Pafos Net

Πάφος: Οι ευρωπαίοι ανακαλύπτουν την αυθεντική ζωή της

title image

Δραστηριότητες και ιστορίες από την Πάφο του χθες, από την Κυπριακή Ιστορία και τη διαβίωση των ανθρώπων τον 19ο και 20ο αιώνα, γνώρισαν πρόσφατα ευρωπαίοι πολίτες. Μετέχοντας σε ευρωπαικό πρόγραμμα ανταλλαγής καλών πρακτικών, πολίτες από χώρες-κράτη μέλη της ΕΕ, βρέθηκαν στην Πάφο όπου για μερικές μέρες «έζησαν» τη ζωή των απλών ανθρώπων της παφίτικης υπαίθρου, έμαθαν σημαντικά στοιχεία της ιστορίας και της μυθολογίας του τόπου, ενώ γνώρισαν και δραστηριότητες και υπηρεσίες της σημερινής Πάφου διαφορετικές από τις προσφερόμενες στο μαζικό είδος τουρισμού του σήμερα.

Την ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος είχε ο Οργανισμός Προώθησης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, που εκπροσωπεί την Κύπρο στο πρόγραμμα Εράσμους+ για την προώθηση των συνεργασιών και ανταλλαγή καλών πρακτικών. Μιλώντας στο PafosNet ο επικεφαλής του Οργανισμού, Μιχάλης Παπαθεράποντος, τόνισε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν οι διαφορετικές εκείνες προσεγγίσεις που να επιτρέψουν σε αυτές τις ομάδες των ευρωπαίων πολιτών να γνωρίσουν την κουλτούρα, την ιστορία και τις συνήθειες των ευρωπαίων πολιτών σε διάφορα μέρη της Ένωσης.

«Στα πλαίσια του προγράμματος», τόνισε, «έγιναν επισκέψεις σε διάφορα σχολεία και άλλους χώρους της Πάφου, ενώ στη συνέχεια η εργασία στα πλαίσια του προγράμματος θα μεταφερθούν στην Ιταλία».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους ευρωπαίους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα η εξόρμηση τους στην ορεινή Πάφο. Επισκέφθηκαν τοπικό οινοποιείο στη Λεμόνα, βλέποντας από κοντά την παραγωγή και τρόπο λειτουργίας μιας μονάδας οικογενειακού τύπου, γευόμενοι κρασιά και τοπικά προιόντα σε ένα φυσικό περιβάλλον πολύ μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα στα οποία η πλειοψηφία των συνέδρων διαβιεί.

Στην Λετύμπου οι σύνεδροι εντυπωσιάστηκαν από την παρακολούθηση βήμα προς βήμα της διαδικασίας παρασκευής του κυπριακού χαλλουμιού από την  κυρία Σοφία, η οποία διατηρεί μια οικιακή βιοτεχνία παρασκευής του προιόντος με τον απολύτως παραδοσιακό τρόπο.

Οι ευρωπαίοι επισκέπτες είχαν στο ίδιο μέρος την ευκαιρία να γευθούν την αυθεντική κυπριακή κουζίνα με εδέσματα που παρασκεύασε η ιδιοκτήτρια της κατοικίας.

Στη γειτονική Χούλου, οι επισκέπτες περπάτησαν στα βήματα της Ρήγαινας και της Αροδαφνούσας, με το στέλεχος του Οργανισμού Προώθησης Ευρωπαικών Θεμάτων, Δήμητρα Παναρέτου, να τους αφηγείται την ιστορία στους χώρους όπου και διαδραματίστηκε.

Οι ευρωπαίοι σύνεδροι περιηγήθηκαν σε περιοχές φυσικού κάλλους της Πάφου, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Είχαν ειδικότερα την ευκαιρία να δουν, εκτός από τις τουριστικώς προβεβλημένες περιοχές όπως την Κάτω Πάφο, το γραφικό αλιευτικό καταφύγιο του Αγίου Γεωργίου Πέγειας, τις Θαλασσινές Σπηλιές, το ναυάγιο του σκάφους της Σιέρρα Λεόνε που αποτελεί πλέον τουριστική ατραξιόν για την Πάφο.

Πέραν της γνωριμίας με την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων της Πάφου, την ιστορία και τη μυθολογία της περιοχής, η έλευση των ευρωπαίων εκπροσώπων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε και ένα άλλο, επιμορφωτικό στόχο.

 xenoi kai alli pafos 2                                                       

Ο επικεφαλής του Οργανισμού Προώθησης Ευρωπαικών Θεμάτων, Μιχάλης Παπαθεράποντος, τονίζει στον «Φ» ότι οι εταίροι του προγράμματος μετείχαν κατά την εδώ παραμονή τους και σε πρόγραμμα σχετικά με την εκπαίδευση στην περιφέρεια μας.

« Η εκπαίδευση αυτή επικεντρώνεται στα άτομα που έχουν διάφορες δυσκολίες, οικονομικές κυρίως», τονίζει, « και στόχος του προγράμματος είναι να καταφέρει να εμπλέξει τα άτομα αυτά σε διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης, ακόμη και σε εκπαιδευτικές διαδικασίες διαφορετικές από περιφέρεια σε περιφέρεια της ΕΕ».

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου στην περιοχή της Πάφου, επεσήμανε, το πρόγραμμα θα συνεχισθεί το καλοκαίρι στην Ιταλία, με αντίστοιχες δράσεις.

xenoi kai alli pafos 3

Την διαφήμιση της «άλλης Πάφου» στους ξένους που επισκέπτονται την επαρχία, προωθούν ήδη και αρκετές τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αντιλαμβανόμενες ότι ολοένα και μεγαλύτερο ρεύμα επισκεπτών από ευρωπαικούς προορισμούς θέλει να βιώσει κατά τις διακοπές του εμπειρίες αλλιώτικες από τις «τυπικές» ξενοδοχειακές πρακτικές.

Το μέλος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Μάριος Βασιλείου, επιβεβαιώνει τις πρακτικές αυτές, τονίζοντας ότι σε αυτά τα πλαίσια πολλές επιχειρήσεις του παφιακού τουρισμού υπόσχονται αξέχαστες διακοπές σε όσους επιλέξουν να περάσουν τις μέρες τους σε ξενοδοχεία ή άλλες μονάδες της επαρχίας, προσφέροντας οικογενειακά πακέτα σε ειδικές, ελκυστικές τιμές για αυτούς που επιθυμούν να ζήσουν εναλλακτικού τύπου δράσεις στις διακοπές τους, όπως ο περιπατητικός τουρισμός, ο αθλητικός ή οικολογικός τουρισμός και άλλες εξειδικευμένες μορφές διακοπών.

« Ειδικά σε περιόδους που σε ολόκληρη την επαρχία αναβιώνουν κάθε χρόνο τα πατροπαράδοτα έθιμα, όπως είναι οι μέρες των Χριστουγέννων ή του Πάσχα, η επίσκεψη στην Πάφο αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία», τονίζει ο κ. Βασιλείου. « Ολόκληρη  η επαρχία μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό πλημυρίζει τέτοιες μέρες, αλλά και το καλοκαίρι με ξεχωριστά αρώματα.

Όποια διαδρομή κι αν ακολουθήσει ο επισκέπτης για τα χωριά της υπαίθρου θα είναι γι αυτόν μοναδική. Από τα μικρά καφενεδάκια με το μυρωδάτο καφέ μέχρι τις παραδοσιακές ταβέρνες που οδηγούν σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων».

molos-pafou

Την «άλλη» Πάφο, πέραν του σημερινού πολύβουου τουριστικού παρόντος της, μαθαίνουν ευρωπαίοι εκπρόσωποι τοπικών κοινωνιών και φορέων μέσα και από προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών που υλοποιούν και άλλοι τοπικοί φορείς. Χαρακτηριστικό δείγμα, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, η οποία μετέχει τα τελευταία χρόνια σε αρκετά προγράμματα που δεν εξαντλούνται στην τουριστική προώθηση της πόλης και επαρχίας, αλλά και στην γνωριμία των ευρωπαίων με το λαμπρό χθες της Πάφου στον πολιτιστικό, αρχαιολογικό και πνευματικό τομέα.

Η προσπάθεια χρονολογείται από το 2016, όταν και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Πάφου ανέλαβε ως επικεφαλής εταίρος στο έργο πολιτιστικού τουρισμού «Πολιτισμός και Κληρονομιά για Δράσεις Υπεύθυνου, Καινοτόμου και Βιώσιμου Τουρισμού», που υλοποιείται στο πρόγραμμα διαπεριφερειακής συνεργασίας Interreg Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλοι εταίροι του προγράμματος είναι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικού Τουρισμού, που εδρεύει στις Βρυξέλλες και στο οποίο η ΕΤΑΠ Πάφου συμμετέχει ως μέλος από το 2012 και εκπροσωπείται στο ΔΣ από το 2014, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Βένετο Ιταλίας, η Περιφέρεια Βάστρα Γιόταλαντ Σουηδίας, η Επαρχία Γρανάδα Ισπανίας, ο Τουριστικός Σύνδεσμος Βίντζεμε Λετονίας, η Ένωση Δήμων Άβε Γκιμαράες Πορτογαλίας, ο Τουριστικός Σύνδεσμος Επαρχίας Σίμπιου Ρουμανίας και ο Δήμος Μπουργκάς Βουλγαρίας.

Το έργο αποτελεί συνέχεια του έργου πολιτιστικού τουρισμού CHARTS που υλοποιήθηκε την περίοδο 2012-2014 και υποστηρίζεται επιστημονικά από τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Βαρκελώνης, Βαρσοβίας και Ριέκα.

Οι δέκα προορισμοί – εταίροι του έργου συνεργάζονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες για την ανάπτυξη του βιώσιμου και υπεύθυνου τουρισμού: Άυλη πολιτιστική κληρονομιά, καινοτομία και ψηφιοποίηση, επεξηγηματικά μέσα και βιομηχανική κληρονομιά.

Στο έργο κεφαλαιοποιούνται 12 καλές πρακτικές που εξετάστηκαν και τεκμηριώθηκαν, γίνεται μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των περιοχών της σύμπραξης και αναβαθμίζονται τα αντίστοιχα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με καινοτομίες στον πολιτιστικό τουρισμό. Ένα τομέα στον οποίο η Πάφος αποδίδει βαρύνουσα σημασία και τα οφέλη από τον οποίο θεωρούνται σημαντικότατα.