Pafos Net

Σχολική Εφορεία Γεροσκήπου: Δύο χρόνια γεμάτα έργα και βήματα εμπρός

title image

Ένα μικρό θαύμα μπορεί να χαρακτηρισθεί το έργο που έχει επιτελεσθεί στον εκπαιδευτικό τομέα στη Γεροσκήπου την τελευταία διετία. Η νέα Σχολική Εφορεία Γεροσκήπου ανέλαβε τα καθήκοντά της σε μια δύσκολη χρονικά περίοδο, με τη λιτότητα και τις περικοπές στον χώρο της παιδείας να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την αποστολή της, τους προϋπολογισμούς και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης να μην καλύπτουν καν τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και να είναι προϋπολογισμοί «επιβίωσης».

Παρόλα αυτά, στον δεύτερο πληθυσμιακά Δήμο της επαρχίας Πάφου έχει συντελεστεί ένα τεράστιο έργο, δηλώνει στη σημερινή του συνέντευξη στο PafosNet ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, Νίκος Παλιός, επισημαίνοντας ότι παρά τα προβλήματα καιρός για χάσιμο δεν υπήρχε.

« Πολύ σύντομα, με την ανάληψη των καθηκόντων μας», τόνισε, « φροντίσαμε να ενημερωθούμε για όλα τα άμεσα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα εκπαιδευτήρια, καθώς και για τα εκκρεμούντα θέματα που σχετίζονταν με τις ανάγκες τους. Η εμπειρία μελών της Εφορείας που επανεκλέγησαν, όπως της τότε αντιπροέδρου Ελένης Φακοντή, ήταν πολύ βοηθητική για την ταχεία προσαρμογή μας. Ακολούθως, θέσαμε σε εφαρμογή τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, ένα σύνολο τεκμηριωμένων και επιβεβλημένων παρεμβάσεων που σκοπό έχουν να βελτιώσουν σταδιακά την κατάσταση».

Συγκεκριμενοποιώντας το έργο της Σχολικής Εφορείας Γεροσκήπου από τις αρχές του 2017 μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος της επισημαίνει ότι το χρονικό αυτό διάστημα ήταν μια περίοδος με καίριες, πλούσιες και σχεδιασμένες παρεμβάσεις, που μετέβαλαν προς το καλύτερο τις σχολικές μας μονάδες.

Με μεθοδικό τρόπο, διεκδικητική πολιτική και επιμονή στον στόχο, υποστήριξε, καταφέραμε να πείσουμε για τα αιτήματά μας, αξιοποιήσαμε αδιάθετα υπόλοιπα από προϋπολογισμούς προηγούμενων ετών, κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε αρκετές έκτακτες χορηγίες από το Υπουργείο Παιδείας και δρομολογήσαμε τις λύσεις για πολλά και χρονίζοντα προβλήματα:

«Επικεντρωθήκαμε σε τρεις άξονες: Στην αντιμετώπιση ζητημάτων επείγουσας φύσης που επηρέαζαν τη λειτουργικότητα των εκπαιδευτηρίων, στην επίλυση προβλημάτων που άπτονταν της ασφάλειας και της υγείας των μαθητών και στην ενίσχυση της προστασίας της περιουσίας των εκπαιδευτηρίων.

Οι κυριότερες εργασίες που έχουν εκτελεστεί στο διάστημα που ανασκοπούμε, είχαν να κάνουν με την κατασκευή οχετού ομβρίων υδάτων στο Α' Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Το έργο αυτό επίλυσε το πρόβλημα της συσσώρευσης μεγάλων ποσοτήτων νερού στον αυλόγυρο του Νηπιαγωγείου, αλλά και στο πεζοδρόμιο που εφάπτεται της εισόδου του. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην ανακατασκευή της αυλής του σχολείου και στην αναβάθμιση του παιδότοπου. Μάλιστα, στην Ημερίδα Ποιότητας 2018, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στη Λευκωσία από την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης, η Εφορεία μας βραβεύθηκε για τη συμμόρφωση του παιδότοπου με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Έγινε επίσης τοποθέτηση δαπέδων ασφαλείας στον παιχνιδότοπο του Β’ Δημόσιου Νηπιαγωγείου και επιδιόρθωση παιγνιδιών, καταφέραμε να πείσουμε την Τεχνική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας Μαθητών του Υπουργείου Μεταφορών για την ανάγκη δημιουργίας διάβασης πεζών στο Β’ Δημόσιο Νηπιαγωγείο, αίτημα που εκκρεμούσε εδώ και μία δεκαετία και η κατασκευή της έγινε κατορθωτή με τη συνεργασία του Δήμου Γεροσκήπου, έγινε εγκατάσταση συστήματος συναγερμού στο Β΄ Δημόσιο Νηπιαγωγείο, υγρομόνωση των ταρατσών του Α’ Δημοτικού Σχολείου, δημιουργία «Περιβαλλοντικής Γωνιάς» στο Α’ Δημοτικό για τις ανάγκες πρωτοποριακού περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιεί το σχολείο, διάνοιξη παραθύρων σε όλη την ανατολική πτέρυγα του Β’ Δημοτικού Σχολείου και τοποθέτηση αντηλιακών περσίδων, κατασκευή μεταλλικών κάγκελων σε εσωτερικούς χώρους του Β’ Δημοτικού Σχολείου για την προστασία των εγκαταστάσεών του από βανδαλισμούς, εγκατάσταση νέου φωτισμού στην κλειστή αίθουσα αθλοπαιδιών του Γυμνασίου «Αγ. Παρασκευής», εγκατάσταση επιτοίχιων ανεμιστήρων σε όλες τις αίθουσες του Γυμνασίου και συμπλήρωση ανεμιστήρων στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία, δημιουργία Μονάδας Ειδικής Εκπαίδευσης στο Γυμνάσιο «Αγ. Παρασκευής», ανακαίνιση του κυλικείου του Λυκείου «Γ. Ταλιώτη» και τοποθέτηση λεβήτων και ηλιακών θερμοσιφώνων στο Λύκειο «Γ. Ταλιώτη».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αναβάθμιση της ισχύος του ηλεκτρικού ρεύματος στο Γυμνάσιο «Αγ. Παρασκευής» και η κατασκευή νέας ηλεκτρικής εγκατάστασης, ενώ παράλληλα, για το ίδιο σχολείο, έχουμε προκηρύξει προσφορές για την αντικατάσταση και βελτίωση μεταλλικών περιφράξεων, προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και στηθαίων ασφαλείας, επισημαίνει ο κ. Παλιός. Εντός δε των προσεχών ημερών, ανακοίνωσε, θα είναι έτοιμοι οι όροι και οι προδιαγραφές για την προκήρυξη προσφορών, που αφορούν το κλείσιμο φεγγιτών με κουφώματα αλουμινίου σε διάδρομο ορόφου του Λυκείου "Γ. Ταλιώτη".

sxoleia2

Ο μεγάλος στόχος για τη Σχολική Εφορεία Γεροσκήπου, τονίζει ο Νίκος Παλιός, είναι να καταφέρει να πείσει το κράτος να εντάξει στους προϋπολογισμούς του την κτιριολογική αναβάθμιση και τον παιδαγωγικό ανασχεδιασμό του Γυμνασίου «Αγ. Παρασκευής», ένα έργο που το κόστος του ξεπερνά τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

« Η αναγκαιότητα αυτή έχει διαπιστωθεί εδώ και μία δεκαετία, έχουν ετοιμαστεί όλες οι σχετικές μελέτες, αλλά η οικονομική κρίση αποτέλεσε τροχοπέδη για την υλοποίηση του έργου», δηλώνει. « Η Σχολική Εφορεία έχει προβεί σε διάφορες παραστάσεις για την προώθηση του έργου και σίγουρα επιδίωξή μας είναι να περιληφθεί στους κρατικούς προϋπολογισμούς το συντομότερο δυνατόν. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε κοντά στη επίτευξη του στόχου αυτού, αφού για το Υπουργείο Παιδείας προτεραιότητα σήμερα αποτελεί η υλοποίηση αντισεισμικών εργασιών σε σχολεία που ανεγέρθηκαν πριν τη θέσπιση του αντισεισμικού κώδικα. Μέσα στο επόμενο διάστημα, αναμένουμε τον καθορισμό συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας, έτσι ώστε να εξαντλήσουμε κάθε πιθανότητα επίσπευσης του έργου. Μέχρι την υλοποίηση της μελέτης, πάντως, και επειδή το Γυμνάσιο έχει εξαντλήσει τα όριά του, τόσο κτιριολογικά όσο και παιδαγωγικά και δεν μπορεί να περιμένει την απόφαση του κράτους, η Σχολική Εφορεία διεκδικεί και εξασφαλίζει κονδύλια για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του».

Από τους πρώτους μήνες της θητείας μας, δηλώνει, ξεκαθαρίσαμε οριστικά και αμετάκλητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του παλαιού Α’ Δημοτικού Σχολείου. Υπενθυμίζει ότι η Μητρόπολη Πάφου αμφισβητούσε μέχρι και πρόσφατα την κυριότητα του τεμαχίου και εμφανιζόταν έτοιμη να διεκδικήσει και δικαστικά την περιουσία αυτή, τονίζοντας ότι η Εφορεία προχώρησε σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα και εξασφάλισε την έκδοση εκσυγχρονισμένου τίτλου ιδιοκτησίας, επ’ ονόματι της.

« Μετά και απ’ αυτή την εξέλιξη, μπορέσαμε να προβούμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής αποζημίωσης από το κράτος προς την Εφορεία για την απαλλοτρίωση μέρους του τεμαχίου του παλαιού Α’ Δημοτικού για τις ανάγκες βελτίωσης της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, υπόθεση που ήταν σε εκκρεμότητα από το 2003. Μιλάμε για ένα ποσό που θα ανέλθει, μαζί με τους τόκους, στις 250.000 ευρώ περίπου, θα καταλήξει στα ταμεία της Σχολικής Εφορείας και θα αξιοποιηθεί για τη βελτίωση των σχολικών μονάδων».

sxoleia3

Παρόλα αυτά, η κατάσταση δεν είναι ρόδινη, τονίζει ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Γεροσκήπου, παρατηρώντας ότι πέραν των περιορισμένων οικονομικών πόρων, αν μπαίναμε σε μια λογική ιεράρχησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει οοργανισμός στην προσπάθεια άσκησης των αρμοδιοτήτων του, ψηλά στη λίστα θα ήταν η γραφειοκρατία:

« Χρειάζονται μερικοί μήνες για να έχουμε απάντηση σε κάποιο αίτημά μας, γεγονός που επηρεάζει χρονικά την ανταπόκρισή μας στις διάφορες ανάγκες των εκπαιδευτηρίων. Επίσης, η ελλιπής τεχνική υποστήριξη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, κυρίως σε θέματα ετοιμασίας όρων για την προκήρυξη προσφορών και κυρίως επίβλεψης. Τέλος, σημαντικό πρόβλημα είναι και η υποστελέχωση της Εφορείας. Ο τεχνικός εργάτης της Εφορείας, καθώς και δύο καθαρίστριες εργάζονται πάνω σε δεκάμηνη βάση, ενώ υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης σε γραφειακό προσωπικό, αφού τη μοναδική γραφέα που έχουμε τη μοιραζόμαστε με τη Σχολική Εφορεία Έμπας.

Στο σημείο αυτό, νοιώθω την ανάγκη να αναφέρω ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης δεν εκδηλώνεται σε μεγάλο βαθμό, χάρη στο φιλότιμο κάποιων εργαζομένων, όπως του Πάμπου Χαραλάμπους, ο οποίος δεν περιορίζεται μόνο στα καθήκοντα της θέσης του, αλλά εκτελεί αρκετές άλλες εργασίες, λογιστικές και γραφειακές».

Προ της οικονομικής κρίσης, αναφέρει ο κ. Παλιός, υπήρχε σχεδιασμός από το Υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία τρίτου δημοτικού σχολείου, στην περιοχή του πρώην εργοστασίου Cosmo Plast, για την κάλυψη και των αναγκών των κοινοτήτων ανατολικά της Γεροσκήπου, ο οποίος, όμως, φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί.

Σήμερα, εξηγεί, το Α’ Δημοτικό Σχολείο έχει 13 εγκεκριμένες αίθουσες για διδασκαλία και το Β’ Δημοτικό 15, οι οποίες χρησιμοποιούνται στο σύνολό τους. Συνεπώς, αναμένεται να δημιουργηθούν στεγαστικά προβλήματα στη δημοτική εκπαίδευση στα επόμενα λίγα χρόνια.

« Οι χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούνται για την προώθηση και εκτέλεση δημοσίων έργων», δηλώνει, « επιβάλλουν όπως ο προγραμματισμός για τη δημιουργία και τρίτου δημοτικού μπει ξανά σε τροχιά υλοποίησης, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τις ανάγκες που νομοτελειακά θα προκύψουν λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Για τον σκοπό αυτό, έχουμε προβεί στα ανάλογα διαβήματα».

sxoleia4

Οι συνεδρίες της Σχολικής Εφορείας διεξάγονται μέσα σ’ ένα πολύ καλό κλίμα, εκτιμά ο επικεφαλής της. Ανεξάρτητα από τα κομματικά ψηφοδέλτια μέσω των οποίων έχουν εκλεγεί, τονίζει, όλοι εργάζονται για την προώθηση και την επίλυση των προβλημάτων των εκπαιδευτηρίων, χωρίς οποιαδήποτε σκοπιμότητα.

« Η αγαστή συνεργασία των μελών της Εφορείας, σε συνδυασμό με την πολύ καλή προετοιμασία των συνεδριάσεων, έχουν θετικό αντίκτυπο τόσο στις αποφάσεις που λαμβάνονται όσο και στο έργο που επιτελείται», σύμφωνα με τον Νίκο Παλιό.  « Σε σχέση δε με το υπαλληλικό και εργατικό προσωπικό της Εφορείας, η φιλοσοφία μας είναι να αντιμετωπίζουμε τους εργαζόμενους ως συνεργάτες, γιατί όλοι μας, ο καθένας από τη δική του θέση, εργαζόμαστε για τον ίδιο σκοπό. Η απόδοση και η συμπεριφορά των εργατοϋπαλλήλων είναι σε πολύ καλά επίπεδα και δεν αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα. Πάντως, για την αντιμετώπιση των όποιων ζητημάτων προκύπτουν, η Σχολική Εφορεία έχει προχωρήσει στη σύσταση και λειτουργία Επιτροπής Προσωπικού».

Υπάρχει επίσης άριστη συνεργασία τόσο με τις διευθύνσεις των εκπαιδευτηρίων όσο και με τους Συνδέσμους Γονέων, εκτιμά, παρατηρώντας ότι η Εφορεία επιδιώκει την τακτική επικοινωνία με όλους και πραγματοποιεί συχνές συναντήσεις, είτε στα γραφεία της είτε στα ίδια τα σχολεία, για συζήτηση των προβλημάτων κάθε σχολείου.                                         

kyriakatiko- nikos palios

Αναφορικά με την υπό σχεδιασμό μεταρρύθμιση του θεσμού των Σχολικών Εφορειών που προωθείται αυτό τον καιρό από το Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Παλιός τονίζει ότι ο όποιος εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας θα πρέπει να αποβλέπει σ’ ένα πιο διακριτό, ενισχυμένο και αποτελεσματικό ρόλο των σχολικών εφορειών.

« Η αποκέντρωση, η εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων και η οικονομική ανεξαρτησία των Εφορειών θα συμβάλουν σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων», δηλώνει. « Επειδή υπάρχουν αρκετές πρόνοιες στην υπό σχεδιασμό μεταρρύθμιση που δε μας βρίσκουν σύμφωνους, η Σχολική Εφορεία Γεροσκήπου απέστειλε τις θέσεις και παρατηρήσεις της τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στην Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή των Σχολικών Εφορειών. Επίσης, βρίσκεται σε συντονισμό και με άλλες Σχολικές Εφορείες με στόχο την τροποποίηση και βελτίωση του νομοσχεδίου προς όφελος του θεσμού.

Αυτά τα τρία περίπου χρόνια που απομένουν μέχρι τη λήξη της θητείας μας, υποσχόμαστε να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά, γιατί ο δρόμος για την επίτευξη των στόχων μας είναι πάντα υπό κατασκευή».                                          

sxoleia5

Η Σχολική Εφορεία Γεροσκήπου ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιανουάριο του 2017, μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2016. Το συμβούλιό της αποτελείται από έντεκα μέλη, εφτά που εξελέγησαν απευθείας από το λαό και τέσσερα που καθορίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Γεροσκήπου. Υπό την ευθύνη της έχει έξι εκπαιδευτήρια, δύο της Μέσης Εκπαίδευσης (Λύκειο και Γυμνάσιο), δύο της Δημοτικής (Α’ και Β’ Δημοτικό) και δύο της Προδημοτικής (Α’ και Β’ Νηπιαγωγείο). Σήμερα εργοδοτεί 33 άτομα: 2 υπαλλήλους γραφείου (ο ένας μερικής απασχόλησης), 2 βοηθούς γραμματειακούς λειτουργούς, 2 κλητήρες, 2 εργατοτεχνίτες, 14 καθαρίστριες, 4 σχολικούς βοηθούς και 7 συνοδούς παιδιών με ειδικές ανάγκες. Ο τακτικός προϋπολογισμός της Σχολικής Εφορείας, και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης, προσεγγίζει τις 800 χιλιάδες ευρώ ετησίως.