Πάφος: Υποχωρούν τα κρούσματα, καλπάζει η ανεργία
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
01 Μαρτίου 2021Μπορεί η εξάπλωση της πανδημίας να είναι πλέον ελεγχόμενη, μπορεί στην Πάφο τα θετικά κρούσματα από τις χιλιάδες καθημερινά γρήγορα τεστ αντιγόνου να κινούνται σε μηδενικά επίπεδα, ωστόσο η την απειλή μιας νέας οικονομικής κρίσης έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στην Πάφο. Με τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης να συμπληρώνουν σχεδόν ένα χρόνο υπολειτουργίας και τον τουρισμό να είναι άφαντος, ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά της επαρχίας διαβιούν πια στη λεπτή γραμμή που χωρίζει την δύσκολη καθημερινότητα από την απόλυτη φτώχεια.
Αυτός ήταν και ο λόγος που από την περασμένη εβδομάδα, το θέμα τίθεται πια και από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου. Ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ, Φίλιππος Φιλίππου, με υπόμνημα του προς τον Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους Πάφου τονίζει ότι η τοπική κοινωνία βρίσκεται σε βαθιά ανησυχία, επικρατεί έντονα ένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, αφού τον περασμένο χρόνο έχει καταβαραθρωθεί το βιοτικό επίπεδο των περισσοτέρων πολιτών της επαρχίας, με πρωτόγνωρες περικοπές μισθών, αλλά και συντάξεων και ζητά την άμεση ενασχόληση της δημοτικής αρχής με το θέμα προκειμένου να αποφασισθούν επείγουσες κινήσεις αρωγής των πολιτών.
« Γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες της κατάργησης των σχέσεων εργασίας: Απολύσεις, απλήρωτη εργασία, μισθοί πείνας, ανασφάλιστη εργασία, κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση των ωραρίων, προγράμματα κουπονιών, εξευτελιστικά επιδόματα πείνας, ανεργία, φτώχεια, μαρασμός και εξαθλίωση, μετανάστευση νέων, κατεστραμμένα νοικοκυριά και όνειρα, κυριαρχούν πλέον στη ζωή όλων μας», τονίζει. « Επιπλέον, τα διαδοχικά διατάγματα επιβολής κλεισίματος και ανοίγματος των επιχειρήσεων έχουν διαλύσει κάθε προοπτική διαβίωσης και ανάπτυξης.
Ως Δημοτική Αρχή δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε καμιά περίπτωση να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά, δυναμικά και άμεσα για να ανατρέψουμε όλη αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργείται».
Επιβάλλεται, υποστηρίζει ο κ. Φιλίππου, να υπάρξουν τολμηρές και ριζοσπαστικές αποφάσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα αυτά και να δώσουν θετικά αποτελέσματα. Χρειάζεται άμεσα αλλαγής νοοτροπίας, σκέψης και κατεύθυνσης της πολιτικής του Δήμου. Να συνεχίσουμε να κάνουμε έργα, να εμπλουτίσουμε το πράσινο, να επενδύσουμε στον πολιτισμό, να εξασφαλίσουμε προσβασιμότητα για όλους, να κινηθούμε προς την έξυπνη ανάπτυξη, τις νέες τεχνολογίες και τους στρατηγικούς στόχους που έχουμε θέσει ως Δήμος Πάφου. Αλλά, να θέσουμε ως κέντρο της πολιτικής μας, τον απλό άνθρωπο.
« Χρέος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάφου αυτή τη στιγμή», καταλήγει, « είναι η εκπόνηση ενός τοπικού σχεδίου παραγωγικής και θεσμικής ανασυγκρότησης, το οποίο με υπευθυνότητα αλλά και αποφασιστικότητα, θα δίνει λύσεις στα μεγάλα και συσσωρευμένα προβλήματα, αλλά και προοπτική και ελπίδα στην παφίτικη κοινωνία. Χρέος μας, είναι να σταθούμε στα πόδια μας, να σηκώσουμε τα μανίκια και να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, να αναχαιτίσουμε την ανεργία, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, να σταθούμε εμπόδιο στην αδικία και να θωρακίσουμε και τον τελευταίο συνάνθρωπό μας μπροστά στην επικείμενη επίθεση εξαθλίωσης που μπορεί να ρίξει τον απλό πολίτη ξανά γραμμή έξω από τις τράπεζες και τα κοινωνικά παντοπωλεία».
Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΣΥ στον Δήμο Πάφου, Λίνος Τσοκκάς, με δική του παρέμβαση τονίζει ότι ο Υπουργός Γεωργίας επιβάλλεται να πραγματοποιήσει άμεσα επίσκεψη στην επαρχία Πάφου, προκειμένου να επιληφθεί των σημαντικών προβλημάτων που δημιουργεί στον αγροτικό τομέα η συνεχιζόμενη πανδημία.
Ο αγροτικός τομέας είναι κομβικής σημασίας για την οικονομία του τόπου, παρατηρεί ο κ. Τσοκκάς. Οι κτηνοτρόφοι, γεωργοί, αμπελοκαλλιεργητές, μπανανοπαραγωγοί, ψαράδες και πολλοί άλλοι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα της επαρχίας, συγκαταλέγονται μεταξύ όσων αντιμετωπίζουν διαχρονικά μεγάλα προβλήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν περαιτέρω λόγω της πανδημίας.
« Μέσα από σειρά επαφών που είχα το τελευταίο διάστημα με φορείς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, διαπίστωσα πως εκκρεμεί πληθώρα θεμάτων που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης», επισημαίνει. « Η άμεση παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Καδή, είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Επιβάλλεται επίσκεψή του στην επαρχία μας για επιτόπου εξέταση των προβλημάτων, ανά κλάδο, προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση και να προωθήσει τη λήψη δραστικών μέτρων.
Εισήγησή μου είναι επίσης όπως τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός άμεσης ενίσχυσης των αγροτών και συνεχούς επικοινωνίας με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα, με θεσμοθετημένες συναντήσεις, με στόχο να επιτευχθεί ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας που θα οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Υπουργείου και εμπλεκομένων και εξεύρεση πιο μακροπρόθεσμων λύσεων. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε την επιβίωση του αγροτικού μας κόσμου, αλλά και την ανάπτυξη του τομέα».
Την οριακή κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία της Πάφου αναγνωρίζουν και επαγγελματικοί φορείς.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαληλίδης, επισημαίνει στο PafosNet ότι η κατάσταση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι ακόμη πολύ άσχημη και θα χρειασθούν σημαντικές κινήσεις επανεκκίνησης. Πρέπει πρωτίστως να ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση η περαιτέρω στήριξη των μονάδων και των ξενοδοχουπαλλήλων, πριν τον Μάρτιο, ώστε όταν τον μήνα αυτό αρχίσουν οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες του εξωτερικού να έρχονται κοντά μας για προκρατήσεις και για να διαπιστώσουν την ετοιμότητα μας να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες τους, εμείς να είμαστε πανέτοιμοι να ανταποκριθούμε άμεσα και θετικά, είπε.
« Αυτό προυποθέτει», αναφέρει, « ότι η κρατική ενίσχυση στον κλάδο πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον για τον Απρίλιο και τον Μάιο, ώστε οι ξενοδοχειακές μονάδες να μπορέσουν να δουλέψουν και να προετοιμαστούν εγκαίρως. Φέτος, επεσήμανε, ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεσογειακών προορισμών θα είναι μεγαλύτερος κάθε άλλης φοράς, για αυτό και οπωσδήποτε πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι στις πρώτες κινήσεις των tour operators».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου επισημαίνει ότι είναι θετικό το γεγονός ότι Βρετανία και Ρωσία δείχνουν να προχωρούν κατά πολύ το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία ότι οι κύριες αγορές για τον τόπο μας θα μπορέσουν να κινηθούν εγκαίρως για να προλάβουμε την θερινή τουριστική σεζόν.
Αυτό έχει τεράστια σημασία για να μην χαθεί και το 2021, τόνισε, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Όλες ανεξαίρετα οι ξενοδοχειακές μονάδες της Πάφου είναι πλέον κλειστές, ενώ οι κρατήσεις για το καλοκαίρι είναι ελάχιστες, αφού η αβεβαιότητα κυριαρχεί σε όλες τις ευρωπαικές αγορές, ενώ οι μεταφορές κρατήσεων από τις περσινές ακυρώσεις ήταν ελάχιστες».
Τα πράγματα στην Πάφο είναι χειρότερα από το τι πίστευαν μέχρι πρότινος οι φορείς της, επισημαίνουν και οι επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου.
Μπορεί ο κλάδος να επαναλειτούργησε εσχάτως, αλλά σύμφωνα με τους εκπροσώπους του στην Πάφο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί άμεσα σε επίπεδο οικονομικών δεικτών λόγω του σοκ στο οποίο βρέθηκε η κοινωνία και των διαφοροποιήσεων στις προτεραιότητες που επέφερε η οικονομική κρίση που ακολούθησε την πανδημία.
«Είναι δυστυχώς ολοένα και πιο ξεκάθαρο», ανέφερε αρμόδιος παράγοντας, « ότι ενόσω η κατάσταση με τον κορωνοιό δεν βρίσκει τελική λύση, ασχέτως βελτίωσης που καταγράφεται, το τελευταίο πράγμα που θα απασχολήσει τους ανθρώπους θα είναι η άμεση έναρξη των προγραμματισμών τους για καταναλωτικές συνήθειες. Ακόμη και αν η κατάσταση στην Κύπρο, λόγω του μικρού μας μεγέθους ομαλοποιηθεί πλήρως και οι επιχειρήσεις είναι σε πλήρη λειτουργία, είναι πια σαφές ότι δεν θα έχουμε ικανοποιητικό κοινό στο οποίο θα μπορούμε να απευθυνθούμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».