Πετρίδειο Ίδρυμα Πάφου: Σάρξ εκ της σαρκός της Πάφου, τονίζει ο πρόεδρος του
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
24 Δεκεμβρίου 2021Μπορεί το Πετρίδειο Ίδρυμα Πάφου να μετρά ήδη αρκετά χρόνια παρουσίας στην κοινωνική, οικονομική και καθημερινή ζωή της Πάφου, το τελευταίο διάστημα ωστόσο είναι εμφανής μια προσπάθεια να μπει για τα καλά στην καθημερινότητα της πόλης και των ανθρώπων της. Παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που δημιουργεί την διετία αυτή η συνεχιζόμενη πανδημία, ο φιλανθρωπικός αυτός οργανισμός της επαρχίας κάνει αισθητή την παρουσία του μέσω των εισφορών σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη και των εκδηλώσεων προαγωγής της φιλαλληλίας και του πολιτισμού.
Ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης μιλώντας στο PafosNet τόνισε ότι όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, το Πετρίδειο Ίδρυμα θα δραστηριοποιηθεί ακόμη πιο έντονα το 2022. Επεσήμανε δε, ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν ευχαρίστηση και όχι κόπο για τα μέλη του Ιδρύματος, αφού νιώθουν ότι μέσα από την δράση τους προσφέρουν στην κοινωνία της Πάφου, μέσα από το φάσμα της παιδείας, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Εκτιμά επίσης ότι μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Πετρίδειο Ίδρυμα έχουν αναβαθμίσει τόσο την παιδεία, όσο και τον αθλητισμό, και τον πολιτισμό.
« Η θέση του επικεφαλής ενός φιλανθρωπικού οργανισμού όπως το Πετρίδειο Ίδρυμα Πάφου», τονίζει, « αποτελεί μια τεράστια ευθύνη. Αφενός από το γεγονός ότι πρέπει να διασφαλίσεις τις επιθυμίες του μακαριστού εμπνευστή και ιδρυτή του Ιδρύματος, Χριστόδουλου Πετρίδη, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από το καταστατικό του Ιδρύματος και αφετέρου επειδή πρέπει να διασφαλίσεις την οικονομική διαχρονικότητα του Ιδρύματος μέσα από τις ενέργειες που γίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Σε αυτά τα πλαίσια, αν μας το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες θα προγραμματίσουμε πολλές εκδηλώσεις κατά το 2022. Ξεκινήσαμε ήδη, θυμίζω, δειλά δειλά με το φιλολογικό μνημόσυνο των μεγάλων ευεργετών της Πάφου, Χριστόδουλου και Μαρίας Πετρίδη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού « Παλιά Ηλεκτρική».
Σχεδιάζουμε το 2022 να διοργανώσουμε την τελετή απονομής των βραβείων για τον Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό ο οποίος πρέπει να ομολογήσουμε ότι οδεύει εξαιρετικά, με πάρα πολλές συμμετοχές από όλον τον κόσμο από Έλληνες της διασποράς και από χώρες ανά το παγκόσμιο.
Επίσης σκοπεύουμε να διοργανώσουμε το αθλητικό συμπόσιο γύρω στον Ιούνιο, μια σειρά εκδηλώσεων συνεργασίας μαζί με τον Λαογραφικό Όμιλο «Kτήμα», καθώς και την διοργάνωση συναυλίας με την Φιλαρμονική της Πάφου.
Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την ετήσια έκθεση ζωγραφικής καλλιτεχνών της Πάφου. Εκτιμώ επίσης πως το 2022 θα είναι έτοιμο προς εκτύπωση το βιβλίο που θα περιλαμβάνει τις εφημερίδες και τα περιοδικά της Πάφου κατά την διάρκεια της Αγγλοκρατίας , το οποίο θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε τον πολιτιστικό πλούτο που έχει η Πάφος σ’ αυτό το χρονικό διάστημα».
Η ευθύνη που έχει αναλάβει, επισημαίνει ο Μιχάλης Μαραθεύτης, είναι τεράστια και γίνεται ακόμη βαρύτερη από το γεγονός ότι γνώριζε προσωπικά το ζεύγος των ευεργετών:
« Τους γνωρίζα προσωπικά από πολύ μικρή ηλικία. Ο μακαριστός Χριστόδουλος Πετρίδης ήταν ένας από τους καλύτερους φίλους του μακαριστού πατέρα μου. Είχαμε μια αρκετά καλή σχέση. Όταν δημιούργησε το Πετρίδειο Ίδρυμα, ουσιαστικά έκανε από μόνος του το καλύτερο μνημόσυνο στον εαυτό του, κρατώντας τη μνήμη την δική του και της συζύγου του άσβεστη μέσα από τη δράση και τις ενέργειες του Πετριδείου Ιδρύματος.
Το μήνυμα τους ήταν καθαρό: Μέσα από την δράση και τις δωρεές του Πετριδείου Ιδρύματος, επιθυμούσαν να προσφέρουν στην κοινωνία της Πάφου, στην νεολαία, στον αθλητισμό, στην παιδεία και στον πολιτισμό. Το γεγονός ότι δεν είχαν δικά τους παιδιά, τους οδήγησε να προσφέρουν προς τα παιδιά της Πάφου που τα θεωρούσαν πλέον δικά τους παιδιά».
Η «ψυχή» του Πετριδείου Ιδρύματος, ο άνθρωπος που «τρέχει» την καθημερινότητα και τις πρακτικές του ανάγκες, είναι ο Γιώργος Στενιώτης, πρώην τραπεζικός υπάλληλος ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Ταμία του Ιδρύματος.
Ο κ. Μαραθεύτης επισημαίνει για τον στενό του συνεργάτη ότι όσοι γνωρίζουν τον κ. Στενιώτη αντιλαμβάνονται πόσο πολύτιμος, εργατικός, φιλότιμος και έντιμος είναι. Είναι μπορώ από τους λίγους για τους οποίους μπορώ να πω την λέξη αναντικατάστατος, παρατηρεί χαρακτηριστικά.
« Έχει υπηρετήσει δεκάδες χρόνια το Σωματείο του ΑΠΟΠ και από το 2003 υπηρετεί και το Πετρίδειο Ίδρυμα», αναφέρει. « Μπορώ να πω, πως είναι η πιο πολύτιμη μονάδα του Πετριδείου Ιδρύματος. Θα πρέπει δε να προσθέσω, ότι στο Πετρίδειο Ίδρυμα είμαστε μια ομάδα, η οποία εργάζεται αρμονικά και οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσα σε συλλογικό πνεύμα για το καλό του ιδρύματος και των σκοπών του ιδρυτή του».
Θέλω να πιστεύω, αναφέρει ο Μιχάλης Μαραθεύτης, ότι έχουμε αναβαθμίσει μέσα από τις εκδηλώσεις τόσο την παιδεία, τον αθλητισμό, και τον πολιτισμό στην Πάφο. Μέσα από το Λογοτεχνικό διαγωνισμό έχουμε φέρει το Πετρίδειο Ίδρυμα και την Πάφο σε εμφανέστερο σημείο μέσα στον χάρτη των Πανελλήνιων Λογοτεχνικών Διαγωνισμών με παγκόσμια συμμετοχή από Έλληνες του εξωτερικού, τονίζει.
« Όσον αφορά στον αθλητισμό, έχουμε διοργανώσει αθλητικά συμπόσια στα οποία οι καλεσμένοι μας είναι κορυφαίοι ολυμπιονίκες, παράγοντες οι οποίοι κοσμούν τον αθλητισμό της Κύπρου και της Ελλάδας.
Στο φιλολογικό μνημόσυνο πάντα έχουμε εξαιρετικούς ομιλητές και εδώ πρέπει να σημειώσω και την συμβολή του Πανεπιστημίου Νεάπολις στην πόλη μας, το οποίο μέσα από την βοήθεια από τους καθηγητές εγνωσμένης αξίας που έχει, συντείνει στο να αντλούμε ομιλητές για σημαντικά θέματα. Κάθε χρόνο λοιπόν, με την διοργάνωση του φιλολογικού μνημοσύνου τιμούμε Παφίτες ή άτομα που ζούν στην Πάφο οι οποίοι έχουν προσφέρει διαχρονικά στην παιδεία, στον αθλητισμό, και τον πολιτισμό». Νιώθω ότι αυτή την στιγμή τα θεμέλια του Πετριδείου Ιδρύματος είναι αρκετά γερά παρόλο που έχουμε περάσει και εμείς τις φουρτούνες από την οικονομική κρίση, καταλήγει ο κ. Μαραθεύτης. Τα εισοδήματα μας βασικά είναι από τα ενοίκια του Πετριδείου Μεγάρου τα οποία μας δίνουν την οικονομική ευχέρεια να υλοποιούμε την δράση και τις ενέργειες του Πετριδείου Ιδρύματος. Χρειάζεται πάντα η σοφία και η σωστή διαχείριση των οικονομικών για να διασφαλίσουμε την διαχρονικότητα του.