Pafos Net

Λεόντιος Τσέλεπος: Σε ευρωπαικό συνέδριο αθλητικής διοίκησης ο ΚΟΑ

title image

Ο ΚΟΑ συμμετέχει κάθε χρόνο στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αθλητικής Διοίκησης (EASM). Τόσο πέρυσι όσο και φέτος στο συνέδριο τον ΚΟΑ αντιπροσώπευσε το μέλος του Δ.Σ., Λεόντιος Τσέλεπος. Μιλώντας στο PafosNet ο κ. Τσέλεπος, επεσήμανε ότι το φετινό συνέδριο επικεντρώθηκε στο μέλλον των αθλητικών οργανισμών, τις προκλήσεις και τις εξελίξεις που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Η κερδοφορία φαίνεται να αντικαθίσταται με την αειφόρο ανάπτυξη, την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και φυσικά τη χρηστή διοίκηση και καλή διακυβέρνηση, είπε. Το θέμα της καλής διακυβέρνησης ήταν στο επίκεντρο τόσο από τους κύριους ομιλητές όσο και στις παρουσιάσεις που έγιναν, ανέφερε.

« Χαρακτηριστικά ο Ντένις Όσβαλντ, μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και κύριος ομιλητής του συνεδρίου το συμπεριέλαβε στα τέσσερα σημαντικότερα προβλήματα του αθλητισμού μαζί με το ντόπινγκ, τους στημένους αγώνες και τη διαφθορά», είπε ο Λεόντιος Τσέλεπος. « Στην παρουσίαση του αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται προς τις παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες για εφαρμογή διαφάνειας, κώδικα ηθικής, δημοκρατικών διαδικασιών και μηχανισμών ελέγχου και κατέληξε ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος για το μέλλον. Γιατί;

Γιατί ο αθλητισμός ακόμα ελκύει τα πλήθη και έχει τους δικούς του φιλάθλους, ο αθλητισμός αντιλήφθηκε τις αδυναμίες του και υπάρχει θέληση για βελτίωση και για αυτό ο αθλητισμός θα επιζήσει».

Σημαντικό μέρος του συνεδρίου, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΟΑ στη διεθνή σύναξη, αποτέλεσε και η εταιρική κοινωνική ευθύνη σε σχέση με τον αθλητισμό. Τόσο στο περσινό όσο και στο φετινό συνέδριο παρουσιάστηκαν αποτελέσματα ερευνών για καλές πρακτικές και όλοι συμφώνησαν ότι υπάρχει δυναμική και χρόνο με το χρόνο η εμπλοκή και οι δράσεις κοινωνικής ευθύνης από τους αθλητικούς φορείς και μέσω των αθλητικών φορέων αυξάνεται ραγδαία αφού όλοι συμφωνούν στα αμοιβαία οφέλη που παρέχει.

Το θέμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης σε σχέση με το μάρκετινγκ ποδοσφαιρικής ομάδας παρουσίασε μέσω έρευνας της που έγινε σε ομάδα στην Κύπρο και η πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Διοίκησης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη. Στο συνέδριο συμμετείχε με παρουσίαση και ο επίκουρος καθηγητής διοίκησης και οργάνωσης αθλητισμού του πανεπιστημίου UCLAN Cyprus κ. Χρίστος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

koa1                                                   

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Πράσινο Βιβλίο 2001, επισημαίνει ο Λεόντιος Τσέλεπος, εταιρικής κοινωνική ευθύνη είναι η αρχή, με βάση την οποία οι εταιρείες ενσωματώνουν, σε εθελοντική βάση, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στη σχέση τους με άλλα ενδιαφερόμενα μέλη.

« Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί ένα νέο ορισμό όπου η ευθύνη αυτή είναι η «ευθύνη των επιχειρήσεων για τον αντίκτυπο τους στη κοινωνία», τόνισε. «Αν αναλογιστούμε ότι η παγκόσμια η αθλητική χορηγία κυμαίνεται στα 45 δις δολάρια και ότι οι χορηγοί της ΦΙΦΑ μόνο για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2014 στο Ρίο ήταν της τάξης των 1.4 δις δολαρίων, με 10% αύξηση από το προηγούμενη διοργάνωση, αντιλαμβανόμαστε ότι όλο περισσότερες εταιρείες συνδέονται, προβάλλονται και «εκμεταλλεύονται» τον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο για να πετύχουν τους στόχους τους στους οποίους αρκετές φορές περιλαμβάνονται και δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Τρανά παραδείγματα το πλάνο δράσης αειφόρου ανάπτυξης που εφαρμόζει η ΦΙΦΑ σε κάθε διοργάνωση της όπως το σύστημα ανακύκλωσης στα στάδια σε συνεργασία με τη Κόκα – Κόλα ή το πρόγραμμα Football for Hope με τη στήριξη της Adidas».

Πέραν του ποδοσφαίρου και άλλα αθλήματα εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα, όπως το πρόγραμμα της Euroleague με την ονομασία One Team και μέσω του οποίου συνεργάζονται με τα Special Olympics χρησιμοποιώντας την καλαθόσφαιρα για κοινωνική συμμετοχή και ενσωμάτωση:

« Από το 2012 που εφαρμόστηκε έχει εμπλέξει 14000 άτομα στις δράσεις του. Μένοντας στη καλαθόσφαιρα το ΝΒΑ διατηρεί το πρόγραμμα NBA Cares. Μέχρι σήμερα οι δράσεις και οι συμμετέχοντες του έχουν προσφέρει 3.9 εκ. ώρες εθελοντικής εργασίας, δημιούργησαν 1080 χώρους όπου παιδιά και οικογένειες μπορούν να αθληθούν και να εκπαιδευτούν ενώ ετησίως εμπλέκουν πέραν των 12 εκ. παιδιών στις δράσεις τους. Το NBA Cares επεκτείνεται παγκόσμια και συνεργάζεται με αρκετούς οργανισμούς όπως τη UNICEF, Special Olympics, Κάνε Μια Ευχή κ.ά.

Όπως έχει πει ο Νέλσον Μαντέλα το 2000,  «Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη ν’ αλλάξει τον κόσμο, έχει τη δύναμη να εμπνεύσει. Έχει τη δύναμη να ενώσει τους ανθρώπους με τρόπο που λίγα πράγματα μπορούν. Μιλάει στη νεολαία σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα εκεί που κάποτε υπήρχε μόνο απελπισία.»

koa2

 

Το συνέδριο ανέφερε το μέλος του ΔΣ του ΚΟΑ, ασχολήθηκε με πλειάδα θεματικών ενοτήτων όπως τις συμπεριφορές φιλάθλων-καταναλωτών, τη μετάβαση του αθλητισμού από τον εθελοντισμό προς τον επαγγελματισμό, το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον αθλητισμό, τον αθλητικό τουρισμό μέχρι την ανάγκη και τα εργαλεία δημιουργίας στρατηγικού πλάνου από τους αθλητικούς φορείς.

« Παρουσιάστηκαν έρευνες και αναλύσεις για την παγκόσμια αύξηση του δρομικού κινήματος και δη στις ασιατικές χώρες», τόνισε, « όπου πχ στην Ταϊβάν από το 2007 μέχρι το 2017 οι αγώνες δρόμου αυξήθηκαν από 61 σε 600, τις παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψη οι δρομείς για να επισκεφθούν ξανά και να συστήσουν την τοποθεσία στην οποία αγωνίστηκαν, τις νομοθεσίες και τα κυβερνητικά μέτρα που αποφασίζονται ανά το παγκόσμιο για τη δημιουργία στρατηγικού πλάνου, καλής διακυβέρνησης και εργοδότησης επαγγελματιών αντί εθελοντών στους αθλητικούς φορείς και τις σημαντικότερες τάσεις που επηρεάζουν τους αθλητικούς οργανισμούς, όπου η τεχνολογία βελτιώνει την εμπειρία κάνοντας την πιο διαδραστική από τη μια και από την άλλη προσφέρει επιλογές παρακολούθησης που μειώνουν τον ερχομό φιλάθλων στα γήπεδα.

Συζητήσαμε γιατί υπάρχουν πάνω από ένα μέλλον μιας και το μέλλον επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους και άρα αναλόγως μεταβάλλεται, γιατί μια απόφαση που μπορεί να είναι ωφέλιμη για το άθλημα μπορεί να μην είναι για το αθλητικό επιχειρείν, για τα εργαλεία και τις αναλύσεις που προσφέρονται για τη δημιουργία στρατηγικού πλάνου και αν το πλάνο πρέπει να κτίζεται από κάτω προς τα πάνω ή ανάποδα».   

Η συμμετοχή του ΚΟΑ σε παρόμοια συνέδρια, κατέληξε ο Λεόντιος Τσέλεπος,  δίδει την ευκαιρία να παρακολουθούνται οι εξελίξεις του τομέα και να υιοθετούνται καλές πρακτικές και πολιτικές που εφαρμόζονται παγκοσμίως  και στο οικοδόμημα του κυπριακού αθλητισμού.