Πάφος: Μεσογειακό κέντρο ιστιοπλοικών δραστηριοτήτων.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
26 Ιανουαρίου 2014Το λιμανάκι της Κάτω Πάφου δεν είναι πλέον μόνο χώρος για απόλαυση καφέ, ψαριού ή για βόλτες δίπλα στο κύμα. Αργά και σταθερά, μετατρέπεται σε εστία ναυταθλητικών δρώμενων, με αιχμή του δόρατος τη λειτουργία, εδώ και μερικούς μήνες, της πρώτης Σχολής Ιστιοπλοίας που λειτουργεί στην επαρχία Πάφου και μιας από τις λίγες σχολές παγκυπρίως.
Η Σχολή Ιστιοπλοίας, της εξειδικευμένης σε θέματα ναυταθλητικών δραστηριοτήτων ρωσικής εταιρείας Sail First, έχει κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της, με δεκάδες νέους από όλες τις πόλεις της Κύπρου να φοιτούν ήδη σε αυτήν. Μιλώντας σήμερα στο pafosnet ο διευθυντής της Sail First, Michael Nicholas, επισημαίνει ότι πολύ γρήγορα η ιστιοπλοία κερδίζει έδαφος στο ενδιαφέρον νέων κυρίως ανθρώπων.
« Εδώ και ένα χρόνο άρχισαν τα μαθήματα ιστιοπλοίας στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου από την πρώτη στην επαρχία Σχολή Ιστιοπλοίας που δημιουργήθηκε στα πλαίσια των αναπτύξεων της εταιρείας Sail First», παρατηρεί. « Για τον σκοπό αυτό, η Σχολή έχει αγοράσει και μεταφέρει ήδη στην Πάφο ένα ειδικό σκάφος, τύπου Benetton 40S. Βασικός μας στόχος είναι να προωθήσουμε το άθλημα της ιστιοπλοίας στην Κύπρο, με τον σωστό τρόπο και χρησιμοποιώντας τα πλέον σύγχρονα μέσα που διαθέτει σήμερα ο κλάδος».
Η εκπαίδευση κάποιου στην ιστιοπλοία, επισημαίνει ο ρώσος επικεφαλής της εταιρείας, είναι απλούστατη υπόθεση. Προυποθέσεις δεν υπάρχουν, επισημαίνει, αφού αρκεί το ενδιαφέρον και η αγάπη κάποιου για τη θάλασσα και το συγκεκριμένο άθλημα.
« Παρέχουμε όλη την εκπαίδευση σε επαγγελματική βάση και σε τρεις γλώσσες: Ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά», επισημαίνει. « Η Σχολή της Πάφου είναι στελεχωμένη με επαγγελματίες εκπαιδευτές οι οποίοι διδάσκουν στους μαθητές όλα τα μυστικά της ιστιοπλοίας από την αρχή μέχρι το τέλος.
Τα πρώτα μηνύματα από τους ανθρώπους της Κύπρου στο νέο αυτό,ουσιαστικά, για τον τόπο μας άθλημα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Μέχρι σήμερα έχουμε σχεδόν αποκλειστικά κύπριους μαθητές στη Σχολή, ενώ ήδη αποφοίτησαν και οι πρώτοι εκπαιδευόμενοι, που έλαβαν τα διπλώματα τους».
Στις παρούσες δύσκολες οικονομικά συνθήκες στην Κύπρο, τονίζει ο Michael Nicholas, η απόκτηση του διπλώματος αυτού αποδίδει από την αρχή ανταποδοτικά οφέλη στους κατόχους.
« Οι μαθητές μας οι οποίοι αποκτούν το δίπλωμα», εξηγεί, «εργοδοτούνται άμεσα ως καπετάνιοι στα σκάφη της Sail First που βρίσκονται ελλιμενισμένα στην Κάτω Πάφο. Χρησιμοποιείται το προσωπικό αυτό στους ιστιοπλοικούς αγώνες που σε τακτική πλέον βάση οργανώνουμε ανά την Κύπρο.
Λόγω της κρίσης, η Σχολή Ιστιοπλοίας προχωρεί σε ειδικές προσφορές, ώστε η εκπαίδευση και απόκτηση διπλώματος να μην είναι απαγορευτική ή έστω δύσκολη στο οικονομικό σκέλος για ένα ενδιαφερόμενο κύπριο. Το σημαντικότερο στοιχείο όμως, είναι ακριβώς η ευχέρεια που έχουν οι απόφοιτοι της Σχολής να εργοδοτηθούν άμεσα, αφού πλέον η έλευση γκρουπ από τη Ρωσία και άλλες χώρες για μαθήματα ιστιοπλοίας και η διοργάνωση αγώνων και επιδείξεων, είναι συνεχής.
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, καπετάνιους για τα σκάφη και οι απόφοιτοι της Σχολής βρίσκουν άμεσα μια εργασία που σύντομα θα συντείνει στην απόσβεση του κόστους σπουδών τους».
Την πλήρη ικανοποίηση του για την πρόοδο της διάδωσης του αθλήματος στην Πάφο και την Κύπρο γενικότερα, εκφράζει και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοίας, Γιάννος Φωτίου.
« Μετά και την τεράστια επιτυχία του Παύλου Κοντίδη στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου», τονίζει, «αντιλαμβάνεσθε τί ώθηση έχει λάβει πλέον η ιστιοπλοία στην Κύπρο. Πέραν τούτου όμως, πολλοί όμιλοι δραστηριοποιούνται πια παγκυπρίως, παιδάκια μικρών ηλικιών έρχονται κοντά στο άθλημα, μετέχουμε σε δραστηριότητες στο εξωτερικό και γενικώς, κάνουμε ότι είναι δυνατό για να απαπτυχθεί περαιτέρω το άθλημα».
Η κ. Καλλιόπη Μαυρογιάννη, μέλος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοίας, επισημαίνει από την πλευρά της ότι η πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται τον τελευταίο ένα χρόνο στην Πάφο στον τομέα της προώθησης της ιστιοπλοίας, είναι πολύ θετικές εξελίξεις.
« Ως Ομοσπονδία, στεκόμαστε στο πλευρό της Σχολής Ιστιοπολοίας της Πάφου και της εταιρείας Sail First», τονίζει, « αφού κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του αθλήματος μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει».
Ιδιαίτερη σχέση με το ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Πάφου, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, άθλημα της ιστιοπλοίας, έχει όσο παράξενο και αν ακούγεται, μια συγκεκριμένη κοινότητα της επαρχίας Πάφου: Η Κισσόνεργα.
Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Κισσόνεργας, Γιώργος Στυλιανού, δηλώνει σήμερα στο pafosnet ότι στην κοινότητα υπάρχει και λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια ιστιοπλοική ομάδα.
« Ασχολούμαστε με την ιστιοπλοική κλάση 470», διευκρινίζει, « καθώς και με windsurfing. Eίναι πολύ σημαντικό για το Κοινοτικό Συμβούλιο Κισσόνεργας να προωθεί την ιστιοπλοία και παρεμφερείς δραστηριότητες, αφού είμαστε μια κοινότητα με ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο, με παράδοση στον ναυταθλητισμό και με τους σχεδιασμούς για την μαρίνα της Πάφου να αφορούν στη δική μας περιοχή.
Η Κισσόνεργα έδωσε πολλούς «θαλασσόλυκους» επίσης, για αυτό και η ανάπτυξη της ιστιοπλοίας μας κάνει να αισθανόμαστε, κυριολεκτικά, στα νερά μας».
Τόσο η Σχολή Ιστιοπλοίας της Πάφου, όσο και οι σχετικές δραστηριότητες των ρώσων επενδυτών της Sail First, παρατηρεί ο κοινοτάρχης Κισσόνεργας, είναι πολύ σημαντικές κινήσεις για την Πάφο και την εξειδίκευση και εμπλουτισμό του τουριστικού της προιόντος.
«Πρόκειται για κινήσεις που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια στην επαρχία μας», τονίζει, « προκειμένου να ξεφύγουμε από το στερεότυπο του «στεριανού νησιού». Είναι κρίμα να περιβαλλόμαστε από μια από τις καλύτερες θάλασσες παγκοσμίως και εντούτοις όλες οι δραστηριότητες μας να έχουν να κάνουν με τη στεριά.
Πρωτοβουλίες όπως αυτές, συντείνουν στο να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και να μπορούμε να βγούμε στις διεθνείς τουριστικές αγορές προτάσσοντας κάποια νέα πλεονεκτήματα του τόπου μας».