Παλιά Πόλη Πάφου: Πρωτοβουλία για «ανάσταση» από τον λήθαργο δεκαετιών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
09 Ιουλίου 2018Η ολοκλήρωση του τεράστιου έργου της ανάπλασης του εμπορικού και ιστορικού κέντρου της Πάφου έχει πλέον ολοκληρωθεί και όλοι απολαμβάνουν την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης. Όλοι, εκτός από τους καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου, οι οποίοι εξακολουθούν να βλέπουν όπως και προ της ανάπλασης την κίνηση στις επιχειρήσεις τους να είναι μηδαμινή και να εξαντλείται στα κέντρα αναψυχής πέριξ της κεντρικής πλατείας μόνο.
Η κατάσταση αυτή ώθησε πρόσφατα τους οργανωμένους επιχειρηματίες στο Σωματείο Φίλοι της Παλιάς Πόλης Πάφου, να απευθυνθούν σε οίκο ειδικών για την εκπόνηση μελέτης που να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες για την αύξηση της εμπορικής ζωής στο παραδοσιακό κέντρο, για την ελκυστικότερη εικόνα της περιοχής και για την συνεργασία όλων με επιδίωξη την αναζωογόνηση του κομματικού αυτού της πόλης.
Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο επικεφαλής της εταιρείας Succenius Business Consulting Services Limited, που εκπόνησε και παρουσίασε τη σχετική μελέτη, Νικόλας Νικολαίδης, αναφέρθηκε στις στοχεύσεις της καμπάνιας και στο πώς κρίθηκε τελικά ότι το μέγα ζητούμενο της «ανάστασης» της Παλιάς Πόλης Πάφου θα γίνει πραγματικότητα.
- Πως προέκυψε αυτή η πρωτοβουλία;
« Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σωματείο Φίλοι της Παλιάς Πόλης της Πάφου και είναι αποτέλεσμα της θέλησης των καταστηματαρχών της περιοχής να αναδείξουν τον προορισμό τους και να αυξήσουν την επισκεψιμότητα του. Να σημειώσουμε ότι τέτοιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες είναι άξιες συγχαρητηρίων και ελπίζουμε να βρουν ανταπόκριση τόσο από τους ίδιους τους καταστηματάρχες όσο και από τους τοπικούς φορείς».
- Ποιοι εργάστηκαν για το αποτέλεσμα της Μελέτης που παρουσιάσατε πρόσφατα στους επιχειρηματίες και την τοπική αρχή;
« Το έργο είχε ανατεθεί από το Σωματείο σε τρεις εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς και αλληλοσυμπληρώνονται. Αυτές είναι η Εταιρεία Succenius Business Consulting που ανέλαβε το συμβουλευτικό μέρος της μελέτης και το συντονισμό του έργου, η Εταιρεία AdWorx Advertising η οποία επιμελήθηκε το σχεδιασμό και δημιουργία του Branding της περιοχής καθώς και τις προτάσεις για τη διαφήμιση και την Εταιρεία e-advertise digital agency η οποία επιμελήθηκε την ετοιμασία της ιστοσελίδας, του τουριστικού οδηγού και τις προτάσεις για την ηλεκτρονική διαφήμιση».
-Πως αξιολογείτε την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής;
« Στην περιοχή παρατηρείται ένα παράδοξο. Από τη μια έχουν γίνει σημαντικότατα έργα υποδομής τα οποία έχουν βελτιώσει αισθητά την εικόνα της ως προορισμού και από την άλλη η επισκεψιμότητα της από ντόπιους και ξένους παρουσιάζει αισθητή μείωση και σίγουρα δεν θυμίζει σε τίποτα τις κοσμοπολίτικες εικόνες του πρόσφατου παρελθόντος. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες:
Πρώτον, σε εξωγενής παράγοντες που επέφεραν καίρια πλήγματα στην περιοχή και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως η οικονομική κρίση που έπληξε τα εισοδήματα των καταναλωτών, η αύξηση των ανταγωνιστικών προορισμών εντός Κύπρου και τα εκτεταμένα έργα ανάπλασης που κράτησαν την περιοχή για αρκετό καιρό αποκλεισμένη και δεύτερο, στην απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την προώθηση της περιοχής
Και αυτό ακριβώς το κενό είναι που ευελπιστεί να καλύψει η δική μας πρόταση. Πιστεύουμε πως πλέον οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να σχεδιαστεί ένα ολοκληρωμένο πλάνο προώθησης της περιοχής που θα αναδείξει τον προορισμό και θα αναζωογονήσει τις τοπικές επιχειρήσεις. Η πλειοψηφία των έργων ανάπλασης έχει πλέον ολοκληρωθεί, νέοι άνθρωποι έχουν εγκαταστήσει τις επιχειρήσεις τους στην περιοχή, οι τοπικοί φορείς δηλώνουν προθυμία να βοηθήσουν και έχει αναπτυχθεί μία δυναμική για αλλαγή η οποία πρέπει να τύχει διαχείρισης και εκμετάλλευσης».
-Και πως ακριβώς θα γίνει αυτό;
« Καταρχήν θέλαμε να προσδώσουμε μια ταυτότητα στην περιοχή. Για να γίνει αυτό έπρεπε να της αποδώσουμε κάποια διακριτικά χαρακτηριστικά, όπως το όνομα, η εικόνα και τα γεωγραφικά της όρια.
Ως ονομασία έχει επιλεχθεί το Old Town Pafos (η Παλιά Πόλη). Γιατί αυτό το όνομα; Γιατί θέλουμε να δείξουμε την ιστορία της περιοχής, γιατί ως όρος είναι διεθνής και εύκολα αναγνωρίσιμος και γιατί θέλουμε να προκαλέσουμε την περιέργεια στους τουρίστες να την επισκεφθούν. Τέλος με την καθιέρωση μιας ονομασίας για την περιοχή θέλαμε να υποκαταστήσουμε τις πολλές ονομασίες που έχουν απομείνει στην καθομιλουμένη ή ακόμη και σε χάρτες ή πινακίδες και οι οποίες περισσότερο μπέρδευαν τους τουρίστες για το τι να αναμένουν από την επίσκεψη τους.
Το επόμενο βήμα ήταν να θέσουμε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια για την περιοχή που έχει επιλεχθεί για να μπορεί να προωθείται ως ένας προορισμός. Τέτοια προσπάθεια δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν και ακόμη και σήμερα υπάρχει σύγχυση για το τι θεωρείται ως Παλιά Πόλη και τι όχι.
Τέλος επιλέξαμε ένα λογότυπο το οποία για εμάς αποτελεί και το πρόσωπο του προορισμού και το οποίο θέλουμε να καταστεί σήμα κατατεθέν για όποιον το βλέπει. Ένα λογότυπο που να είναι μοντέρνο αλλά να συνάδει με το παλιό, με έξυπνο σχεδιασμό και να περικλείει τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε. Έτσι καταλήξαμε στο συγκεκριμένο που δείξαμε στην παρουσίαση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι συμβολισμοί που έχουμε καταφέρει να ενσωματώσουμε σε αυτό το λογότυπο:
Το εξωτερικό του σχήμα περικλείει την περιοχή που έχει οριοθετηθεί ως Παλιά Πόλη
Το εσωτερικό του αντικατοπτρίζει τα δρομάκια που σχηματίζονται εντός της πόλης
Τα δρομάκια με τη σειρά τους σχηματίζουν τη λέξη Old Town Pafos
Σχεδιαστικά συνδυάζεται αρμονικά με άλλες υφιστάμενες αρχιτεκτονικές κατασκευές που ήδη υπάρχουν στο Δήμο Πάφου μέσα από τα έργα της ανάπλασης.
Μαζί με το λογότυπο θέσαμε και κάποια σλόγκαν τα οποία θα το συνοδεύουν, όπως:
See, shop, dine: Με τις τρεις αυτές λέξεις θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι ως επισκέπτης μπορείς να περάσεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία στην περιοχή. Θέλουμε να καταστήσουμε την περιοχή ως ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό. Ότι ο επισκέπτης μπορεί να έρθει και να έχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Και στέκομαι στη λέξη εμπειρία γιατί αυτό ακριβώς πρέπει να επιδιώξουμε για την περιοχή. Να καταστεί μια περιοχή που να προσφέρει εμπειρίες στον επισκέπτη. Ένας προορισμός για τον οποίο ο κάθε τουρίστας να πιστεύει ότι θα πρέπει να επισκεφτεί κατά τη διαμονή του.
mature / future: Άλλο μήνυμα που θα συνοδεύει το λογότυπο είναι το mature/future. Το mature παραπέμπει στο παλιό, στο ώριμο που είναι και ο ορισμός του Old Town. Και το future παραπέμπει στο αύριο, στο μέλλον. Ότι δηλαδή είναι μια περιοχή παλιά, με ιστορία ή οποία μπορεί να σου προσφέρει την εμπειρία και τις ανέσεις του αύριο.
Επιγραμματικά λοιπόν στόχος είναι όπως με τα βήματα που προτείνονται να αναδειχθεί ο προορισμός και να πείσουμε τους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους να έρθουν στην περιοχή.
Να έρθουν για να γνωρίσουν την νέα, ανανεωμένη μορφή της παλιάς Πάφου
Να έρθουν για να γνωρίσουν, να συναναστραφούν και να απολαύσουν τον καφέ τους με τους ντόπιους, να δουν την καθημερινότητα και την κουλτούρα τους
Να επισκεφτούν τα μουσεία της περιοχής
Να περιπλανηθούν στα στενά της δρομάκια
Να δουν την νέα λαχαναγορά που θα γίνει και τα μικρά καταστήματα που ξανανοίγουν
Να απολαύσουν παραδοσιακά αλλά και αγνά υλικά
Να πάρουν τα αναμνηστικά τους δώρα
Να ζήσουν τη ζεστασιά της Παλιάς Πόλης
Με μια φράση να νιώσουν την εμπειρία της Παλιάς Πόλης και των ανθρώπων της».
-Πέραν όμως από το σχεδιασμό προτείνατε και συγκεκριμένους τρόπους προώθησης.
« Προσωπικά πιστεύω πως κανένας σχεδιασμός δεν έχει αξία εάν δεν συνοδεύεται και από συγκεκριμένο πλάνο δράσης και αυτό ακριβώς είναι που θέλαμε να δείξουμε. Έχουμε ετοιμάσει και είχαμε δείξει συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε τα μηνύματα μας στο κοινό. Οι προτάσεις μας για προώθηση χωρίζονταν σε 5 κατηγορίες:
(α) Εξωτερική Διαφήμιση: Περιλαμβάνει την τοποθέτηση σταντ πληροφοριών εντός του Προορισμού, ντύσιμο λεωφορείων, διαφημιστικές πινακίδες σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας και σε στάσεις λεωφορείων καθώς και επικάλυψη παραμελημένων προσόψεων κτηρίων
(β) Έντυπη Διαφήμιση: Περιλαμβάνει την δημιουργία και διανομή τουριστικών χαρτών της περιοχής στα οποία θα υπάρχουν επιλεγμένα σημεία ενδιαφέροντος.
(γ) Εκδηλώσεις: Περιλαμβάνει την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων με διαφορετικά θέματα που θα απευθύνονται σε διάφορα ακροατήρια, όπως βραδιές μουσικής και θερινού κινηματογράφου, φεστιβάλ γευσιγνωσίας, ημέρες για την οικογένεια, κλπ. Άλλη πρόταση είναι και η λειτουργία του θεσμού των δωρεάν ξεναγήσεων (free walking tours). Με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσουμε αριθμό τουριστών στην περιοχή και θα τον “αναγκάσουμε” να περιηγηθεί στα δρομάκια και σε περιοχές που δεν είναι και τόσο γνωστές. Με αυτό τον τρόπο καταρχήν ο τουρίστας ενημερώνεται για την ιστορία της περιοχής και έρχεται σε επαφή με μικρά καταστήματα από τα οποία μπορεί ψωνίσει. Τέτοιες ξεναγήσεις μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν και γευσιγνωσία διαφόρων τοπικών / παραδοσιακών προϊόντων από καταστήματα της περιοχής.
(δ) Διαδικτυακή προώθηση: Περιλαμβάνει τη δημιουργία ιστοσελίδας για τον προορισμό ο οποίος θα λειτουργεί και ως ολοκληρωμένος τουριστικός οδηγός με δυνατότητες αναζήτησης, περιήγησης και ενημέρωσης για τα δρώμενα της περιοχής. Θα περιλαμβάνεται ευρετήριο των καταστημάτων, το είδος των υπηρεσιών τους και ενημέρωση για νέα, προσφορές ή εκδηλώσεις τους. Προγραμματίζεται επίσης και η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφαρμογής (application) για να είναι πιο φιλική προς τους χρήστες των κινητών τηλεφώνων και της τεχνολογίας. Τέλος όλες οι δραστηριότητες του Προορισμού, τα μηνύματα και η προώθηση θα γίνονται μέσω σύγχρονων μεθόδων προώθησης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
(δ) Στρατηγικές συνεργασίες με τοπικούς φορείς. Προωθείται η συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και φορείς του τουρισμού για καλύτερο συντονισμό και αποτελέσματα
Πιστεύουμε ότι αυτές οι προτάσεις καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για προώθηση και θα έχουν άμεσα και απτά αποτελέσματα».
-Από που θα βρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση για να γίνουν όσα προτείνετε;
« Να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα τα είδη προώθησης αποτελούν προτάσεις. Το κατά πόσο αυτά θα γίνουν και σε ποια ένταση το κάθε ένα αυτό θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από το διαθέσιμο κονδύλι.Θα υπάρχουν τρεις πηγές εισοδημάτων: Από τις συνεισφορές των μελών του Σωματείου, από διαφημίσεις και χορηγίες και από τα εισοδήματα εκδηλώσεων.
Κατά το πρώτο έτος η πλειονότητα των εισοδημάτων θα προέλθει από τις συνδρομές μελών. Στόχος είναι όπως το Έργο να καταστεί σταδιακά αυτοχρηματοδοτούμενο. Στόχος του Σωματείου ήταν όπως το ποσό της συνεισφοράς κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα για να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οι ήδη επηρεασμένοι καταστηματάρχες και έχουν καταλήξει σε ένα μηχανισμό για να επιτύχει το Έργο με μια πολύ χαμηλή οικονομική επιβάρυνση. Αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μέσω της συλλογικής συμμετοχής των τοπικών επιχειρηματιών.
Εδώ να τονίσουμε τη σημαντικότητα της συμμετοχής των μελών στην όλη προσπάθεια που γίνεται. Όπως έχω ήδη αναφέρει η πρωτοβουλία αυτή είναι καθαρά ιδιωτική από τα μέλη του Σωματείου, κάτι που καθιστά τη συμμετοχή τους ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος. Και δεν αναφέρομαι απλώς στην οικονομική συνεισφορά που είναι αναμφισβήτητα σημαντική αλλά και στην κοινή προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από όλους για να αναδειχθεί και να ευημερήσει ο Προορισμός.
Όσοι ενταχθούν στο σχέδιο και συμμετάσχουν στην προσπάθεια, θα απολαύσουν και τα όποια μελλοντικά οφέλη. Καταρχήν θα γίνουν συμμέτοχοι της προσπάθειας που γίνεται για αναζωογόνηση της περιοχής. Θα ενταχθούν στο ηλεκτρονικό επαγγελματικό ευρετήριο και τουριστικό οδηγό που δημιουργείται και θα μπορούν μέσω του να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους. Σε όλα τα καταστήματα – μέλη θα δοθεί διακριτικό σήμα το οποίο θα μπορούν να τοποθετούν στις προθήκες των καταστημάτων τους για να καταδεικνύουν στους επισκέπτες ότι είναι μέλη του Προορισμού και της εμπειρίας για την οποία έχουν έρθει στην περιοχή. Θα μπορούν επίσης να λαμβάνουν μέρος σε διάφορες προωθητικές ενέργειες που προγραμματίζονται όπως η εξαργύρωση του κομίστρου που πλήρωσαν για να μεταβούν στην περιοχή και διάφορα άλλα».
- Ποιάς αποδοχής έτυχε η Πρόταση σας από τους καταστηματάρχες;
« Οφείλω να πω ότι η αρχική αποδοχή της πρότασης τόσο από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, όσο και από τους τοπικούς φορείς που ήταν στην εκδήλωση αλλά και από απλό κόσμο ήταν πρωτόγνωρη και πέραν των προσδοκιών μας.
Αυτό φανερώνει και την επιθυμία των καταστηματαρχών για ένα καινούριο ξεκίνημα, μια αλλαγή και φορτώνει με μεγαλύτερη ευθύνη όσους ανέλαβαν την υλοποίηση της πρότασης. Ελπίζω η αρχική αποδοχή να γίνει και πράξη για να ενταχθούν όσο το δυνατό περισσότεροι σε αυτή την προσπάθεια. Το μήνυμα άλλωστε ήταν ξεκάθαρο: «Ας μην αναμένουμε από άλλους να αναλάβουν τις πρωτοβουλίες για εμάς. Ας πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας». Και η στήριξη αυτής της πρωτοβουλίας που έχει ξεκινήσει από τους ίδιους αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της θέλησης να αλλάξουν κάτι προς το καλύτερο.
Εκ μέρους των εταιρειών που αναλάβαμε τη δημιουργία αυτής της Πρότασης, να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω το Σωματείο Φίλοι της Παλιάς Πόλης για την ευκαιρία που μας έδωσε να εκφράσουμε τις απόψεις μας καθώς το Δήμο Πάφου, το ΕΒΕ Πάφου, την ΕΤΑΠ Πάφου καθώς και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους στην πρόσφατη εκδήλωση και για τα θετικά μηνύματα που μας έδωσαν για να προχωρήσουμε σε υλοποίηση του έργου».