Πολιτιστική κληρονομιά Πάφου: Επιβεβλημένη ανάγκη η ανάδειξη της
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
20 Νοεμβρίου 2017Του Χαράλαμπου Πάζαρου
Δημοτικού Συμβούλου ΔΗΣΥ
Η Πάφος είναι μια πόλη υπερήφανη για την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό που ανέπτυξε. Πανάρχαια κοιτίδα πολιτισμού για αιώνες, η πόλη του βασιλιά Κινύρα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δέχθηκε τον χριστιανισμό, είναι η πόλη που για αιώνες αποτέλεσε το σταυροδρόμι και χώρο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών και υπήρξε η πρωτεύουσα της Κύπρου για 500 χρόνια κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Αψευδής μάρτυρας αυτών, τα αρχαιολογικά μνημεία της από την κλασική περίοδο, τα Ρωμαϊκά, τα Βυζαντινά, τα Φράγκικα και τα Οθωμανικά χρόνια. Περαιτέρω, σημαντικότατη αναγνώριση της αξίας του πολιτιστικού πλούτου της πόλης μας αποτελεί το γεγονός ότι η Unesco από το 1980 αναγνώρισε και έθεσε υπό την προστασία της τα αρχαιολογικά μας μνημεία.
Ο πολιτισμός λειτούργησε σε διάφορες περιόδους της ως πηγή έμπνευσης για την ανάπτυξη και την πρόοδο της. Αυτόν, τον ίδιο δρόμο που υπόδειξε η πορεία και εξέλιξη που είχε, πρέπει και εμείς σήμερα να ακολουθήσουμε. Έχουμε χρέος όχι μόνο να μεριμνούμε για την προστασία της, αλλά, να μεριμνούμε και για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με ποικίλους τρόπους και δραστηριότητες, πρέπει να χαράξουμε συγκεκριμένη πολιτική ως τοπική Αρχή που να έχει ως στόχο την μέγιστη αξιοποίηση της, όπως στόχος αυτής της πολιτικής - στρατηγικής πρέπει να είναι και η προβολή στο εξωτερικό του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου που μας έχουν αφήσει ιερή παρακαταθήκη οι πρόγονοι μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η προώθηση συγκεκριμένων δράσεων και δραστηριοτήτων μπορεί να εμπλουτίσει, να διασώσει και να διαφωτίσει ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Ακόμη και εμείς οι ίδιοι, οι δημότες αυτής της πόλης, έχουμε καθήκον να γνωρίζουμε την ιστορία και τον πλούτο της πόλης που μας γέννησε και που μας έθρεψε.
Προτάσεις τέτοιων δράσεων και δραστηριοτήτων που κατά την γνώμη μου θα συνέτειναν προς τον σκοπό αυτό είναι τα πιο κάτω:-
Α) Συνεχή στήριξη, επένδυση και εμπλουτισμός από ξένες πανεπιστημιακές αρχαιολογικές αποστολές που έρχονται στην πόλη μας για ανασκαφές και μελέτες οι οποίες φέρνουν στην επιφάνεια το πλούσιο πολιτιστικό μας παρελθόν και ιστορία.
Β) Βελτίωση προσβασιμότητας των ξένων επισκεπτών με συγκεκριμένο δρομολόγιο από τα κεντρικότερα τουριστικά σημεία της πόλης προς το πρόσφατα αναβαθμισμένο αρχαιολογικό μουσείο στο κέντρο της Πάφου καθώς επίσης και δημιουργία χώρου παρκαρίσματος πλησίον του για καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών του.
Γ) Δημιουργία νέου αρχαιολογικού μουσείου στον φυσικό του χώρο, στην καρδιά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δηλαδή, εκεί όπου βρίσκονται οι αρχαιότητες της πόλης μας.
Δ) Ανακαίνιση, συντήρηση, φωταγώγηση και ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων και των μνημείων που βρίσκονται στο κέντρο της Πάφου.
Ε) Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας και applications για ενημέρωση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο 1.5 εκατομμύριο σχεδόν ξένων και ντόπιων επισκεπτών.
Η λεηλασία και η καταστροφή μεγάλου μέρους του πολιτιστικού μας πλούτου από τους βαρβάρους στις κατεχόμενες μας περιοχές, όχι μόνο μεγαλώνει την ανάγκη αλλά καθιστά επιβεβλημένο το καθήκον μας για ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πλούτου στις ελεύθερες περιοχές και ιδιαίτερα στη Πάφο που διαθέτει ανεκτίμητης αξίας αρχαιότητες οι οποίες αποτελούν ακόμη μία απόδειξη της περήφανης καταγωγής μας και των χριστιανικών μας ριζών.