Pafos Net

Πάφος: Στρατηγική τοπικής ανάπτυξης μέχρι το 2020

title image

Με σύνθημα: «Σχεδιάζοντας την ανάπτυξη που θέλουμε» και με βάση την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης και τη διαδικασία διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και τον τοπικό πληθυσμό, η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Επαρχίας Πάφου «Αφροδίτη» βρίσκεται στο στάδιο της ετοιμασίας της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης της Επαρχίας Πάφου για τη  προγραμματική περίοδο 2014-2020. Στο πλαίσιο αυτό, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάφου Αφροδίτη  διοργανώνει σειρά ανοιχτών συναντήσεων διαβούλευσης για την διαμόρφωση των σχεδίων δράσης των αγροτικών και αλιευτικών περιοχών.

Οι συναντήσεις αυτές απευθύνονται σε Εκπροσώπους Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Παραγωγικούς, εργοδοτικούς και λοιπούς φορείς, Επιχειρηματίες, Νέους, Γυναίκες, Γεωργούς, Κτηνοτρόφους, Αλιείς καθώς και σε όλους τους κατοίκους της επαρχίας Πάφου. Οι προτάσεις, απόψεις, παρατηρήσεις, εισηγήσεις και επενδυτικές ιδέες, που θα προκύπτουν από τη διαβούλευση θα αποτελέσουν τη βάση και θα διαμορφώσουν το  περιεχόμενο της Στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης της Επαρχίας Πάφου στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER.

Μιλώντας στο PafosNet ο Διευθυντής της Εταιρείας, Μάριος Ιωάννου, επεσήμανε ότι γενικός στόχος της Αναπτυξιακής Στρατηγικής, στα πλαίσια του Τοπικού Προγράμματος είναι η  προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ένταξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας και η υποστήριξη και ενίσχυση της απασχόλησης και της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού στις αγροτικές και αλιευτικές περιοχές της Επαρχίας Πάφου.

«Βασική προτεραιότητα της είναι  να συμβάλει στην  βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής, μέσω της αναβάθμισης και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος και της σύνδεσης του με τα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία της περιοχής», τόνισε. « Κύρια προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, αποτελεί η BOTTOM UP  προσέγγιση  «εκ των κάτω προς τα άνω» στο σχεδιασμό της Στρατηγικής,  με τη  συμμετοχή των εταίρων σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών οικονομικών και κοινωνικών φορέων».

Η Στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης, εξήγησε ο Μάριος Ιωάννου, θα εμπεριέχει δύο επιμέρους και αλληλοσυμπληρούμενα Σχέδια Δράσης, ένα για τις χαρακτηριζόμενες ως αγροτικές περιοχές (περιοχές LEADER) και ένα για τις χαρακτηριζόμενες αλιευτικές περιοχές. Η Στρατηγική Τοπικής Ανάπτυξης θα υποβληθεί για συγχρηματοδότηση των επί μέρους Σχεδίων Δράσης από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θάλασσα» 2014-2020.

« Το Σχέδιο Δράσης του Μέτρου Leader», είπε, « θα πρέπει να επικεντρωθεί σε περιοχές που παρουσιάζουν μείωση πληθυσμού, γήρανση πληθυσμού και κίνδυνο εγκατάλειψης. Επιπρόσθετα, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές που έχουν αναδειχθεί ως πυρήνες διαφοροποιημένης ανάπτυξης στη βάση αγροτουριστικών υποδομών».

mesoselido-anaptyxiaki pafou1jpg

 

O επικεφαλής της Αναπτυξιακής Εταιρείας της επαρχίας Πάφου επεσήμανε ότι, ενδεικτικά, ως επιλέξιμες δράσεις του Σχεδίου, μπορούν να αναφερθούν οι δράσεις εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για μη γεωργικές δραστηριότητες, όπως διοργάνωση μαθημάτων για παραδοσιακά επαγγέλματα, για δραστηριότητες τουρισμού υπαίθρου ή για μη γεωργικές δραστηριότητες, καθώς και οι δράσεις ενίσχυσης επενδύσεων για μη γεωργικές δραστηριότητες , όπως ιδρύσεις, επεκτάσεις ή εκσυγχρονισμοί σε παραδοσιακά εστιατόρια ή καφενεία, μικρές ξενοδοχειακές μονάδες (μέχρι 16 κλίνες), επισκέψιμα αγροκτήματα, καταστήματα λιανικής πώλησης που σχετίζονται με γεωργικά προϊόντα, εμπλουτιστικές δραστηριότητες που συνδέονται με τη φύση, τον πολιτισμό, την παράδοση και άλλα.

«Μπορούν επίσης να αναφερθούν», είπε, « οι δημόσιες υποδομές μικρής κλίμακας, όπως δράσεις ενθάρρυνσης τουριστικών δραστηριοτήτων, διατήρησης ή αποκατάστασης και αναβάθμισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου, μελέτες σχετικές με την πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό πλούτο, δράσεις περιβαλλοντικής συνείδησης ή αναπλάσεις.

Ως δράση θεωρείται και η συνεργασία, που αφορά διοργάνωση κοινών μεθόδων εργασίας, κοινή χρήση εγκαταστάσεων και πόρων, ανάπτυξη ή εμπορία τουριστικών υπηρεσιών που συνδέονται με τον αγροτουρισμό, κοινή δράση που αναλαμβάνεται με σκοπό το μετριασμό της αλλαγής του κλίματος ή την προσαρμογή σε αυτή, κοινές προσεγγίσεις σε ότι αφορά τα περιβαλλοντικά έργα και τις τρέχουσες περιβαλλοντικές πρακτικές, συνεργασία μεταξύ των φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού για την αειφόρο προμήθεια βιομάζας για χρήση στα τρόφιμα, διαφοροποίηση των γεωργικών δραστηριοτήτων σε δραστηριότητες που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη, κοινωνική ένταξη, γεωργία που στηρίζεται από τις τοπικές κοινότητες και άλλες μορφές συνεργασίας».

mesoselido-anaptyxiaki pafou2jpg

Το Σχέδιο Δράσης που αφορά στις αλιευτικές περιοχές, τονίζει ο Μάριος Ιωάννου, θα εστιαστεί στις χαρακτηρισμένες ως «περιοχές αλιείας και υδατοκαλλιέργειας», που θεωρούνται οι Δήμοι και οι Κοινότητες της επαρχίας Πάφου, που βρέχονται από θάλασσα και στις οποίες υπάρχει, σχετικά, ουσιαστικό ποσοστό του πληθυσμού που ασχολείται με τον τομέα της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας ή υπάρχει σχετικά ουσιαστικό ποσοστό παραγωγής προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Επιλέξιμες δράσεις του Σχεδίου, τονίζει, αποτελούν η ενίσχυση του Αλιευτικού και Καταδυτικού Τουρισμού, που αφορά στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων των επαγγελματιών ψαράδων και στην ενίσχυση του καταδυτικού προϊόντος της περιοχής, η ενίσχυση της Εμπορίας Αλιευτικών Προϊόντων – λιανικό εμπόριο, που αφορά στην ενίσχυση νέων και υφιστάμενων ψαραγορών και η μεταποίηση αλιευτικών προϊόντων, με έμφαση στην ενίσχυση της  απασχόλησης στις οικογένειες των επαγγελματιών ψαράδων.

« Οι δράσεις στον κλάδο αυτό», είπε ο κ. Ιωάννου, «αφορούν επίσης στην ενίσχυση νέων και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων χώρων εστίασης φρέσκου ψαριού, στην ανάδειξη και η προβολή του θαλάσσιου πλούτου, στην εφαρμογή Συμφώνων Ποιότητας, στη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε απασχολούμενος στον αλιευτικό κλάδο, βοηθούς τους ή μέλη της οικογένειας τους και στην προώθηση των φρέσκων αλιευτικών προϊόντων, αλιείας και υδατοκαλλιέργειας».

Βασική επιδίωξη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Πάφου «Αφροδίτη» είναι μέσα από τις δράσεις διαβούλευσης, η προετοιμασία και κατάρτιση υψηλής ποιότητας και ολοκληρωμένου χαρακτήρα Τοπικής Στρατηγικής, με στοχευ­μένες δράσεις για τις οποίες θα τεκμηριώνεται η αναγκαιότητά τους και η προστιθέμενη αξία τους, τηρώντας παράλληλα τις «προδιαγραφές» της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών ως προς την εκπόνησή της.