Πάφος: Το σμιλί στην υπηρεσία της επανένωσης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
09 Απριλίου 2017Μια από τις δράσεις που αναπτύσσονται ήδη στα πλαίσια των πολλών προγραμμάτων που «τρέχουν» στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, έχει δικοινοτικό χαρακτήρα και μια έμπνευση βγαλμένη από τα παλιά. Από τις εποχές που οι γυναίκες των δύο κοινοτήτων είχαν καθημερινή επαφή, ασχολούμενες με θέματα όπως το πλέξιμο και το σμιλί. Το γυναικείο αυτό είδος, αποτελεί και την έμπνευση, υπό τον χαρακτηριστικό και αμφίσημο στο νόημα του τίτλο «Peace2Peace», μιας δικοινοτικής πρωτοβουλίας για την ειρήνη. Μια πρωτότυπη δράση, που έγκειται στο γεγονός ότι υλοποιείται με κομμάτια τα οποία φτιάχνονται με σμιλί από Ελληνοκυπρίες και Τουρκοκυπρίες γυναίκες.
Το πρώτο έργο της δικοινοτικής πρωτοβουλίας «Peace2Peace», που παραπέμπει και στην έννοια της ειρήνης και στην κατασκευή κομματιών έργων, υλοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Πρόκειται για μια εικαστική παρέμβαση με πλεκτά από σμιλί, τα οποία κατασκευάζουν ελληνοκύπριες και τουρκοκύπριες γυναίκες και τα οποία έντυσαν την άγκυρα που είναι τοποθετημένη στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου, απέναντι από τα κτίρια της Αρχής Λιμένων.
Το πρότζεκτ αφορά σε μια δικοινοτική δράση με εγκαταστάσεις έργων ανοικτού χώρου φτιαγμένων με σμιλί. Αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017 «Re-Visiting Mouttalos», όπου οι εγκαταστάσεις επικεντρώνονται κυρίως στην Τουρκοκυπριακή συνοικία της Πάφου.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο PafosNet της εκ των πρωτεργατών της δικοινοτικής αυτής δράσης, Χριστιάνας Μουζούρη, στόχος του «Peace 2 Peace» είναι η δημιουργική επαφή, γνωριμία, ανταλλαγή ιδεών, κατάρριψη στερεοτύπων, αποδόμηση προκαταλήψεων και η ανάπτυξη φιλίας ανάμεσα σε ελληνοκύπριες και τουρκοκύπριες γυναίκες και όχι μόνο.
Το δικοινοτικό αυτό δρώμενο, τονίζει, άρχισε να σχηματοποιείται προ διετίας με τη συνεργασία της τουρκοκύπριας φίλης της, Νilgün Akin, με την οποία γνωρίστηκε μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Cyprus Friendship Program.
« Γίναμε σαν αδελφές, ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία για να φέρουμε ελληνοκύπριες και τουρκοκύπριες γυναίκες πιο κοντά», επισημαίνει. «Πιστεύαμε πως με μια καθημερινή, απλή, ανθρώπινη και μέσα στην κουλτούρα μας δραστηριότητα, όπως το σμιλί, μπορούσε να δημιουργήσει φιλίες και αλληλοκατανόηση μακριά από πολιτικές και προκαταλήψεις.
Έτσι δημιουργήσαμε το Cyprus Women's Association. Φτιάχναμε πραγματα με σμιλί και τα πουλούσαμε στο κατάστημα μου, ώστε και γυναίκες χωρις εισοδήματα μπορούσαν να βοηθηθούν».
Το πρώτο «ψήγμα» για το εναρκτήριο αυτό δρώμενο, έγινε όταν η Πάφος ήταν ακόμη υποψήφια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με το μέλος της ομάδας Έλενα Δανιήλ να ντύνει την παλιά άγκυρα στο λιμάνι Κάτω Πάφου με κομμάτια από πλεκτά.
«Ανάλογη δράση ανέλαβε να κάνει και το περασμένο καλοκαίρι, οπότε αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και καλέσαμε γυναίκες από όλη την Κύπρο να μας βοηθήσουν και μέσα από αυτό το πιλοτικό έργο και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν, να εκφράσουν την ανάγκη της συνεργασίας, της συνύπαρξης, της φιλίας, της κοινής δημιουργίας και της ειρήνης», είπε η κ. Μουρούζη. «Γνωρίζοντας πως το Πάφος 2017 προγραμμάτιζε δράσεις με επίκεντρο την Τουρκοκυπριακή συνοικία του Μουττάλου στο πλαίσιο του Revisiting Mouttalos, με πολύ ενθουσιασμό διάφορες γυναίκες βοήθησαν να έρθουμε σε επαφή και να εντάξουμε τις δράσεις μας στο ήδη υπάρχον πλαίσιο».
Η ομάδα Peace2Peace πραγματοποίησε την δεύτερη εγκατάσταση έργου εξωτερικού χώρου με σμιλί, τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πάρκο των Ηλία και Αυγούστας Μαλιώτη στο κέντρο της Πάφου. Εκατοντάδες λουλούδια φτιαγμένα με σμιλί από Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες γυναίκες που συνεργάστηκαν στενά, ενώθηκαν και έντυσαν μια από τις εκατοντάχρονες ελιές στο πάρκο που βρίσκεται επί της Γλάδστωνος και μπροστά από την Δημοτική Πινακοθήκη.
Η ομάδα Peace2Peace με την απλή, καθημερινή επαφή και την συνεργασία των μελών της και την όλη δημιουργική διαδικασία προάγει την αλληλοκατανόηση, την φιλία και την κατάρριψη στερεοτύπων και προκαταλήψεων, υποστηρίζει η κ. Μουζούρη. Γυναίκες κάθε ηλικίας απ’όλη την Κύπρο, αρχάριες ή έμπειρες στην παραδοσιακή τέχνη του σμιλιού, γνωρίζονται, ανταλλάσουν ιδέες και συνεργάζονται για την ολοκλήρωση των έργων στον χώρο που θα εγκατασταθούν, επισημαίνει.
« Η δεύτερη αυτή εγκατάσταση έργου εξωτερικού χώρου με σμιλί από τη δικοινοτική ομάδα Peace2Peace, ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή από την πρώτη παρέμβαση στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου», αναφέρει. « Μια αιωνόβια ελιά στο πάρκο των Ηλία και Αυγούστας Μαλιώτη, στο κέντρο της Πάφου, ντύθηκε με δημιουργίες από σμιλί, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέαμα που από τα πρώτα λεπτά προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών διερχόμενων από το μέρος».
Λίγο μετά τις δράσεις στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου και του κορμού ενός δέντρου στο Πάρκο Μαλλιώτου με δημιουργίες από σμιλί, οι γυναίκες της δικοινωτικής πρωτοβουλίας, οργανώνουν τη νέα παρέμβαση τους. Αυτή τη φορά το σμιλί ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων γυναικών θα ντύσει την περίφραξη του μιναρέ της Πάφου.
Όπως δήλωσαν στο PafosNet εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας, το νέο project, σε συνεργασία με το Πάφος 2017, θα είναι μια εγκατάσταση με κομμάτια σμιλιού στην περιφραξη με κάγκελα του μιναρέ της Πάφου.
« Δόθηκαν ήδη από τις διοργανώτριες τα νήματα και τα σχέδια για κάθε κομμάτι», τόνισε η Χριστιάνα Μουζούρη. « Κάθε σχέδιο φτιάχτηκε από μια ελληνοκύπρια και μια τουρκοκύπρια . Στις 23 Απριλίου θα έρθει στην Πάφο ένα λεωφορείο με τουρκοκύπριες και γύρω στις 11:30πμ θα κάνουμε την εγκατάσταση.
Θα ακολουθήσει περιοδεία στην παλιά τουρκοκυπριακή συνοικία της Πάφου, τον Μουττάλλο, και στο κέντρο της πόλης και θα γίνει ξενάγηση και φιλοξενία για καφέ και φαγητό».
Η δικοινωτική πρωτοβουλία Peace2Peace οργανώνει ένα ακόμη δρώμενο τον Μάιο, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της. Θα γίνει στον βοτανόκηπο που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο στην περιοχή του μιναρέ . Θα είναι, εξηγούν, μια εγκατάσταση με βότσαλα ντυμένα με το σμιλί, για την οποία δίνονται τα νήματα σε όλες τις κοπέλες που θέλουν να φτιάξουν ένα έργο για να τοποθετηθεί στο χώρο.
Η εγκατάσταση θα γίνει στις 21 Μαΐου.
Η Χριστιάνα Μουζούρη χαρακτήρισε εντυπωσιακή τη συμμετοχή γυναικών από όλη την Κύπρο στην πρωτοβουλία αυτή. Οι δράσεις της ομάδας, είπε, θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2017.