Pafos Net

Πάφος: Οι... έξυπνες αρχαιότητες

title image

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στοχεύει μεταξύ άλλων στην μετατροπή του Αρχαιολογικού Πάρκου Κάτω Πάφου στον πρώτο «έξυπνο χώρο» με αρχαιολογικούς θησαυρούς στο νησί, είναι ήδη σε εξέλιξη από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, το Υφυπουργείο Τουρισμού και άλλους φορείς. Στόχος, πέραν της καλύτερης ανάδειξης και προβολής των θησαυρών παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάφου, να μετατραπεί ο τεράστιος αρχαιολογικός χώρος σε ένα «έξυπνο» προορισμό για τους επισκέπτες που να τους υποβοηθεί στην ξενάγηση τους βάσει των πιο σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων.

Σε αυτά τα πλαίσια, έστω και με προβλήματα την τελευταία διετία συνεπεία της πανδημίας, είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων για την προστασία και αναβάθμιση της παρουσίασης του ανεκτίμητου αρχαιολογικού πλούτου της Πάφου δια της εκπόνησης ενός διαχειριστικού σχεδίου για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Νέας Πάφου και των Τάφων των Βασιλέων.

Τις βελτιώσεις αυτές σε ένα χώρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς χαιρέτησε και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου (ΕΤΑΠ). Ο τουριστικός φορέας της επαρχίας εκφράζει επίσης ικανοποίηση για σειρά άλλων βελτιώσεων στους αρχαιολογικούς χώρου της πόλης, όπως οι εργασίες συντήρησης του Κέντρου Επισκεπτών στη Νέα Πάφο, η ανακαίνιση του πωλητηρίου, καθώς και οι εργασίες συντήρησης των ψηφιδωτών στην Οικία των Τεσσάρων Εποχών, στα Λουτρά του Τρίτωνα, στην Ρωμαϊκή Οικία Ανατολικά της Οικίας Διονύσου και στο Ψηφιδωτό της Αφροδίτης.

Σημαντικό γεγονός χαρακτηρίζει ακόμη την τοποθέτηση συστήματος ασφαλείας στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νέας Πάφου και τον σχεδιασμό για τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας και στον Αρχαιολογικό Χώρο των Τάφων των Βασιλέων.

« Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα έχει ολοκληρώσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που περιλάμβανε τοποθέτηση οθόνων αφής, δημιουργία ενημερωτικών βίντεο, ψηφιακή εφαρμογή για έξυπνες συσκευές καθώς και υπηρεσίες οπτικοακουστικής ξενάγησης», αναφέρει ο φορέας.

Η ΕΤΑΠ Πάφου μέσα στα πλαίσια της συμβολής  της για να καταστεί η Πάφος ακόμη πιο «έξυπνος προορισμός», έχει προχωρήσει και πρόσφατα έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση υποδομής για παροχή δωρεάν διαδικτύου εντός  του αρχαιολογικού χώρου της Νέας Πάφου.

Η εν λόγω παρέμβαση  έτυχε στήριξης από το Υφυπουργείο Τουρισμού και με την αγαστή συνεργασία ΕΤΑΠ Πάφου, Τμήματος Αρχαιοτήτων και άλλων κυβερνητικών υπηρεσιών έγινε εφικτή η εν λόγω αναβάθμιση.

Παράλληλα, αναφέρουν οι αρμόδιοι της Εταιρείας, οι υπηρεσίες και οι υποδομές παρουσίασης και ξενάγησης που τοποθετηθήκαν πρόσφατα από την ΕΤΑΠ Πάφου, όπως οι οθόνες αφής, η ψηφιακή εφαρμογή για έξυπνες συσκευές, η δημιουργία προωθητικών βίντεο, καθώς και οι υπηρεσίες ατομικής οπτικοακουστικής ξενάγησης παρέχονται πλέον απρόσκοπτα, αναβαθμίζοντας έτσι αισθητά την εμπειρία των επισκεπτών αλλά και την εικόνα που εκπέμπει ο προορισμός.

arxaia1

Ιδιαίτερα επιτυχημένο κρίνεται από αρμόδιους και τουριστικούς φορείς το πιλοτικό πρόγραμμα «Ξεναγήσεις Ατόμων με Οπτική Αναπηρία στην Οικία Διονύσου, Αρχαιολογικός Χώρος Κάτω Πάφου» που προώθησε τα τελευταία χρόνια το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Εκπρόσωποι φορέων, αλλά και οργανωτές ταξιδίων εκφράζουν πλήρη ικανοποίηση για τις σημαντικές παροχές που πλέον έχουν άτομα με οπτική αναπηρία επισκεπτόμενα την καρδιά των αρχαιολογικών θησαυρών της Κύπρου.

Στα πλαίσια του προγράμματος, δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε άτομα με οπτική αναπηρία να γνωρίσουν και να κατανοήσουν με άμεσο και απτό τρόπο το αρχαιολογικό υλικό και συνυφασμένες έννοιες, όπως το ψηφιδωτό και η τεχνολογία κατασκευής του, αναγνωρίζοντας έτσι την αξία και τη σημασία της διατήρησης της αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.

Σε συνεργασία με τη Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας» έχουν κατασκευασθεί και τοποθετηθεί δίγλωσσες επεξηγηματικές πινακίδες στην «Οικία του Διονύσου» σε σύστημα γραφής Μπράιγ, ενώ ανάγλυφη κάτοψη της Οικίας, δίνει τη δυνατότητα άμεσης κατανόησης του χώρου. Επιπλέον, έχει τοποθετηθεί αντίγραφο ψηφιδωτού με υπερυψωμένες ψηφίδες, ώστε να γίνονται αντιληπτά τα επιμέρους χαρακτηριστικά και το μοτίβο.

Ως μέρος της προσπάθειας για πρόσβαση σε όλες τις  διαθέσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με τον αρχαιολογικό χώρο της Πάφου και ιδιαίτερα την «Οικία του Διονύσου», εκδόθηκαν οδηγοί στο σύστημα γραφής Μπράιγ, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Για άτομα με μειωμένη όραση οι οδηγοί εκδόθηκαν σε μεγεθυμένη γραμματοσειρά. Οι εν λόγω οδηγοί προσφέρονται δωρεάν στα άτομα με οπτική αναπηρία ως ευγενική χορηγία του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

arxaia2

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου προχώρησε στην υλοποίηση μίας ακόμα ενέργειας προς την κατεύθυνση της  αναβάθμισης της τουριστικής εμπειρίας και μετατροπή της επαρχίας Πάφου σε έξυπνο προορισμό (SMART destination). Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν ήδη δύο οθόνες αφής τελευταίας γενιάς στην αίθουσα επισκεπτών εντός του Αρχαιολογικού Πάρκου, ενώ ολοκληρώθηκε και η ετοιμασία έξυπνης εφαρμογής για κινητές συσκευές ως εργαλείο για περιήγηση αλλά και ανάδειξη του μοναδικού αρχαιολογικού πάρκου της UNESCO στην Κάτω Πάφο.

Οι οθόνες αφής περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, γενικό φιλμάκι του πάρκου αλλά και επί μέρους φιλμάκια από το κάθε σημείο ενδιαφέροντος, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και περιγραφές των σημείων αρχικά σε τέσσερις γλώσσες( Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ρωσικά).

Επίσης περιλαμβάνουν ηλεκτρονικό χάρτη με αποτυπωμένα όλα τα σημεία του αρχαιολογικού πάρκου για πρακτικότερη περιήγηση, προτεινόμενες διαδρομές για όλη την οικογένεια και για ΑμεΑ καθώς και χρήσιμες πληροφορίες γενικότερα για το πάρκο όπως ώρες λειτουργίας, κόστος εισόδου κ.λπ.

Η έξυπνη εφαρμογή για κινητές συσκευές εκτός από τα πιο πάνω περιλαμβάνει σύστημα ατομικής ξενάγησης. Πρόκειται, σύμφωνα με τους αρμόδιους, για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο αφού πλέον κυρίως οι μεμονωμένοι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν με ευκολία και να απολαύσουν τόσο τα ψηφιδωτά όσο και τα υπόλοιπα σημεία ενδιαφέροντος.

Ο επισκέπτης θα μπορεί από την συσκευή του αφού θα βρίσκεται στον χώρο, να επιλέξει το σημείο που τον ενδιαφέρει ή ακόμη και το κάθε ψηφιδωτό δάπεδο και συνάμα να παρακολουθεί και να ακούει στην επιλέξιμη γλώσσα την ανάλογη περιγραφή.

Τμήμα Αρχαιοτήτων και ΕΤΑΠ για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να συνεχίσουν την τεχνολογική αναβάθμιση και τη χρήση τεχνολογιών για ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου καθώς και αναβάθμιση των διαφόρων προσφερόμενων εμπειριών. Το έργο αποτέλεσε πιλοτική δράση και μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος CHRISTA, το οποίο και χρηματοδοτήθηκε με 40 χιλιάδες ευρώ.

arxaia3