Πάφος: Ο «πόλεμος» του...κοιμητηρίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
14 Ιουνίου 2016Τα τελευταία χρόνια, ήταν γνωστή η δυσχέρεια του Δήμου Πάφου στην προώθηση και υλοποίηση των σχεδιασμών για το νέο περιφερειακό κοιμητήριο στην περιοχή της κοινότητας Αχέλεια. Ενώ ο μεγαλύτερος Δήμος της επαρχίας εξακολουθεί ακόμη να είναι εγκλωβισμένος σε γραφειοκρατικές και λειτουργικές διαδικασίες για υπερπήδηση των προβλημάτων αναφορικά με το περιφερειακό κοιμητήριο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να εξαγοράσει γη για επέκταση του υφιστάμενου κοιμητηρίου, εσχάτως το θέμα «εξαπλώνεται» και σε άλλες περιοχές της επαρχίας Πάφου. Οι Δήμοι Γεροσκήπου και Πέγειας καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, διαφορετικής φύσης ο καθένας, σχετικά με ταφικά ζητήματα, για ένα θέμα που μετατρέπεται όπως φαίνεται σε αναπάντεχο γρίφο.
Στην πόλη της Πάφου, οι κατηγορίες για γραφειοκρατία και για ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην προώθηση δημιουργίας του νέου Περιφερειακού Κοιμητηρίου, ήταν τα τελευταία χρόνια στην ημερήσια διάταξη. Ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΔΗΚΟ στον Δήμο Πάφου, Χρύσανθος Σαββίδης, απέστειλε εδώ και καιρό επιστολή, με την οποία κάνει λόγο για ανεξήγητες καθυστερήσεις και περίεργες διεργασίες στο θέμα της προώθησης των διαδικασιών κατασκευής του νέου Κοιμητηρίου και ζητά να διερευνηθεί θέμα ευθυνών λειτουργών του Δήμου στην κατάσταση αυτή.
Σύμφωνα με την επιστολή που είχε αποστείλει στην προηγούμενη δημοτική αρχή, ο κ. Σαββίδης άφηνε σαφώς να διαφανεί ότι κάποιοι λειτουργοί της δημοτικής αρχής δεν επιδείκνυαν την πρέπουσα σημασία στην προώθηση των εργασιών και ζητά να διασαφηνισθεί το γιατί γινόταν αυτό. Κάνει δε λόγο για παράγοντες της δημοτικής αρχής Πάφου που «έτρεξαν» τον σχεδιασμό ενόσω υπήρχαν οικονομικά συμφέροντα από την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών και άλλων σχεδίων, ενώ, τονίζει, τώρα που οι διαδικασίες θα έπρεπε να κινηθούν μέσα στα αρμόδια κρατικά τμήματα, άφησαν το θέμα στο έλεος της τύχης, αδιαφορώντας για το πότε και πώς θα προωθηθεί.
Επί της ουσίας, τις διαστάσεις του προβλήματος αναγνωρίζει ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ο οποίος προειδοποιούσε εδώ και καιρό ότι πλέον το κοιμητήριο της Πάφου είναι ουσιαστικά ανίκανο να δεχθεί νέες ταφές. Δεν υπάρχει ούτε ένας ταφικός χώρος, τόνισε σε δηλώσεις του στο PafosNet, και ο μόνος λόγος για τον οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται είναι η αδυναμία των αρμοδίων να εξεύρουν νέο χώρο.
«Αναγκαζόμαστε να τελούμε ταφές στους διαδρόμους, αφού δεν υπάρχει σε κανένα άλλο σημείο χώρος για να ταφούν οι νεκροί μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Δυστυχώς, φτάσαμε σε αυτό το στάδιο, αφού στο κοιμητήριο της Πάφου δεν υπάρχει χώρος. Αν κάποιοι δεν επιθυμούν να συρθούν σε τόσο θλιβερές καταστάσεις να διευθετούν ταφές σε διαδρόμους και να προσπαθούν ματαίως να συνεννοηθούν για τα διαδικαστικά σε ένα χώρο υπερπλήρη, εμείς ως Εκκλησία μόνο να τους προτρέψουμε να θάψουν τους ανθρώπους τους σε ένα κανονικό κοιμητήριο κοινότητας μπορούμε».
Ο Μητροπολίτης Πάφου επεσήμανε επίσης στo PafosNet ότι η ευθύνη για την θλιβερή αυτή κατάσταση βαραίνει τόσο τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όσο και τον Δήμο Πάφου που δεν μπόρεσαν εγκαίρως να προωθήσουν τις διαδικασίες δημιουργίας του νέου κοιμητηρίου, τη στιγμή που τα προβλήματα στο υφιστάμενο ήταν εδώ και χρόνια γνωστά.
Διακρίνοντας το πιεστικό πρόβλημα, αλλά και τις ουσιαστικές δυσκολίες στην περίπτωση της απόκτησης του νέου κοιμητηρίου στην Αχέλεια, η νέα δημοτική αρχή προνόησε, τουλάχιστον, για την προσωρινή επίλυση του προβλήματος στο υφιστάμενο κοιμητήριο.
Πριν μερικούς μήνες, ο Δήμος Πάφου κατέληξε σε οικονομική συμφωνία με ιδιοκτήτη τεμαχίου γης που γειτνιάζει με το κοιμητήριο της πόλης, προκειμένου αυτό να επεκταθεί ώστε στο άμεσο μέλλον να μπορούν να ικανοποιούνται οι ανάγκες της πόλης στον ευαίσθητο αυτό τομέα, εν αναμονή της προώθησης των πολύπλοκων, όπως εξελίχθηκαν, διαδικασιών προώθησης του περιφερειακού κοιμητηρίου.
Μετά τον Δήμο Πάφου, σειρά να αρχίσει να αντιμετωπίζει πιεστικό πρόβλημα με την έλλειψη ταφικών χώρων, αφού το κοιμητήριο της αρχίζει να γίνεται υπερπλήρες, έχει πια και ο Δήμος Γεροσκήπου.
Το θέμα απασχόλησε ήδη την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Γεροσκήπου, το οποίο αποφάσισε να ορίσει μια πενταμελή επιτροπή η οποία θα επιφορτισθεί με το καθήκον της εξέτασης νέων χώρων στους οποίους θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο κοιμητήριο, αλλά και να αρχίσει επαφές με τον Δήμο Πάφου προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη και της Γεροσκήπου στο υπό δημιουργία νέο Περιφερειακό Κοιμητήριο Πάφου στην τοποθεσία «Μωρόκαμπος» της Αχέλειας, όποτε αυτό τεθεί επί τάπητος.
Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, δήλωσε ότι το πρόβλημα αρχίζει πλέον να αποκτά πιεστικές διαστάσεις και στη Γεροσκήπου, ενώ ο υφιστάμενος χώρος του κοιμητηρίου δεν ευνοεί την επέκταση του.
Πληροφορίες του PafosNet αναφέρουν ωστόσο ότι αν και η δημοτική αρχή θεωρεί ως πλέον πρόσφορη προοπτική την συμπερίληψη της στους σχεδιασμούς για το νέο περιφερειακό κοιμητήριο στην Αχέλεια, αφού εκτιμάται ότι η οικοδομική ανάπτυξη και οι πολεοδομικοί σχεδιασμοί στη Γεροσκήπου καθιστούν αδύνατη τη διάθεση ικανού τεμαχίου για να εξυπηρετήσει τις ταφικές ανάγκες του Δήμου τις προσεχείς δεκαετίες, εντούτοις η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην προώθηση των διαδικασιών για την δημιουργία του νέου κοιμητηρίου, έχουν στρέψει την προσοχή του Δήμου Γεροσκήπου στην εξεύρεση λύσης «εξ ιδίων προοπτικών».
Σε αυτά τα πλαίσια, το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή εργάζεται και φαίνεται να είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με ιδιώτη για αγορά γειτονικού τεμαχίου γης.
Στον Δήμο Πέγειας, το πρόβλημα με τους ταφικούς χώρους δεν είναι ποσοτικό, αλλά....εθνικό. Διάκριση μεταξύ ντόπιων και αλλοδαπών κατοίκων της Πέγειας, διαβλέπουν οι βρετανοί μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου, καταγγέλλοντας συγκεκριμένα ότι οι ίδιοι επιφορτίζονται με πολύ μεγαλύτερο ποσό για αγορά ταφικών χώρων και για φόρους κοιμητηρίου από τους κύπριους κατοίκους του Δήμου.
Τις καταγγελίες απορρίπτει ωστόσο ο Δήμαρχος Πέγειας, Νεόφυτος Ακουρσιώτης, ο οποίος με δηλώσεις στο PafosNet εξηγεί ότι το θέμα άπτεται της νομοθεσίας και όχι ενεργειών της τοπικής αρχής.
Ο κ. Ακουρσιώτης εξήγησε, συγκεκριμένα, ότι το υψηλότερο τέλος που καταβάλλουν οι καθολικοί κάτοικοι της Πέγειας για το δικό τους κοιμητήριο, έγκειται στο γεγονός ότι ο χώρος για τη δημιουργία του αγοράστηκε από την δημοτική αρχή σχετικά πρόσφατα και συνεπώς και σε υψηλότερη τιμή, εν αντιθέσει με το χριστιανικό κοιμητήριο της Πέγειας που ήταν υφιστάμενο.
« Συνεπώς, η δημοτική αρχή πρέπει να έχει τα απαραίτητα έσοδα για την καταβολή των δόσεων του δανείου με το οποίο αγοράστηκε η γη για το καθολικό κοιμητήριο», ανέφερε. « Το ζήτημα είναι ότι βάσει της νέας νομοθεσίας, οι καθολικοί δεν εμπίπτουν στις θρησκευτικές ομάδες που έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν και να διαχειρίζονται οι ίδιες τα κοιμητήρια τους, όπως είναι οι λατίνοι. Συνεπώς, για τους καθολικούς την ευθύνη αυτή έχει η δημοτική αρχή, η οποία με δικά της έξοδα και δάνεια δημιούργησε τον χώρο αυτό».
Ο Νεόφυτος Ακουρσιώτης απέρριψε ωστόσο τις καταγγελίες των βρετανών δημοτών ότι καταβάλλουν υπέρογκα ποσά για το κοιμητήριο τους. Αντιθέτως, υποστήριξε, τα τέλη του Δήμου Πέγειας στον τομέα αυτό, είναι συγκριτικά από τα χαμηλότερα στην Κύπρο.