Σχολή Καταναλωτών Πάφου: Διάλεξη της δερματολόγου-αφροδισιολόγου Βέρας Πολίτου.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
01 Φεβρουαρίου 2015Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Θεωρείται ότι είναι αισθητήριο όργανο γιατί μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ερεθίσματα από το περιβάλλον, θερμοκρασία, υφή, πόνο, πίεση, και πολλά άλλα. Περιέχει το 1/3 του αίματός μας, παράγει βιταμίνες και αποτρέπει την απώλεια υγρασίας από τον οργανισμό. Το σώμα ενός ενήλικα καλύπτεται κατά μέσο όρο από 2,2m2 δέρματο έχει κατά μέσο όρο βάρος 4 kg. Tο δέρμα αποτελεί μέσο μετάδοσης σημαντικών πληροφοριών. Όταν συναντάμε κάποιον, ένα από τα πρώτα πράγματα που προσέχουμε είναι το δέρμα του, το οποίο μας δίνει πληροφορίες για την ηλικία του, τη διατροφική και ψυχολογική του κατάσταση και γενικότερες πληροφορίες για την υγεία του. Για το λόγο αυτό όλοι οι άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας δίνουν μεγάλη σημασία στη φροντίδα του δέρματος από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
Σπίλοι
Ο όρος «σπίλος» αναφέρεται στις γνωστές σε όλους μας «ελιές». Πρόκειται για επίπεδους ή ελαφρά υπερυψωμένους καλοήθεις σχηματισμούς κυττάρων (μελανοκυττάρων) που βρίσκονται φυσιολογικά στην επιδερμίδα του δέρματος. Έχουν καφέ , σκούρο καφέ εώς μάυρο χρώμα. Ο κάθε ανθρωπος μπορεί να εχει από 25 εώς 100 σπιλους.
Υπάρχουν 2 ειδών
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΠΙΛΟΙ
(μελανοκυτταρικοί σπίλοι) είναι κυρίως οι κληρονομικοί σπίλοι που υπάρχουν κατά την γέννηση μας και διατηρούνται σε ολόκληρη την ζωή μας
έχουν ποικιλία σε μέγεθος και συνήθως δεν ξεπερνούν το 1,5εκ , αλλά σπάνιες φορές μπορεί να έχουν γιγάντιο μέγεθος που φτάνουν έως και τα 20εκ
ΔΥΣΠΛΑΣΤΙΚΟΙ ΣΠΙΛΟΙ
(άτυποι σπίλοι) είναι καλοήθεις σπίλοι των οποιων τα κύτταρα τους αρχίζουν να αποκτούν χαρακτηριστικά που είναι διαφορετικά από αυτά που φυσιολογικά είχε.
μοιάζουν με το μελάνωμα
Η κληρονομικότητα φαίνεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των σπίλων.
Τα άτομα με δυσπλαστικούςσπίλους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μεμονωμένα ή πολλαπλά μελανώματα
Οι σπίλοι μπορούν να εμφανισθούν οπουδήποτε στο ανθρώπινο σώμα, ωστόσο είναι πιο συχνοί στα μέρη του σώματος που είναι εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία.
Ο αριθμός και το είδος των σπίλων εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες (κληρονομικότητα), ενώ η έκθεση στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή τους.
Μελάνωμα
Το μελάνωμα είναι η τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος. Είναι η χειρότερη όμως διότι η φυσική πορεία της νόσου καταλήγει συχνά στη μετάσταση και το θάνατο του αρρώστου.
Ο πιο επιθετικός κακοήθης όγκος του δέρματος αλλά και γενικώς αφού μπορεί να διασπαρεί σχεδόν σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος
Τα μελανινοκύτταρα των σπίλων μετατρέπονται σε καρκινικά κυρίως λόγω της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας.
υψηλότερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα άτομα με κόκκινα μαλλιά ή πυρόξανθα μαλλιά ,ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και ανοιχτόχρωμα μάτια
με πανάδες ή φακίδες στο πρόσωπο που δεν παίρνουν εύκολα μελαχροινό χρώμα, και καίγονται εύκολα
άτομα με μεγάλο αριθμό φαινομενικά φυσιολογικών μελαχρωματικών σπίλων, πάνω από 100 σε νεαρά άτομα ή 50 σε μεγαλύτερη ηλικία.
άτομα με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος
άτομα με δυσπλαστικούς σπίλους (μεγάλους, ακανόνιστους και με πολυχρωμία).
Πολλοί από τους ασθενείς αναφέρουν ιστορικό εγκαυμάτων λόγω έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία κατά την παιδική ηλικία !!!!!
Η Ακτινικές Υπερκερατώσεις, γνωστές και ως γεροντικές κυλίδες,
είναι λεπιδώδης ή καλυπτόμενες με κρούστες βλάβες που προκαλούνται απο την ηλιακή ακτινοβολία.
εμφανίζονται στο φαλακρό της κεφαλής, πρόσωπο, αυτιά, χείλη, στις ραχιαίες επιφάνειες των χεριών και στα αντιβράχια, ώμους, λαιμό και όποιες άλλες περιοχές του σώματος που εκτίθενται συχνά στον ήλιο.
Επειδή το συνολικό ποσό του χρόνου που περνάμε στον ήλιο προστίθεται χρόνο με το χρόνο, οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ακτινικές υπερκερατώσεις.
Είναι πιο συχνές σε άτομα πάνω από την ηλικία των 50 ετών
Παρόλα αυτά, στην εποχή μας, μερικά άτομα στην ηλικία των 20 έχουν προσβληθεί.
Τι πρεπει να προσέχουμε
Χρησιμοποιήστε ένα ευρέως φάσματος αντι-ηλιακό με δείκτη προστασίας 30 ή και υψηλότερης προστασίας καθημερινά 30 λεπτά πριν βγείτε έξω. ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ!!!
Αναζητήστε σκιά, ιδιαίτερα τις ώρες μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ.
Αποφύγετε το έγκαυμα .
Αποφύγετε το μαύρισμα από solarium.
Καλυφθείτε με ρούχα, καπέλο και με γυαλιά ηλίου.
Εξετάζετε το δέρμα σας από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τα νύχια των ποδιών κάθε μήνα.
Επισκεφθείτε τον γιατρό σας κάθε χρόνο για μια επαγγελματική δερματολογική εξέταση (χαρτογράφιση) και χειρουργική επέμβαση όταν χρειάζεται.
Εάν υπάρξει σε μια ελιά του δέρματος αλλαγή του χρώματος, εμφάνιση διαφόρων χρωματισμών στην επιφάνεια της, αύξηση των ορίων και μεγέθους της, ασυμμετρία, ακανόνιστο περίγραμμα, αύξηση της διαμέτρου της, κνησμός ή αιμορραγία, πρέπει άμεσα να γίνεται εξέταση από ειδικό Δερματολόγο για έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος.