Πολιτική Άμυνα Πάφου: Ολιγάριθμη, αλλά πανταχού παρούσα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
28 Αυγούστου 2017Παρούσα σε κάθε είδους ανθρωπιστική δράση για αντιμετώπιση των συνεπειών από συμφορές φυσικής προέλευσης ή ανθρώπινων αιτιών, η Πολιτική Άμυνα μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητα της Πάφου και των ανθρώπων της τα τελευταία χρόνια, κυρίως με το συνεχές παρών της στις πυρκαγιές που δυστυχώς καθίστανται πλέον συχνότατο φαινόμενο του καλοκαιριού, αλλά και με την παρουσία της στην υποδοχή των μεταναστών που καταφθάνουν το τελευταίο διάστημα στην επαρχία Πάφου από τα τουρκικά πλοιάρια με πλοιάρια.
Η Πολιτική Άμυνα είναι σήμερα οργανωμένη με την Γενική Διοίκηση Πολιτικής Άμυνας στην κορυφή της πυραμίδας και τις πέντε Περιφερειακές Διευθύνσεις Πολιτικής Άμυνας, μία σε κάθε επαρχία, στη δεύτερη βαθμίδα. Σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτικής Άμυνας λειτουργούν Σταθμοί και Υποσταθμοί Πολιτικής Άμυνας ανάλογα με τα άτομα που υπηρετούν και τον πληθυσμό που καλύπτουν.
Μιλώντας στο PafosNet ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πάφου, Μαρίνος Παπαδόπουλος, τονίζει ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Πολιτική Άμυνα αναδιοργανώθηκε, στελεχώθηκε με επιστημονικό και άλλο προσωπικό, δημιουργήθηκε το Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων, εξασφαλίστηκε εξοπλισμός και δημιουργήθηκαν οι ομάδες Έρευνας και Διάσωσης.
« Η ιστορία της πάει πίσω, κατά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν η οργανωμένη πολιτική άμυνα στο νησί ήταν ανύπαρκτη», αναφέρει. « Μετά τους βομβαρδισμούς του 1964 διαφάνηκε η ανάγκη για προστασία του πληθυσμού και της περιουσίας του. Έτσι, μεταξύ του 1964 και του 1966 ψηφίστηκαν οι σχετικοί Νόμοι και Κανονισμοί, που αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας».
Οι Ομάδες Έρευνας και Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας αριθμούν 200 περίπου εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι εκπαιδεύονται με βάση διεθνή πρότυπα, τονίζει.
Η Πολιτική Άμυνα δεν είναι Δύναμη άμεσης ανταπόκρισης, όπως είναι η Αστυνομία ή η Πυροσβεστική Υπηρεσία», διευκρινίζει, « αλλά προετοιμάζεται να δράσει τόσο συντονιστικά όσο και ενισχυτικά προς άλλες υπηρεσίες σε περιπτώσεις που η κλίμακα της συμφοράς είναι μεγάλη. Παρ’ όλα αυτά, το Τμήμα Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας είναι οργανωμένο για ταχεία ανταπόκριση, σε περίπτωση που οι υπόλοιπες εντεταλμένες Υπηρεσίες του κράτους χρειάζονται βοήθεια για την αντιμετώπιση επεισοδίων.
Οι Ομάδες του Τμήματος Διάσωσης εκπαιδεύονται κυρίως για τη διάσωση παγιδευμένων ατόμων κάτω από ερείπια και συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, σε επεισόδια αντιμετώπισης πυρκαγιών, άντλησης νερού σε περίπτωση πλημμυρών, εκκαθάριση δρόμων από πεσμένα δέντρα κ.λπ.
Αποστολή του Τμήματος είναι η παροχή Πρώτων Βοηθειών σε μια ενδεχόμενη συμφορά, μέχρι να γίνει δυνατή η χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Το Τμήμα Μέριμνας ως αποστολή τη λειτουργία καταυλισμών, τη σίτιση και ένδυση αστέγων, την ψυχολογική στήριξη παθόντων και, γενικά, να συνδράμει στο έργο της ανακούφισης του πληθυσμού σε περίπτωση συμφοράς.
Το Τμήμα Συνοικιοφυλακής έχει ως αποστολή την επιτήρηση των συνοικιών που θα πληγούν από μια ενδεχόμενη καταστροφή και η άμεση επαφή με τους επηρεαζόμενους πολίτες. Προληπτικά, το Τμήμα ασχολείται με τον περιοδικό έλεγχο των καταφυγίων, τη διανομή διαφωτιστικού υλικού και την εξοικείωση και γνωριμία με την περιοχή που έχει υπό την ευθύνη του.
Το Τμήμα Γραφέων – Διαβιβαστών έχει ως αποστολή την απρόσκοπτη επικοινωνία τόσο μεταξύ των κλιμακίων της Πολιτικής Άμυνας όσο και μεταξύ Πολιτικής Άμυνας και άλλων ουσιωδών υπηρεσιών και τη δημιουργία ομάδας Τεχνικής Υποστήριξης».
Κατά το 2017, τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, οι ανταποκρίσεις της Πολιτικής Άμυνας Πάφου είναι ήδη πάρα πολλές.
«Μεταξύ άλλων, η ομάδα διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας Πάφου εντόπισε αλλοδαπό που απουσίαζε από το σπίτι του και που δηλώθηκε ως ελλείπων πρόσωπο», είπε, « ανταποκρίθηκε άμεσα κατά την άφιξη άτυπων μεταναστών στην περιοχή Κάτω Πύργου και Χρυσοχούς σε πολλές περιπτώσεις κατά τους προηγούμενους μήνες, μετείχε σε έρευνες για ανεύρεση αγνοούμενου δύτη στην περιοχή Πωμού τον Φεβρουάριο, καθώς και στην Παγκύπρια άσκηση Εγκέλαδος 2017. Η άσκηση προνοούσε δύο φάσεις. Η πρώτη έγινε με την συμμετοχή πέραν των δέκα υπηρεσιών που ασκήθηκαν επί χάρτου πάνω σε σενάριο ενός καταστροφικού σεισμού. Στη δεύτερη φάση της Άσκησης Εγκέλαδος 2017, η Πολιτικής Άμυνα Πάφου ενεργοποίησε όλα τα μέλη της, πέραν των 800 ατόμων και τα οποία κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας διάφορες αποστολές που απαιτούσε το σενάριο».
Η Πολιτική Άμυνα, τόνισε ακόμη ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πάφου, μετείχε στη διήμερη άσκηση έρευνας και διάσωσης μετά από σεισμό στην οποία συμμετείχαν διασώστες από Κύπρο και Ισραήλ και στην οποία η Πάφος εκπροσωπήθηκε μα ένα μόνιμο στέλεχος και εφτά διασώστες.
Μετείχε ακόμη, είπε, στην άσκηση Νέαρχος , με σενάριο τη πτώση αεροπλάνου εκτός της περιοχής του αεροδρομίου και την επακόλουθη έρευνα και διάσωση, στην οποία έλαβαν μέρος δύο μόνιμα στελέχη και 20 διασώστες, στην άσκηση «Λαίλαπα» που διεξήχθη στην επαρχία Λεμεσού τον Μάιο με δύο οχήματα και έξι διασώστες, σε έρευνα για την ανεύρεση αγνοούμενου δύτη στη περιοχή Λατσί τον Ιούνιο, στην Ευρωπαϊκή Άσκηση PACES που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ετοιμότητας της πολιτικής προστασίας καθώς και της συνεργασίας ανάμεσα σε ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες, με σκοπό την άμεση ανταπόκριση και τη μείωση των επιπτώσεων φυσικών καταστροφών, όπως είναι ο σεισμός και σε πολλές άλλες δράσεις.