Pafos Net

Πάφος: Ξαναστήνοντας το τουριστικό της προιόν από την αρχή

title image

Η δεύτερη σε διάστημα μικρότερο της μιας δεκαετίας σχεδόν ολική κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας, στην πρώτη περίπτωση λόγω της κατάρρευσης της οικονομίας και τώρα λόγω της πανδημίας, έχει ταρακουνήσει για τα καλά τους αρμόδιους φορείς της Πάφου. Περνώντας για πρώτη ίσως φορά από τα ευχολόγια στις ρηξικέλευθες πράξεις, οι φορείς του τουρισμού της επαρχίας, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, έχουν ήδη δρομολογήσει ενέργειες και δράσεις που μπορούν να χαρακτηρισθούν πρωτοποριακές και πάντως έξω από τα συνηθισμένα για τον τόπο μας.

Θέλοντας να πετύχουν μια εξειδίκευση του προιόντος που να είναι κατά το δυνατό ανεπηρέαστη από απρόβλεπτους και εξωγενείς παράγοντες, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ), ΕΒΕ, ΠΑΣΥΞΕ και άλλοι παράγοντες εισήξαν για πρώτη φορά φέτος την επιστημονική αρωγή στις διαφημιστικές καμπάνιες και άλλες κινήσεις τους στις διεθνείς αγορές.

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κύπρου, επισημαίνει στο PafosNet ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, Γιώργος Μάης, ο σχεδιασμός της τουριστικής μας στόχευσης και πολιτικής γίνεται σε επιστημονική βάση και με τη χρήση αλγόριθμων και της μεγαλύτερης ψηφιακής βάσης διεθνών ταξιδιωτικών δεδομένων παγκοσμίως.

Ο κ. Μάης επισημαίνει ότι έχει ήδη συγκεντρωθεί ένα ποσό 280 χιλιάδων ευρώ το οποίο διατίθεται από τον περασμένο Απρίλη για την στοχευμένη ψηφιακή εκστρατεία προώθησης της επαρχίας Πάφου διεθνώς:

« Για πρώτη φορά στην Κύπρο, προωθείται μια καμπάνια προσέλκυσης επισκεπτών βάσει επιστημονικής ανάλυσης ταξιδιωτικών δεδομένων από την μεγαλύτερη διεθνή τράπεζα ταξιδιωτικών δεδομένων με χρήση αλγοριθμικών στοιχείων, που εξειδικεύουν πλήρως το κοινό στο οποίο στοχεύει η καμπάνια.

Η εκστρατεία θα συνεχισθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου και επικεντρώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, στο Ισραήλ και στη Γαλλία».

Ποσοστό 29% του προαναφερθέντος προυπολογισμού, παρατηρεί ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, έχει διατεθεί ήδη με τεράστια επιτυχία, βάσει των δεδομένων που έρχονται ενώπιον των φορέων της επαρχίας. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει, ότι μετά την επιστημονική αυτή εξειδίκευση της καμπάνιας, καταγράφεται μια αύξηση-ρεκόρ της τάξης του 750% λόγω στόχευσης, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της εκστρατείας του 2019 και ένα αριθμό τριών εκατομμυρίων μοναδικών επισκεπτών της σχετικής ιστοσελίδας της Πάφου.

tourismos2

Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι πρόκειται για μια πρωτοποριακή ενέργεια που ανέλαβαν τοπικοί φορείς του τουρισμού της Πάφου σε συνεργασία και με τη στήριξη του Υφυπουργείου Τουρισμού.

« Τα αποτελέσματα το τρίμηνο αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικά αν λάβουμε υπόψη και τις συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία», παρατήρησε. « Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι αυτά τα αποτέλεσματα θα είναι ακόμη καλύτερα όταν αρχίσει να λειτουργεί πλήρως η τουριστική βιομηχανία του τόπου.

Είμαστε ενώπιον μιας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας που δεν είχαμε ξαναδεί στον τόπο μας. Τέτοιες δράσεις φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα, συντείνουν στο να αποφεύγονται σπατάλες χρημάτων και δυνάμεων, ενώ η επιστημονικότητα που χαρακτηρίζει την προσπάθεια μας καθοδηγεί ώστε να είμαστε πιο στοχευμένοι, να μπορούμε να παρακολουθούμε συνεχώς την εκστρατεία στην εξέλιξη της και να γίνονται οι αλλαγές που πρέπει με στόχο την μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων».

Οι σχεδιασμοί αυτοί ωστόσο, αν και προδιαγράφουν ένα καλύτερο αύριο για την τουριστική βιομηχανία της Πάφου, δεν έχουν ακόμη τόσο θεαματικά αποτελέσματα που να καλύπτουν τις πολύ σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας, προειδοποιούν οι τουριστικοί φορείς της επαρχίας.

Αν και η κατάσταση στο πτητικό πρόγραμμα του αεροδρομίου Πάφου είναι εμφανώς βελτιωμένη τις τελευταίες εβδομάδες σε σημείο που από πλευράς αριθμού έλευσης αεροσκαφών προσεγγίζουμε ήδη την προ πανδημίας εποχή σε κάποιες μέρες, εντούτοις η αύξηση αυτή δεν ανταποκρίνεται και στην αντίστοιχη αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Πάφο, παρατηρούν.

Δυστυχώς, ξενοδοχεία αναγκάζονται να συνεχίσουν να λειτουργούν με πολύ χαμηλές πληρότητες, αναμένοντας τα καλά νέα από το Λονδίνο και αρκούμενα στο στάδιο αυτό στις κρατήσεις από τη ντόπια αγορά κυρίως κατά τα σαββατοκυρίακα, τονίζει το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ, Μάριος Βασιλείου. 

«Μετά τις αρνητικές εξελίξεις που εξακολουθούν από Λονδίνο και πλέον από Τελ Αβίβ», ανέφερε, «καθίσταται άγνωστο το πλαίσιο του χρονικού προσδιορισμού της ανάκαμψης του τουριστικού ρεύματος. Πλέον, είναι φανερό ότι ούτε το υπόλοιπο του 2021 θα θυμίζει τουριστικό προορισμό στην Πάφο, η καλύτερη περίπτωση είναι να αρχίσει μια σχετική κίνηση προς τα τέλη της θερινής περιόδου, ευελπιστώντας ότι μέχρι τότε θα έχει βρεθεί λύση και στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην πράσινη λίστα της Βρετανίας και του Ισραήλ ώστε να αρχίσει η σημαντική ροή τουριστών».

Στο στάδιο αυτό, επεσήμανε, στην Πάφο κινούνται μόνο ρώσοι τουρίστες, χωρίς όμως και αυτοί να συνιστούν μια σημαντική οικονομική συνισταμένη. Υπάρχουν σποραδικές, όπως τις χαρακτήρισαν, ελεύσεις ναυλωμένων πτήσεων και από κεντρoευρωπαικές χώρες στην Πάφο. Σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη απουσία αξιόλογου τουριστικού ρεύματος από την Βρετανία, επί της ουσίας η όποια τουριστική κίνηση καταγράφεται το διάστημα αυτό στην Πάφο βασίζεται στους Ρώσους κατά κύριο λόγο και δευτερευόντος σε πολύ μικρούς αριθμούς επισκεπτών από κεντροευρωπαικές χώρες όπως η Πολωνία, ουσιαστικά δηλαδή από προορισμούς που πετά προς την Πάφο η Ryanair.

Είναι γεγονός ότι το προηγούμενο δίμηνο δειλά-δειλά άρχισε μια σχετική τουριστική κίνηση στην Πάφο, αναφέρει ο κ. Βασιλείου, από την ισραηλινή και ρωσική αγορά. Πλέον, με την απαγόρευση έλευσης των τουριστών από το Ισραήλ, απομένουν μόνο Ρώσοι σε κάπως μαζικό βαθμό, ενώ σποραδική είναι η εμφάνιση κάποιων γερμανών, αυστριακών, πολωνών, ή ρουμάνων τουριστών, ανθρώπων δηλαδή που έρχονται μεμονωμένα στην Πάφο για διακοπές εκμεταλλευόμενοι τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια που προσφέρει η Ryanair.

tourismos3

Οι εξελίξεις αυτές, προκαλούν ανησυχίες και όσον αφορά στην επόμενη μέρα του τουριστικού κλάδου σε οικονομικούς και επιχειρηματικούς φορείς της επαρχίας Πάφου και για το 2022. Μια αγωνιώδης προσπάθεια των οικονομικών και τουριστικών φορέων της επαρχίας να «ιχνηλατήσουν» την επόμενη μέρα της πανδημίας βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη, αφού έχει καταστεί σαφές ότι ο όποιος προγραμματισμός για πλήρη επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας το τρέχον έτος είναι πλέον στον αέρα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στα γραφεία των μεγάλων οικονομικών και τουριστικών ομίλων της Πάφου είναι σε πλήρη εξέλιξη ο προγραμματισμός, οι σχεδιασμοί και οι ετοιμασίες για κάθε σενάριο εξέλιξης της πανδημίας και για τα όποια επιπρόσθετα μέτρα και χρονικές επεκτάσεις τους αποφασισθούν, ώστε η αγορά να είναι έτοιμη να επαναδραστηριοποιηθεί το συντομότερο και με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τουλάχιστον με το νέο χρόνο.

Ειδικά οι τουριστικοί φορείς της Πάφου, επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι έχει ύψιστη σημασία να επανεκκινήσει η οικονομία όσο το δυνατό ενωρίτερα και μαζικότερα το επόμενο διάστημα, προκειμένου να μην συνεχισθούν τα προβλήματα αυτά και κατά το 2022.

Παράλληλα με τους σχεδιασμούς αυτούς, οι τουριστικοί φορείς της Πάφου παρακολουθούν με αγωνία και τις εξελίξεις που επισωρεύονται στο διεθνή χώρο από τις συνέπειες του νέου κύματος της πανδημίας στην Κύπρο και την κόκκινη κατηγοριοποίηση της σε πολλές χώρες. Γεγονός που εκφράζουν φόβους ότι θα καταστεί ακόμη χειρότερο όσο το καλοκαίρι συνεχίζει να κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς αφίξεων.

tourismos4

Το επόμενο διάστημα, ακόμη και όταν αυξηθει η τουριστική κίνηση, το τοπίο της τουριστικής βιομηχανίας και ειδικά το πολύ σημαντικό θέμα των κρατήσεων θα έχει αλλάξει εντελώς σε σχέση με το τι γνωρίζαμε ως τώρα.

Αυτό εκτιμούν ξενοδόχοι της Πάφου, κάνοντας λόγο για επικράτηση πλέον της τακτικής των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και όχι της προκράτησης ή της οργάνωσης του ταξιδιού μήνες πριν. Ο Μάριος Βασιλείου, επεσήμανε ότι οι δραματικές διαφοροποιήσεις που επέφερε η πανδημία στην τουριστική βιομηχανία και στις μετακινήσεις ανά την Ευρώπη, θα παγιώσουν ένα νέο πλαίσιο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

« Είναι πια ευνόητο», τόνισε, « ότι ουδείς ευρωπαίος ταξιδιώτης θα θέλει να προγραμματίσει εβδομάδες ή και μήνες πριν τις διακοπές του, όπως γινόταν μέχρι το 2019. Πλέον, ο καθένας θα σκέφτεται πόσο ρευστά είναι τα πράγματα και πόσο επίφοβο είναι να βρεθεί προ απροόπτου σε ένα ενδεχόμενο αλλαγής κατηγοριοποιήσεων ή αλλαγών κανονισμών αναφορικά με καραντίνες, περιορισμούς και διενέργεια τεστ.

Ο κάθε ταξιδιώτης στις σημερινές συνθήκες φροντίζει να κλείνει το ταξίδι του κυριολεκτικά τις παραμονές της αναχώρησης του. Με βάση τις ημέρες της άδειας του, ο ταξιδιώτης από την Ευρώπη κοιτάζει δύο ή τρεις μόλις μέρες πριν τα δεδομένα που επικρατούν στη χώρα που θέλει να πάει για τις διακοπές και αν δεν υπάρχουν κωλύματα όπως οι περιορισμοί και οι απαιτήσεις για τεστ, τότε οριστικοποιεί το ταξίδι του».

Ο κ. Βασιλείου παρατηρεί ότι η πρακτική αυτή θα προκαλέσει όπως είναι ευνόητο σειρά προβλημάτων και ανάγκη για επαναπρογραμματισμό και της όλης τακτικής των ξενοδοχειακών μονάδων της Κύπρου, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχει σε τόσο έντονο βαθμό πλέον η δυνατότητα σχεδιασμών βάσει κρατήσεων και εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μήνες πριν.

Σημαντική παράμετρος, εκτίμησε, στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα είναι η ανάγκη διατήρησης των ξενοδοχειακών μονάδων σε λειτουργία. Παρά τις πολύ μικρές αφίξεις και το θολό τοπίο ως προς την βρετανική αγορά, παρατήρησε, ένα ξενοδοχείο πρέπει να είναι σε λειτουργία ώστε να δίνει το μήνυμα στις αγορές ότι είναι έτοιμο να τις εξυπηρετήσει.

tourismos5