Περί τραπεζικών θεμάτων και δανείων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
16 Σεπτεμβρίου 2017Θεοχαρίδου Κ. Καλυψώ
ΘΕΟΧΑΡΙΔΟΥ Κ. ΚΑΛΥΨΩ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΠΕ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ – ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
(Γραφεία Λευκωσίας & Πάφου)
Ομολογουμένως είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους (ή τους πλείστους) τους πολίτες της Δημοκρατίας και δη, τα τελευταία χρόνια όπου λόγω διαφόρων καταστάσεων και/ή συγκυριών, δάνεια από βιώσιμα έχουν καταστεί μη βιώσιμα και/ή έχουν μετατραπεί σε προβληματικά, με συνέπειες αλυσιδωτές για την οικονομία της Χώρας.
Τούτου ως δεδομένου και μετά από σοβαρή και συλλογική δράση και/ή εφαρμογή μίας ευρείας, συγκεκριμένης όμως πολιτικής και τακτικής, αρκετά είναι τα Τραπεζικά Ιδρύματα που έχουν αναπτύξει ευέλικτους μηχανισμούς και πρακτικές για διευθέτηση και/ή αναδιάρθρωση των προβληματικών και/ή μη βιώσιμων δανείων. Αποτέλεσμα βεβαίως μίας σωστής, δίκαιης και έντιμης διευθέτησης και/ή αναδιάρθρωσης είναι το κέρδος αμφοτέρων των πλευρών, ήτοι δανειοιλήπτου και Τραπεζικού Ιδρύματος.
Δεν πρέπει να λανθάνει της προσοχής πως, τα οικονομικά και/ή τραπεζικά προβλήματα δεν προέκυψαν από την μία μέρα εις την άλλη, αλλά είχαν μία <προιστορία> και ένα χρονικό, με την συμμετοχή και/ή καλύτερα την συμβολή(φταίξιμο) όλων των εμπλεκομένων, ήτοι και πάλιν δανειολήπτη και Τραπεζικού Ιδρύματος (του εκάστοτε).
Η κρίση επομένως εις τις σχέσεις των μερών και/ή τα προβλήματα υπήρχαν, αλλά, δεν ήταν εις τον βαθμόν ενδεχόμενα του 2013 και εντεύθεν και/ή καλύτερα δεν ήταν τόσο εμφανή.
Βάσει τούτων όμως, και αντιλαμβανόμενοι όλοι, την ανάγκη εξυγιάνσης του Συστήματος (οικονομικού, τραπεζικού, κοκ) δόθηκαν κίνητρα, εφαρμόστηκαν πρακτικές και πολιτικές, με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη και δικαιότερη διευθέτηση διαφόρων δανειακών υποχρεώσεων και/ή αναδιαρθρώσεων.
Μερικές πάντως από τις πρακτικές/πολιτικές, είναι η μείωση των επιτοκίων, η διαγραφή ποσών τα οποία παρανόμως και/ή καταχρηστικώς είχαν επιβληθεί, η επιμήκυνση στον χρόνο ζωής/διάρκειας του δανείου, η άμεση καταβολή ποσού, έναντι του χρέους, όπου αυτό, αναλόγως των δεδομένων της κάθε υπόθεσης, δικαιολογεί και διαγραφή ποσού και/ή ακόμη η ανταλλαγή ακινήτου περιουσίας η οποία ισοδυναμεί με εξόφληση (μερική ή ολική, αναλόγως και πάλιν των περιστατικών της κάθε υπόθεσης).
Οι πρακτικές, οι μεθόδοι, οι τρόποι και οι σκέψεις, ποικίλουν από περίπτωση σε περίπτωση. Αυτό το οποίο απαιτείται, είναι σαφώς, πλήρης και σφαιρική γνώση του αντικειμένου, από θεωρητικής και πρακτικής απόψεως, τόσο από Νομικό Σύμβουλο όσο και από Λογιστή αλλά και εμπειρία ενός υπαλλήλου/Λειτουργού/χειριστού/εκπροσώπου του εκάστοτε Τραπεζικού Συστήματος, ο οποίος ως γνώστης και αυτός των διαδικασιών γενικώς, να συμβάλλει στην όσο το δυνατόν καλύτερη και δικαιότερη διευθέτηση των δανειακών εκκρεμοτήτων.
Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονιστεί, εμπειρικά τουλάχιστον και για αυτό αποδίδουμε τα εύσημα, σε συγκεκριμένα Τραπεζικά Ιδρύματα, τα οποία εισάκουσαν απόψεις και/ή εισηγήσεις και/ή υπήρξε άψογη επαγγελματική συνεργασία, με αποτέλεσμα την διευθέτηση διαφόρων προβληματικών δανείων, με κερδισμένους τόσο τους δανειολήπτες, όσο και το συγκεκριμένο Τραπεζικό ίδρυμα αλλά και την Χώρα εις το σύνολο της.
Είναι πολύ σημαντικό και σοφό, να αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες ενός δανειολήπτη, το τι μπορεί να προσφέρει έναντι ενός χρέους, τι μπορεί το ίδρυμα να <κερδίσει> από αυτόν και η υπόθεση να συμβιβάζεται με έναν τρόπο δίκαιο, έντιμο και σωστό για όλους τους εμπλεκόμενους.
Επομένως, σωστός χειρισμός της υπόθεσης εκάστου, σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση του δανειολήπτου από τον Νομικό και Λογιστικό του Σύμβουλο, επικοινωνία και ειλικρίνεια με τον Χειριστή της υπόθεσης εκ μέρους του Τραπεζικού ιδρύματος και πνεύμα συναντίληψης και κατανόησης. Το παιχνίδι, ας μας επιτραπεί ο όρος, έχει κερδισμένους και πάντως όχι χαμένους καθότι, τόσο ο δανειολήπτης θα απαλλαγεί από ένα προβληματικό δάνειο, όσο και το τραπεζικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα και οι 2 να είναι εις θέση να ξεκινήσουν μία νέα υγιή και σταθερή, βιώσιμη και λειτουργική, από πρακτικής και θεωρητικής απόψεως, σχέση μέλλοντος.
Τέλος, τα εύσημα, καλόν και ορθόν είναι να αποδοθούν και στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ο οποίος, ως Θεσμός, έχει συμβάλει και συμβάλλει τα μέγιστα, στην διευθέτηση αρκετών προβληματικών καταστάσεων και πάντως, αναμένουμε από την Πολιτεία και το εν γένει Κεντρικό Τραπεζικό Σύστημα καλύτερη και περισσότερη ευελιξία και οργάνωση προς διευθέτηση περισσοτέρων προβληματικώ καταστάσεων.