Πρόεδρος Σχολικής Εφορείας Πάφου: Δική μας η απόφαση για τη χωροθέτηση του νέου γυμνασίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
16 Ιουλίου 2018Το πού θα δημιουργηθεί το νέο γυμνάσιο του Δήμου Πάφου, είναι θέμα της Σχολικής Εφορείας και αυτή θα πάρει την τελική απόφαση. Το γεγονός ότι αυτή η απόφαση δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμη από το κράτος, έχει να κάνει με τον φόβο των κυβερνώντων για το πολιτικό κόστος λόγω των αντιδράσεων κάποιων. Αυτό αναφέρει με σημερινή συνέντευξη του στο PafosNet ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου, Μιχάλης Χαραλάμπους, με αφορμή τον συνεχιζόμενο θόρυβο και τις έντονες αντιδράσεις διαφόρων εκπαιδευτικών και όχι μόνο φορέων για το θέμα.
Η απόφαση της Σχολικής Εφορείας, ως ο νόμιμος φορέας που έχει την αρμοδιότητα επί του θέματος, είναι καταγεγραμμένη και έχει ληφθεί ήδη, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της. «Έχει ληφθεί με ομοφωνία των μελών μας εδώ και ενάμιση χρόνο και έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας», επισημαίνει, « και καθιστά σαφές ότι προκρίνουμε τον χώρο του νυν 7ου Δημοτικού Σχολείου. Το γιατί εξακολουθεί να συντηρείται μια φιλολογία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι και ότι τάχα πρέπει η Πάφος να πάει με ομοφωνία όλων των φορέων στο κράτος για έναρξη των διαδικασιών, έχει να κάνει με το ότι οι αρμόδιοι φοβούνται τις αντιδράσεις και το πολιτικό κόστος από όσους διαφωνούν, κυρίως από τους οργανωμένους γονείς των δημοτικών σχολείων που θα επηρεασθούν από τις αλλαγές που θα επιφέρει η μετατροπή του εν λόγω δημοτικού στο νέο Νικολαίδειο Γυμνάσιο Πάφου και από την ΠΟΕΔ».
Ο κ. Χαραλάμπους επισημαίνει ότι σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το «επίμαχο» 7ο Δημοτικό, υπάρχουν άλλα δύο δημοτικά σχολεία που παρουσιάζουν έλλειψη μαθητών βάσει των δυνατοτήτων τους, αλλά και διαθέσιμους χώρους για απορρόφηση των μαθητών του 7ου.
«Εμείς ως Σχολική Εφορεία τα βλέπουμε αυτά τα δεδομένα», αναφέρει. « Και έχοντας εδώ και καιρό μελετήσει την κατάσταση, ως αρμόδιος φορέας για τις κτιριακές υποδομές, έχουμε καταλήξει και υποβάλει την απόφαση μας. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, πρέπει όπως προνοείται από τους νόμους και κανονισμούς να προχωρήσει με την υλοποίηση της απόφασης και είναι δουλειά της Σχολικής Εφορείας να βγει μπροστά και να εξηγήσει τα πώς και τα γιατί σε όσους ενδεχομένως θα διαμαρτυρηθούν.
Η Σχολική Εφορεία δεν βλέπει μόνο το νέο γυμνάσιο ή μόνο το 7ο Δημοτικό όπως πράττουν οι οργανωμένοι γονείς, οι εκπαιδευτικοί ή οι όποιοι άλλοι. Η Εφορεία εκ των αρμοδιοτήτων της βλέπει όλα τα γυμνάσια, όλα τα δημοτικά και όλα τα νηπιαγωγεία και αναλόγως της γενικής κατάστασης πράττει».
Προχωρώντας σε μια αναδρομή στο πρόβλημα που ταλανίζει την εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου Πάφου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας επισημαίνει ότι αρχική σκέψη του σώματος ήταν να δημιουργηθεί το νέο γυμνάσιο της πόλης στο χώρο της οικίας Αχμέτ Ρασιήτ, παρά το Μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης, στην ανατολική είσοδο του Δήμου.
«Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας», είπε, « με απαντητική τους επιστολή στις 7 Απριλίου 2017, μας ενημέρωναν ότι το συγκεκριμένος χώρος κρίνεται πολύ μικρός για την ζητούμενη χρήση, αφού ένα σχολικό κτίριο εκεί θα είναι με ελλιπείς υποδομές.
Μετά την εξέλιξη αυτή επικεντρωθήκαμε στα ζητήματα που δημιουργούνται με τα τρία γειτονικά δημοτικά σχολεία στο κέντρο της πόλης, όπου εξ αρχής θεωρούσαμε ότι υπήρχε η δυνατότητα ανακατατάξεων και αλλαγών που θα μας διευκόλυνε και στο πρόβλημα της δημιουργίας του νέου γυμνασίου. Λάβετε δε υπόψη ότι και στην παρακείμενη συνοικία του Μουττάλου, έχουμε πλέον ένα καινούργιο, υπερσύγχρονο δημοτικό στο οποίο δεν υπάρχουν καν οι μαθητές που μπορεί να απορροφήσει βάσει των υποδομών που δημιουργήθηκαν».
Η κατάσταση αυτή, τονίζει ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου, έγειρε οριστικά την πλάστιγγα προς την δημιουργία του νέου Νικολαιδείου Γυμνασίου Πάφου στις εγκαταστάσεις του νυν 7ου Δημοτικού, με τη χρήση του ανοιχτού χώρου που ήταν γήπεδα στην πίσω του πλευρά.
«Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ΠΟΕΔ και τους γονείς του 7ου Δημοτικού», είπε, «άφησαν σε στασιμότητα το θέμα, το οποίο επανήλθε στην επικαιρότητα πρόσφατα. Ο νυν Υπουργός Παιδείας κάλεσε μια τριμελή επιτροπή για μελέτη του θέματος, με γνώμονα το ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία γυμνασίου στο κέντρο της Πάφου.
Η επιτροπή αυτή παρουσίασε στους τοπικούς φορείς πρόσφατα τις εννέα προτάσεις της για τη χωροθέτηση του νέου γυμνασίου και επακολούθησε η σύσταση μιας επταμελούς επιτροπής που ήταν επιφορτισμένη να λάβει μια απόφαση για τον χώρο και να την προωθήσει στο Υπουργείο Παιδείας.
Η επιτροπή αυτή αποφάσισε ομόφωνα την λειτουργία του νέου γυμνασίου στον χώρο του 7ου Δημοτικού, εκεί όμως που διαφοροποιήθηκε η απόφαση και έγινε 4-3, ήταν στην πρόταση της ΠΟΕΔ που ζητούσε να γίνει το γυμνάσιο στον χώρο του γηπέδου και να εξακολουθήσει να λειτουργεί και το δημοτικό όπως σήμερα και το νηπιαγωγείο στην ανατολική του αυλή, όπως σήμερα.
Δηλαδή, η ΠΟΕΔ προέκρινε μια λύση που θα έφερνε στην ίδια αυλή παιδιά από τεσσάρων χρόνων μέχρι 18 χρόνων. Αυτή η θέση μειοψήφησε.
Οι τέσσερις της πλειοψηφία, υποστηρίξαμε ότι το γυμνάσιο θα γίνει στους χώρους του 7ου Δημοτικού, με τις επεκτάσεις στις ανοιχτές εκτάσεις, το νηπιαγωγείο να πάει στο Νεοφύτειο Δημοτικό και να μετατραπεί σε νηπιαγωγείο αφού κτιριακά δεν μπορεί να υποστηρίξει πλέον ένα δημοτικό, ενώ στον χώρο του νηπιαγωγείου του σημερινού να γίνει με επεκτάσεις ένα σύγχρονο δημοτικό της δυναμικότητας των 270-280 παιδιών. Αυτό που δεν κατάλαβαν οι περισσότεροι και αντιδρούν είναι ότι με τις ρυθμίσεις που θα γίνουν θα έχουμε στην ουσία δύο δημοτικά: Στο υφιστάμενο Δημήτρειο Δημοτικό με τις νέες αίθουσες που θα δημιουργηθούν εκεί που σήμερα είναι η καντίνα του, θα λειτουργούν οι Α, Β και Γ τάξεις, ενώ οι Δ, Ε και ΣΤ τάξεις θα λειτουργούν στο νέο δημοτικό που θα ανεγερθεί στους χώρους παρά το 7ο Δημοτικό».
Ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι βάσει της απόφασης της επταμελούς αυτής επιτροπής, η Σχολική Εφορεία αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισημοποιήσει την απόφαση για το νέο γυμνάσιο στο χώρο του 7ου Δημοτικού.
«Θα μεταφέρουμε την θέση της Εφορείας και στον Πρόεδρο και στον Υπουργό Παιδείας», είπε, « ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σχολείων της Πάφου ανήκει στη Σχολική Εφορεία. Ούτε σε βουλευτή, ούτε σε δάσκαλο, ούτε σε γονιό. Ο πρώτος και τελευταίος λόγος για τις κτιριακές υποδομές, ανήκει στη Σχολική Εφορεία και αυτή θα πάρει την απόφαση».
Αναφερόμενος στο γενικότερο πλαίσιο των προετοιμασιών της Σχολικής Εφορείας Πάφου για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, ο επικεφαλής της επισημαίνει στο PafosNet ότι στον ενάμιση αυτό χρόνο εκλογής του νέου ΔΣ του φορέα, έχει επιτευχθεί ένα τεράστιο έργο που επί δεκαετίες δεν είχε συμπληρωθεί. Επομένως, υποστηρίζει, η ετοιμότητα των σχολικών υποδομών είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο.
« Δεν ξέρω γιατί οι προηγούμενοι άφηναν να διαιωνίζονται τόσα πολλά και τόσο σημαντικά προβλήματα», επισημαίνει με νόημα, «αλλά ξέρω ότι πλέον έχει παραχθεί ένας τεράστιος όγκος εργασίας σε όλα τα εκπαιδευτήρια».
Ο Μιχάλης Χαραλάμπους αναλύει συγκεκριμένα τα έργα που έχουν επιτελεστεί ή εκτελούνται ήδη ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς:
«Έχουν τοποθετηθεί στέγαστρα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πάφου. Ξεκίνησε τώρα η τοποθέτηση στεγάστρου στο 11ο Δημοτικό, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο, στο Δημοτικό Σχολείο Αναβαργού. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, μιλάμε για στέγαστρα στις αυλές των εκπαιδευτηρίων ώστε τα μικρά παιδιά να προφυλάσσονται από τον ήλιο και τις βροχές».