Περνώντας ένα πρωτόγνωρο καλοκαίρι με τα παιδιά μας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
22 Μαΐου 2020Ιουλία Μαϊμάρη
MSc, Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος, Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Σιγά σιγά βγαίνουμε από την καραντίνα και τους τελευταίους περιορισμούς. Το καλοκαίρι μπαίνει κι εμείς και τα παιδιά μας καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μια πραγματικότητα η οποία μας είναι ακόμα ως ένα βαθμό άγνωστη.
Κάποιες από τις παλιές μας δραστηριότητες και ενασχολήσεις ίσως να μην είναι εφικτές, να μην επιτρέπονται στη μορφή μου τις συνηθίσαμε. Ίσως στερηθούμε τις συναυλίες, τις ατελείωτες ώρες στη θάλασσα, τους παιδότοπους, τις εξόδους σε συνωστισμένα εστιατόρια και εμπορικά κέντρα. Ακόμα και στις περιπτώσεις που κάτι επιτρέπεται, ίσως επιλέξουμε να μην το κάνουμε.
Ακόμα και τα σχολεία που ανοίγουν και δέχονται πίσω τους μαθητές με διαφορετικούς κανόνες, σύντομα θα κλείσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Πώς θα περάσουμε φέτος τις καλοκαιρινές διακοπές με τα παιδιά μας στο σπίτι; Πώς θα διαχειριστούμε την κατάσταση; Ακόμα μία πρόκληση στην οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε.
Είναι σημαντικό λοιπόν να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε όλοι οι ίδιοι, όπως ίδια δεν είναι ούτε τα δεδομένα της καθημερινότητας μας. Θα προγραμματιστούμε λοιπόν και θα επιλέξουμε δραστηριότητες σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα. Να μερικές ιδέες για τα παιδιά και τους εφήβους:
Για νήπια:
Πλαστελίνες, χρώματα και μπογιές. Αφήστε τα να δημιουργήσουν και να κατασκευάσουν.
Μπάνιο στην μπανιέρα με όλα τα παιχνίδια που μπορούν να κολυμπήσουν. Εναλλακτικά, αν έχετε χώρο, οι φουσκωτές πισίνες κάνουν εξίσου καλή δουλειά.
Μαγειρική (είτε βοηθώντας τη μαμά), είτε στη φαντασία (παιχνίδι ρόλων). Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά αρέσκονται να βοηθούν.
Διαβάστε παραμύθια. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, παραμύθια μπορείτε να βρείτε διαδικτυακά. Υπάρχουν όμως και παραμύθια με κουμπάκια που εκκινούν την αφήγηση ή που συνοδεύονται από cd.
Δώστε τους λεκάνη να πλύνουν τα παιχνίδια τους στην αυλή ή στο μπαλκόνι.
Φυτέψτε φακές και φασόλια. Αφήστε τα να τα φροντίσουν, θυμίζοντας τους να τα ποτίζουν.
Φτιάξτε τους σκηνή με σεντόνια και μαξιλάρια.
Για παιδιά δημοτικού:
Ζωγραφιές, κατασκευές, κολλάζ κτλ. Τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες είναι πιο αυτόνομα και μπορούν να αφαιρεθούν και να απασχοληθούν ώρες.
Διάβασμα βιβλίων. Ακόμα και να βαριούνται, μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο αναγνώσεις βιβλίων και βάλτε τους να ακούσουν.
Lego.
Κηπουρική. Μπορούν να φροντίσουν τα λουλούδια της αυλής ή του σπιτιού αν υπάρχουν.
Μαγειρική. Σε αυτή την ηλικία μπορούν όντως να σας βοηθήσουν.
Οι φουσκωτές πισίνες τα απασχολούν αρκετά και σε αυτές τις ηλικίες.
Ντοκιμαντέρ. Υπάρχουν αρκετά αξιόλογα, ποικίλης θεματολογίας γι αυτές της ηλικίες.
Καραόκε.
Για εφήβους (οι έφηβοι μπορούν να κάνουν και μόνοι τους τις επιλογές τους):
Συμμάζεμα της ντουλάπα, του γραφείου, της βιβλιοθήκης.
Αρχειοθέτηση φωτογραφιών.
Διάβασμαβιβλίων.
Παίξιμο μουσικού οργάνου.
Δημιουργία ιστολογίου (blog), καναλιού στο YouTubeκτλ.
Επικοινωνία με φίλους.
Μαγείρεμα.
Γυμναστική.
Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες. Μπορείτε να βρείτε πάρα πολλές στο διαδίκτυο. Ας είμαστε όμως ρεαλιστές. Δεν είμαστε επαγγελματίες παιδαγωγοί, εμψυχωτές, διασκεδαστές. Ακόμα και αν ήμασταν όμως, δεν είναι εφικτό να μπαίνουμε σε μια διαδικασία μαραθώνιου ποιοτικής απασχόλησης των παιδιών. Από τη στιγμή μάλιστα που πιθανόν να γυρίσουμε πίσω στην δουλειά, όσοι από μας δεν γύρισαν ήδη.Στην προσπάθεια μας θα γίνουν και λάθη, θα υπάρξουν και δύσκολες στιγμές, και κενές μέρες.
Εννοείται ότι τα παιδιά μας θα παρακολουθήσουν τηλεόραση, θα παίξουν ηλεκτρονικά κοκ. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι και αυτά είναι κομμάτι της πραγματικότητας τους. Δεν θα τα αποκόψουμε από αυτή αλλά θα βάλουμε όριο. Ναι, χρειάζεται προσπάθεια και ευρηματικότητα αλλά σε λογικά πλαίσια.
Κάντε ότι καλύτερο μπορείτε δεδομένων των δικών σας συνθηκών και όχι των προσδοκιών που δημιουργείτε παρακολουθώντας τα μέσα μαζικής δικτύωσης. Μην επικρίνετε τον εαυτό σας αν νιώθετε αγχωμένοι και πιεσμένοι. Είναι αναμενόμενο. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρμοδίων και φροντίστε τον εαυτό σας και την οικογένεια σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με βάση τη δική σας καθημερινότητα.
Είναι επίσης σημαντικό να φροντίσετε πρώτα τον εαυτό σας. Αν δεν φροντίσετε τον εαυτό σας δε θα έχετε ούτε τη σωματική δύναμη, ούτε το ψυχικό σθένος να φροντίσετε τα παιδιά σας:
Διατηρήστε ένα υποτυπώδες πρόγραμμα στην καθημερινότητα σας ανάλογα με το πως αυτή θα διαμορφωθεί.
Είναι σημαντικό να διατηρήσετε σχετικά σταθερές τις ώρες του ύπνου και των γευμάτων σας.
Προσπαθήστε να ασκήστε, έστω και για δέκα λεπτά καθημερινά (ακόμα και να περπατήσετε μέχρι το φούρνο της γειτονιάς αν δεν μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο).
Κάντε πράγματα, ότι και αν είναι αυτά, που χαλαρώνουν εσάς.
Αφιερώστε χρόνο στη σχέση σας με τα παιδιά σας γιατί αυτήν θα θυμούνται. Αυτό μπορεί να είναι απλά μια ταινία που θα δείτε αγκαλιά στον καναπέ ή δύο βουτιές στη θάλασσα και όχι απαραίτητα διάβασμα ή δραστηριότητες για να βγουν σε φωτογραφίες στα μέσα μαζικής δικτύωσης!
Καλό καλοκαίρι!