Pafos Net

Σχολική Εφορεία Πάφου: Kαινοτόμες πρακτικές έφεραν αποτελέσματα

title image

Επτά εκλελεγμένα μέλη και τέσσερις εκπρόσωποι των ισάριθμων μεγάλων κομμάτων από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου αποτελούν τη Σχολική Εφορεία Πάφου, που έχει την ευθύνη των υποδομών σε 32 συνολικά εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων στην πόλη της Πάφου. Το 11μελές Συμβούλιο του φορέα έχει προλάβει ήδη σε λίγους μήνες δουλειάς, να προωθήσει καινοτόμες πρακτικές και διαδικασίες που εισάγουν την εκπαιδευτική πρακτική στην επαρχία Πάφου σε νέες βάσεις όσον αφορά στις υποδομές και στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Μιλώντας στο PafosNet ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου, Μιχάλης Χαραλάμπους, τονίζει ότι πρώτιστος στόχος του νέου συμβουλίου ήταν να μετατρέψουν τον φορέα από «ιδρυματική πρακτική» σε πραγματικό φορέα που ασχολείται με θέματα παιδείας.

«Οργάνωση μηδέν, ο καθένας έκανε ότι ήθελε», αναφέρει. « Ήταν ακέφαλη λόγω προαφυπηρετικής άδειας η υπεύθυνη του γραφείου και μόλις στα τέλη Αυγούστου ήρθε αντικαταστάτης.

Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν να μπουν όλα σε τάξη. Υπολειτουργούσε δυστυχώς η Εφορεία. Καταφέραμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις του προσωπικού, που δεν ήταν αγαστές και πλέον λειτουργούσαμε σωστά. Διαπιστώθηκαν προβλήματα σε θέματα καθαριότητας χώρων, οργανογράμματος των καθαριστριών και πολλά άλλα».

Αποτέλεσμα των διαπιστώσεων αυτών, επισημαίνει ο κ. Χαραλάμπους, ήταν η απόφαση για σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου στη Σχολική Εφορεία Πάφου, μια πρωτοποριακή ενέργεια που αναλαμβάνεται για πρώτη φορά στον χώρο.

« Δουλειά του Συμβουλίου αυτού, είναι να επιλαμβάνεται όλων των παραπτωμάτων που γίνονται στις τάξεις της Σχολικής Εφορείας και τα οποία καθορίζονται σαφώς από το νόμο», τονίζει. « Αποτελείται από τον πρόεδρο και άλλα τρία μέλη, εξετάζει τα παραπτώματα, τα μεταφέρει στην ολομέλεια και εγκρίνονται οι αποφάσεις του.

Αφορμή για τη σύσταση του, ήταν η απειθαρχία σε δύο περιπτώσεις καθαριστριών, κατά τις οποίες στη μεν πρώτη η εργασία ήταν εντελώς ελλειπής, στη δε δεύτερη ψάχναμε την καθαρίστρια και δεν τη βρίσκαμε».

Τα κτιριολογικά προβλήματα αποτελούσαν ανέκαθεν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τη Σχολική Εφορεία Πάφου. Ο πρόεδρος της επισημαίνει ότι τα περισσότερα σχολεία στην Πάφο είναι πολύ παλιά, για αυτό και η προσπάθεια συντήρησης είναι συνεχής.

«Το παν είναι τα κονδύλια που έχεις στη διάθεση σου», παρατηρεί. « Πλέον, βάζουμε προτεραιότητες, σταματήσαμε εκείνη την παλιά πολιτική πρακτική να τάζουμε στους πάντες. Όταν έχεις ένα περιορισμένο κονδύλι το μεγαλύτερο μέρος του οποίου πάει σε μισθοδοσίες και άλλες υποχρεώσεις, δεν μπορείς να τάζεις σε όλους τα πάντα. Ψάχνοντας πρόσφατα το θέμα, ανακαλύψαμε ότι για τη μέση εκπαίδευση στην Πάφο υπάρχει ένα υπόλοιπο χρήσης της τάξης του μισού εκατομμυρίου ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκε και το οποίο ζητήσαμε από τον Υπουργό Παιδείας να μας το δώσει πίσω για χρήση. Ο κ. Καδής μας το ενέκρινε.

Ήδη έχουμε εκπονήσει ένα τετραετές σχέδιο για χρήση του ποσού αυτού σε σχολεία μέσης που έχουν προβλήματα μονώσεων, που δεν έχουν καν τουαλέτες, αλλά «τούρκικες», δηλαδή τρύπες, για την περίφραξη σε σχολεία που δεν έχουν ή που έχει καταστραφεί η υφιστάμενη και άλλα».

Ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου αναφέρει ότι στο θέμα της υποδομής στη δημοτική εκπαίδευση, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από ότι η μέση. Αναμένουμε τα κονδύλια για τη νέα σεζόν, είπε, προκειμένου να γίνουν οι επιδιορθώσεις και βελτιώσεις που χρειάζονται.

«Φέτος, ζητήσαμε από τον Υπουργό Παιδείας και το αποδέχθηκε να αλλάξει το σύστημα των κονδυλίων όπως λειτουργούσε τόσα χρόνια», αναφέρει. «Δηλαδή, δεν θα υπάρχει αποκοπή των κονδυλίων μας αναλόγως των εσόδων που η Εφορεία έχει από ενοικίαση κάποιων υποστατικών της, από την οικονομική βοήθεια που παίρνει από τον ΚΟΑ, κλπ.

Ήδη, έχουμε προγραμματίσει μια αύξηση της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».                                    eforeia2    

Αναφορικά με την ανάγκη νέων κτιρίων στην Πάφο, ο Μιχάλης Χαραλάμπους παρατηρεί ότι στο παρών στάδιο δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο άμεσα, αν και υπάρχει η τεράστια ανάγκη της ανέγερσης ενός νέου γυμνασίου στο κέντρο της πόλης, μετά την κατεδάφιση των κτιρίων που στέγαζαν το Νικολαίδειο Γυμνάσιο.

«Η πρόταση μας για μεταφορά του Νικολαιδείου στο σημερινό 7ο Δημοτικό ξεσήκωσε αντιδράσεις», τόνισε, « αλλά εμείς ψάξαμε παντού και μας απέρριψαν όλους τους άλλους χώρους. Εμείς, ως Σχολική Εφορεία, σχεδόν ομόφωνα εισηγηθήκαμε ότι μόνος διαθέσιμος χώρος στο κέντρο είναι στο 7ο Δημοτικό, που προσφέρει δυνατότητα για ένα γυμνάσιο των 300-350 παιδιών. Το Νικολαίδειο πρέπει να φύγει από το Λύκειο Κύκκου, να λειτουργήσει στο χώρο που προτείνουμε, ώστε το Κύκκου να παραμείνει ένα κανονικό λύκειο των 400 παιδιών όπως προηγουμένως, αντί να υπολειτουργεί με 200 παιδιά όπως σήμερα ώστε να εξυπηρετηθεί και το Νικολαίδειο στις εγκαταστάσεις του.

Έτσι, λειτουργούν απρόσκοπτα στο κέντρο της Πάφου και το Νικολαίδειο Γυμνάσιο και τα δύο λύκεια, Εθνάρχη Μακαρίου και Κύκκου, αλλά και τα δημοτικά, αφού στην ίδια οδό υπάρχουν και το Νεοφύτειο και το Δημήτρειο εκτός του 7ου.

Μόνο εκεί υπάρχει δυνατότητα στο κέντρο. Διότι, αν είναι εκτός κέντρου, είναι δώρο άδωρον, δεν το χρειάζεται η Πάφος».                            eforeia3                     

Στην Πάφο, τονίζει ο επικεφαλής της Σχολικής Εφορείας, υπάρχει πλέον ένα δημοτικό σχολείο που όμοιο του από πλευράς υποδομών και προδιαγραφών δεν υπάρχει σε όλη την Κύπρο. Πρόκειται για το 5ο Δημοτικό Σχολείο της τουρκοκυπριακής συνοικίας Μουττάλου, επισημαίνει.

«Στο νέο αυτό σχολείο, υπάρχουν πέντε άδειες αίθουσες. Άλλες τέσσερις άδειες αίθουσες υπάρχουν στο Γ’ Δημοτικό Αποστόλου Παύλου», τονίζει. « Με την αλλαγή των εκπαιδευτικών περιφερειών μπορούμε να απορροφήσουμε μαθητές, ώστε να λυθεί το πρόβλημα του υπερπληθυσμού σε κάποιες περιοχές.

Ο ίδιος ο κ. Καδής στον οποίο θέσαμε τον σχεδιασμό αυτό, μας είπε ότι αν ως πόλη καταλήξουμε σε αυτό, ο ίδιος δεν έχει ένσταση. Αλλά, είναι θέμα στο οποίο πρέπει να γνωμοδοτήσουν και άλλοι φορείς, όπως οι οργανωμένοι γονείς, ο Δήμος Πάφου, κλπ.

Και δυστυχώς, έχουμε πρόβλημα από την ΠΟΕΔ επειδή αν κλείσει το 7ο Δημοτικό θα χάσουν θέσεις σε διευθυντικές θέσεις. Ενίσταται επίσης η Ομοσπονδία Γονέων, επειδή ψευδώς διαδόθηκε ότι όλα τα παιδιά του 7ου θα διακορπιστούν σε σχολεία παντού στην Πάφο. Ενώ θα γίνει μια κατανομή βάσει των νέων εκπαιδευτικών περιφερειών».                                      

eforeia4

Σημαντική πτυχή της λειτουργίας της Σχολικής Εφορείας Πάφου, παρατηρεί ο πρόεδρος της, είναι η χρήση των αθλητικών τους χώρων από σωματεία και οργανωμένα σύνολα. Ήδη φέτος, έχει γίνει ένας σωστός καταμερισμός επισημαίνει και η ειδική υποεπιτροπή που ασχολείται με το θέμα έχει καταλήξει εγκαίρως στον διαμοιρασμό των γηπέδων σε όσα σωματεία είναι επίσημα εγγεγραμμένα στον ΚΟΑ ώστε να μπορούν να τα χρησιμοποιούν απρόσκοπτα για τις προπονήσεις και τους αγώνες τους.

«Ο διαμοιρασμός έγινε με απολύτως δίκαιο τρόπο και στη βάση των αναγκών ενός εκάστου συνόλου», παρατηρεί ο κ. Χαραλάμπους. «Κάποιοι βεβαίως πάλι θα έχουν παράπονα. Έχουμε όμως, δυστυχώς, μόνο πέντε γήπεδα στην Πάφο και όχι 15.

Αν είχαμε άλλα δύο γήπεδα, θα ήταν ότι το καλύτερο. Και αυτός είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους που επιμείναμε ως Εφορεία στο θέμα του 7ου Δημοτικού. Γιατί εκεί υπάρχει ένας τεράστιος χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει ένα κλειστό γήπεδο, ακόμη και κλειστό στίβου που δεν υπάρχει στην Κύπρο, με ένα κόστος όχι απαγορευτικό βάσει των νέων μεθόδων και υλικών».

Με τον Δήμο Πάφου, παρατηρεί ο Μιχάλης Χαραλάμπους, υπάρχει μέχρι σήμερα μια άψογη συνεργασία και η δημοτική αρχή μας παρέχει όποια βοήθεια ζητήσουμε.

«Δεν έχουμε παράπονο ούτε με άλλους φορείς της πόλης μας», καταλήγει.