Pafos Net

Peace2Peace: Οι γυναίκες των δύο κοινοτήτων ξανάσμιξαν το 2017 στην Πάφο

title image

Ήταν μια από τις πλέον δραστήριες ομάδες τη χρονιά που μας φεύγει. Ορμώμενες από τις ευκαιρίες δράσεις που προσέφερε το χρόνο αυτό σε κοινωνικά σύνολα, άτομα και φορείς η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, η δικοινοτική ομάδα γυναικών Peace2Peace, πέτυχε τους μήνες αυτούς να φέρει κοντά δεκάδες γυναίκες από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής, προκειμένου να συνεργαστούν, να ανακαλέσουν μνήμες από την εποχή της συμβίωσης τους, να προτάξουν εκείνα που τις ενώνουν και να δημιουργήσουν τη «μαγιά» για την μελλοντική αγαστή συμβίωση και συνεργασία.

Οι δράσεις της ομάδας των ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων γυναικών, κέρδισε τις εντυπώσεις και σε επίπεδο εντυπώσεων ωστόσο, αφού οι δημιουργίες από σμιλί που εμφάνιζαν κατά καιρούς έστρεφαν τους προβολείς της επικαιρότητας στα project τους και συνεπώς και στα μηνύματα τους.

Η αυλαία της δικοινοτικής αυτής πρωτοβουλίας έπεσε για το έτος αυτό στις 2 Δεκεμβρίου. Τη μέρα εκείνη, η ομάδα Peace2Peace γιόρτασε στο αναπλασμένο Χάνι του Ιμπραήμ μαζί με χιλιάδες κόσμου την εγκατάσταση του τελευταίου της έργου στα πλαίσια του προγράμματος κοινωνικής συμμετοχής του Πάφος 2017.

Μιλώντας στο PafosNet για τα όσα βίωσαν στη διαδρομή αυτή της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης τα μέλη της ομάδας, η εκ των πρωτεργατών της, Χριστιάνα Μουζούρη, τόνισε ότι η στιγμή που ένα λεωφορείο με Τουρκοκύπριους έφτασε στο κέντρο της Πάφου, ήταν πολύ συγκινητική .

« Αυτή τη φορά η χαρά της συνάντησης ηταν μεγαλύτερη απο κάθε προηγούμενη φορά», επεσήμανε. « Κάποιοι είχαν έρθει σε προηγούμενες δράσεις της ομάδας κι ένιωθαν ήδη πιο άνετα. Κάποιοι είχαν φίλους να τους περιμένουν και τα χαμόγελα ήταν μεγαλύτερα και πιο φωτεινά. Κάποιες από τις γυναίκες της ομάδας έψαχναν να βρουν την δική τους ονειροπαγίδα στον γεμάτο χρώμα τοίχο στην είσοδο του Χανιού. Οι φωτογραφίες ήταν αυτή την φορά φωτογραφίες φίλων που δούλεψαν μαζί κι έφτιαξαν κάτι για την Πάφο που θα έδειχνε το αποτέλεσμα της συνεργασίας και την  θέληση των ανθρώπων να ανήκουν και να γίνονται αποδεκτοί απο τους συμπατριώτες τους».

Η δικοινοτική ομάδα Peace2Peace δημιουργήθηκε απο την Έλενα Δανιήλ, την Χριστιάνα Μουζούρη και την Νιλκούν Ακίν τον Ιούνιο του 2016. Η επιθυμία τους να φέρουν κοντά γυναικες από όλη την Κύπρο, μέσα από την κοινή και στις δύο κοινότητες  παραδοσιακή τέχνη του σμιλιού, ξεπέρασε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάθε προσδοκία. 

« Πιστεύαμε εξαρχής πως μια καθημερινή και απαλλαγμένη απο πολιτικά βάρη και αναφορές επαφή των γυναικών οι οποίες θα εργάζονταν για την δημιουργία  κοινών έργων, θα μας έφερνε κοντά με ένα φυσικό τρόπο», εκτιμά η κ. Μουρούζη. « Όλες οι προκαταλήψεις και η άγνοια που δημιουργήθηκαν μετά από χρόνια έλλειψης επαφής των δύο κοινοτήτων, δεν στάθηκαν ικανές να κρατήσουν τις γυναίκες μακριά».                                      

p2p-2

Τρεις βδομάδες από το πρώτο κάλεσμα, τον Ιούνιο του 2016, για τη δημιουργία της ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζει η εκπρόσωπος της δικοινοτικής πρωτοβουλίας γυναικών, η συμμετοχή ήταν ήδη τόσο μεγάλη που η ομάδα κατάφερε να μαζέψει και να ντύσει με σμιλί και νήμα στις 29 Ιουλίου 2016 την μεγάλη άγκυρα κοντά στο Κάστρο της Πάφου μαζεύοντας γύρω στα 1000 τετράγωνα κομμάτια σμιλιού που στάλθηκαν από γυναίκες από όλη την Κύπρο.

« Σε δύο μήνες το επόμενο έργο ήταν έτοιμο, στο πάρκο Ηλία και Ήβης Μαλιώτη στο κέντρο της Πάφου», ανέφερε. « Μια αιωνόβια ελιά ντύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016  με εκατοντάδες λουλούδια απο σμιλί και αγαπήθηκε πολύ από ντόπιους και ξένους επισκέπτες, ως ένα σύμβολο ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας.

Στη συνέχεια, το Νοέμβριο του 2016, στο Buyuk Han στην κατεχόμενη Λευκωσία  έγινε η τρίτη μεγάλη εγκατάσταση, όπου γυναίκες ταξίδεψαν από Πάφο και Λεμεσό για να περάσουν μια μέρα απίστευτα φορτισμένη συναισθηματικά, που έφερε ακόμα πιο κοντά την ομάδα που δούλεψε επιτόπου για να ενώσει 2000 κομμάτια που δημιουργήθηκαν για εκεινη την δράση.

Το Χάνι που είναι διαχρονικά ένα μέρος συνάντησης ανθρώπων που πιστεύουν στην φιλία και αρμονική συμβίωση, ντύθηκε με  χρώμα και η ελπίδα αναπτερώθηκε. Η πινακίδα της ομάδας με τα ονόματα γυναικών που συμμετείχαν στο έργο και με τα στοιχεία επικοινωνίας, έγινε αφορμή για πολλές συνεντεύξεις σε πανεπιστήμια και ερευνητές σε σχέση με την ανθρώπινη προσέγγιση του Κυπριακού προβλήματος». 

p2p-3                                        

Η δικοινοτική ομάδα Peace2Peace μεγάλωνε και μετά από κάθε δράση της, νέα μέλη συνέχιζαν να συνεισφέρουν στα έργα της ομάδας. Η Χριστιάνα Μουρούζη επισημαίνει ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τη συμμετοχή γυναικών, ανεξαρτήτως εθνικότητας,  που όλες πιστεύουν στην ειρηνική συμβίωση και την φιλία μεταξύ όλων των κατοίκων της Κύπρου.

« Εδώ ακριβώς φαίνεται και η κοινωνιολογική σημασία της ομάδας που έδωσε την δυνατότητα ένταξης και συνεργασίας σε ανθρώπους που ήταν σχετικά περιθωριοποιημένοι», υποστηρίζει.  

Το Πάφος 2017 ενέταξε τις επόμενες τρεις δράσεις της ομάδας για το 2017 στο πρόγραμμα κοινωνικής συμμετοχής του και ειδικά στις δράσεις που εστιάζονταν στην Τουρκοκυπριακή συνοικία του Μουτάλλου. 

« Με την βοήθεια των εθελοντών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αλλά και όλης της ομάδας του Πάφος 2017 που υποστήριξε και προώθησε τις δράσεις της ομαδας», τόνισε, « η Peace2Peace στις 23 Απριλιου 2017 έκανε την πρώτη συμβολική εγκατάσταση στην περίφραξη του τεμένους της Αγίας Σοφίας στην τουρκοκυπρική συνοικία του Μουττάλου στην Πάφο. Πενήντα τουρκοκυπριοι ήρθαν, οι περισσότεροι για πρώτη φορά στην Πάφο και η συγκίνηση όλων ήταν εμφανής και η υποδοχή τους με κλαδιά ελιάς θερμή.

Στις 21 Μαίου έγινε η εγκατάσταση ενός μωσαικού από 400 βότσαλα ντυμένα με σμιλί  που δημιουργούσαν το παραδοσιακό λουλούδι από τα λευκαρίτικα κεντήματα.  Η εγκατάσταση συνοδεύτηκε απο μια μέρα γιορτής στους κήπους της έδρας του Πάφος 2017 και με τη συμμετοχή του δικοινοτικού συγκροτήματος Dance for Peace».

Τον ίδιο καιρό η Πρεσβεία της Κύπρου στο Ισραήλ  ζήτησε απο την ομάδα να συμμετάσχει με φωτογραφίες και έργα της σε έκθεση στο Κοινοβούλιο του Ισραήλ με θέμα την Ειρήνη μέσα απο το γυναικείο κίνημα, αναφέρει η κ. Μουρούζη, κάτι που ενεργοποίησε την ομάδα να ανταποκριθεί και να στείλει επιτοίχιο έργο που θα παραμείνει μόνιμα στο Κοινοβούλιο του Ισραήλ.

«Τον Ιούνιο του 2017 γυναίκες μέλη της ομάδας, πήραν μέρος σε μια από τις δράσεις της Unite Cyprus Now πλέκοντας επιτόπου κομμάτια με σμιλί με τα οποία ντύθηκαν τα δέντρα μεταξύ των σημείων ελέγχου στην οδό Λήδρας.                                  

p2p4

Μετά την τελευταία και μεγαλύτερη εγκατάσταση με τις «ονειροπαγίδες της ειρήνης»  στο αναπλασμένο Χάνι του Ιμπραήμ στο εμπορικό κέντρο της Πάφου που γιορτάστηκε με ένα μεγάλο παζάρι χειροποίητων αυθεντικών έργων από 55 γυναίκες από όλη την Κυπρο, καταλήγει η εκπρόσωπος της, η ομάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει το έργο της  φέρνοντας κοντά ανθρώπους, καταρρίπτοντας στερεότυπα, γεφυρώνοντας κενά χρόνων και δίνοντας τη δυνατότητα σε ανθρώπους κάθε εθνικότητας να ζήσουν μέσα από την απλή, ανεπιτήδευτη επαφή, την φιλία, την αποδοχή και την ειρήνη ως ενα καθημερινό τρόπο ζωής.