Σχολή Καλών Τεχνών: Επιμένει η Πάφος, εκπονώντας και μελέτη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
09 Ιανουαρίου 2014Έρευνα για την υπό ίδρυση πανεπιστημιακή Σχολή Καλών Τεχνών που προτίθεται το κράτος να δημιουργήσει, εκπόνησε το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων (ΚΙΣ). Κύριος στόχος της έρευνας αυτής ήταν αφενός μεν να διευκρινισθεί τί προγράμματα προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου μπορεί να προσφέρει και αφετέρου να οριστικοποιηθεί ποιός είναι ο ελάχιστος αριθμός φοιτητών και ακαδημαικού προσωπικού που απαιτείται για να αρχίσει την λειτουργία της. Ειδική ενότητα στη μελέτη καταλάμβανε η Πάφος, αφού διερευνήθηκε η χρόνια και έντονη προσπάθεια των φορέων της επαρχίας να φιλοξενήσουν την Σχολή αυτή όταν συσταθεί.
Τα πορίσματα της έρευνας προέκυψαν μέσα από αναλυτική μελέτη που διεξήχθει σε Σχολές Καλών Τεχνών Πανεπιστημίων της Αγγλίας, της Αμερικής και της Ελλάδας, καθώς επίσης και από πληροφορίες που δόθηκαν από τον πρόεδρο του ΚΙΣ, Χρύσανθο Σαββίδη, υπό την ιδιότητα του ως Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Πάφου.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το pafosnet, η Σχολή Καλών Τεχνών στα μάτια του μέσου πολίτη φαντάζει ως η σχολή που προσφέρει ένα και μόνον πτυχίο, αυτό του BA Art.
«Αυτό δεν είναι πραγματικότητα γιατί στα πλείστα των πανεπιστημίων που διαθέτουν Σχολή Καλών Τεχνών το τμήμα αυτό προσφέρει ένα μεγάλο εύρος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τίτλων», αναφέρει η μελέτη. « Ο ελάχιστος αριθμός φοιτητών που απαιτείται για κάθε πτυχίο για να ξεκινήσει να τρέχει είναι 20 - 25 φοιτητές, με την προοπτική ο αριθμός αυτός να μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο.
Ο κάθε Ακαδημαικός διδάσκει 4 μαθήματα ανά έτος με το δικαίωμα η σχολή να διατηρεί το 10% του Ακαδημαικού του προσωπικού με επισκέπτες Ακαδημαικούς, δηλαδή να εργοδοτούνται μόνιμα σε άλλο Πανεπιστήμιο αλλά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλο για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Επίσης, τα περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα απαιτούν 32 με 36 μαθήματα για κάποιο φοιτητή να ολοκληρώσει τις προπτυχιακές σπουδές του ενώ σε μεταπτυχιακό επίπεδο κυμαίνονται από 8 - 10 μαθήματα.
Δεν μπορούμε να δώσουμε τον ακριβή αριθμό φοιτητών που μπορεί να έχει η υπό-ίδρυση Σχολή Καλών Τεχνών γιατί δεν ξέρουμε πόσα προπτυχιακά / μεταπτυχιακά προγράμματα προτίθεται το κράτος να λειτουργήσει.
Εάν κάνουμε όμως, την υπόθεση ότι θα λειτουργήσουν 5 προπτυχιακοί τίτλοι και 2 μεταπτυχιακοί τίτλοι για αρχή, μιλάμε για ένα αριθμό 120 φοιτητών περίπου και απαιτούνται 6 μόνιμοι πανεπιστημιακοί, με την προοπτική ότι οι αριθμοί θα μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο».
Οι κύπριοι στατιστικολόγοι αναφέρουν σαφώς στη μελέτη τους, ότι η Σχολή Καλών Τεχνών Κύπρου θα είναι πολύ οφέλιμο να καταλήξει στην Πάφο, παρθέτοντας συγκεκριμένους λόγους και αναλύσεις για την τεκμηρίωση της θέσης αυτής.
«Θεωρούμε υψίστης σημασίας την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής γιατί θα προσδώσει στην πόλη της Πάφου εκείνη την ώθηση στην οικονομική ζωή της πόλης ιδιαίτερα τώρα που η επαρχία μαστίζεται από την οικονομική κρίση», αναφέρεται στη μελέτη. « Η δραστηριοποίηση φοιτητών, ακαδημαϊκών και γραμματειακού προσωπικού θα επιφέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη. Η ύπαρξη όλων αυτών στην πόλη που θα εμπλέκονται με το Πανεπιστήμιο θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά από τα υποστατικά που είναι ανενοικίαστα να βρούν ενοικιαστές.
Τα κέντρα αναψυχής θα κατακλίζονται από φοιτητές γιατί η φοιτητική κουλτούρα επιβάλλει σε τακτά διαστήματα εξόδους.
Τα ξενοδοχεία θα επωφελούνται διανυχτερεύσεων με την κάθοδο φοιτητών και πανεπιστημιακών από το εξωτερικό που θα συμμετέχουν σε διάφορα εκπαιδευτικά και ερευνητικά σεμινάρια όπου θα διοργανώνει η σχολή. Ταυτόχρονα θα δίνεται και η δυνατότητα στους σύνεδρους να γνωρίσουν την Πάφο και να αποτελέσουν τους καλύτερους αγγελιαφόρους της ομορφιάς και της κουλτούρας της σε γνωστούς και φίλους τους που θα αποτελούν και μελλοντικούς επισκέπτες στην πόλη, γιατί η καλύτερη διαφήμιση είναι από στόμα σε στόμα.
Επίσης η ύπαρξη πανεπιστημιακής σχολής θα δώσει την δυνατότητα αρκετά ευρωπαϊκά κονδύλια να απορροφηθούν από την σχολή για το καλό της πόλης όπως συμβαίνει και με άλλες σχολές του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΤΕΠΑΚ.
Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια που κάνει το ΤΕΠΑΚ για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το σύστημα ελέγχου διαρροών υδροδότησης της πόλης της Πάφου.
Αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα είναι μια κληρονομιά σε εποχές που η οικονομική κρίση κλονίζει κάθε δραστηριότητα».
Σημαντική συνισταμένη, κατά το ΚΙΣ, αποτελεί και η πνευματική αναγέννηση της Πάφου από μια πολιτική απόφαση μεταφοράς στην επαρχία αυτή της Σχολής Καλών Τεχνών.
Όπως είναι γνωστό η πόλη της Πάφου από την αρχαιότητα έχει αναπτύξει έντονη πνευματική και πολιτιστική δραστηριότητα όπου τα κατάλοιπα αποτελούν κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου, αναφέρεται. Δυστυχώς όμως, η έλλειψη για τόσα χρόνια ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος στην πόλη της Πάφου, οδήγησε ολόκληρη την επαρχία σε ένα πρωτόγνωρο μαρασμό, όμοιος του, δεν υπάρχει σ' άλλη πόλη της Κύπρου.
«Είναι ευτύχημα που χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία και συγκεκριμένα του Ομίλου Λεπτός, έχει δημιουργηθεί και λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, το οποίο αλλάζει σιγά-σιγά την αποκαρδιωτική αυτή εικόνα», αναφέρει το ΚΙΣ.
Όσο για το χώρο που θα στεγάσει την καινούργια αυτή Σχολή δεν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας, υποστηρίζουν οι κύπριοι στατιστικολόγοι, καθότι υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι και κατάληλλοι προς αξιοποίηση χώροι για το σκοπό αυτό και από την άλλη το ίδιο το κράτος δεν θα επιβαρυνθεί με τεράστια κονδύλια σε περιόδους ύφεσης για να στεγάσει την σχολή.
Η σημερινή Αστυνομική Διεύθυνση αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή στέγασης της Σχολής, τονίζει το ΚΙΣ, γιατί αν και το κτίριο είναι του 1900 έχει μια σύγχρονη αρχιτεκτονική δομή με περιμετρικούς χώρους και προαύλιο στην μέση όπως συμβαίνει στα πλείστα σύγχρονα πανεπιστημιακά κτίρια, όπως η πολυτεχνική σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου αλλά και τα υπόλοιπα Ιδιωτικά πανεπιστήμια της Λευκωσίας.
«Επίσης είναι ένα παραδοσιακό και ανυπολόγιστης αξίας κτίριο και μεγάλο μέρος αυτού είναι διατηρητέο. Είναι κοντά στην Δημοτική Βιβλιοθήκη που μπορεί να αξιοποιηθεί από την σχολή αλλά και κοντά στο ολοκαίνουργιο Πολυκέντρο Νεολαίας και την Δημοτική Πινακοθήκη όπου οι χώροι αυτοί μπορούν να αποτελέσουν επιπρόσθετους χώρους για εργαστήρια και ψυχαγωγία», επισημαίνει η μελέτη.
Όσο αφορά στον ισχυρισμό ότι η Πάφος είναι μακριά από την Λεμεσό και ότι η Σχολή θα αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα, το Κυπριακό Ινστιτούτο Στατιστικολόγων κάνει λόγο για εντελώς λανθασμένη άποψη.
Πολλά ιδρύματα, εξηγεί, έχουν σχολές σε διαφορετικές πόλεις από εκεί που εδρεύουν και κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζουν. Παραθέτει δε συγκεκριμένα παραδείγματα, μεταξύ των οποίων το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το πανεπιστήμιο του Εssex το Bedfordshire University και το Manchester Metropolitan University.