Pafos Net

Πάφος: Οι δυσκολίες θα μας συντροφεύουν και το 2022, εκτιμούν οικονομικοί φορείς

title image

Το 2022 αναμένεται να είναι και αυτό δύσκολο για την Πάφο, αφού οι επιπτώσεις της πανδημίας θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν την οικονομία της τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου.

Ο Γιώργος Μάης τόνισε μιλώντας στο PafosNet ότι είναι μείζονος σημασίας η στήριξη της εγχώριας κατανάλωσης, με την παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους, ώστε να συνεχίσουν να τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό φαίνεται και από τα μέτρα στήριξης που συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους, είπε, εξηγώντας ότι με την πολιτική αυτή η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα δώσει τη δυνατότητα στον επιχειρηματικό κόσμο και στους εργαζομένους να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.

« Αναφορές σε απολύσεις και μειώσεις μισθών δεν μπορούν να βοηθήσουν στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας», προειδοποίησε ο κ. Μάης.  « Τέτοιες αναφορές θα αυξήσουν την αβεβαιότητα και ανασφάλεια των πολιτών για τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και τα εισοδήματά τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση των καταναλωτικών δαπανών, με σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία». 

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου ανέφερε επίσης ότι στο μέτωπο του προγράμματος για έκδοση άδειας μόνιμης παραμονής σε αγοραστές ακινήτων, τα νέα δεν είναι καλά. Η  Κύπρος υστερεί έναντι άλλων ανταγωνιστικών προορισμών κυρίως λόγω του ότι δεν έγινε κατορθωτό να ενταχθεί στην ζώνη Schengen, με αποτέλεσμα να στερούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, κάτοχοι της άδειας μόνιμης παραμονής, του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης.

« Η ελεύθερη διακίνηση εντός της ζώνης του Schengen είναι το κύριο ζητούμενο για αυτούς που αποκτούν μόνιμη παραμονή», επεσήμανε.

mais

Οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και κατασκευών έχουν και στο παρελθόν διέλθει από σημαντικές δυσκολίες, όπως αυτές που αντιμετωπίζουν διαρκούσης της πανδημίας, αλλά απέδειξαν ότι είναι εις θέση να λάβουν τις αποφάσεις εκείνες που θα οδηγήσουν και αυτή τη φορά στην ανάκαμψη, τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι απαιτείται την ίδια στιγμή στήριξη από το κράτος και τους χρηματοδοτικούς οργανισμούς για να επιτευχθεί γρήγορα κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση του κατασκευαστικού τομέα, αλλά και του τουρισμού, ο κ. Μάης επεσήμανε ότι ένας από τους κύριους στόχους του ΕΒΕ Πάφου, είναι η προσέλκυση επενδύσεων στην επαρχία, σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες.

« Τουρισμός και ανάπτυξη γης, δηλαδή οι δύο βασικοί αν όχι μοναδικοί πυλώνες της οικονομίας της επαρχίας Πάφου, έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την πανδημία αυτή την διετία», αναφέρει. « Το θετικό και αισιόδοξο δεδομένο μέσα στην κατάσταση αυτή ωστόσο, είναι ότι η Πάφος εξακολουθεί να διατηρεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ελκυστική για τους ξένους επισκέπτες, ώστε με την ομαλοποίηση της κατάστασης διεθνώς να μπορέσει να ανακάμψει τάχιστα».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου προειδοποίησε ότι η κανονικότητα, κυρίως όσον αφορά στον τουρισμό, δεν θα επέλθει άμεσα, αλλά μετά από χρόνο και σκληρή δουλειά όπως είπε.

« Ο ανταγωνισμός, οι αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις των επισκεπτών, οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως οι κλιματικές αλλαγές, οι εξελίξεις στην περιοχή, είναι παράγοντες που έχουν άμεση συνέπεια και επιπτώσεις στον τουρισμό μας, γι’ αυτό απαιτείται συνεχής προσαρμοστικότητα», τόνισε. « Όσον αφορά στην ανάπτυξη γης, είναι ευνόητο πως ο περιορισμός των μετακινήσεων των ξένων αγοραστών εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και η γενικότερη οικονομική ύφεση που πλήττει τον πλανήτη συνεπεία της πανδημίας, συνέτειναν στο να περνά δύσκολες μέρες ο κλάδος. Δυσκολίες που πολλαπλασιάστηκαν από τις αρνητικές εξελίξεις του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος».

oikonomia3

Αντίστοιχο σκεπτικισμό διατυπώνει μιλώντας στο PafosNet και ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Ανδρέας Δημητριάδης.

Μπορεί η προσοχή όλων την περίοδο αυτή της επανεκκίνησης της οικονομίας να επικεντρώνεται στον τουρισμό, ωστόσο και ο κατασκευαστικός κλάδος έχει αρχίσει δειλα-δειλά να επανευρίσκει μια σχετική δυναμική στην μετά πανδημία εποχή, επεσήμανε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι κινητικότητα παρατηρείται στο στάδιο αυτό κυρίως στις μικρές αναπτύξεις.

« Έχει αρχίσει όντως η κινητικότητα λόγω της ζήτησης μικρών αναπτύξεων, όπως είναι οι κατοικίες», αναφέρει. « Ο κόσμος έχει αρχίσει να ζητά και να αγοράζει ξανά σπίτια ή διαμερίσματα, για αυτό και η ανάπτυξη σε αυτής της κλίμακας τα έργα έχει ήδη αρχίσει.

Αντιθέτως, για τις μεγάλες αναπτύξεις θα έλεγα ότι υπάρχει ακόμη παγοποιημένο ενδιαφέρον και αναμονή. Οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται ακόμη για τη δανειοδότηση τέτοιας κλίμακας έργων, θεωρώντας ότι είναι εκτεθειμένες ακόμη σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ και οι επενδυτές από το εξωτερικό εμφανίζονται ακόμη μουδιασμένοι για ανοίγματα τέτοιου μεγέθους».

Το θετικό δείγμα για την επόμενη μέρα, τόνισε ο Ανδρέας Δημητριάδης, είναι η μεγάλη ζήτηση που παρουσιάζεται για την μεταφορά των κεντρικών γραφείων μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων στην Κύπρο από ξένες χώρες. Η εξέλιξη αυτή, εξήγησε, είναι μείζονος σπουδαιότητας, διότι συνεπάγεται κίνηση και στον κλάδο των μεγάλων αναπτύξεων.

« Μια μεγάλη εταιρεία που αποφασίζει να μεταφέρει τη βάση της στην Κύπρο»,  παρατηρεί, « σημαίνει ότι θα χρειασθεί επαγγελματικούς χώρους για τους 1000 ή τους 2000 εργαζόμενους της, θα χρειασθεί κατοικίες για όλους αυτούς και όλα τα συναφή».

dimitriadis

Εκεί που οι ελπίδες είναι πιο έντονες ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν πιο άμεσα στην επαρχία Πάφου, είναι στον τουριστικό τομέα. Η συνεργασία των φορέων της Πάφου με διεθνείς τράπεζες δεδομένων, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος.

Το καλοκαίρι του 2021 ήταν η πρώτη φορά σε παγκύπριο επίπεδο που η εκστρατεία της τουριστικής Πάφου με την συνδρομή του Υφυπουργείου Τουρισμού για την προσέλκυση τουριστών και την προώθηση του τουρισμού «Πάφος» στις διεθνείς αγορές, έγινε σε επιστημονική βάση και με τη χρήση αλγόριθμων και της μεγαλύτερης ψηφιακής βάσης διεθνών ταξιδιωτικών δεδομένων παγκοσμίως.

Οι αρμόδιοι της τουριστικής καμπάνιας επεσήμαναν ότι έχει συγκεντρωθεί και διατεθεί ένα ποσό 280 χιλιάδων ευρώ για την στοχευμένη ψηφιακή εκστρατεία προώθησης της επαρχίας Πάφου διεθνώς. Για πρώτη φορά στην Κύπρο, επισημαίνουν, προωθείται μια καμπάνια προσέλκυσης επισκεπτών βάσει επιστημονικής ανάλυσης ταξιδιωτικών δεδομένων από την μεγαλύτερη διεθνή τράπεζα ταξιδιωτικών δεδομένων με χρήση αλγοριθμικών στοιχείων, που εξειδικεύουν πλήρως το κοινό στο οποίο στοχεύει η καμπάνια.

Η εκστρατεία, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της ΕΤΑΠ και του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, που διήρκεσε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, επικεντρώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, στο Ισραήλ και στη Γαλλία.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως είπαν, ότι μετά την επιστημονική αυτή εξειδίκευση της καμπάνιας, καταγράφεται μια αύξηση-ρεκόρ της τάξης του 750% λόγω στόχευσης, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της εκστρατείας του 2019 και ένα αριθμό τριών εκατομμυρίων μοναδικών επισκεπτών της σχετικής ιστοσελίδας της Πάφου.

oikonomia2