Pafos Net

Πάφος: Τα ψηλά κτήρια μπαίνουν στην καθημερινότητα της πόλης

title image

Τα ψηλά κτήρια μπαίνουν σιγά-σιγά στην καθημερινότητα της Πάφου. Μετά την αποκάλυψη του PafosNet την 3η Ιανουαρίου για τις πρώτες κινήσεις επιχειρηματιών προς την κατεύθυνση της αδειοδότησης τέτοιων αναπτύξεων, η προεργασία για το είδος αυτό των κατασκευών αποκτά ολοένα και κεντρικότερο ρόλο στην δημόσια συζήτηση και στις επαφές τοπικών παραγόντων με κρατικά τμήματα. Κοινή συνισταμένη όλων, ωστόσο, είναι ότι η γραφικότητα της Πάφου, αλλά και το μέγεθος της, δεν ευνοούν μια «επιθετική» ανάπτυξη ψηλών κτιρίων όπως στην περίπτωση της Λεμεσού.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ουσιαστικά και ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος με πρόσφατες δηλώσεις του έκανε λόγο για τις πρώτες κινήσεις προς την πλευρά αυτή, αλλά και την αποφασιστικότητα των αρχών της Πάφου να κινηθούν με προσεκτικά βήματα για την συγκεκριμένη ανάπτυξη.

Σε λίγες μέρες, τόνισε ο Δήμαρχος Πάφου, θα ξεκαθαρίσει η διαδικασία και το πλαίσιο αδειοδότησης ψηλών κτηρίων στην Πάφο και έκανε λόγο για δημόσια διαβούλευση, για διαφάνεια και για αποφυγή του «καθεστώτος αναρχίας», που υποστήριξε πως υπάρχει στη Λεμεσό.

« Η Πάφος δεν θα προχωρήσει σε μία πολιτική δεκάδων ψηλών κτηρίων, αλλά με μέτρο και λογική», είπε. « Επιχειρηματίες που διαθέτουν ψηλά κτήρια στη Λεμεσό δεν θέλουν να ανοίξει αυτή η αγορά ακινήτων στην Πάφο, για να έχουν το μονοπώλιο. Αυτοί οι επιχειρηματίες έχουν κάνει εκκλήσεις σε κέντρα αποφάσεων, ώστε τα ψηλά κτήρια να παραμείνουν στη Λεμεσό».

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί στον Δήμο Πάφου πέντε περίπου αιτήσεις για αδειοδότηση τέτοιων κτηρίων. Μεταξύ αυτών, είπε, υπάρχει μία περίπτωση 15όροφου κτηρίου και μία άλλη για ανάπτυξη 10 ορόφων.

« Σκοπός μας», είπε ο Φαίδωνας Φαίδωνος, « είναι να γίνει διάλογος με την Πολεοδομία ώστε να ξεκαθαρίσει η διαδικασία και το πλαίσιο αδειοδότησης ψηλών κτηρίων στην Πάφο και να μπορούν οι δημοτικές αρχές να δώσουν απαντήσεις στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Εκτιμώ ότι σε λίγες μέρες θα ξεκαθαρίσει η διαδικασία και το πλαίσιο αδειοδότησης ψηλών κτηρίων στην Πάφο».

Αντίστοιχο προβληματισμό εκφράζουν και άλλοι δημοτικοί παράγοντες, εκτιμώντας ότι τα βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά, δεδομένου ότι η Πάφος ως κλίμακα και ως περιοχή φυσικής καλλονής δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως άλλες μεγαλύτερες πόλεις.

Μιλώντας στο PafosNet ο δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ, Εύρος Λοιζίδης, τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη φημολογία για ψηλά κτίρια τα οποία θα ξεκινήσουν να ξεφυτρώνουν στην πόλη στο άμεσο μέλλον.

« Η Πάφος είναι έτοιμη να δεκτή από πολεοδομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής άποψης τέτοιου είδους αναπτύξεις; Αυτή την στιγμή εξ όσον γνωρίζω δεν υπάρχει καμία εμπεριστατωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις  που θα έχουν τέτοιου είδους αναπτύξεις στη πόλη μας και πώς θα επηρεάσουν αρνητικά τις ανέσεις των γύρω αναπτύξεων, σε θέματα θέας, σκίασης, αερισμού κτλ. Ταυτόχρονα δεν έχει εξεταστεί κατά πόσο οι υφιστάμενες υποδομές, οδικά δίκτυα, ηλεκτρικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, δίκτυο υδροδότησης θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην μαζική ανάγκη που θα δημιουργηθεί.

Τι θα γίνει με τα τεμάχια που βρίσκονται πίσω από αυτές τις αναπτύξεις όπου οι ιδιοκτήτες τους από την μια μέρα στην άλλη θα δουν την αξία της γης τους να μηδενίζεται;».

Βάσει του Τοπικού Σχεδίου Πάφου, επεσήμανε ο Εύρος Λοιζίδης, αναπτύξεις και κτίρια τέτοιου βαθμού χωροθετούνται σε καθορισμένες ζώνες που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

« Ξαφνικά ενημερωνόμαστε επίσημα και ανεπίσημα για αιτήσεις σε διάφορα σημεία της πόλης», ανέφερε. « Μήπως αυτή η πολεοδομική αναρχία χωρίς προγραμματισμό θα είναι προς όφελος της πόλης ή για ακόμα μια φορά οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να ικανοποιηθούν μεμονωμένα κάποιοι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης;

Υπάρχουν σίγουρα πλεονεκτήματα, αλλά θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στα μειονεκτήματα σε τέτοιου είδους αναπτύξεις. Έχουμε αναλογιστεί πόσο θα αλλάξει η κοινωνική μας ζωή και φιλοσοφία μεγαλώνοντας στο 10ο ή 15ο όροφο μιας πολυκατοικίας;».

Ο Εύρος Λοιζίδης υποστηρίζει ότι η δημοτική αρχή Πάφου θα πρέπει μετά από πολύ σκέψη και ενημέρωση να προχωρήσει σε συγκεκριμένη πολιτική η οποία να είναι δίκαιη για όλους και θα λάβει υπόψη όλες τις ανησυχίες που υπάρχουν.

Θα πρέπει να ζητήσουμε τις απόψεις του ΕΤΕΚ, τόνισε, που είναι και ο σύμβουλος του κράτους και το οποίο θα πρέπει να μας αναπτύξει τις θέσεις του.

« Η Πάφος δεν μπορεί να γίνει ούτε Σιγκαπούρη, ούτε Νέα Υόρκη. Προσωπικά έχω ζήσει σε τέτοιου είδους πόλεις δεν θα το ήθελα», κατέληξε. « Σε συγκεκριμένες περιοχές και μόνο θα μπορούσα να φανταστώ κτίρια μέχρι και 10 ορόφων όπου η υποδομή το επιτρέπει αλλά και δεν αλλοιώνει την αρχιτεκτονική και πολεοδομική ταυτότητα της πόλης μας».

ouranoxystes-2

Όπως αποκαλύπτει το PafosNet, ένα τεράστιο σε κόστος deal «κλείδωσε» πλέον στην τουριστική περιοχή Κάτω Πάφου, ενώ η κίνηση-ματ στο εμπορικό κέντρο της πόλης είναι πια ένα βήμα από την ολοκλήρωση στο κέντρο της πόλης.

Η συμφωνία στην παραλιακή περιοχή αφορά στα δύο τεράστια οικόπεδα που βρίσκονται δίπλα από το ξενοδοχείο ALOE, επί της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, στο ύψος της Δημοτικής Πλαζ ΣΟΔΑΠ. Η έκταση-φιλέτο έχει οριστικά πωληθεί, σύμφωνα με τις αποκαλυπτικές πληροφορίες μας, σε εταιρεία ανάπτυξης γης της Πάφου που προγραμματίζει στο χώρο δύο πολυόροφους πύργους με υπερπολυτελή διαμερίσματα και καταστήματα, καθώς και την ανέγερση πολυτελών μεμονωμένων κατοικιών.

Δεύτερη εταιρεία ανάπτυξης γης, βρίσκεται μια ανάσα από την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας που θα προκαλέσει αίσθηση. Αφορά στην πώληση τεμαχίου γης στο οποίο σήμερα λειτουργεί ένας από τους σταθμούς πετρελαιοειδών στο κέντρο της πόλης. Η εν λόγω αναπτυξιακή εταιρεία προωθεί τους σχεδιασμούς για την ανέγερση πολυόροφου εμπορικού πύργου στο σημείο, κάτι που αν υλοποιηθεί θα σημάνει και την ριζική αλλαγή της λειτουργίας και όψης του εμπορικού κέντρου της Πάφου όπου μέχρι τώρα απουσιάζουν παντελώς οι νέου αυτού τύπου πολεοδομικές αναπτύξεις και επικρατεί η λειτουργία των μικρών και ως επί το πλείστο μεμονωμένων εμπορικών υποστατικών.

Ειδικότερα για την σχεδιαζόμενη ανάπτυξη στο κέντρο της πόλης, βρίσκεται σε εξέλιξη, έντονη κινητικότητα και διεργασίες με την εμπλοκή πολλών τμημάτων της κρατικής μηχανής, αφού αφορά σε ένα είδος ανάπτυξης που θα διαφοροποιήσει σε τεράστιο βαθμό τη λειτουργία του κέντρου και θα απαιτήσει ευρύτερες διαφοροποιήσεις οδικής και άλλης φύσης.

ouranoxystes-3

 

Τον προβληματισμό τους για την εφαρμογή της πολιτικής των ψηλών κτηρίων σε μια περιοχή όπως η Πάφος, εκφράζουν και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και των μεγάλων του κατασκευαστικού κλάδου. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του ιδιοκτήτη της Aristo Developers, Θεόδωρου Αριστοδήμου, σε πρόσφατη συνέντευξη του στο PafosNet για την ανάπτυξη της Πάφου στη μετά την κρίση εποχή.

Πολλές εταιρείες του κλάδου των οικοδομών, τόνισε ο κ. Αριστοδήμου, έχουν πράγματι στηρίξει την όλη τους προσπάθεια στην κατεύθυνση εξειδικευμένων έργων, όπως οι ουρανοξύστες, τα οποία έργα ωστόσο χρήζουν συγκεκριμένων προϋποθέσεων που αν σταματήσουν να υπάρχουν, θα επιφέρουν σοβαρότατο πλήγμα.

« Βλέπουμε, πχ, τις αναπτύξεις με τα πολυόροφα στη Λεμεσό», είπε χαρακτηριστικά. « Αυτές οι αναπτύξεις, κατά την άποψη μου, δεν είναι φυσιολογικές αναπτύξεις. Στηρίχθηκαν στα κίνητρα της παροχής ιθαγένειας. Και αν τα κίνητρα εκλείψουν, σίγουρα η μείωση του κύκλου εργασιών θα είναι κάθετη και θα επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα.

Οι αναπτύξεις αυτές έγιναν με την προοπτική της αγοράς από εύρωστους ξένους, όχι μόνο Κινέζους, αλλά και Ρώσους και άλλες εθνότητες, που οπωσδήποτε θα μειωθούν αισθητά οι αγορές από πλευράς των ξένων αυτών αν σταματήσουν τα κίνητρα».

Η Πάφος, τόνισε ο κ. Αριστοδήμου, συνεχίζει με τον παραδοσιακό τρόπο εργασίας όπως και στο παρελθόν, εκτιμώντας ότι αυτή είναι πιο φυσιολογική εξέλιξη του τομέα των κατασκευών.

« Δεν θα επηρεασθεί τόσο η Πάφος σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση για αναστολή ή κατάργηση των διαφόρων κινήτρων», υποστήριξε. « Θα έλεγα, πάντως, ότι η κατάσταση στο θέμα της οικονομικής επιφάνειας των ξένων που προτιμούν την Πάφο για να αγοράζουν κατοικίες, έχει κάπως αλλάξει».

ouranoxystes-4