Πέγεια: Ένας Δήμος με παγκύπριες ιδιαίτερες «πρωτιές»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
01 Ιουνίου 2022Αποτελεί τον Δήμο με τις ιδιαίτερες «πρωτιές» σε παγκύπριο επίπεδο. Αν και οι πλείστοι ξέρουν την Πέγεια λόγω τουρισμού και του φημισμένου Κόλπου των Κοραλλίων, λιγότεροι ξέρουν ότι ο συγκεκριμένος Δήμος καταγράφει μια σειρά από ιδιαίτερες «πρωτιές» που τον καθιστούν ιδιάζουσα περίπτωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: Πρόκειται για τον Δήμο με την μεγαλύτερη έκταση από όλους τους άλλους, για τον Δήμο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κοινοτικών μόνιμων κατοίκων Κύπρου, αλλά και για τον Δήμο στον οποία καταγράφηκε η πρώτη και μόνη μέχρι σήμερα περίπτωση εκλογής κοινοτικού κατοίκου στο Δημοτικό Συμβούλιο του.
Μιλώντας στο PafosNet ο Δήμαρχος Πέγειας, Νεόφυτος Ακουρσιώτης, επισημαίνει ότι και σε πιο πρακτικό επίπεδο, η Πέγεια έχει κατορθώσει να διαβεί την κρίσιμη τριετία της οικονομικής κατάρρευσης εμφανίζοντας πλέον αναπτυξιακές προοπτικές και οικονομικό συμμάζεμα που της επιτρέπουν να εξυπηρετεί χωρίς πρόβλημα τις υποχρεώσεις της.
« Καταφέραμε μέσα σε μια δύσκολη πενταετία να πετύχουμε σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού, αλλά κυρίως να πετύχουμε σημαντικότατη βελτίωση των οικονομικών μας δεδομένων. Πετύχαμε αύξηση εσόδων και δραστική μείωση εξόδων, που σήμερα μας επιτρέπουν να εκπληρώνουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις άνετα.
Είμαστε ο μόνος Δήμος που πληρώνουμε χωρίς καθυστερήσεις την υδατοπρομήθεια μας προς το Τμήμα Υδάτων, το ηλεκτρικό ρεύμα προς την ΑΗΚ και να εξυπηρετούμε τα δάνεια μας ανελλιπώς.
Πρωτίστως, η βελτίωση αυτή του οικονομικού επιπέδου θα πρέπει να πω ότι οφείλεται στην κίνηση της δημοτικής αρχής να αναλάβει τη διαχείριση των παραλιών μας, που είχαν σοβαρές θετικές επιπτώσεις στα έσοδα μας. Αντίστοιχη οικονομική ένεση αποτελεί για τον δήμο μας, η τέλεση των πολιτικών γάμων που έχουν μετατραπεί σε βασική συνισταμένη της οικονομικής ανάπτυξης μας.
Τελευταία συνισταμένη της οικονομικής αναζωογόνησης, θεωρώ ότι είναι η επιτυχής συμφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου Πέγειας με δημότες και επιχειρήσεις για την είσπραξη καθυστερημένων οφειλών μέσω διακανονισμών».
Παράλληλα με το οικονομικό αυτό συμμάζεμα, τονίζει, ο Δήμος Πέγειας δεν εγκατέλειψε στιγμή την υλοποίηση του αναπτυξιακού του προγράμματος. Αν και σε δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε το οικονομικό κραχ της Δημοκρατίας, παρατηρεί ο Νεόφυτος Ακουρσιώτης, ο Δήμος Πέγειας κατάφερε να υλοποιήσει ή να προωθήσει προς υλοποίηση τα σημαντικότερα έργα που είχε προγραμματίσει.
«Πρωτίστως θεωρούμε μέγα επίτευγμα την μετατροπή του παλιού δημοτικού μας σχολείου σε Δημοτική Βιβλιοθήκη και Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσεις, που ήδη είναι σε στάδιο υλοποίησης», τονίζει. « Πρόκειται για έργο 2 εκατομμυρίων ευρώ που θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Μάιο και το οποίο θα εξυπηρετεί και τις κοινότητες της δυτικής περιφέρειας Πάφου.
Σημαντικό έργο με κεφαλαιώδη σημασία για την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των δημοτών μας, είναι η δημιουργία σταθμού ασθενοφόρων. Η Πέγεια θα φιλοξενεί ένα εκ των τεσσάρων σταθμών που θα δημιουργηθούν παγκυπρίως, για αυτό και από πλευράς μας έχουμε ήδη ετοιμάσει την αναγκαία υποδομή, πληρώσαμε μεγάλα χρηματικά ποσά για τον σκοπό αυτό και πλέον αναμένουμε τις κρατικές αποφάσεις για την πρόσληψη των διασωστών.
Είναι έργο ζωής, στην κυριολεξία, για την περιοχή μας ο σταθμός αυτός, αφού λόγω απόστασης από το Νοσοκομείο Πάφου πολλές ζωές χάθηκαν στο δρόμο όλα αυτά τα χρόνια».
Εξίσου σημαντική εξέλιξη για την Πέγεια αποτελεί, τονίζει ο Νεόφυτος Ακουρσιώτης, και η λειτουργία του υπαίθριου πυροσβεστικού σταθμού που πρόλαβε πολλές πυρκαγιές σε μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής σημασίας, όπως τα όρια του Ακάμα και το Δάσος της Πυκνής.
Ο Δήμαρχος Πέγειας τονίζει επίσης ότι σημαντική βελτίωση για την Πέγεια συνιστά η σύνδεση του υδατικού της δικτύου με το φράγμα της Κανναβιού. Πρόκειται για ένα δύσκολο και πολυέξοδο έργο, επισημαίνει, το οποίο όμως ήταν αναγκαίο ώστε να μπορέσουν και τα ψηλότερα σημεία της δημαρχούμενης περιοχής να υδροδοτούνται απρόσκοπτα.
« Υπάρχει η ιδιαιτερότητα στην Πέγεια», εξηγεί, «λόγω των υψομετρικών διαφορών και των πολλών διασπαρμένων μεμονωμένων κατοικιών σε τεράστια έκταση, να υπήρχαν πολλοί καταναλωτές που δεν εξυπηρετούνταν. Πλέον, με την υλοποίηση του έργου, μέσω ενός τεράστιου αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα Κανναβιού, τα ψηλότερα μας σημεία προς την πλευρά του Κάθηκα έχουν μπορέσει να υδροδοτηθούν απρόσκοπτα».
Η Πέγεια αποτελεί την πολυπληθέστερη και χαρακτηριστικότερη πολυπολιτισμική κοινότητα της Κύπρου, με τον αριθμό των ξένων ή κοινοτικών μόνιμων κατοίκων να είναι ενδεχομένως και μεγαλύτερος από τους κύπριου κατοίκους.
Το γεγονός αυτό, αναγνωρίζει ο Δήμαρχος Πέγειας, δημιούργησε στο παρελθόν κάποια προβλήματα και προστριβές. Και εμείς όμως μάθαμε τα συνήθεια των ανθρώπων αυτών και αυτοί συνηθίζουν πλέον να συμβιώνουν με τις δικές μας συνήθειες, λέει χαρακτηριστικά.
« Είναι γνωστά τα προβλήματα που υπήρχαν στην αρχή ακόμη και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, με την εκλογή της Λίντα Λεμπλάνκ, της πρώτης μη κύπριας δημοτικού συμβούλου», τονίζει. « Το γεγονός αυτό είναι από μόνο του πολύ σημαντικό, δεν είναι και λίγο να είσαι η τοπική αρχή που πρώτη σε όλη την Κύπρο καλείται να διαχειρισθεί μια κατάσταση με εκλογή ενός μέλους που δεν ομιλεί καν την ελληνική για να μπορεί να λειτουργήσει με το υπόλοιπο σώμα.
Αρχικά, είχαμε κάποιες μικρές προστριβές και παρεξηγήσεις. Σιγά-σιγά όμως, προσαρμοστήκαμε όλοι. Και εμείς προς τις δικές τους συνήθειες και πρακτικές και αυτοί προς τις δικές μας νοοτροπίες».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των διαφορών αυτών, τονίζει ο κ. Ακουρσιώτης, είναι το θέμα του κοιμητηρίου των καθολικών, για το οποίο οι ξένοι δημότες Πέγειας υποστήριζαν ότι υφίστανται δυσμενή διάκριση σε σχέση με τους κύπριους κατοίκους λόγω οικονομικών δεδομένων.
« Το κοιμητήριο των καθολικών έχει όντως διαφορετικά οικονομικά δικαιώματα από το κοιμητήριο των ορθοδόξων», εξηγεί, «αφού το πρώτο έγινε σε χώρο που η δημοτική αρχή αγόρασε σχετικά πρόσφατα έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού. Επομένως, είμασταν αναγκασμένοι να επιβάλουμε τα ανάλογα τέλη για την εξόφληση του, δεν ήταν θέμα διακρίσεων. Άλλωστε, τον τελευταίο λόγο για παρόμνοια ζητήματα, έχει το Υπουργείο Εσωτερικών».
Ο Δήμος Πέγειας, μαζί με το Κοινοτικό Συμβούλιο Τάλας, αποτελούν τις μόνες τοπικές αρχές που αντιτάχθηκαν εξ αρχής και πέτυχαν την μη ένταξη τους στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ).
Ο Δήμαρχος Πέγειας υποστηρίζει ότι την περίοδο που η Πέγεια ήταν έτοιμη να ενταχθεί στο ΣΑΠΑ, άρχισε να αντιλαμβάνεται τα σκάνδαλα που συνόδευαν τη λειτουργία του οργανισμού.
«Γι’ αυτό, αγωνιστήκαμε και επιτύχαμε μια πενταετή παγοποίηση της ένταξης αυτής», τόνισε, « διάστημα στο οποίο θα λάβουμε αποφάσεις με τα συναρμόδια υπουργεία για το πώς και με ποιά μέθοδο θα δημιουργήσουμε το αναγκαίο αποχετευτικό σύστημα στην περιοχή μας».
Μια ακόμη πρωτιά που θα διατηρεί ο Δήμος Πέγειας, αφορά στην κατασκευή του μεγαλύτερου σε μήκος παραλιακού πεζόδρομου στην Κύπρο. Ενός πεζόδρομου που θα ξεκινά από τα δυτικά όρια της Πέγειας, στην περιοχή Αγίου Γεωργίου και θα καταλήγει μέχρι την περιοχή κατασκευής της μαρίνας της Πάφου, στην περιοχή της Κισσόνεργας.
Πρόκειται για ένα τεράστιο πεζόδρομο πολλών χιλιομέτρων, τονίζει ο κ. Ακουρσιώτης, που ακριβώς λόγω του μεγέθους του θα ολοκληρωθεί σε διάφορες φάσεις. Η πρώτη φάση προωθείται σήμερα, είπε, και αφορά στο τμήμα από τον Κόλπο των Κοραλλίων μέχρι τη μαρίνα.
Εκτίμησε δε, ότι εντός του 2017 θα αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα του πεζόδρομου.
Η Πέγεια βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο και για ένα ακόμη λόγο: Την τεράστια ανάπτυξη που υπέβαλε προς αδειοδότηση στο έδαφος της η εταιρεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργου Βασιλείου.
Ο Δήμαρχος Νεόφυτος Ακουρσιώτης τονίζει ότι μετά από απαίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέγειας και κρατικών τμημάτων, έχει εκπονηθεί συμπληρωματική μελέτη εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων σε περιοχή «Νατούρα».
«Εμείς αποφασίσαμε ομόφωνα», τόνισε, « να γίνει παρουσίαση αυτών των μελετών στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση ή προωθηθεί οποιαδήποτε άλλη ενέργεια».