Πάφος: Προωθούν το brand name για θωράκιση σε μελλοντικές κρίσεις
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
22 Μαΐου 2022Από τις συνέπειες της πανδημίας των τελευταίων δύο χρόνων, ειδικά για την επαρχία Πάφου, είναι και η θετική εξέλιξη της εξειδίκευσης του τουριστικού προιόντος, της αναζήτησης νέων αγορών, καθώς και νέων μεθόδων διασφάλισης του τουρισμού ως βασικού οικονομικού στοιχείου, ανεξαρτήτως εξωγενών παραγόντων. Θέλοντας να αποφύγουν κατά το δυνατό μελλοντικά τις οδυνηρές συνέπειες απρόβλεπτων και αιφνίδιων γεγονότων όπως η πανδημία σήμερα και η κατάρρευση της οικονομίας το 2013, τουριστικοί, επιχειρηματικοί, κοινωνικοί και άλλοι φορείς της Πάφου έχουν στραφεί την διετία αυτή της πανδημίας σε μελέτες και εφαρμογές μέτρων που θα συντείνουν ώστε η Πάφος να σταματήσει απλώς το κυνήγι των αριθμών στις αφίξεις τουριστών και να αναδειχθεί ως ένας προορισμός ανώτερου επιπέδου και υπεράνω εξωτερικών επηρεασμών. Η προσπάθεια αυτή, που είναι σε εξέλιξη, έχει όνομα: Brand name.
Με την συνεργασία του Υφυπουργείου Τουρισμού, μια σειρά εξειδικευμένων ενεργειών και προώθησης έργων υψηλού κόστους και ανταποδοτικότητας, δρομολογούν για την επόμενη μέρα της πανδημίας τη διεθνή καθιέρωση του ονόματος «Πάφος» ως διεθνώς αναγνωρισμένο «brand name». Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είχε πρωτοσυζητηθεί στην επαρχία εδώ και αρκετά χρόνια, ατόνησε ωστόσο λόγω της οικονομικής κρίσης και της εγκατάλειψης τότε όλων των μεγαλεπίβολων σχεδιασμών ανάπτυξης και εν συνεχεία λόγω της αιφνίδιας εισβολής του κορωνοιού στις ζωές μας. Σήμερα, επανέρχεται στο προσκήνιο, για αυτό και το τελευταίο διάστημα έχουν επαναρχίσει με εντατικό ρυθμό οι προσπάθειες των τοπικών φορέων προς υλοποίηση του μεγάλου στόχου.
Η καθιέρωση της επαρχίας ως μια ποιοτική σταθερά στους τομείς της οικονομίας, της ανάπτυξης, του εμπορίου και του τουρισμού, επιδιώκεται να συνδεθεί πρωτίστως με την προώθηση του μεγάλου έργου της μαρίνας, αφού οι τοπικοί φορείς θεωρούν ότι είναι το μόνο εκκρεμές ή προγραμματιζόμενο έργο που συνδέεται ευθέως με την ποιοτική μεταστροφή που προϋποθέτει η καθιέρωση της Πάφου ως «brand name».
Για αυτό και μέλη της οικονομικής ζωής της επαρχίας τονίζουν σήμερα ότι έχει αρχίσει να ωριμάζει μεταξύ πολλών παραγόντων της Πάφου η ιδέα ότι στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, το ποια κοινοπραξία θα προωθήσει τελικά την κατασκευή, είναι πλέον το επουσιώδες.
« Για αυτό, το ΕΒΕ Πάφου, αλλά και άλλοι φορείς της επαρχίας», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Μάης, « ενεργούσαν ως ενδιάμεσοι εδώ και μήνες για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες κατασκευής της μαρίνας, μέσω της νέας προσέγγισης της συνδυαστικής ανάπτυξης μαρίνας και αγκυροβολίου».
Η προσπάθεια ανάδειξης της Πάφου ως ενός προορισμού πάνω και έξω από το μαζικό πλαίσιο των τουριστικών ροών αποκτά σήμερα ακόμη σημαντικότερη διάσταση, τονίζει, δεδομένου ότι οι τοπικοί φορείς έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι νέες τάσεις που καταγράφονται διεθνώς στις αερομεταφορές και στη διασύνδεση των μαζικών διακοπών με εξωγενείς παράγοντες, όπως οι περιφερειακές συρράξεις, οι πολιτικές εξελίξεις όπως το Brexit ή τα λουκέτα αεροπορικών κολοσσών της Ευρώπης, θέτουν συνεχώς σε κίνδυνο την συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του τουρισμού αυτού του είδους.
Σημαντική πτυχή της προσπάθειας αυτής, αποτελεί και η επαναφορά της Πάφου σε υπ’ αριθμόν ένα επιλογή για τους ευρωπαίους παραθεριστές, τονίζει ο πάφιος πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Ανδρέας Δημητριάδης. Σε αυτά τα πλαίσια, επισημαίνει, οι τουριστικοί φορείς της Πάφου ανέλαβαν τα τελευταία λίγα χρόνια τις προσπάθειες προώθησης της επαρχίας ως τουριστικό προορισμό επιπέδου, όπως συνέβαινε και σε προηγούμενες δεκαετίες.
« Η προσπάθεια για μετατροπή της Πάφου σε brand name στον τουριστικό τομέα, υποβοηθείται σε σημαντικό βαθμό, μετά από την καθιέρωση, τα τελευταία χρόνια, του Διεθνούς Αεροδρομίου Πάφου ως σημαντικής πύλης εισόδου τουριστικού ρεύματος προς την επαρχία», αναφέρει. « Όπως είναι γνωστό, ολοένα και περισσότερες νέες αεροπορικές εταιρείες από ευρωπαικά κράτη εντάσσουν στο πτητικό τους πρόγραμμα το αεροδρόμιο της επαρχίας μας. Το γεγονός αυτό, δίνει την αναγκαία ώθηση για διαφήμιση και καθιέρωση μέσω άλλων ενεργειών της Πάφου στον διεθνή χώρο ως προορισμό ανώτερου οικονομικού επιπέδου».
Η Πάφος ως brand name, τονίζουν παράγοντες της τουριστικής της βιομηχανίας, δεν είναι δυνατό να αφήσει εκτός του σχεδιασμού τον εγχώριο τουρισμό. Για τον σκοπό αυτό, η οργανωμένη και συνεχής παγκύπρια διαφημιστική εκστρατεία προσέλκυσης εσωτερικού τουρισμού προωθείται πλέον σε συστηματική βάση κάθε καλοκαίρι και γιορτινή περίοδο του Πάσχα και των Χριστουγέννων.
« Η προσπάθεια αυτή, άμεσο στόχο έχει την ενδυνάμωση αλλά και υποστήριξη των ενεργειών που γίνονται από όλους τους εμπλεκόμενους, στην προσπάθεια να ανέλθει η επαρχία στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των κατοίκων της Κύπρου για εσωτερικό τουρισμό», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θάνος Μιχαηλίδης. « Τα ξενοδοχεία της επαρχίας Πάφου προσφέρουν σε αυτά τα πλαίσια ελκυστικές τιμές, ενώ και οι εστιάτορες και άλλοι επαγγελματίες του τουρισμού παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και φιλοξενία».
Το Επιμελητήριο Πάφου, δίνοντας έμφαση στην απευθείας σχέση μεταξύ της φήμης και της εικόνας μιας περιοχής και της ελκυστικότητας της ως προορισμού, ως τόπου διαμονής, επένδυσης, σπουδών, θεωρεί πως άμεσα πρέπει να προχωρήσει η εκπόνηση στρατηγικής Μάρκετινγκ για το branding της επαρχίας Πάφου.
Στο πλαίσιο αυτό, εξηγεί ο κ. Μάης, η στρατηγική θα έχει ως στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του τι είναι πραγματικά η Πάφος (ταυτότητα), πως γίνεται αντιληπτή από τους ξένους (εικόνα) και πως η ίδια η Πάφος εύχεται να γίνει αντιληπτή στο εξωτερικό (επιθυμητή εικόνα ή φήμη).
« Με μια branding στρατηγική θα εστιάσουμε στην ανάδειξη της «αληθινής ταυτότητας» της Πάφου η οποία είναι το σύνολο των μοναδικών χαρακτηριστικών και της κουλτούρας της, αναφέρει. « Με την ολοκλήρωση της, αναμένεται να έχει οικοδομηθεί μια συλλογική αντίληψη για την περιοχή της Πάφου που θα έχει σαν αποτέλεσμα να μεγαλώσει περαιτέρω η ελκυστικότητα της περιοχής ως τουριστικού προορισμού ή τόπου διαμονής ή τόπου επιχειρηματικής εγκατάστασης, να διασφαλιστεί αντιστοιχία προσδοκιών με βιωματική εμπειρία σε όσους γνωρίζουν την περιοχή υπό κάποια από τις παραπάνω ιδιότητες, να προκύψουν συνέργειες που δρουν πολλαπλασιαστικά για την συνολική ανάπτυξη και απασχόληση της περιοχής και στους κλάδους που συγκροτούν το σημερινό και αυριανό παραγωγικό της δυναμικό».
Το Επιμελητήριο Πάφου πιστεύει πως το branding της Πάφου αποτελεί υπόθεση όλων και θα προωθήσει την υλοποίηση του με την στράτευση όλων των οργανωμένων φορέων της επαρχίας, κατέληξε.
Η έλλειψη κοινής ταυτότητας και κοινής στρατηγικής δεν αφορά όμως μόνο στην επαρχία Πάφου. Ήταν ένας παράγοντας που ανέκαθεν προβλημάτιζε τους τουριστικούς παράγοντες του νησιού, για αυτό και πρόσφατα το Υφυπουργείο Τουρισμού προκήρυξε διαγωνισμό για την προώθηση του βορειοδυτικού μέρους της Κύπρου ως αναγνωρισμένου διεθνώς brand name.
Ουσιαστικά, το Υφυπουργείο Τουρισμού επιδιώκει να προωθήσει τον τουρισμό σε περιοχές που δεν έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής από τον Πωμό, το Νέο Χωριό και την Πόλη Χρυσοχούς με τα χωριά Ανδρολύκου, Κάθηκα, Κρήτου Τέρρα και άλλες πανέμορφες, πλην όμως απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας.
Στόχος του Υφυπουργείου είναι να συγκεντρώσει όλες τις μικρές κοινότητες κάτω από μια ομπρέλα η οποία θα έχει ένα ενιαίο brand name, με το οποίο θα συστήνεται και θα προσελκύει τις εξωτερικές αγορές τουρισμού. Όπως αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα, η περιοχή χρειάζεται ένα ξεχωριστό όνομα, προκειμένου να προωθηθεί στην ολότητα της από το Στρουμπί, τον Κάθηκα, την Ίνια, τον Ακάμα και τον Πύργο. Υπάρχουν ήδη ανεπισήμως εισηγήσεις όπως προωθηθεί το κομμάτι αυτό του νησιού ως «Κυπριακή Ριβιέρα», ή «Ριβιέρα της Αφροδίτης», ή «Ριβιέρα του Ακάμα».
Σήμερα η κάθε μια κοινότητα προωθείται ως επί το πλείστον μεμονωμένα από την οικεία αρχή. Όπως εκτιμά το Υφυπουργείο, με την προώθηση των κρυμμένων θησαυρών της περιοχής, το προσφερόμενο προϊόν θα αναβαθμιστεί και θα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα στις κοινότητες Ακάμα και κατ’ επέκταση θα δημιουργήσει συνθήκες για ανάπτυξη στην περιοχή. Η περιοχή μπορεί να επωφεληθεί από τον οικολογικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό και αλλά και τον τουρισμό υγείας και ευεξίας.
Η απόκτηση μιας δηλωτικής ταυτότητας μιας περιοχής που θα την διαφοροποιεί και θα την αναδεικνύει, αναγνωρίζεται σήμερα ως αναγκαία συνθήκη ακόμη και από μεμονωμένες τοπικές αρχές της επαρχίας Πάφου.
Χαρακτηριστικότερη η προσπάθεια των κοινοτήτων και άλλων οργανισμών της κοιλάδας της Έζουσας να προβληθούν εντός και εκτός Κύπρου ως ένα μοναδικό οικοσύστημα. Η προσπάθεια αφορά στις κοινότητες Αγία Βαρβάρα, Επισκοπή, Αξύλου, Ελεδιώ, Αμαργέτη, Λεμόνα, Χούλου, Κούρδακα, Λετύμπου, Καλλέπεια και Τσάδα, τα όρια των οποίων προσδιορίζουν την Κοιλάδα της Έζουσας, καθώς του υπερπολυτελούς τουριστικού θερέτρου της κοιλάδας, του Minthis.
Μιλώντας στο PafosNet ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Περιβαλλοντικού Κέντρου Επισκοπής, Χριστάκης Χριστοδούλου, τόνισε ότι η προβολή και η ανάπτυξη των κοινοτήτων, θα γίνει μέσα από κοινές δράσεις και υλοποίηση έργων με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την περιβαλλοντική αξία της Κοιλάδας της Έζουσας.
« Τέτοιες δράσεις», διευκρίνισε, « μπορεί να είναι η δημιουργία ποδηλατικών διαδρομών, το δίκτυο περιηγητικών μονοπατιών, η δημιουργία κοινής ιστοσελίδας, η ετοιμασία φωτογραφικού λευκώματος και CD-ROM, η κυκλοφορία αφισών και θεματικών χαρτών και η ετοιμασία ενός ολιγόλεπτου ντοκιμαντέρ για την κοιλάδα, τις κοινότητες και τα τουριστικά θέρετρα που την συνθέτουν».
Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε επίσης ότι στα πλαίσια της βελτίωσης της εικόνας της περιοχής θα γίνει αναπαλαίωση παραδοσιακών νερόμυλων, γεφυριών και άλλων ιστορικών σημείων, θα καταβληθεί προσπάθεια προβολής της θρησκευτικής αξίας της περιοχής και του οικοτουρισμού.