Πάφος: Στο κυνήγι του brand name
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
24 Αυγούστου 2020Η πολυαναμενόμενη και εξαγγελθείσα από τους πάντες τα τελευταία λίγα χρόνια εξειδίκευση του τουριστικού προιόντος της επαρχίας Πάφου και η αναβάθμιση του πέραν από το κυνήγι των αριθμών και των μαζικών ελεύσεων, έχει πλέον σχηματοποιηθεί σε ένα όνομα-στόχο: Στην απόκτηση brand name.
Το χαρακτηριστικό αυτό, που αμέσως θα παραπέμπει σε Πάφο και θα διαφοροποιεί τον προορισμό από οποιονδήποτε άλλο, ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια να τίθεται στο τραπέζι αρχικά για την πόλη και χαμηλή περιαστική περιοχή της Πάφου, όπου βρίσκεται και η «ναυαρχίδα» του προιόντος και πλέον σε πανεπαρχιακή μορφή.
Αυτή ήταν και η ουσία της πρόσφατης διήμερης περιοδείας Σάββα Περδίου σε περιοχές «εκτός» τουριστικής πρώτης γραμμής, όπως είναι το διαμέρισμα Χρυσοχούς και η ακριτική Τηλλυρία. Ο Υφυπουργός Τουρισμού ήταν σαφέστατος στις δηλώσεις του κατά την περιοδεία αυτή, κάνοντας λόγο για επιδίωξη απόκτησης ενός brand name από τις περιοχές αυτές, που θα σημάνει και την υλοποίηση της νέας εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό.
Το θέμα της απόκτησης brand name άγγιξε πρόσφατα και τον Ακάμα, με κρατικούς σχεδιασμούς, να κάνουν λόγο για ανάγκη δημιουργίας μιας κυπριακής «Ριβιέρας» στην χερσόνησο.
Η επιδίωξη απόκτησης ενός «brand name» για την Πάφο, συζητείται ήδη εκτενώς την τελευταία τουλάχιστον τριετία και μέσω μιας σειράς εξειδικευμένων ενεργειών και προώθησης έργων υψηλού κόστους και ανταποδοτικότητας, οι φορείς της Πάφου δρομολογούν ήδη τη διεθνή καθιέρωση του ονόματος «Πάφος» ως διεθνώς αναγνωρισμένο «brand name».
Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, ατόνησε προσωρινά λόγω αρχικά της οικονομικής κρίσης και τώρα ελέω κορωνοιού, σήμερα όμως επανέρχεται δειλά-δειλά στο προσκήνιο, όπως καταδεικνύνουν και οι αναφορές του πλέον αρμόδιου κυβερνητικού στελέχους.
Η καθιέρωση της επαρχίας ως μια ποιοτική ανώτερη σταθερά επιδιώκεται να συνδεθεί πρωτίστως με την προώθηση του μεγάλου έργου της μαρίνας, αφού οι τοπικοί φορείς θεωρούν ότι είναι το μόνο εκκρεμές ή προγραμματιζόμενο έργο που συνδέεται ευθέως με την ποιοτική μεταστροφή που προϋποθέτει η καθιέρωση της Πάφου ως «brand name».
Μιλώντας σήμερα στο PafosNet ο Δήμαρχος Γεροσκήπου και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Κομμάτων και Οργανώσεων Πάφου (ΣΕΚΟ), Μιχάλης Παυλίδης, τονίζει ότι έχει αρχίσει να ωριμάζει μεταξύ πολλών παραγόντων της Πάφου η ιδέα ότι στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, το ποια κοινοπραξία θα προωθήσει τελικά την κατασκευή, είναι πλέον το επουσιώδες.
Η προσπάθεια ανάδειξης της Πάφου υπό το ενιαίο αυτό πλαίσιο, δεν είναι άσχετη, τονίζει ο κ. Παυλίδης και με την συνειδητοποίηση από όλους στην Πάφο ότι οι νέες τάσεις που καταγράφονται διεθνώς στις αερομεταφορές και στη διασύνδεση των μαζικών διακοπών με εξωγενείς παράγοντες, όπως οι περιφερειακές συρράξεις, οι πολιτικές εξελίξεις όπως το Brexit ή τα λουκέτα αεροπορικών κολοσσών της Ευρώπης, θέτουν συνεχώς σε κίνδυνο την συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του τουρισμού αυτού του είδους.
Σημαντική πτυχή της προσπάθειας αυτής, αποτελεί και η επαναφορά της Πάφου σε υπ’ αριθμόν ένα επιλογή για τους ευρωπαίους παραθεριστές, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, Ανδρέας Δημητριάδης. Σε αυτά τα πλαίσια, επισημαίνει, οι τουριστικοί φορείς της Πάφου ανέλαβαν τα τελευταία λίγα χρόνια τις προσπάθειες προώθησης της επαρχίας ως τουριστικό προορισμό επιπέδου, όπως συνέβαινε και σε προηγούμενες δεκαετίες.
« Η προσπάθεια για μετατροπή της Πάφου σε brand name στον τουριστικό τομέα, υποβοηθείται σε σημαντικό βαθμό, μετά από την καθιέρωση, τα τελευταία χρόνια, του Διεθνούς Αεροδρομίου Πάφου ως σημαντικής πύλης εισόδου τουριστικού ρεύματος προς την επαρχία», αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πάφου.
Η μετατροπή της Πάφου σε διεθνώς αναγνωρίσιμο σήμα προορισμού υποβοηθείται και από την πρόσφατη κυβερνητική απόφαση για την εκπόνηση μιας νέας εθνικής στρατηγικής τουρισμού, τόνισε και ο Υφυπουργός Τουρισμού κατά την διήμερη περιοδεία του στην «άλλη» Πάφο, την περασμένη εβδομάδα.
Ο Σάββας Περδίος, ο οποίος συνοδευόταν στις επαφές του από τον πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνο Μιχαηλίδη και τον πρόεδρο της ΕΤΑΠ Πάφου, Γιώργο Μάη, επεσήμανε ότι στόχος της διήμερης περιοδείας του σε διαμέρισμα Χρυσοχούς και Τηλλυρία ήταν να εξετασθεί αναλυτικά τι χρειάζεται κάθε περιοχή προκειμένου να προβληθεί ακόμη περισσότερο στο εξωτερικό για τουριστικούς σκοπούς.
« Μας ενδιαφέρει η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς και της Τηλλυρίας και αυτός είναι και ο λόγος που έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την μελέτη της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, η οποία θα είναι έτοιμη στα μέσα του 2021», είπε. « Περιοχές σχετικά παρθένες ακόμη, αλλά και με ιδιαίτερες φυσικές καλλονές και ιδιαιτερότητες, ελκύουν ιδιαίτερα νέες εθνικότητες και νέες αγορές τουρισμού, οι οποίες αρέσκονται στο να επισκέπτονται περιοχές οι οποίες έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον τοπικό τους χαρακτήρα και το περιβάλλον.
Η μελέτη αυτή θα μας υποδείξει με πιο τρόπο πρέπει να αναπτυχθούν τα διαμερίσματα Χρυσοχούς και Τηλλυρίας, με ποιες μορφές τουρισμού, με τι είδους καταλύματα, τι μεγέθους πρέπει να είναι τα καταλύματα, με ποιο τρόπο πρέπει να κάνουμε και το marketing με ποιο τρόπο ίσως πρέπει να προωθούμε την περιοχή ως ενιαία περιοχή» .
Ο Σάββας Περδίος εκτίμησε επίσης ότι όλη αυτή η περιοχή χρειάζεται μια ονομασία η οποία από πλευράς διαφήμισης και μάρκετινγκ, προβολής θα τους δώσει την ευκαιρία να την τοποθετήσουν στον τουριστικό χάρτη ως «brand name».
Η έλλειψη κοινής ταυτότητας και κοινής στρατηγικής ήταν ένας παράγοντας που ανέκαθεν προβλημάτιζε τους τουριστικούς παράγοντες. Με στόχο την υλοποίηση της τουριστικής στρατηγικής και τη συμπερίληψη της Κύπρου στις 30 πιο ανταγωνιστικές τουριστικά χώρες παγκοσμίως, το Υφυπουργείο Τουρισμού προκήρυξε διαγωνισμό για την προώθηση του βορειοδυτικού μέρους της Κύπρου. Ουσιαστικά, το Υφυπουργείο Τουρισμού επιδιώκει να προωθήσει τον τουρισμό σε περιοχές που δεν έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής από τον Πωμό, το Νέο Χωριό και την Πόλη Χρυσοχούς με τα χωριά Ανδρολύκου, Κάθηκα, Κρήτου Τέρρα κ.τ.λ.
Στόχος είναι να συγκεντρώσει όλες τις μικρές κοινότητες κάτω από μια ομπρέλα η οποία θα έχει ένα ενιαίο brand name, με το οποίο θα συστήνεται και θα προσελκύει τις εξωτερικές αγορές τουρισμού. Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα, η περιοχή χρειάζεται ένα ξεχωριστό όνομα, προκειμένου να προωθηθεί στην ολότητα της από το Στρουμπί, τον Κάθηκα, την Ίνια, τον Ακάμα και τον Πύργο. Υπάρχουν εισηγήσεις όπως προωθηθεί ως «κυπριακή Ριβιέρα», ή «Ριβιέρα της Αφροδίτης», ή «Ριβιέρα του Ακάμα».
Σήμερα η κάθε μια κοινότητα προωθεί το χωριό της. Όπως εκτιμά το υφυπουργείο, με την προώθηση των κρυμμένων θησαυρών της περιοχής, το προσφερόμενο προϊόν θα αναβαθμιστεί και θα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα στις κοινότητες Ακάμα και κατ’ επέκταση θα δημιουργήσει συνθήκες για ανάπτυξη στην περιοχή. Η περιοχή μπορεί να επωφεληθεί από τον οικολογικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό και αλλά και τον τουρισμό υγείας και ευεξίας.