Pafos Net

Πάφος: Οργασμός εργασιών στα ξενοδοχεία αυτή την περίοδο

title image

Μπορεί η τουριστική και ιδιαίτερα η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Πάφου να κατέγραψαν ρεκόρ το περασμένο καλοκαίρι, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν έχουν πιάσει ακόμη ταβάνι. Με τη θερινή περίοδο του 2018 να αναμένεται ακόμη πιο επιτυχημένη για την τουριστική Πάφο, οι επαγγελματίες του χώρου φροντίζουν ήδη να δημιουργήσουν τις προοπτικές εκείνες που θα συντείνουν στο να είναι όλα έτοιμα το επόμενο καλοκαίρι.

Το μέλος του ΔΣ του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου, τονίζει στο PafosNet ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ο φετινός χειμώνας στην Πάφο δεν έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα τα κλειστά ξενοδοχεία ελλείψει πελατείας, αλλά τα κλειστά ξενοδοχεία λόγω αναγκαίων επεκτάσεων της δυναμικότητας τους.

«Ενώ όσα ξενοδοχεία παρέμειναν σε λειτουργία τους μήνες αυτούς, δουλεύουν σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς», τονίζει, « μια σημαντική ιδιαιτερότητα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας της Πάφου αυτή τη χειμερινή σεζόν είναι ότι όσα από τα ξενοδοχεία έκλεισαν το έπραξαν όχι ελλείψει ικανοποιητικής τουριστικής κίνησης, όπως τα προηγούμενα χρόνια, αλλά λόγω των επεκτάσεων στις οποίες προβαίνουν για να είναι έτοιμα τη νέα καλοκαιρινή περίοδο.

Αρκετά ξενοδοχεία, μετά την πολύ μεγάλη πληρότητα που είχε η καλοκαιρινή περίοδος για όλους, προγραμμάτισαν επεκτάσεις τον φετινό χειμώνα. Αντιθέτως, όσα ξενοδοχεία εξακολουθήσουν τη λειτουργία τους, εργάζονταν με φουλ πληρότητες και το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο».

Ο Μάριος Βασιλείου παρατηρεί ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στη ζήτηση και για τη χειμερινή περίοδο στην Πάφο. Διευκρινίζει ωστόσο ότι ο φετινός χειμώνας δεν μπορεί να είναι ενδεικτικός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου λόγω των μονάδων που θα είναι κλειστές εξαιτίας των επεκτάσεων, εκτιμώντας ότι πιο συγκεκριμένα και μόνιμα στοιχεία για τη χειμερινή τάση θα έχουν οι αρμόδιοι από τον χειμώνα του 2018.

Επεσήμανε επίσης ότι στις τουριστικές εκθέσεις όπου βρέθηκαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΞΕ, όπως επίσης και σε άλλες διεθνείς συνάξεις του προσεχούς διαστήματος, θα προκύψουν σαφείς ενδείξεις για τη νέα καλοκαιρινή περίοδο.

« Θα έχουμε ένα ικανοποιητικό δείγμα για τα ποσοστά των επισκεπτών το καλοκαίρι του 2018», τόνισε, « ποιους προορισμούς εκτιμούν ως δημοφιλείς οι οργανωτές ταξιδίων για τη νέα σεζόν, ποιες είναι οι ενδείξεις των κρατήσεων και πώς θα εξελιχθεί η σημαντική σε κάθε περίπτωση συνεργασία του ΚΟΤ με τους τουριστικούς οργανισμούς της Βρετανίας, κυρίως, για το διαφημιστικό πρόγραμμα και τους στόχους επισκεψιμότητας».

Το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου εκτίμησε ωστόσο ότι από τώρα και βάσει των πρώτων διεργασιών και επαφών, προκύπτει ότι το 2018 θα είναι χρονιά περαιτέρω ανόδου του τουριστικού ρεύματος από τη Βρετανία στην Κύπρο.

 

tourismos-3

 

Μείζον ζήτημα για την επιτυχία της τουριστικής πολιτικής, παρατηρεί ωστόσο ο κ. Βασιλείου, είναι η οικονομική πτυχή της έλευσης των τουριστών αυτών. Από το 2003 που είχε εμπεδωθεί η λογική λιγότεροι τουρίστες και πιο ψηλές τιμές, εξηγεί, είδαμε μια χαοτική μείωση του τουρισμού της τάξης του 30% σε πραγματικούς αριθμούς και αντίστοιχη μείωση στα εισοδήματα, φαινόμενο που διατηρήθηκε μέχρι και το 2011. 

« Μία πολιτική χωρίς κανένα σχεδιασμό που ισοπέδωσε την βιομηχανία υποστηρίζει. « Οι εξελίξεις στην περιοχή μας έβαλαν ξανά στο προσκήνιο και σήμερα έχουμε μια νέα ευκαιρία να διεκδικήσουμε αυτό που πραγματικά μας αξίζει. Αυτό που πρέπει να γίνει στο πρώτο στάδιο είναι η αύξηση των αριθμών το χειμώνα και την άνοιξη και η δημιουργία υποδομών που θα φέρουν την Κύπρο στην δυνατότητα να προσελκύει όλα τα επίπεδα τουριστών και όλες τις μορφές τουρισμού. Δεν υπάρχει μόνο μία κατεύθυνση και δεν υπάρχει μόνο μια μορφή προϊόντος. Το μυστικό είναι η πολυποικιλότητα του προϊόντος και η ισχυροποίηση των υποδομών. Το νέο στρατηγικό σχέδιο μιλά για στόχο 6 με 7 εκατομμύρια τουρίστες τον οποίο θεωρώ απόλυτα εφικτό. Η συνεισφορά στο ΑΕΠ θα είναι τεράστια και θα βελτιώσει αφάνταστα τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας».

Παράλληλα, η Πάφος είναι σημαντικό να «ανοίξει τη βεντάλια» των επισκεπτών της, τονίζει ο κ. Βασιλείου, ώστε να παραμείνει ελκυστικός προορισμός. Θα πρέπει, αναφέρει, να ενεργεί με τρόπο που να διατηρεί την δημοφιλία της μεταξύ των Βρετανών και των Ρώσων, αλλά να μην επαναπαυθεί σε αυτές τις εθνικές ομάδες.

« Η επιστροφή των Γερμανών θα ενισχύσει τις μη αιχμικές και χαμηλές περιόδους με θετικά αποτελέσματα», αναφέρει. « Η Πάφος είναι η καταλληλότερη επαρχία για προσέλκυση νέων αγορών λόγω της φυσικής της ομορφιάς, της υπαίθρου, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ασφάλειας που προσφέρει αλλά και το ότι διαθέτει αστικό κέντρο, αεροδρόμιο, μεταφορές και πληθώρα κλινών όπου μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλους αριθμούς τουριστών. Μας δίδεται σήμερα μία μεγάλη ευκαιρία να προσελκύσουμε την αγορά seniors, την πιο μεγάλη αγορά στην Ευρώπη που ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια συνταξιούχους. Μία αγορά που ταξιδεύει κυρίως εκτός καλοκαιριού και δεν επιλέγει το all inclusive. Είναι μια μεγάλη πρόκληση να βάλουμε την χώρα μας στον χάρτη των πλέον δημοφιλών προορισμών τους».

 

tourismos-2

 

Η ολοένα και ανοδική τάση των τουριστικών δεικτών το τελευταίο διάστημα, δεν θα πρέπει να μας ωθεί να κρύβουμε κάτω από το χαλί κάποιες σημαντικές παραμέτρους που άπτονται και εθνικών ζητημάτων, υποστηρίζει το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, θέτοντας ξανά το ζήτημα της έμμεσης «αιμοδοσίας» του κατοχικού καθεστώτος μέσω του τουρισμού.

 «Από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003, είδαμε μία ραγδαία αύξηση στον τουρισμό των κατεχομένων εδαφών μας φτάνοντας από 93,000 τουρίστες το 2001 στο 1,5 εκατομμύριο το 2015», υποστηρίζει. « Εάν κάνουμε τον υπολογισμό θα δούμε ότι βασικά επί 13 χρόνια επιχορηγούμε τον τουρισμό των κατεχομένων. Υπολογίζεται ότι σήμερα διοχετεύονται προς τα κατεχόμενα γύρω στις 500,000 τουρίστες οι οποίοι καταλύουν σε ξενοδοχεία εκεί και άλλοι τόσοι σε ολιγόωρες εκδρομές με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε απώλεια εισοδήματος, φόρων και εισφορών. Δεν χρειάζεται να είναι και κανένας ειδικός στα θέματα τουρισμού και οικονομίας για να αντιληφθεί την ζημιά που προκαλείται από αυτή την πρακτική. Το ότι μόνοι μας προωθούμε την μετάβαση επισκεπτών στα κατεχόμενα ενισχύει αναπόφευκτα την υπόσταση του ψευδοκράτους».

Ο Μάριος Βασιλείου υποστηρίζει επίσης ότι αρνητική τροπή λαμβάνει στο θέμα αυτό το άνοιγμα προς το Ισραήλ. Αν και οι πτήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί απ το Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο, παρατηρεί, πολλοί τουρίστες από τη χώρα αυτή μεταβαίνουν οργανωμένα στα κατεχόμενα και καταλύουν σε πολυτελή ξενοδοχεία θέρετρα-καζίνο όπως π.χ. το νέο ξενοδοχείο Elexus το οποίο βρίσκεται στην κατεχόμενη Κερύνεια.

« Η αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στη ζήτηση από το Ισραήλ επέτρεψε δυστυχώς την διοχέτευση της ζήτησης εκεί. Είναι καιρός οι υπηρεσίες του κράτους να επιληφθούν για το τι συμβαίνει στα αεροδρόμια, αλλά και για το καθεστώς των οδοφραγμάτων όπου η ροή επισκεπτών είναι ανεξέλεγκτη. Με το πολυδιαφημιζόμενο άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας είμαι σίγουρος ότι οι ροές αυτές θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Διαφαίνεται ότι το προκάλυμμα της ανθρωπιστικής ανάγκης είναι για να εξυπηρετεί εμπορικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες».

tourismos-4