Pafosgate: Οι τέσσερις μήνες που συγκλονίζουν την Κύπρο!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
07 Νοεμβρίου 2014Με κομμένη την ανάσα το παγκύπριο παρακολουθεί εδώ και τέσσερις μήνες τον καταιγισμό των αποκαλύψεων για σκάνδαλα, σκανδαλώδεις διαδικασίες και παράτυπες μεθοδεύσεις που φαίνεται να αποτελούσαν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση, στον Δήμο Πάφου. Μια καταγγελία του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αστυνομία, για ύποπτες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά την διαδικασία του διαχωρισμού οικοπέδων της εταιρείας Aristo σε κεντρική περιοχή της Πάφου, λειτούργησε ως «θρυαλλίδα» για να γίνει η έκρηξη και να αρχίσει ένας καταιγισμός αποκαλύψεων για παράνομες και παράτυπες μεθοδεύσεις που ακολουθούνται σε κάθε σχεδόν δράση της δημοτικής αρχής Πάφου: Από τα μεγάλα συμβόλαια των εκατομμυρίων για έργα όπως το αποχετευτικό, μέχρι και για τα «απλούστερα» πράγματα, όπως η πραγματοποίηση μιας απλής συναυλίας του καλοκαιριού, σαν αυτές που κατά δεκάδες γίνονται από άκρη σε άκρη στο νησί κάθε θερινή περίοδο.
Με μια υπό τις υποθέσεις αυτές να βρίσκεται ήδη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, με άλλες να αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικών και αστυνομικών ερευνών και την περιρρέσουσα ατμόσφαιρα να προιδεάζει για εξίσου «ηχηρή» συνέχεια, το PafosNet επιχειρεί μια καταγραφή των όσων πρωτοφανών ζει η Πάφος και μαζί της το παγκύπριο από τον περασμένο Ιούνιο, όταν άρχισε και επισήμως ο χορός των αποκαλύψεων.
Η υπόθεση του διαχωρισμού της εταιρείας Aristo στην τοποθεσία «Σκαλί», στο κέντρο της Πάφου, καταγγέλθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου στην Αστυνομία όταν κρίθηκε ότι υπήρχαν προσθαφαιρέσεις εγγράφων από τον συγκεκριμένο φάκελο, επιπρόσθετος ωφέλιμος χώρος προς εμπορική αξιοποίηση από την εταιρεία και μείωση του χώρου πρασίνου και άλλων δημόσιων χώρων. Η υπόθεση αφορά, ειδικότερα, σε έκδοση πολεοδομικής άδειας για διαχωρισμό 178 οικοπέδων. Κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου υπέβαλε καταγγελία στην Αστυνομία, για αλλαγή των αρχικών σχεδίων ώστε να μειωθεί το εμβαδόν του πρασίνου κατά 4000 τετραγωνικά μέτρα και του οδικού δικτύου κατά 1.100 τετραγωνικά μέτρα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου ζητούσε να διερευνηθεί κατά πόσο έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα λόγω της διαφοράς που υπάρχει στις εμβαδομετρήσεις των τεμαχίων αλλά και της ύπαρξης διαφορετικών σχεδίων στο φάκελο της υπόθεσης από αυτά που ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή.
Δύο περίπου μήνες μετά την επισημοποίηση της καταγγελίας, έγινε αυτό που πολλοί θεωρούσαν «αδιανόητο» για τα κυπριακά πράγματα: Ο ισχυρός άντρας της Aristo, Θεόδωρος Αριστοδήμου, μαζί με την σύζυγο του και συνεργάτιδα του στην εταιρεία, Ρούλα Αριστοδήμου, συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση. Μαζί τους, ο τέως Δημοτικός Μηχανικός Πάφου, μια λειτουργός του Τεχνικού Τμήματος του Δήμου και ένας τεχνικός της εταιρείας.
Οι εξελίξεις, ήταν έκτοτε ραγδαίες: Σε απευθείας δίκη ενώπιον του μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνέρχεται στην Πάφο από τις 30 Οκτωβρίου, παρέπεμψε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου τους τέσσερις από τους πέντε ύποπτους για την υπόθεση διαχωρισμού οικοπέδων της εταιρείας Aristo στην περιοχή Σκαλί. Σε απευθείας δίκη παραπέμφθηκαν ο Πρόεδρος και Διευθύνοντας σύμβουλος της εταιρείας Aristo, Θεόδωρος Αριστοδήμου, η σύζυγος του, Ρούλα, ο πρώην δημοτικός μηχανικός του Δήμου Πάφου Σάββας Σαββάκη και ο σχεδιαστής της εταιρείας Aristo, Χρίστος Σολωμονίδης.
Δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον της Σούλας Κούσπου, τεχνικού του Δήμου Πάφου, η οποία είχε συλληφθεί για την ίδια υπόθεση και τελικά κλητεύθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας.
Παρά την θέση της υπεράσπισης του ζεύγους Αριστοδήμου ότι το Δημόσιο δεν έχει ζημιωθεί ούτε ένα σεντ, ενώ δεν έχει απωλέσει ούτε ένα μέτρο από τον διαχωρισμό των οικοπέδων της Aristo στην τοποθεσία «Σκαλί» της Πάφου και ότι οι χωρομετρικές λανθασμένες αποτυπώσεις ήταν ευθύνη του Δήμου Πάφου και του Κτηματολογίου, η υπόθεση κρίθηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου επαρκώς στοιχειοθετημένη και καταχωρήθηκε για εκδίκαση στο Κακουργιοδικείο.
Και ενώ η προσοχή της κοινής γνώμης ήταν στραμμένη στην «υπόθεση Aristo», μια αιφνίδια κίνηση κάποιων άνοιξε για τα καλά τους ασκούς του αιόλου: Ένας δημοτικός σύμβουλος, μια υψηλόβαθμη λειτουργός του Δήμου Πάφου και ένας ανταποκριτής εφημερίδας, έλαβαν το βράδυ της Κυριακής 28 Σεπτεμβρίου, απειλητικά μηνύματα αισχρού περιεχομένου στα κινητά τηλέφωνα τους.
Οι έρευνες και η αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, λίγες μέρες μετά, προσέδωσαν στις εξελίξεις μορφή χιονοστοιβάδας. Η έκτακτη υπάλληλος του Δήμου Πάφου και κατά δήλωση του ιδίου, στενή συνεργάτιδα του Δημάρχου Σάββα Βέργα, Μαρία Σολομωνίδου, ο σύζυγος της Κωνσταντίνος Σύφαντος και ο πατέρας της, Ηλίας Σολομωνίδης, συλλαμβάνονται ως ύποπτοι για την αποστολή των απειλητικών μηνυμάτων. Την ευθύνη αναλαμβάνει ο 64χρονος πατέρας, επικαλούμενο ψυχικό φόρτο από τις εξελίξεις εις βάρος του γιου του για την υπόθεση Aristo. Οι ανακριτές ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, εμφανίζονται βέβαιοι ότι τα απειλητικά μηνύματα δεν έχουν σταλεί από τον Ηλία Σολομωνίδη, αλλά από την κόρη του Μαρία. Σε αυτήν ανήκει το κινητό που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή των απειλητικών μηνυμάτων και το οποίο σύμφωνα με μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία φαίνεται να είχε χρησιμοποιήσει μόλις λίγα λεπτά πριν από την αποστολή των τεσσάρων συνολικά απειλητικών μηνυμάτων. Το κινητό αυτό τηλέφωνο δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, παρά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν ακόμη και στη θάλασσα, στην περιοχή του Φάρου της Κάτω Πάφου, όπου ο 64χρονος ισχυρίστηκε ότι το πέταξε μετά την αποστολή των μηνυμάτων.
Πριν κοπάσει ο θόρυβος στην Πάφο από την αποκάλυψη αυτή, το σοκ καθίσταται ακόμη μεγαλύτερο: Αποκαλύπτεται ότι το «επίμαχο» κινητό ήταν αγορασμένο από τον Δήμαρχο Πάφου, ο οποίος μετά την αποκάλυψη του δεδομένου αυτού παραδέχεται ότι το αγόρασε από κατάστημα της Πάφου στο οποίο «τύγχανε προνομιακής έκπτωσης», ότι το έδωσε στην κ. Σολομωνίδου «για δουλειές του γραφείου του Δημάρχου» και διερωτήθηκε για ποιο λόγο πρέπει να παραιτηθεί, με τις σχετικές φωνές να κάνουν ήδη την εμφάνιση τους στην Πάφο:
«Για μια υπόθεση που δεν έχω καμιά εμπλοκή; Για μια αγορά κινητού, που το έδωσα πριν σταλούν τα απειλητικά μηνύματα;»
Ισχυρίστηκε παράλληλα ότι μέσα ενημέρωσης επιχειρούν την πολιτική του εξόντωση. «Επειδή δεν μπόρεσαν να με εμπλέξουν στην υπόθεση Aristo, βρήκαν τώρα αυτό τον τρόπο να εμπλέξουν το όνομα μου επειδή αγόρασα τη συσκευή από την οποία στάλθηκαν τα απειλητικά μηνύματα», δήλωνε χαρακτηριστικά.
Η τροπή που πήρε η υπόθεση των σκανδάλων της Πάφου, ξέφευγε πλέον από την σφαίρα φαντασίας ακόμη και όσων έκαναν την πρώτη καταγγελία. Αυτό που ξεκίνησε ως «υπόθεση Aristo», μετατρεπόταν πλέον σε ένα «σύστημα παράλληλης διακυβέρνησης» της πόλης, με αδιαφανείς διαδικασίες σε κάθε τι, με σκοτεινούς πρωταγωνιστές και με λίγους αξιωματούχους του Δημοτικού Μεγάρου να αποκαλύπτεται ότι γνώριζαν ή υποψιάζονταν πράγματα και που πλέον έκριναν ότι δεν μπορούσαν να σιωπούν άλλο.
Η υπόθεση των απειλητικών μηνυμάτων και η αποκάλυψη της αγοράς του κινητού και της παραχώρησης του στην ύποπτη, βάζει τον Σάββα Βέργα στο «κάδρο» των ανακριτικών αρχών. Και αυτό που, μαζί με πολλά άλλα, θεωρείτο ως πρόσφατα «αδιανόητο», γίνεται ένα βράδυ του Οκτώβρη πραγματικότητα: Ο Δήμαρχος Πάφου συλλαμβάνεται ως ύποπτος για εμπλοκή του στην υπόθεση των απειλητικών μηνυμάτων.
Καθοριστικό στοιχείο για τη σύλληψη του, ήταν η μαραθώνια ανακριτική κατάθεση που για επτά και πλέον ώρες έδινε στα γραφεία του ΤΑΕ Πάφου. Από αυτήν, προέκυψε ότι ο κ.Βέργας περιέπεσε σε αντιφάσεις σε σχέση με τα επίμαχα ζητήματα και κυρίως με τους χρόνους κατά τους οποίους συνομίλησε με την Μαρία Σολομωνίδου το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου, ενώ ζήτησε και άλλαξε τελικά κάποιες από τις απαντήσεις που έδωσε αρχικά επικαλούμενος τον χρόνο που έχει παρέλθει, τονίζοντας ότι ίσως να μην θυμάται επακριβώς ορισμένα γεγονότα.
Η θέση του Δημάρχου Πάφου είναι πλέον κατά πολύ επιβαρυμένη, όταν από ειδικά εργαστήρια στη Βρετανία, η Αστυνομία αποκτά και επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα ότι κατά την επίμαχη ώρα της αποστολής των μηνυμάτων, το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου, ο Σάββας Βέργας βρισκόταν σε χώρο που δεν ήταν μεγαλύτερης απόστασης από τα 60 μέτρα από το σημείο όπου βρισκόταν και η βασική ύποπτη για την ίδια υπόθεση, Μαρία Σολομωνίδου.
Η Αστυνομία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΤΑΕ Πάφου, λοχία Ζωνάκη Γεωργίου, είναι επίσης βέβαιη πλέον ότι Σάββας Βέργας και Μαρία Σολομωνίδου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την διάρκεια της αποστολής και αμέσως μετά την αποστολή των μηνυμάτων, για την οποία όπως είπε δεν έδωσαν επαρκείς εξηγήσεις.
Η Αστυνομία, αιτείται την άρση του τραπεζικού απορρήτου του Δημάρχου Πάφου και την διενέργεια έρευνας στο Κτηματολόγιο για την ακίνητη περιουσία του, θεωρώντας πλέον τον Σάββα Βέργα άμεσα εμπλεκόμενο και στην υπόθεση Aristo.
Ο Δήμαρχος Πάφου περνά τέσσερις μέρες στα αστυνομικά κρατητήρια, ο πρώτος στα χρονικά της πόλης Δήμαρχος που καταλήγει στο κελί διαρκούσης της θητείας του. Τα πράγματα φαίνονταν ότι θα γίνονταν ακόμη χειρότερα, όταν αντί αποφύλακισης με την εκπνοή του τετραήμερου διατάγματος για την υπόθεση των μηνυμάτων, η Αστυνομία προσάγει εκ νέου τον Δήμαρχο στο δικαστήριο ζητώντας αυτή τη φορά την κράτηση του για εμπλοκή του και στο σκάνδαλο, όπως εξελίσσεται, της συναυλίας Ρουβά. Το γεγονός ότι η αίτηση απορρίπτεται από το δικαστήριο ως «μη επαρκώς αιτιολογημένη και πρόχειρης παρουσίασης», αποτελεί για όλους έκπληξη.
Γεγονός ενδεικτικό, επισημαίνουν έμπειροι αναλυτές, της δυσχερούς θέσης στην οποία βρίσκεται πλέον ο Σάββας Βέργας.
Πριν κοπάσει ο σάλος της εμπλοκής του ονόματος του Δημάρχου Πάφου στο υπό διερεύνηση έγκλημα των απειλητικών τηλεφωνημάτων, μια «απλή» συναυλία του καλοκαιριού στην Πάφο, μετατρέπεται σε ένα ακόμη εν δυνάμει σκάνδαλο μεγατόνων: Η συναυλία του Σάκη Ρουβά καθίσταται πια αντικείμενο ανακριτικής προσοχής, με εμπλοκή μάλιστα της ΜΟΚΑΣ, των ελληνικών αρχών και ενδεχομένως και της Ιντερπόλ!
Καταγγελίες που υποβάλλονται πλέον, κάνουν λόγο για μια ολόκληρη βιομηχανία εκμετάλλευσης του φιλανθρωπικού χαρακτήρα της συναυλίας, αφού ούτε καν τα χίλια μόλις ευρώ που θα δίνονταν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Πάφου δεν δόθηκαν, για εταιρείες-φαντάσματα, για οικονομική εμπλοκή του Δήμου άνευ εξουσιοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου, για χορηγίες που κατέληγαν σε άγνωστα ταμεία και πολλά άλλα.
Ποσά που φτάνουν τις 179 χιλιάδες ευρώ φαίνεται να εισπράχτηκαν από τη συναυλία του Σάκη Ρουβά στην Πάφο, με βάση τον ηλεκτρονικό υπολογιστή της υπαλλήλου του Δήμου Πάφου Μαρίας Σολομωνίδου που κατέσχεσαν και άνοιξαν οι ανακριτές.
Από αυτές, οι 100 χιλιάδες καθαρά πήγαν στην αμοιβή του Σάκη Ρουβά και με τα υπόλοιπα πληρώθηκαν κάποιοι άλλοι για υπηρεσίες που πρόσφεραν. Από τις αφαιρέσεις θα φανεί τι ποσό έμεινε στους διοργανωτές και ποιο ποσό έπρεπε να δοθεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης.
Οι έρευνες για τη συναυλία συνεχίζονται παρά την αρνητική εξέλιξη που σημειώθηκε για τις ανακριτικές Αρχές, όπου το δικαστήριο αποφάσισε ν’ αφήσει ελεύθερους τόσο τον Δήμαρχο, όσο και το ζεύγος Μαρίας Σολωμονίδου και Κωνσταντίνου Σύφαντου, η εταιρεία του οποίου διοργάνωσε τη συναυλία.
Η πεποίθηση των αρχών ότι η υπόθεση είναι σαφής όσον αφορά στην αξιόποινη εμπλοκή του Δημάρχου Πάφου εξακολουθεί να είναι παρόλα αυτά ισχυρή, όπως καταδεικνύει και η περαιτέρω ενίσχυση της ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ Αρχηγείου, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Δικαστηρίου όπου άφησε ελεύθερους τους τρεις υπόπτους.
Στο μεταξύ, οι ανακριτές της υπόθεσης συνεχίζουν τη λήψη και άλλων καταθέσεων σχετικά με την διοργάνωση της συναυλίας του Σάκη Ρουβά, ενώ ιδιαίτερης επεξεργασίας και έρευνας τυγχάνει το συμφωνητικό έγγραφο για την διοργάνωση της συναυλίας, το οποίο στάλθηκε από το δικηγορικό γραφείο του Ελλαδίτη καλλιτέχνη.
Το συμφωνητικό έχει υπογραφεί και από τον Δήμαρχο Πάφου και σύμφωνα με αυτό ο Δήμαρχος Πάφου εγγυάται την καταβολή του χρηματικού ποσού των 100 χιλιάδων ευρώ στον καλλιτέχνη από πλευράς της εταιρείας που ανέλαβε την διοργάνωση της.
Ωστόσο, από έγγραφα αλλά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές έχουν παραληφθεί σημαντικά στοιχεία που δείχνουν πόσα χρήματα εισπράχθηκαν, πού δαπανήθηκαν και ποιο ήταν το κέρδος της εταιρείας. Ο Έλληνας τραγουδιστής φαίνεται να πληρώθηκε με 40.000 ευρώ και όχι 100.000 όπως αρχικά έγινε λόγος.
Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας υποστήριξε ότι ο Σάββας Βέργα περιέπεσε σε αντιφάσεις κατά την εξέταση του για το συγκεκριμένο θέμα της συναυλίας, κυριότερη εκ των οποίων όπως είπε, είναι ότι ενώ εμφάνισε την διοργάνωση της συναυλίας του ελλαδίτη σταρ ως πρόταση των εκπροσώπων του καλλιτέχνη, τελικά αποδεικνύεται ότι η συναυλία ήταν αποτέλεσμα πρότασης του ίδιου του Δημάρχου Πάφου προς την πλευρά του κ. Ρουβά. Σε αυτό συνηγορούν και οι απαντήσεις των εκπροσώπων του κ. Ρουβά, όσο και το ιδιωτικό συμφωνητικό που παραλήφθηκε επισήμως από τους ανακριτές και τον Δήμο Πάφου.
Σύμφωνα με τους ανακριτές της υπόθεσης, έχει διαπιστωθεί επίσης ότι ο Δήμαρχος Πάφου προσέγγιζε επιχειρηματίες και εταιρείες, ζητώντας χορηγίες για τη συναυλία, έχοντας μάλιστα όπως τονίσθηκε στο δικαστήριο και "τιμοκατάλογο" για τις προσφερόμενες χορηγίες, που κυμαίνονταν, αναλόγως της προβολής που θα απολάμβανε κάθε χορηγός.
Οι καταγγελίες για έκνομες δραστηριότητες στον Δήμο Πάφου γύρω από εκδηλώσεις «φιλανθρωπικού χαρακτήρα» δεν περιορίζονται μόνο στην υπόθεση Σάκη Ρουβά. Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου κατήγγειλαν στην Αστυνομία ότι τα χρήματα από φιλανθρωπικό gala dinner τον περασμένο Δεκέμβριο σε ξενοδοχείο της Πάφου, δεν κατέληξαν στο ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες «Κιβωτός». Πρόκειται για ένα δείπνο με εισιτήριο 75 ευρώ σε πολυτελές ξενοδοχείο, στο οποίο τραγούδησε αφιλοκερδώς ο Γιάννης Πλούταρχος και για το οποίο με επιστολή του ο Σάββας Βέργας, εξ οφίκιο μέλος του Δ.Σ του ιδρύματος, κάλεσε χορηγούς να βοηθήσουν το ίδρυμα το οποίο, όντως, κινδυνεύει να κλείσει.
Μέλη του ιδρύματος, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν ότι έλαβαν μόνο χρήματα από τις χορηγίες και όχι τα έσοδα από το gala dinner, ενώ πλήρωσαν και τον ηχολήπτη της βραδιάς. Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς τους, τη διοργάνωση της εκδήλωσής πρότειναν ο Σάββας Βέργας και η συνεργάτιδά του, λέγοντάς τους ότι εάν δεν δεχθούν, θα προτείνουν άλλο ίδρυμα.
Το Ίδρυμα "Η Κιβωτός" Πάφου, με αφορμή τον σάλο που ξέσπασε, εξέδωσε ανακοίνωση, διαχωρίζοντας τη θέση του από τα όσα συνέβησαν.
Η "Κιβωτός" επισημαίνει ότι ουδεμία σχέση ή ανάμειξη είχε στη διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης, τόσο όσον αφορά στο καλλιτεχνικό, όσο και όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος πραγματοποίησης της.
Το ΔΣ του ιδρύματος, επισημαίνει ότι είναι στη διάθεση των αρχών αν αυτές κρίνουν ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Το «τσουνάμι» των αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα στον Δήμο Πάφου, συνεχίστηκε με αυτό που εξ αρχής πολλοί προεξοφλούσαν ότι θα ήταν η κορύφωση του δράματος (και των ευθυνών) για πολλούς: Το αποχετευτικό σύστημα Πάφου.
Από τις καταγγελίες-φωτιά για τα πράγματα και θαύματα στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου, που κυκλοφορούν χρόνια τώρα στην πόλη, οι ανακριτές της υπόθεσης πέρασαν πλέον στις πράξεις. Ήδη η Αστυνομία μετέβη στο κτίριο του ΣΑΠΑ με φορτηγό και με οδηγίες της Εισαγγελίας παρέλαβε χιλιάδες έγγραφα.
Τα κατασχεθέντα έγγραφα αφορούν στις δύο φάσεις του αποχετευτικού της μείζονος περιφέρειας Πάφου και βρίσκονταν κλειδωμένα σε ειδικό χώρο κατόπιν οδηγιών του Γενικού Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στον οποίο είχαν γίνει σχετικές καταγγελίες για προσπάθεια επέμβασης κάποιων.
Επίσης ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου και του ΤΑΕ Λεμεσού υπό την εποπτεία αξιωματικού, άρχισαν τη λήψη καταθέσεων από τους παραπονούμενους που προχώρησαν στην καταγγελία αλλά και από άλλα πρόσωπα.
Το ΔΣ του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου αποφάσισε να θέσει σε διαθεσιμότητα τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού, Ευτύχιο Μαληκίδη, για περίοδο δύο μηνών, υλοποιώντας τη σχετική υπόδειξη του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.
Ομόφωνα το ΔΣ του ΣΑΠΑ αποφάσισε την διαθεσιμότητα του επικεφαλής του οργανισμού, ο οποίος θα αμοίβεται για το δίμηνο με το 50% του μισθού του. Το ΔΣ αποφάσισε παράλληλα ότι τον κ. Μαληκίδη θα αναπληρώνει στα θέματα της πρακτικής λειτουργίας του ΣΑΠΑ η οικονομική διευθύντρια του οργανισμού, Χριστίνα Γεωργιάδου, ενώ καθήκοντα προέδρου του ΔΣ του ΣΑΠΑ θα αναλάβει ο δημαρχεύων Πάφου, Μάκης Ρουσής, βάσει γνωμάτευσης που δόθηκε και από το νομικό σύμβουλο του Δήμου Πάφου και από τους αρμόδιους του ΥΠΕΣ.
Ερωτηθέντα από τo PafosNet αν πέραν του Γενικού Διευθυντή του ΣΑΠΑ προκύψει θέμα και άλλων λειτουργών για να τεθούν σε διαθεσιμότητα, όπως άφηνε ανοιχτό ο κ. Χάσικος στην επιστολή του, μέλη του ΔΣ του ΣΑΠΑ επεσήμαναν ότι αυτό θα εξετασθεί εκ νέου εάν και όταν προκύψουν συγκεκριμένες ενδείξεις παρανομιών από πλευράς κάποιων λειτουργών.
Η επιστολή του Σωκράτη Χάσικου, υπό τον τίτλο: "Διερευνώμενες ποινικές υποθέσεις στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Πάφου", αναφέρει ειδικότερα ότι μετά την πρόσφατη εξέλιξη σε σχέση με την έκδοση διατάγματος για την παραλαβή των εγγράφων από το ΣΑΠΑ, ως ο αρμόδιος για τον περί Αποχετευτικών Συστημάτων Νόμο Υπουργός, οφείλει να ενεργήσει με τρόπο που να διαφυλάττεται, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, το δημόσιο συμφέρον, με ότι αυτό περιλαμβάνει στην προκειμένη περίπτωση.
"Εκ των πραγμάτων", αναφέρει στην επιστολή του ο ΥΠΕΣ, " αντικείμενο των εν λόγω ερευνών είναι και ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου, ενδεχομένως και άλλοι υπάλληλοι του ΣΑΠΑ.
Με βάση τα πιο πάνω και χωρίς να προκαταλαμβάνω σε καμία περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα των ερευνών, σας καλώ όπως προβείτε άμεσα σε όλες τις ενδεδειγμένες από τον προαναφερθέντα Νόμο και τους σχετικούς Κανονισμούς ενέργειες, έτσι ώστε ο Γενικός Διευθυντής, πιθανόν και άλλοι υπάλληλοι του Συμβουλίου που είναι υπό διερεύνηση, τεθούν σε διαθεσιμότητα. Η σοβαρότητα των υπό διερεύνηση υποθέσεων, επιβάλλει να ενεργήσετε τάχιστα με αυτό τον τρόπο".
Η υπόθεση του ΣΑΠΑ, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως «ντόμινο» για δύο τουλάχιστον άλλες υποθέσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί ως σκάνδαλα στη δημοτική αρχή: Την κατασκευή πεζοδρομίων με απευθείας αναθέσεις και την εμπλοκή του Δήμου Πάφου στην ΑΕΠ, ένα σωματείο που πλέον δεν υφίσταται και για το οποίο όμως ο Δήμος καταβάλλει...δόσεις για εξόφληση χρέους 300 και πλέον χιλιάδων ευρώ!
Επισήμως ωστόσο, ενώπιον των ανακριτικών αρχών είναι το θέμα της κατασκευής πεζοδρομίων στην Πάφο και των διαδικασιών που ακολουθούνταν για την ανάθεση των έργων. Σχετικό έγγραφο απέστειλε προς τους αρμόδιους ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, προκειμένου να εκκινήσουν και επισήμως οι έρευνες για την υπόθεση.
Για όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται ανοικτές και αφορούν την Πάφο, πραγματοποιούνται καθημερινές σχεδόν συσκέψεις στη Γενική Εισαγγελία, με τους ανακριτές. Εκτιμάται ότι πολύ σύντομα όλη η συγκεντρωθείσα μαρτυρία θα τεθεί ενώπιον των επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας ώστε ν’ αποφασιστεί ποιοι θα σταλούν στο δικαστήριο.
Το κεντρικό, όπως εξελίσσεται το σκάνδαλο, πρόσωπο της πρωτοφανούς κρίσης θεσμών και αξιών στην Πάφο, αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το προσκήνιο πριν μερικές μέρες, υπό το βάρος της λαικής αγανάκτησης για τα όσα συμβαίνουν, αλλά και σχετικής επιστολής του Υπουργού Εσωτερικών.
Ανακοινώνοντας την απόσυρση του από τα καθήκοντα του μέχρι τις 10 Νοεμβρίου τουλάχιστον, ο Σάββας Βέργας έκανε λόγο για προσπάθεια εμπλοκής του από κάποιους στις παρανομίες που εξετάζονται:
«Δεν θα ήθελα , για καθαρά διαδικαστικούς αλλά και νομικούς λόγους, με την δημόσια αυτή παρέμβαση να υπεισέλθω στην ουσία των υποθέσεων, όπου είναι εμφανές πως κάποιοι προσπαθούν να με εμπλέξουν .
Σήμερα μετά από ώριμη και βασανιστική σκέψη και στην προσπάθεια μου να βοηθήσω στην πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων αλλά και να μην δώσω την ευκαιρία στον οποιοδήποτε να αφήσει να αιωρούνται σκιές για ενδεχόμενη παρέμβαση στην όλη διερευνητική και ανακριτική πορεία , αλλά και για να μην επηρεάζεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο ο Δήμος της Πάφου, αποφάσισα αυτόβουλα να αναστείλω την συμμετοχή μου από την λειτουργική και διοικητική διαδικασία του Δήμου.
Η συγκεκριμένη ενέργεια και απόφαση μου, στόχο έχει να μην επηρεαστεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο ο Δήμος της Πάφου και να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας για πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων, κάτι που επιθυμώ πρώτα από όλα εγώ προσωπικά αλλά είμαι σίγουρος πως το απαιτεί και η ίδια η κοινωνία μας».
Τα ινία του Δήμου ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος, Μάκης Ρουσής, ο οποίος φρόντισε από την πρώτη στιγμή να δώσει το μήνυμα της συλλογικότητας για να βγει η Πάφος από το τούνελ.
Μιλώντας μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίας με τους επικεφαλής των δημοτικών ομάδων για επισκόπηση της κατάστασης, ο Δημαρχεύων Πάφου εξήρε τη διάθεση συνεργασίας από τους επικεφαλής των δημοτικών ομάδων, σημειώνοντας πως το Συμβούλιο θα πρέπει ομόγνωμα και συναινετικά να πορευτεί αυτό τον καιρό γιατί η Πάφος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.