Πάφος: «Πράματα και θάματα» με τα τουρκοκυπριακά αποκάλυψε η ανάπλαση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
05 Μαρτίου 2017Σε κεντρικό ζήτημα του σχεδιασμού της προσπάθειας της δημοτικής αρχής να αναζωογονήσει το εμπορικό κέντρο της Πάφου, αναδεικνύεται πλέον το πρόβλημα της υπολειτουργίας των πολλών τουρκοκυπριακών υποστατικών στο ιστορικό κέντρο της πόλης και του σκιώδους καθεστώτος διαχείρισης πολλών εξ αυτών. Οι αρμόδιοι του Δήμου Πάφου έχουν προχωρήσει σε ειδική καταγραφή και μελέτη των δεδομένων σε σχέση με τα υποστατικά αυτά των οποίων οι θέσμιοι ενοικιαστές επί σειρά ετών τα διατηρούν κλειστά, με στόχο να χρησιμοποιηθούν ως δέλεαρ για κίνηση στο «παζάρι» της Πάφου και για επαναδραστηριοποίηση ιδιωτών με πολύ ελκυστικά κίνητρα, αλλά και για να βελτιωθούν στρεβλώσεις ως προς την νομιμότητα της χρήσης πολλών τέτοιων υποστατικών.
Ήδη, η πρώτη καταγραφή με τη συνεργασία Δήμου Πάφου και Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών, έβγαλε «λαβράκια». Η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, δηλώνει στο PafosNet ότι συνολικά 50 τουρκοκυπριακά υποστατικά ανακτήθηκαν ήδη από την αρμόδια κρατική αρχή στην Πάφο τον τελευταίο ένα χρόνο, στα πλαίσια της εφαρμογής της νομοθεσίας και προκειμένου να μπει μια τάξη στην αναρχία που επικρατούσε για χρόνια στο θέμα της διαχείρισης τέτοιων υποστατικών.
Η Έπαρχος Πάφου τόνισε ότι οι ανακτήσεις τουρκοκυπριακών υποστατικών γίνονται εφόσον αυτά διατηρούνται κλειστά, οφείλουν μεγάλα ποσά ενοικίων, υπενοικιάζονται ή κατακρατούνται από μη δικαιούχους.
« Στην Πάφο τους τελευταίους 10 μήνες», είπε η κ. Λάμπρου, « έχουν ανακτηθεί περίπου 50 τουρκοκυπριακά υποστατικά. Η πολιτική εφαρμόζεται και σε άλλες επαρχίες, στην Πάφο, ωστόσο, υπήρχαν κάποια ιδιαίτερα προβλήματα με τη διαχείριση και επιχειρείται να μπει μια τάξη».
Αναφέρθηκε χαρακτηριτικά σε περίπτωση πολίτη που διαμένει τα τελευταία τρία χρόνια αυθαίρετα χωρίς να έχει την προσφυγική ιδιότητα σε τουρκοκυπριακό υποστατικό, ακόμη και μετά από απόρριψη αίτησής του το 2012.
Πρόσφατα, τόνισε η κ. Λάμπρου, ανακτήθηκε τουρκοκυπριακή οικία από διμελή οικογένεια, η οποία κατείχε δύο τουρκοκυπριακές κατοικίες, γεγονός, τόνισε, που ήταν πέραν των στεγαστικών τους αναγκών.
« Υπάρχουν ανάγκες να καλυφθούν, οπότε δεν δίδεται η δυνατότητα σε δύο άτομα να κρατούν δύο σπίτια», τόνισε. « Όλα αυτά γίνονται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών».
Η Έπαρχος Πάφου κατέληξε ότι πρόσφατα είχαν δημοσιευθεί στον Τύπο, τα τουρκοκυπριακά υποστατικά, που είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση για επαγγελματικούς σκοπούς ώστε να υπάρχει διαφάνεια και οι ενδιαφερόμενοι αιτητές να υποβάλλουν αιτήσεις.
Τη σημασία των διαδικασιών αυτών για την ορθή λειτουργία του εμπορικού κέντρου της πόλης, τονίζει μιλώντας στο PafosNet και ο δημοτικός σύμβουλος της ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου, Παναγιώτης Βορκάς. Ο κ. Βορκάς τόνισε ότι δεκάδες τουρκοκυπριακά επαγγελματικά υποστατικά παρέμεναν κλειστά, τη στιγμή που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με πολύ ελκυστικούς όρους για την επαναδραστηριοποίηση επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά ενοίκια άλλων υποστατικών.
« Θέσαμε ήδη το ζήτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών», τόνισε, « τονίζοντας ότι το πρόβλημα έχει λάβει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις και επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό την ήδη κάκιστη εικόνα της αγοράς της πόλης μας.
Για αυτό ζητήσαμε να κινηθεί άμεσα και δραστικά ο υπουργός, υπό την ιδιότητα του Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών, ώστε να υπάρξει αλλαγή της απαράδεκτης αυτής κατάστασης που έχει καταστεί καθεστώς».
Η παρέμβαση του Δήμου, επισημαίνει ο Παναγιώτης Βορκάς, ακολουθεί τη διαπίστωση ότι ολοένα και περισσότερα τουρκοκυπριακά καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της Πάφου αφήνονται από τους ενοικιαστές τους κλειστά εξαιτίας της κρίσης που έπληξε τα τελευταία χρόνια την αγορά.
Επεσήμανε δε ότι οι αρμόδιοι του Δήμου Πάφου έχουν ήδη ζητήσει συγκεκριμένα από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών να καθορισθεί όπως όσοι διαχειριστές τέτοιων υποστατικών δεν τα εκμεταλλευθούν άμεσα, τότε να καλούνται να τα επιστρέφουν στον Κηδεμόνα προκειμένου να ενοικιάζονται σε άλλους ενδιαφερόμενους για εμπορική χρήση.
«Η κίνηση μας αυτή», εξήγησε ο κ. Βορκάς, «λήφθηκε μετά και την διαπίστωση ότι πολλοί τέτοιοι εμπορικοί χώροι στο κέντρο της Πάφου παραμένουν κλειστοί και αναξιοποίητοι, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, αλλά και δημιουργώντας μια κάκιστη εικόνα για τον ιστορικό πυρήνα της πόλης. Θα πρέπει κάποτε να τεθεί τέρμα στο καθεστώς αυτό δεδομένου ότι η εποχή δεν επιτρέπει τέτοιες αδράνειες πλέον.
Κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι και τα πολύ χαμηλά ενοίκια των Τ/Κ υποστατικών, τα κρατούν κλειστά για μήνες ή και χρόνια, χωρίς ουσιαστικά κανένα κόστος για τους ίδιους. Κόστος υπάρχει όμως και μάλιστα μεγάλο για την ίδια την πόλη και την αγορά της, για αυτό και η κατάσταση θα αλλάξει άμεσα».
Η πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου, δεν είναι άσχετη με τα μηνύματα που φθάνουν πλέον μαζικά στο Δημοτικό Μέγαρο, παραδέχεται ο Παναγιώτης Βορκάς.
Πολλά νεαρά ζευγάρια στην πόλη και επαρχία της Πάφου, επισημαίνει, έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να αρχίσουν μια δική τους επιχειρηματική προσπάθεια, αν το κράτος τους παραχωρήσει με ευνοικούς όρους κάποια από τα πολλά τουρκοκυπριακά υποστατικά στο εμπορικό κέντρο της Πάφου που εδώ και μήνες ή χρόνια παραμένουν κλειστά και αναξιοποίητα από τους σημερινούς ενοικιαστές τους.
Ο ίδιος και η δημοτική αρχή,τονίζει, βλέπουν θετικά την θέση αυτή των νέων ζευγαριών και θα την στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις.
«Επισημαίνουμε στην παρέμβαση μας προς τον ΥΠΕΣ ότι το πρόβλημα έχει λάβει πλέον πολύ μεγάλες διαστάσεις και επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό την ήδη κάκιστη εικόνα της αγοράς της πόλης μας», τόνισε. «Για αυτό ζητούμε από το αρμόδιο Υπουργείο να κινηθεί άμεσα και δραστικά υπό την ιδιότητα του Κηδεμόνα Τ/Κ Περιουσιών, ώστε να υπάρξει αλλαγή της απαράδεκτης αυτής κατάστασης που έχει καταστεί καθεστώς.
Κόστος μπορεί να μην υπάρχει για τους θέσμιους ενοικιαστές των πολλών τουρκοκυπριακών υποστατικών που παραμένουν μήνες ή και χρόνια κλειστά και αναξιοποίητα, υπάρχει όμως και μάλιστα μεγάλο για την ίδια την πόλη και την αγορά της».
Σε αυτά τα πλαίσια, αποκάλυψε ο κ. Βορκάς, έχουν ήδη σταλεί ειδοποιήσεις στους ενοικιαστές των υποστατικών αυτών βάσει των οποίων αν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα δεν προχωρήσουν στην εμπορική δραστηριοποίηση τους τότε τα καταστήματα θα επανέλθουν στα χέρια του Κηδεμόνα με στόχο να διατεθούν σε ενδιαφερόμενους εμπόρους της Πάφου.