Παναγιώτης Βορκάς: Διεθνείς Ημέρες Vs Ουσία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
11 Δεκεμβρίου 2020Παναγιώτης Α. Βορκάς
Γενετιστής
Δημοτικός Σύμβουλος Κ. Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου
Την περασμένη βδομάδα και συγκεκριμένα στις 3 Δεκεμβρίου εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η εν λόγω Παγκόσμια Ημέρα καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Στην Κύπρο η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες υιοθετήθηκε μόλις το 2017. Με βάση πρόσφατη έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από τον ΟΗΕ στα πλαίσια του ελέγχου για τήρηση των προϋποθέσεων του σχεδίου, η Κύπρος όχι μόνο δεν πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά πέραν του 90% των όρων για ανεξάρτητη και προσβάσιμη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες παραβιάζονται καθημερινώς.
Αναφέρω αποσπασματικά κάποιες ημερομηνίες ορόσημα για να αντιληφθεί ο αναγνώστης τον κενό χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ του 1992, οπότε και καθιερώνεται παγκόσμια η ημέρα και το 2017, οπότε και υιοθετείται από τον Κύπρο η σχετική σύμβαση του ΟΗΕ. 3 χρόνια μετά την υιοθέτηση της σύμβασης και από την Κύπρο και ενώ οδεύουμε προς την αρχή του 2021, τα κενά που εντοπίζονται από τον ίδιο τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι πασιφανή και γενικευμένα.
Η ουσία δεν έγκειται στο να θυμόμαστε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία μας και το ευ ζην των συνανθρώπων μας κάθε φορά που γιορτάζεται μια Διεθνής ή Παγκόσμια Ημέρα. Οι ετήσιες αυτές ημερομηνίες είναι καθιερωμένες ως κορύφωση των προσπαθειών του κράτους, της κοινωνίας και των εκάστοτε εμπλεκόμενων οργανώσεων μιας προσπάθειας που θα πρέπει να είναι δυναμική, τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια.
Αντίθετα, στη σύγχρονη Κυπριακή κοινωνία μπαίνουμε στην παγίδα της ετησίας μνημόνευσης του σκοπού, τον οποίο στις πλείστες περιπτώσεις προσδιορίζουμε ως “ιερό” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά ξεχνάμε να του προσδώσουμε την απαιτούμενη διάρκεια και βάθος, πέραν από τον ημερολογιακό εορτασμό της τάδε ή της δείνα Διεθνούς Ημέρας.