσίμων.
Τα όσα συμβαίνουν με τις περιφερειακές συγκρούσεις και εντάσεις στην περιοχή, επισημαίνει, έχουν συντείνει στην σημαντική αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου που πλέον έχει φθάσει τα 80 δολάρια το βαρέλι.
« Συνεπώς, ως Κύπρος που είμαστε χώρα 100% εισαγωγική στα καύσιμα, βλέπουμε τις τιμές να εκτοξεύονται. Και επειδή η προμήθεια των πρατηριούχων είναι ανά λίτρο προιόντος, δηλαδή βάσει της ποσότητας και όχι βάσει τιμής, όσο οι τιμές ανεβαίνουν τόσο αυξάνεται και το κεφάλαιο κίνησης που απαιτείται για να δουλέψει ένα πρατήριο».
Την τελευταία δεκαετία, αναφέρει, έχουν δημιουργηθεί 80 νέα πρατήρια καυσίμων, εκτοξεύοντας τον αριθμό από τα 260 στα 320 πρατήρια ανά την ελεύθερη Κύπρο.
«Αυτή η αύξηση των πρατηρίων έγινε», παρατηρεί, «χωρίς να αυξάνεται αντίστοιχα η κατανάλωση καυσίμων. Αντιθέτως, μάλλον μείωση καταγράφεται αυτό το διάστημα, είχαμε κάποτε ένα δισεκατομμύριο λίτρα εισαγόμενα καύσιμα στα πρατήρια και σήμερα που μιλούμε έχει περιοριστεί στα 900 εκατομμύρια.
Ενώ όμως το λογικό θα ήταν μια αντίστοιχη μείωση των πρατηρίων, βλέπουμε να αυξάνονται. Και έχουμε ζητήσει ως Σύνδεσμος κατ’ επανάληψη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών για το θέμα αυτό των αδειοδοτήσεων, προκειμένου να δούμε πώς θα περιορισθεί το φαινόμενο που προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον κλάδο ή έστω πώς θα δίνονται οι άδειες εκεί που πραγματικά υπάρχουν ανάγκες.
Δυστυχώς όμως, από τον περασμένο Νοέμβριο αναμένουμε ακόμη τον καθορισμό συνάντησης με τον κ. υπουργό για συζήτηση του προβλήματος».
Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Πρατηριούχων είναι κατηγορηματικός ότι η Κύπρος έχασε ήδη το τρένο του υγραερίου, ενώ ούτε και στην Ευρώπη γενικότερα αποδείχθηκε δημοφιλής η τάση αυτή της κίνησης.
«Υπάρχουν κάποια πρατήρια που παρέχουν υγραέριο», εξηγεί, «ενώ στην Πολεοδομία εκκρεμούν 40 αιτήσεις για τέτοια ανάπτυξη, που ακόμη αναμένουν έγκριση. Δυστυχώς όμως, χάσαμε το τρένο, είμαστε κατά πολύ καθυστερημένοι χρονικά. Και μιλούμε για μια τεράστια σε έξοδα επένδυση, την οποία όσοι την κάνουν εκτιμώ ότι δεν θα την καλύψουν ποτέ.
Το νέο ζητούμενο διεθνώς πλέον, είναι η ηλεκτροκίνηση στο αυτοκίνητο, όχι το υγραέριο. Στην Ευρώπη το υγραέριο δεν πέτυχε, μέσος όρος χρήσης του είναι μόλις το 5%. Άρα πρέπει να αποδειχθούμε προνοητικοί και να προωθήσουμε από τώρα να πάμε κατευθείαν στις εγκαταστάσεις ηλεκτροκίνησης.
Μας πρόλαβαν ήδη τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε πολλές ευρωπαικές πόλεις είναι διάσπαρτα πια τα σημεία ταχείας ηλεκτρικής φόρτισης αυτοκινήτου».