Πάφου Οδύσσεια: Δοκιμασία μέχρι να βρει την «Ιθάκη» της
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
12 Σεπτεμβρίου 2022Σε μερικούς μήνες η Πάφος θα είναι μια εντελώς νέα πόλη. Πιο σύγχρονη, πιο λειτουργική, πιο «έξυπνη» και σαφώς πιο ελκυστική στον κάτοικο της και τον επισκέπτη. Στο μεταξύ όμως, η καθημερινότητα στο κέντρο της περισσότερο με «Οδύσσεια» προσομοιάζει, δοκιμάζοντας τα νεύρα δημοτών και επισκεπτών σε καθημερινή βάση.
«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», είναι η απάντηση των αρμοδίων αρχών, θεωρώντας έργα τέτοιας κλίμακας αδύνατο να εκτελεσθούν χωρίς ταλαιπωρία των ανθρώπων. Αξίωμα που, αν και αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία των δημοτών που επέδειξαν ήδη μεγάλη υπομονή, ελάχιστα κατευνάζει εντούτοις την αυξημένη δυσαρέσκεια που καταγράφεται εσχάτως.
Δυσαρέσκεια που έχει να κάνει κυρίως με τον ψυχολογικό παράγοντα, παρατηρούν εκπρόσωποι των επηρεαζόμενων καταστηματαρχών του κέντρου. Και αυτό, εξηγούν, αφού εκεί που μια οδική αρτηρία δίνεται στην κυκλοφορία, γεννώντας προσδοκίες ότι φτάνουμε στο τέλος, έρχεται σχεδόν την ίδια ώρα ένα νέο κλείσιμο άλλου οδικού άξονα και έργα που γεννούν νέες ταλαιπωρίες σε άλλα σημεία του κεντρικού ιστού της πόλης.
Μια βόλτα (μετ’ εμποδίων) στην Πάφο του σήμερα, είναι αρκετή στον περιηγητή για να αντιληφθεί το μέγεθος της ταλαιπωρίας που βιώνει ο άνθρωπος της πόλης σήμερα, αλλά και της σημαντικής λειτουργικής και πάνω από όλα αισθητικής αναβάθμισης που θα απολαύσει αύριο, όταν η σημερινή «καθημερινή τρέλλα» στους δρόμους ολοκληρωθεί.
Η πρώτη οδική αρτηρία από την οποία άρχισε το τεράστιας κλίμακας έργο της ολικής ανάπλασης της πόλης, είναι η λεωφόρος Ελλάδος. Η σημερινή εικόνα του κεντρικού αυτού οδικού και εμπορικού άξονα, χωρίζεται σε δύο μέρη: Το πρώτο, στο βόρειο τμήμα παρά την έξοδο προς Μεσόγη, έχει δοθεί στην κυκλοφορία εδώ και μερικές μέρες, δίνοντας ένα δείγμα της αναβάθμισης που θα προκύψει όταν τα έργα ολοκληρωθούν.
Άνετες λωρίδες κυκλοφορίας, πολλοί χώροι στάθμευσης κατά μήκος του δρόμου, σύγχρονοι πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι και τοπιοτέχνηση που συνιστά αισθητική βελτίωση, είναι η εικόνα που αντικρύζει σήμερα ο εισερχόμενος στην Ελλάδος για μετάβαση στο κέντρο της πόλης.
Αφού όμως ο αυτοκινητιστής χρησιμοποιήσει και τον νέο κυκλικό κόμβο που έχει δημιουργηθεί και δοθεί προς χρήση στο ύψος του Δημοτικού Πάρκου Δασούδι, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω, έρχεται η πρώτη «ψυχρολουσία»: Στο νοτιοότερο τμήμα της λεωφόρου, προς την λεωφόρο Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τα έργα είναι σε πλήρη ανάπτυξη, δημιουργώντας ένα ζοφερό τοπίο καθημερινότητας, δεδομένου μάλιστα ότι εδώ βρίσκεται και η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων της περιοχής. Αν και δίδεται στην κυκλοφορία το ένα ρεύμα για μερική έστω εξυπηρέτηση της τροχαίας κίνησης, η όλη εικόνα είναι εφιαλτική για εμπορευόμενους και διακινούμενους. Η διέλευση οχημάτων και πεζών γίνεται εν μέσω εργασιών από βαρέα μηχανήματα, τα τσιμεντομπλόκ στο μέσο του δρόμου μόλις που επιτρέπουν την διέλευση οχημάτων, τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα κατά μήκος των κατοικιών και ιδιωτικών περιουσιών ελαττώνουν ακόμη περισσότερο τον ωφέλιμο χώρο και γενικώς η χρήση του δεύτερου μισού της λεωφόρου Ελλάδος αποτελεί στην ουσία ένα «τόλμημα» για τους πολίτες.
Ίδια κατάσταση επικρατεί από την περασμένη εβδομάδα και στο μεγαλύτερο τμήμα της φυσικής συνέχειας της Ελλάδος, της λεωφόρου Ευαγόρα Παλληκαρίδη η οποία οδηγεί στην κεντρική πλατεία Κένννεντυ. Από τα φώτα τροχαίας στη συμβολή των δύο λεωφόρων μέχρι και το ύψος των πρατηρίων πετρελαιοειδών, η διακίνηση στην Ευαγόρα Παλληκαρίδη γίνεται μόνο στο ένα ρεύμα και με την διοχέτευση της τροχαίας κίνησης σε παρόδους, μεγεθύνοντας το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε πολλές άλλες περιοχές που δεν είναι δομημένες με τρόπο που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τόσο κυκλοφοριακό φορτίο.
Με την κύρια οδική σύνδεση του κέντρου της Πάφου με την τουριστική περιοχή, την οδό Γλάδστωνος, να είναι πλέον και αυτή κλειστή λόγω έργων, η κατάσταση στο οδικό σκέλος είναι εφιαλτική για περιοχές όπως το παραδοσιακό εμπορικό κέντρο, οι δρόμοι της τουρκοκυπριακής συνοικίας του Μουττάλου που οδηγούν προς τις δυτικές περιαστικές κοινότητες και σε δρόμους που οδηγούν προς εμπορικές περιοχές στις οποίες δεν εκτελούνται έργα, όπως η λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου και η περιοχή της Τεχνικής Σχολής.
Το κακό «τριτώνει» για τους δημότες και επισκέπτες στον εξίσου κεντρικό οδικό άξονα της Γρίβα Διγενή. Στη λεωφόρο που οδηγεί από την ανατολική είσοδο της Πάφου προς το ιστορικό της κέντρο, οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε ένα μικρό κομμάτι από το Μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης μέχρι και μετά το Αρχαιολογικό Μουσείο. Η υπόλοιπη έκταση, που οδηγεί στην πλατεία Κέννεντυ, είναι ακόμη κλειστή, με την τροχαία κίνηση να διοχετεύεται και σε αυτή την περίπτωση προς την παράλληλη λεωφόρο Νεοφύτου Νικολαίδη, εκτινάσσοντας το κυκλοφοριακό της πρόβλημα σε ασυνήθιστα για τα μέτρα της πόλης ύψη.
Η οδική αρτηρία η οποία πλέον έχει αποπερατωθεί στη σύγχρονη μορφή και λειτουργία της και έχει δοθεί στην ολότητα της προς χρήση από το κοινό, είναι η Νεοφύτου Νικολαίδη. Η λεωφόρος η οποία ξεκινά και αυτή από το Μνημείο Μακαρίου και Αντίστασης και καταλήγει στα φώτα τροχαίας επί της λεωφόρου Ευαγόρα Παλληκαρίδη, στο ύψος του μεγάρου της Τράπεζας Κύπρου, έχει «απαλλαγεί» πλέον από τα έργα ανάπλασης και εκσυγχρονισμού, όχι όμως και από το κυκλοφοριακό κομφούζιο που της προκαλούν τα κλειστά ακόμη τμήματα των γειτονικών της κυκλοφοριακών αξόνων.
Το μεγάλο στοίχημα της δημοτικής αρχής είναι η όσο το δυνατό ταχύτερη και πιο «ανώδυνη» αποπεράτωση των έργων στις λεωφόρους Ελλάδος και Ευαγόρα Παλληκαρίδη, δύο από τους σημαντικότερους οδικούς, αλλά και εμπορικούς άξονες της πόλης. Ειδικά για την Ελλάδος, οι διεργασίες για τα έργα που είναι σήμερα σε πλήρη εξέλιξη κράτησαν χρόνια και προκάλεσαν απανωτές αλλαγές σχεδιασμών, αναπροσαρμογή δεδομένων, ακόμη και πορείες διαμαρτυρίας των επιχειρηματιών κατά μήκος της.
Η ανάπλαση του κομβικού αυτού οδικού και εμπορικού άξονα της Πάφου θα στοιχίσει 8,8 εκατομμύρια ευρώ, μετά από διεργασίες που συμφωνήθηκαν προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος με την επαναπροκήρυξη των προσφορών, αφού οι αρχικές προσφορές που είχαν υποβληθεί ήταν κατά πολύ εκτός των όσων προυπολογίζονταν από τους αρμόδιους.
Μιλώντας στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος Πάφου της ΕΔΕΚ, Παναγιώτης Βορκάς τόνισε την σπουδαιότητα των κινήσεων εκείνων, αφού όπως επεσήμανε το έργο αναμένεται ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της εμπορικότητας στην περιοχή, καθώς και στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της πόλης.
« Στο πλαίσιο της εκτέλεσής του, προβλέπεται η δημιουργία επί της λεωφόρου πέραν των 250 χώρων στάθμευσης, η κατασκευή ασφαλών πεζοδρομίων, η υπογειοποίηση καλωδίων όλων των υπηρεσιών, δενδροφυτεύσεις κατά μήκος του δρόμου, κατασκευή ποδηλατόδρομου και άλλα», είπε. « Οι κατασκευαστικές εργασίες όπως βλέπουν εδώ και μήνες οι δημότες, εκτείνονται σε ολόκληρο το πλάτος της Λεωφόρου Ελλάδος και τμήματος της Λεωφόρου Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ενώ στους όρους του Διαγωνισμού περιλαμβάνονταν πρόνοιες για τη διευκόλυνση της τροχαίας κίνησης κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ο εργολάβος έχει επίσης την υποχρέωση να εξασφαλίζει την πρόσβαση προς τις κατοικίες και τα επαγγελματικά υποστατικά».
Το έργο μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην Πάφο για αρκετό χρονικό διάστημα λόγω της έντονης διαμάχης που καταγραφόταν ως προς το αν θα προνοούσε και την κατασκευή διαχωριστικής νησίδας. Στο ενδεχόμενο αυτό ήταν εξ αρχής κάθετα αντίθετοι εμπορευόμενοι και περίοικοι, ενώ τόσο οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όσο και ο Δήμος Πάφου ευνοούσαν την κατασκευή της. Ωστόσο, οι συνεχείς κινητοποιήσεις και παραστάσεις της τοπικής κοινωνίας ώθησε τελικά τους μελετητές στην αφαίρεση της νησίδας από τον σχεδιασμό.
Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στην ανάπλαση της Ελλάδος, είναι και το γεγονός ότι ένας νέος φορέας δημιουργήθηκε ειδικά για παρακολούθηση των εργασιών ανάπλασης της. Πρόκειται για την Συντονιστική Επιτροπή Λεωφόρου Ελλάδος (ΣΕΛΕ), η οποία αφού αρχικά «σήκωσε» τις κινητοποιήσεις για την μη δημιουργία διαχωριστικής νησίδας, στη συνέχεια παρενέβαινε συνεχώς σε θέματα συντονισμού και διαχείρισης του μεγάλου έργου.
Εκπρόσωποι της ΣΕΛΕ επισημαίνουν σήμερα στο PafosNet ότι είναι ευνόητο ότι σε έργα τέτοιου μεγέθους και κλίμακας η ταλαιπωρία για τις επιχειρήσεις δεν μπορεί να αποφευχθεί. Το σημαντικό ωστόσο, τόνισαν, είναι να μειωθεί κατά το δυνατό το διάστημα αυτό της ταλαιπωρίας και να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με όσο το δυνατό καλύτερες συνθήκες.
« Αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν γινόταν», ανέφεραν. «Το τελευταίο διάστημα όμως, τα έργα φαίνεται να προχωρούν με γοργότερο ρυθμό, γεγονός που μας δημιουργεί την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε σύντομα να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας.
Αυτό που θα μπορούσε να γίνει για να μην υπάρξει όλη αυτή η πρωτοφανής ταλαιπωρία, θα ήταν να γίνει ένας διαφορετικός προγραμματισμός έναρξης έργων. Κακώς άρχισαν όλα τα έργα σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες ταυτοχρόνως. Θα έπρεπε να αναμένεται ότι θα δημιουργούσαν κυκλοφοριακό έμφραγμα.
Ας είναι όμως, αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για βελτιωτικές παρεμβάσεις και ελπίζουμε ότι πλέον ο ρυθμός των έργων θα συνεχισθεί με τρόπο που να μειώσει κατά το δυνατό το διάστημα αυτό της ταλαιπωρίας. Διότι, να μην ξεχνάμε μια από τις σημαντικότερες συνέπειες των έργων που είναι το λουκέτο ουκ ολίγων επιχειρήσεων επί της λεωφόρου Ελλάδος, που δεν μπόρεσαν να αντέξουν οικονομικά όλο αυτό το διάστημα του εκμηδενισμού της εμπορικής δραστηριότητας και πτώχευσαν».
Ο μεγάλος φόβος των παραγόντων και των πολιτών της Πάφου όσον αφορά στην εξέλιξη των μεγάλων έργων που εκτελούνται ταυτοχρόνως, έρχεται από την… αυριανή ημέρα: Το άνοιγμα των σχολείων μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αντιμετωπίζεται από πολλούς με «τρόμο» στην Πάφο εξαιτίας της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης που θα επιφέρει σε όλη την δημαρχούμενη περιοχή.
«Αν υπό συνθήκες φυσιολογικής διακίνησης η κατάσταση δυσκόλευε ιδιαίτερα την εποχή που άνοιγαν τα εκπαιδευτήρια», ανέφεραν χαρακτηριστικά καταστηματάρχες, « σκεφτείτε τι θα αντικρύσουμε από την Δευτέρα μέσα στις συνθήκες του κλεισίματος ουσιαστικά των κυριοτέρων οδικών αρτηριών του κέντρου της πόλης.
Δεν υπάρχει ευχέρεια διακίνησης προς και από την Κάτω Πάφο, δεν υπάρχει ευχέρεια διακίνησης από την βόρεια είσοδο προς το κέντρο, δεν υπάρχει ευχέρεια από την ανατολική είσοδο της πόλης να φθάσεις στο ιστορικό κέντρο που είναι πέντε- έξι εκπαιδευτήρια. Σκεφτείτε τι θα γίνεται στους δρόμους κάθε πρωί και κάθε μεσημέρι».