Pafos Net

Πετρίδειο Ίδρυμα Πάφου: Έργο ζωής ενός ευπατρίδη

title image

Υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Πάφου, την ύπαρξη ωστόσο του οποίου οι περισσότεροι γνώρισαν μετά το θάνατο του. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανιδιοτελούς προσφοράς του και της επιθυμίας του να βοηθά την Πάφο και τους ανθρώπους της χωρίς «εξαργύρωση» σε δημοσιότητα. Ο Χριστόδουλος Πετρίδης, διάνυσε μια ζωή που στα μάτια και τα αυτιά των σημερινών ανθρώπων του τόπου μοιάζει ως κινηματογραφική αφήγηση. Για να καταλήξει σήμερα στη μνημόνευση ενός μεγάλου ευεργέτη της πόλης, ο οποίος μέσα από τη σεμνότητα του χαρακτήρα του και την ανιδιοτελή μακρόχρονη και πολύπλευρη προσφορά του αποτελεί ένα υπέροχο παράδειγμα προς μίμηση.

Για τη ζωή και δράση του ανθρώπου που ίδρυσε ένα από τους σημαντικότερους οργανισμούς αρωγής στην επαρχία Πάφου, το Πετρίδειο Ίδρυμα, μιλά σήμερα στο PafosNet ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος, Μιχάλης Μαραθεύτης:

« Ιδρυτές του Πετριδείου Ιδρύματος είναι οι μακαριστοί Χριστόδουλος και  Μαρία Πετρίδη. Το ζεύγος  Πετρίδη  επέστρεψε  από την Αφρική  και εγκαταστάθηκε στην πόλη μας το 1960, ζώντας μία ήσυχη ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και της προσωπικής προβολής μοιράζοντας αγάπη και δωρεές στην κοινωνία της Πάφου, βοηθώντας την κοινωνία και μέσω αυτής, τα παιδιά της πόλης μας τα οποία όπως αυτοί έλεγαν είναι και δικά τους παιδιά, μιας και οι ίδιοι δεν ευτύχησαν να αποκτήσουν δικά τους.

Με πολλή αγάπη είχαν προχωρήσει στις πιο κάτω δωρεές:

438 χιλιάδες ευρώ για αγορά αξονικού τομογράφου και μηχάνημα μέτρησης της οστικής πυκνότητας για τις ανάγκες του Νοσοκομείου Πάφου.

150 χιλιάδες ευρώ για την ολοκλήρωση του 9ου Πετριδείου Νηπιαγωγείου Πάφου.

68 χιλιάδες ευρώ για την ανέγερση στον περίβολο του Νοσοκομείου Πάφου εκκλησίας στο όνομα της Παναγίας της Θεραπεύτριας.

Δωρεά ενός οικοπέδου για την κατασκευή του σκαλιστού εικονοστασίου στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου και Βαρνάβα στην Πάφο.

Το 1994 το ζεύγος  Πετρίδη ιδρύει το Πετρίδειο Ίδρυμα και το προικοδοτεί με περιουσία πέραν των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Δημιουργείται το Πετρίδειο Μέγαρο που κοσμεί την Πάφο και αποτελεί φάρο προσφοράς και δημιουργίας μετουσιώνοντας σε πράξη την κληρονομιά του μεγάλου Ευεργέτη  για ηθική και υλική προσφορά προς την κοινωνία της Πόλης μας».

Το Πετρίδειο  Ίδρυμα από το 2004 δραστηριοποιείται κανονικά μέσα από τις πρόνοιες του Καταστατικού του όπως αυτές εκφράζονται από τις επιθυμίες του ζεύγους  Πετρίδη, τονίζει ο κ. Μαραθεύτης, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα αυτό  έχει παραχωρήσει χορηγίες σε Σωματεία και Ιδρύματα της Πάφου, υποτροφίες σε φοιτητές, χορηγίες για ιατρικούς σκοπούς, βοήθεια σε πολύτεκνες και άπορες οικογένειες, υπολογιστές για το Πετρίδειο Νηπιαγωγείο, βραβεία στον Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό και πολλά άλλα. Το μέχρι στιγμής συνολικό ποσό αυτών των χορηγιών υπερβαίνει τις 300 χιλιάδες ευρώ».

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πετριδείου Ιδρύματος δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά, αναφέρει ο πρόεδρος του, αλλά όπως αρμόζει στον χαρακτήρα και τις αρχές των Χριστόδουλου και Μαρίας Πετρίδη για συνεχή προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη  το γεγονός ότι η Πάφος το 2017 είχε τον τιμητικό τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, προχώρησε σε σημαντικές δωρεές και πολιτιστικές κινήσεις.

«Δόθηκαν την συγκεκριμένη περίοδο 10 χιλιάδες ευρώ για εξοπλισμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Χριστόδουλος Γαλατόπουλος» και άλλες 20,000 για την δημιουργία της «Πετριδείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γεροσκήπου» τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2016», ανέφερε.

mixalis-maratheutis

Το Πετρίδειο Ίδρυμα μέσα από το καταστατικό του έχει υποχρέωση  να προάγει τον Αθλητισμό, την παιδεία καθώς και τον πολιτισμό, τονίζει ο Μιχάλης Μαραθεύτης. Γι’ αυτό το λόγο, εξηγεί, έχει θεσμοθετήσει τρείς ετήσιες εκδηλώσεις.

« Πρόκειται για το φιλολογικό μνημόσυνο Χριστόδουλου και Μαρίας Πετρίδη που ξεκίνησε το 2014». « Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής καταξιωμένοι ομιλητές αναπτύσσουν ενδιαφέροντα θέματα. Επίσης απονέμονται δύο έπαθλα προς καταξιωμένους συμπολίτες μας, το έπαθλο Ήθους και Αρετής καθώς επίσης και το έπαθλο διαχρονικής προσφοράς προς τον Αθλητισμό της Πάφου. Στο επόμενο φιλολογικό μνημόσυνο θα προστεθεί και έπαθλο για διαχρονική προσφορά στον πολιτισμό της Πάφου.

Ακόμη απονέμονται οι ετήσιες χορηγίες προς τα αθλητικά σωματεία της Πάφου όπως αυτές εκφράζονται, σύμφωνα με τις επιθυμίες του ζεύγους Πετρίδη,  μέσα από τις πρόνοιες του καταστατικού του ιδρύματος.

Θεσμοθετημένος είναι επίσης ο Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός στα είδη της νουβέλας, της παιδικής λογοτεχνίας, του μυθιστορήματος και της συγγραφής θεατρικού έργου σε μια προσπάθεια να αποκτήσει και η πόλη μας στίγμα στον Πανελλήνιο χάρτη των λογοτεχνικών βραβείων κύρους. Ο Λογοτεχνικός αυτός Διαγωνισμός  πιστεύουμε ότι αναβάθμισε την εικόνα της Πάφου στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού, από το 2015 που πρωτοκαθιερώθηκε.

Τέλος, ετήσιο είναι το Αθλητικό Συμπόσιο που ξεκίνησε το 2016.Οι προσκεκλημένοι  στα αθλητικά μας συμπόσια είναι αθλητές παγκοσμίου κύρους. Πέραν της προσπάθειας μας να οργανώσουμε εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου εξίσου σημαντική για μας είναι η ευκαιρία που δίνουμε στην αθλούμενη νεολαία της Πάφου ν’ αφουγκραστεί και να μπολιαστεί μέσα από το πάθος, τις εμπειρίες και τις νουθεσίες αυτών των τεράστιων αθλητών προτύπων για όλους μας».

petridio-idryma2                            

Το έτος 2017 το Πετρίδειο Ίδρυμα, εγκαινίασε μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, με στόχο μέσα από διάφορες έρευνες και μελέτες την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάφου.

« Ως πρώτη έρευνα/μελέτη έχει επιλεγεί το θέμα: «Εφημερίδες και περιοδικά της Πάφου από το 1900 μέχρι το 1960», τονίζει ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος. « Σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της συγγραφής και σύντομα θα γίνει η  επίσημη παρουσίαση  του βιβλίου στο κοινό της Πάφου.

Μέχρι στιγμής το Πετρίδειο Ίδρυμα έχει την ευτυχία να καμαρώνει δύο αποφοίτους υποτρόφους του Ιδρύματος, ένα απόφοιτο της Ιατρικής και μία απόφοιτο Φυσικής. Αυτή τη στιγμή το Ίδρυμα έχει δύο υποτρόφους οι οποίοι είναι φοιτητές της Ιατρικής». 

 

petrideio4  

Ο Χριστόδουλος Πετρίδης γεννήθηκε στη Πάφο στις 9.12.1913 και ήταν το πέμπτο από τα δέκα παιδιά του Στέφανου Πετρίδη και της Ελένης Σεϊμένη. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου και στη Ναυτομηχανική Σχολή «‘Ο Προμηθέας» του Πειραιά. Μετά το πέρας των σπουδών του επέστρεψε στη Κύπρο όπου εργάστηκε για δύο χρόνια.

Οι οικονομικές ανάγκες της οικογένειας του, τον υποχρέωσαν να φύγει από την Κύπρο και να εργαστεί πολύ σκληρά για αρκετά χρόνια στο εξωτερικό.

Το 1937-1938 εργάστηκε στο Πόρτ Σάιντ της Αιγύπτου στην εταιρία Canal De Suez και to 1938-1940 στο Τζιπουτί όπου εργάστηκε στους σιδηροδρόμους. Η έναρξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου το 1940 και η οικονομική κρίση που επικρατούσε τον υποχρέωσαν να φύγει για το Aden της Αραβίας και το 1944 με την υποχώρηση του πολέμου επέστρεψε και πάλι στο Τζιπουτί και εργάστηκε σαν μηχανικός.

Το 1950 δημιούργησε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες βιομηχανία αεριούχων ποτών και ταυτόχρονα με το εμπόριο οινοπνευματωδών ποτών τα οποία εισήγαγε από την Γαλλία και τα πωλούσε κυρίως στο στρατό.

Το 1960 εγκατέλειψε τις επιχειρήσεις του στο Τζιπουτί και επέστρεψε στην Κύπρο και έκτοτε με τη σύζυγο του Μαρία ζούσαν στη Πάφο. Η αγαπημένη του σύντροφος, απεβίωσε τον Φεβράρη του 2002.

Επειδή το ζεύγος δεν είχε την τύχη να αποκτήσει παιδιά, αποφάσισαν να εφαρμόσουν το Ομηρικό «Μακάριον εστί διδόναι ή λαμβάνειν» και το Καβαφικό «Γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί παλ΄εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε». Το 1994 ο Χριστόδουλος Πετρίδης ίδρυσε το Πετρίδειο  Ίδρυμα στο οποίο μεταβίβασε μεγάλο μέρος της περιουσίας του, αξίας πέραν των τριών  εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να προσφέρει υποτροφίες σε άπορους μαθητές σε Πανεπιστήμια Ελλάδας και Κύπρου, να δίνονται χορηγίες σε αθλητικά Σωματεία και εισφορές για κοινωφελείς σκοπούς.

Μετά τον θάνατο του στις 21.9.2010, ο Χριστόδουλος Πετρίδης άφησε κληροδότημα άλλο 1.000.000 ευρώ, ποσό που διανεμήθηκε εξ ίσου στους καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς και σε παιδιά με ειδικές ανάγκες.

« Χωρίς υπερβολή ο μακαριστός Χριστόδουλο Πετρίδης, μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ο εθνικός ευεργέτης της Πάφου», καταλήγει ο Μιχάλης Μαραθεύτης. « Ήταν ένα γνήσιο παιδί της φτωχολογιάς, άνθρωπος με σπάνιο αίσθημα φιλανθρωπίας και αλτρουισμού, σεμνός και προτιμώντας πάντα τα έργα από τα λόγια, ένας άνθρωπος που ενσάρκωσε σε δύσκολους καιρούς τις αξίες κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, δημιουργώντας ένα υπέροχο παράδειγμα προς μίμηση».

petridis