Pafos Net

Η Πάφος περικυκλώνεται από... πράσινο

title image

Η δημιουργία δύο Γραμμικών Πάρκων στην Πάφο, που στόχο έχουν να αναβαθμισθεί το φυσικό περιβάλλον, να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής και ποιότητας ζωής και να αναβαθμισθεί αισθητικά ολόκληρη η Πάφος, παίρνει πλέον, μετά από πολύχρονες καθυστερήσεις, σάρκα και οστά. Η μελέτη για τη δημιουργία των δύο πάρκων παρουσιάσθηκε πριν λίγες μέρες, με τον Δήμαρχο Πάφου να κάνει λόγο για ένα από τα σπουδαιότερα έργα για την πόλη της Πάφου, αλλά και για τον Δήμο Γεροσκήπου και τις κοινότητες της περιαστικής περιοχής στις οποίες θα εκτείνονται το Γραμμικά Πάρκα.

Τα δύο φυσικά ρυάκια που ρέουν ανατολικά και δυτικά της πόλης της Πάφου, επεσήμανε ο Φαίδωνας Φαίδωνος, αποτελούν το φυσικό σύνορο του Δήμου Πάφου με τον Δήμο Γεροσκήπου και τις κοινότητες. Τα συνολικά 14,5 χιλιόμετρα της διαδρομής που θα αποτελούν τα πάρκα, τόνισε, θα δοθούν στους πολίτες για χρήση, τόσο ως ποδηλατόδρομος, όσο και ως πεζόδρομος.
« Στην διαδρομή των 14,5 αυτών χιλιομέτρων», ανακοίνωσε, « θα δημιουργηθούν παιδότοποι, υπαίθρια γυμναστήρια, χώροι ξεκούρασης, πάρκα για σκύλους, παιδικές χάρες και δύο μικρές καφετέριες.
Ο πολίτης ο οποίος θα διέλθει από το σύνολο αυτών των δύο Γραμμικών Πάρκων και από τον παραλιακό πεζόδρομο, θα έχει την δυνατότητα να περπατήσει 20 χιλιόμετρα μπροστά από θάλασσα και μέσα σε φυσικό περιβάλλον».  
Τα τελικά κατασκευαστικά σχέδια του μεγάλου έργου, είπε ο Δήμαρχος Πάφου, αναμένονται εντός 30 ημερών, οπότε θα είναι έτοιμοι οι εμπλεκόμενοι με όρους προσφορών να βγουν σε διαγωνισμό.

« Το έργο θα είναι κόστους περίπου 7,5 εκατομμυρίων ευρώ», ανέφερε, « ενώ με μια εμπλουτισμένη έκδοση με γήπεδα μπάσκετ, τένις και άλλα, θα φθάσει στα 10 με 11 εκατομμύρια ευρώ». 

Επί της ουσίας, με την έναρξη των έργων η πόλη της Πάφου θα περιβάλλεται από ένα «Πράσινο Δακτύλιο», ένα όραμα χρόνων στο οποίο ενεπλάκη εδώ και αρκετά χρόνια η δημοτική αρχή, το ΕΤΕΚ, άλλοι φορείς και οργανισμοί με στόχο πέραν της περιβαλλοντικής βελτίωσης, την ανάδειξη ξεχασμένων σημείων μεγάλης οικολογικής και κοινωνικής σημασίας για την Πάφο.

Βάσει της απόφασης της δημοτικής αρχής θα δημιουργηθούν δύο Γραμμικά Πάρκα τα οποία θα καλύπτουν τα όρια του Δήμου από όλες τις πλευρές, αφού το μεν πρώτο θα ξεκινά από τα όρια των Κονιών και διαμέσου του μεγάλου αργακιού που διέρχεται από το Παφιακό Στάδιο θα καταλήγει στην παραλιακή περιοχή Κάτω Πάφου, το δε δεύτερο θα ξεκινά από την περιοχή του Λυκείου Αγίου Νεοφύτου και θα καταλήγει στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της Πάφου.

Πιο γνωστή προσπάθεια δημιουργίας του γραμμικού πάρκου είναι αυτή που αφορά στην περιοχή Κονιών-Παφιακού-Κάτω Πάφου, ενώ ο δεύτερος χώρος εφάπτεται με τις κοινότητες Χλώρακα, Έμπα και Μεσόγη. Πρόκειται συγκεκριμένα για έκταση παραπλεύρως του αργακιού που ξεκινά από την περιοχή Μεσόγης, περνάει πίσω από το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου, συνεχίζει παρά το 10ο Δημοτικό Σχολείο, διασχίζει τα «Διπλαρκάτζια» και την περιοχή Μουττάλου και εκχύνεται στη θάλασσα, στην Ιστορική Ακτή «Βρέξη» της Χλώρακας. 

Με την κατασκευή εκτεταμένων ποδηλατοδρόμων και πεζόδρομων, με τη διαμόρφωση μικρών πλατειών που θα αποτελούσαν χώρους συνάθροισης και κοινωνικών δραστηριοτήτων, δενδροφύτευση, δημιουργία γεφυριών και δημιουργία κατά μήκος του μικρών παιδότοπων, τα γραμμικά αυτά πάρκα θα αποτελούν στολίδι για τα δεδομένα της Πάφου, δηλώνει στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου Βάσος Δημητρίου. Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει, θα σταματήσει η περιθωριοποίηση που επικρατεί σε πολλά σημεία και θα αρχίσει η αντιστροφή της υφιστάμενης αρνητικής περιβαλλοντικής εικόνας και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος από αυθαίρετες επεμβάσεις ασυνείδητων.

« Από το έργο θα ωφεληθούν κυρίως ο πληθυσμός των παρακείμενων αναπτυγμένων οικιστικών περιοχών όπου υπάρχουν σχολεία και οικισμοί, θα δημιουργηθεί ένα ασφαλές δίκτυο διαδρομής για ποδηλατιστές και πεζοπόρους, ενώ η σύνδεση του με το παραλιακό μέτωπο θα μπορέσει να προσελκύσει και τουρίστες σε μια διαφορετική περιήγηση», τονίζει ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ. «Επιπρόσθετα θα βοηθήσει στον περιορισμό και αποτροπή ρύπανσης της κοίτης με άχρηστα υλικά και σκουπίδια όπως συμβαίνει σήμερα σε πολλά σημεία». 

parka

Η σημερινή στόχευση του Δήμου Πάφου αποτελεί συνέχεια σχεδιασμού πολλών χρόνων, αναφέρει ο κ. Δημητρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δημοτικά σύνορα της Πάφου καθορίστηκαν σε αργάκια και ποταμιές με ονόματα που ουδείς θυμάται πια, όπως «Αργάκιν του Κτήματος», των «Λιμναρκών», « Κοσκινάς», «αρκάκιν της Μαρούς» και άλλα.

« Στις περιοχές όπου υπήρχε ανάπτυξη, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας, σε περίπτωση οικοπεδοποίησης το πράσινο δινόταν σε επαφή με το αργάκι», παρατηρεί. «Έτσι βαθμιαία δημιουργήθηκε μια αλυσίδα δημόσιων χώρων πρασίνου σε κάποιους από τους οποίους έγινε και φύτευση. Σε κάποια άλλα σημεία οι ρεματιές έχουν απροκάλυπτα καταπατηθεί, η κοίτη έχει καλυφθεί και χρησιμοποιείται ως βεράντα των σπιτιών. Άλλα τμήματα της κοίτης έχουν τσιμεντωθεί και για να μην πέφτουν μέσα τα παιδιά, ενώ βάλαμε και κάγκελα. Αφήνω βέβαια τους χειμάρρους που θάφτηκαν κυριολεκτικά από την ανάπτυξη, όπως ο Κατσικαντάρης».

                           

grammika3

Όταν τα δύο Γραμμικά Πάρκα Πάφου ολοκληρωθούν, εξηγεί ο κ. Δημητρίου, θα μπορεί κάποιος να ξεκινά από το ξενοδοχείο Αλμύρα, επί της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, να ανεβαίνει ως το Παφιακό Στάδιο, τον κυκλικό κόμβο εισόδου της πόλης, στο Αναβαργός, στην τοποθεσία « Διπλαρκάτζια» και πίσω στη θάλασσα:

« Με τα γραμμικά πάρκα θα βοηθηθεί η φύση να επανέλθει. Όπου θα μπορεί ο κόσμος να περπατήσει όποια απόσταση θέλει, ξεκινώντας από τη γειτονιά του, να διοργανώνονται εκδηλώσεις, αγώνες όπως ο Γύρος της Πάφου, ίσως δημιουργηθούν και έργα όπως ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης».

Το όραμα για τα Γραμμικά Πάρκα, επισημαίνει, έχει ουσιαστικά αρχίσει με τον σχεδιασμό των μελετητών. Από το Παφιακό Στάδιο προς τα νότια, τονίζει, υπάρχει ένα εξαιρετικό παραποτάμιο δάσος, αν και δυστυχώς σε κάποια σημεία η φύτευση είναι ατυχής με ξενικά είδη άσχετα με περιβάλλον ποταμιάς. 

« Επειδή η φυτεμένη ρεματιά λειτουργεί σαν οικολογικός διάδρομος, η φύση έχει αρχίσει να αυτορυθμίζεται, ακόμα και η πανίδα άρχισε να επιστρέφει, με βατράχια και άλλα μικρά ζώα», τονίζει. « Είναι επίσης προφανές ότι το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής αλλά και η αξία των κοντινών περιουσιών είναι ιδιαίτερα ψηλές.

Δεν είναι υπόθεση ενός ή δύο χρόνων. Θέλει χρόνια μελέτης, διεκδικήσεων, πιέσεων για το νομοθετικό πλαίσιο και τη μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων με τρόπο ικανοποιητικό για τους πολίτες. Αλλά είναι μονόδρομος για την Πάφο. Πρέπει να κάνουμε πράξη το μοναδικό χώρο πρασίνου που μας απέμεινε».                                                 

                                   kyriakatiko 2